Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 mar 2025, o 00:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 wrz 2014, o 22:13 
Użytkownik

Witam. Chciałbym za pomocą mikrokontrolera móc zamykać obwód zasilany napięciem 12V (wpiąć się z miejsce wyłącznika). W internecie znalazłem taki sposób podłączenia. Od Pina mikrokontrolera dajemy diodę 1N4007, następnie szeregowo rezystor 10K do bazy tranzystora BC547. Emiter podłączamy do masy, a kolektorem zamykamy obwód? Czy takie rozwiązanie będzie OK?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 wrz 2014, o 22:24 
Użytkownik

Witam
mat3usz napisał(a):
....Chciałbym za pomocą mikrokontrolera móc zamykać obwód zasilany napięciem 12V (wpiąć się z miejsce wyłącznika)

Zależy jakie prądy chcesz "zamykać", ale odpowiedniejszym byłoby (p. Twój schemat ;) ) do tego tranzystora dołożyć przekaźnik; niech on robi za wyłącznik.
Dioda na PIN'ie jest zbędna.

Pozdr.

PostNapisane: 7 wrz 2014, o 22:36 
Użytkownik

Takie rozwiązanie ma szanse zadziałać ale musisz też wiedzieć jaki jest pobór prądu przez obwód. BC547 wytrzyma max 100mA

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 06:28 
Użytkownik

To będzie tylko zamykanie włącz/wyłacz. Jakie prądy to nie wiem bo jeszcze nie mierzyłem, ale podejrzewam, że małe. Będzie to nadajnik od dzwonka bezprzewodowego, chyba więcej niż 100mA nie będzie?

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 07:18 
Użytkownik

Witam
Z całym szacunkiem, ale tak to sobie możemy gdybać.
Musisz sprawdzić w jaki sposób podłączony jest ten włącznik, który chcesz zastąpić uC.
Jeśli zasilanie jest podpięte do GND a podajesz Vcc to rozwiązanie z kluczem NPN raczej odpada.
Druga sprawa to jeśli ten prztyczek po naciśnięciu podaje zasilanie do nadajnika to czasem w szpilce też może troszkę prądu podawać. Sprawdź to wszystko a na pewno ktoś pomoże.

Pozdr.

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 19:31 
Użytkownik

W takim razie muszę zaczekać na zakup nowego nadajnika, bo ten co mam jest uszkodzony. W razie czego będę się pytał fachowców. :D ;)

PostNapisane: 22 wrz 2014, o 16:53 
Użytkownik

Mam już ten nadajnik. Działa to tak że na włączniku jest jakieś 11V, podczas wciśnięcia napięcie spada do zera. A prąd jaki zmierzyłem to 10,5mA. Co jeszcze muszę podać, abyście mi doradzili?

PostNapisane: 23 wrz 2014, o 09:05 
Użytkownik

Witam
mat3usz napisał(a):
Od Pina mikrokontrolera dajemy diodę 1N4007, następnie szeregowo rezystor 10K do bazy tranzystora BC547. Emiter podłączamy do masy, a kolektorem zamykamy obwód? Czy takie rozwiązanie będzie OK?

...tak jak opisałeś, z tym że zbędna jest dioda - wystarczy sam tranzystor z rezystorem na bazie.
Na wszelki wypadek wypróbuj ten klucz tranzystorowy bez uC - zamiast niego podawaj "ręcznie" na ten rezystor GND i 5V.
Z tym rezystorem na bazie możesz zejść do 4k7 a nawet 2k2.

Pozdr.

PostNapisane: 23 wrz 2014, o 09:32 
Użytkownik

Poniżej przykład jak to ja wykonałem:
Obrazek

PostNapisane: 23 wrz 2014, o 17:56 
Użytkownik

Zrobiłem to tak jak pisze kicajek bez diody, tylko masy mam połączone masa mikrokontrolera i masa w nadajniku? Tak ma być? Bo bez tego nie działa. Rezystor dałem 10k i nie wiem czy nie dać mniejszego. Od czego zależy jego wartość?

PostNapisane: 23 wrz 2014, o 18:05 
Użytkownik

Witam,

mat3usz napisał(a):
Zrobiłem to tak jak pisze kicajek bez diody, tylko masy mam połączone masa mikrokontrolera i masa w nadajniku? Tak ma być? Bo bez tego nie działa. Rezystor dałem 10k i nie wiem czy nie dać mniejszego. Od czego zależy jego wartość?

Masy współpracujących ze sobą komponentów zawsze łączymy ;) Chyba, że mamy połączenia światłowodowe xD, lub bezprzewodowe.

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 23 wrz 2014, o 19:35 
Użytkownik

doman89 napisał(a):
Witam,

mat3usz napisał(a):

Masy współpracujących ze sobą komponentów zawsze łączymy ;) Chyba, że mamy połączenia światłowodowe xD, lub bezprzewodowe.

Doman89

Początkujący jestem, stąd moje pytanie. Jeszcze pytanie jaki rezystor wybrać? Zostawić 10k czy dać mniejszy?

PostNapisane: 23 wrz 2014, o 20:30 
Użytkownik

Witam
Trochę wstyd się przyznać na forum, ale co mi tam.
Jestem dość długoletnim elektronikiem hobbystą, ale nigdy nie myślałem o obliczeniach rezystora na bazie tranzystora w układzie OC. Ot dla napięcia sterującego 5V rezystor "bazowy" dawałem z zakresu 2k2 - 4k7,dla 12V 4k7 do 10k itd. W.g mnie nie jest to wartość aż tak krytyczna. Najogólniej mówiąc im większy dasz ten rezystor tym mniejszym prądem będziesz sterował bazę tego tranzystora i w skrajnych warunkach przy jego małym wzmocnieniu może być niesterowalny. To takie moje chłopskie rozumowanie ;) .
Tak więc jak wspominałem poprzednio Rb 2k2 - 4k7 ( ze wskazaniem na 2k2 )

Pozdr.

PostNapisane: 24 wrz 2014, o 21:41 
Użytkownik

Dzięki. Mam jeszcze pytanie które nie daje mi spokoju. Tak jak pisałem tranzystor(emiter i kolektor) będzie wlutowany w miejsce włącznika. Co by się stało gdybym ręcznie uruchomił dzwonek(wcisnął przycisk a co za tym idzie zwarł kolektor i emiter)? Czy tranzystor by uległ uszkodzeniu?

PostNapisane: 24 wrz 2014, o 22:16 
Użytkownik

Witam,

kicajek napisał(a):
Witam
Trochę wstyd się przyznać na forum, ale co mi tam.
Jestem dość długoletnim elektronikiem hobbystą, ale nigdy nie myślałem o obliczeniach rezystora na bazie tranzystora w układzie OC. Ot dla napięcia sterującego 5V rezystor "bazowy" dawałem z zakresu 2k2 - 4k7,dla 12V 4k7 do 10k itd. W.g mnie nie jest to wartość aż tak krytyczna. Najogólniej mówiąc im większy dasz ten rezystor tym mniejszym prądem będziesz sterował bazę tego tranzystora i w skrajnych warunkach przy jego małym wzmocnieniu może być niesterowalny. To takie moje chłopskie rozumowanie ;) .
Tak więc jak wspominałem poprzednio Rb 2k2 - 4k7 ( ze wskazaniem na 2k2 )

Pozdr.

Kolega wstyd to jest kraść ;), a ludzie kradną i się nie wstydzą.
Od rezystora na bazie zależy prąd będzie płynął na wyjściu.

Tak więc dwa wzorki:
h(FE) = Ic / Ib

Bierzemy np. prąd kolektora Ic = 1A
Dobieramy tranzystorek np. z h(FE) = 500

Tak więc Ib = 2mA -taki prąd potrzebujemy na bazie.

To obliczamy rezystorek z prawa Ohma - uwzględniając spadek napięcia na złączu PN - 0,7V:
R = U / I

R = (5 - 0,7) / 0.002 = 4,3 / 0.002 = 2150 Ohm
Najbliższy w szeregu w tym przypadku to 2,2 kOhm.

Mam nadzieję, że teraz koledzy bez problemu sobie będą dopasowywali rezystorki na bazie :)
Przykład całkowicie fikcyjny.

Co do zwarcie emitera i kolektora to myślę, że tranzystorowi nic nie powinno być, prąd popłynie drogą o najmniejszym oporze, czyli teoretycznie ominie tranzystor. Choć to teoria, niepoparta żadnym doświadczeniem, ani praktyką ;)

Doman89

PostNapisane: 25 wrz 2014, o 13:31 
Użytkownik

Witam
doman89 napisał(a):
Od rezystora na bazie zależy prąd będzie płynął na wyjściu....
....Mam nadzieję, że teraz koledzy bez problemu sobie będą dopasowywali rezystorki na bazie

Z tym wstydem to tak troszkę żeby nie demoralizować młodzieży :) .
Ja miałem na myśli to, że nigdy tego nie liczę chociaż umiem ( tu Emotikonka z zadartą brodą ) i wiem jaki ma wpływ w.w rezystor na prąd który usiłujemy "przecisnąć" przez tranzystor.
Nie mniej dla osób chcących dokładnie wiedzieć jak toto się dobiera bardzo cenny opis.

Pozdr.

PostNapisane: 25 wrz 2014, o 16:08 
Użytkownik

Witam.
Rozumiem, że tym nadajnikiem też chcesz jeszcze jakoś sterować za pomocą mikrokontrolera, tak? W takim razie masy musisz bezwzględnie połączyć razem, a w tej sytuacji nie możesz użyć tranzystora NPN jako klucza załączającego zasilanie nadajnika. Przeanalizuj schemat z jednym tranzystorem NPN, przecież on właśnie zamyka obwód od strony masy, a plus musisz podać bezpośrednio do nadajnika. Potrzebujesz tranzystora PNP, ale wtedy niezbędny jest jeszcze jeden tranzystor, tym razem NPN, aby załączać ten klucz. Poniżej masz schemat układu, który na pewno będzie działał ok:

Obrazek

Elementy podane na schemacie są mało krytyczne, no ale muszą być jakoś tam z głową dobrane, więc w razie czego, gdybyś miał jakieś wątpliwości, pytaj. Podanie jedynki na wejście układu załącza zasilanie nadajnika.
Co do dodatkowego przycisku, oczywiście że możesz nim zwierać kolektor z emiterem tranzystora ( na moim schemacie obojętnie, T1 lub T2).

Pozdrawiam, QuadMan.

PostNapisane: 25 wrz 2014, o 16:46 
Użytkownik

Witam
Kol.QuadMan słusznie zwrócił uwagę na zasilanie nadajnika, tyle tylko że autor tematu nie podał ( i prawdopodobnie nie zwrócił uwagi ) w jaki sposób wyzwalany jest ten dzwonek. Może być, że zasilanie podpięte jest na stałe a przycisk "doziemia" układ - wtedy stosujemy tranzystor NPN, jeżeli układ jest podpięty do GND a uruchamiamy go podając zasilanie to jak najbardziej rozwiązanie kol.QuadMan.

Pozdr.

PostNapisane: 25 wrz 2014, o 19:56 
Użytkownik

Właśnie teraz to sprawdziłem. Nawet gdy przycisk jest nie wciśnięty to jest pomiędzy jego końcówkami napięcie. Gdy wciśniemy następuje spadek napięcia do zera. Po drugie rozwiązanie z tranzystorem npn, uruchamia dzwonek, więc chyba npn + rezystor na bazie może zostać?:D

PostNapisane: 25 wrz 2014, o 20:26 
Użytkownik

Jeśli jest tak jak napisałeś w ostatnim poście, to oczywiście wersja z 1 tranzystorem NPN będzie ok.

Pozdrawiam, QuadMan.

PostNapisane: 25 wrz 2014, o 21:01 
Użytkownik

Witam
mat3usz napisał(a):
Nawet gdy przycisk jest nie wciśnięty to jest pomiędzy jego końcówkami napięcie

Jeśli działa to OK, ale zwróć uwagę na to że pomiędzy końcówkami otwartego wyłącznika zawsze będzie napięcie, niezależnie czy "domasia" czy podaje Vcc.

Pozdr.

PostNapisane: 25 wrz 2014, o 21:27 
Nowy

mat3usz napisał(a):
Właśnie teraz to sprawdziłem. Nawet gdy przycisk jest nie wciśnięty to jest pomiędzy jego końcówkami napięcie. Gdy wciśniemy następuje spadek napięcia do zera.

Dzieje się tak z prostej przyczyny. Przy otwartym obwodzie mierzysz różnicę potencjałów (napięcie). To tak jakbyś miał dwie oddzielne rury z wodą, z różną ilością wody, i zmierzył różnicę poziomu wody między jedną a drugą (po prostu odjął jedną wartość poziomu wody od drugiej).

Kiedy zamykasz obwód włącznikiem to włącznik zachowuję się jak kawałek obwodu - czyli posiada bardzo małą rezystancję. A przy zamkniętym obwodzie mierzysz spadek napięcia (łopatologicznie - ile napięcia "odłożyło się" na danym elemencie. Warto dodać że napięcie odkłada się tylko na elemencie który posiada jakąś rezystancję) - a jako że włącznik ma bardzo małą rezystancję to nie ma prawie w ogóle spadku napięcia. To tak jakbyś te dwie poprzednie rury połączył zworką i zaczęła by płynąć woda - wtedy okaże się że poziom wody w obydwu odcinkach rury jest taki sam, a napięcie jest różnicą dwóch potencjałów. Jeżeli potencjały są równe to ich różnica oczywiście wynosi 0 .

Polecam poczytać trochę o podstawach w elektronice- szczególnie zaznajomić się z prawem ohma, I oraz II prawem Kirchhoffa, łączeniem ogniw oraz pojęciami - napięcie, prąd, rezystancja :) .
Nie jest to jakiś obszerny materiał a naprawdę może się przydać w przyszłości ;) .

Co do rezystora npn + rezystor to myślę że powinno być ok. O ile nie będzie to używane na okrągło to nic nie powinno się grzać. Jeżeli natomiast byłoby to używane przez większy okres czasu ( chodzi mi tutaj o dzwonienie dzwonkiem np przez godzinę, dwie - bez przerwy) to przydał by się układ regulacji termicznej tranzystora ;) .

PostNapisane: 3 paź 2014, o 21:53 
Użytkownik

Jeszcze mam jedno pytanie. Z tego co wiem to silikon(zwykły sanitarny) w kontakcie z miedzią, powoduję jej utlenianie. Czy to prawda? Ale kable w izolacji można już chyba przyłapać na silikon? Czy malutki jednostronny obwód drukowany można przykleić stroną na której nie ma żadnych elementów elektronicznych do obudowy za pomocą taśmy dwustronnej?

PostNapisane: 4 paź 2014, o 10:05 
Użytkownik

mat3usz napisał(a):
silikon(zwykły sanitarny) w kontakcie z miedzią, powoduję jej utlenianie. Czy to prawda?
Tak Pewnie zauważyłeś, że po wyciśnięciu silikonu z tuby czuć silny zapach octu. To właśnie kwas octowy przyczynia się do korozji miedzi (po pewnym czasie pojawia się zielono-niebieski nalot). Swoją drogą, wykorzystuje się to do sztucznego (szybkiego) postarzania (nadawania patyny) wyrobom z miedzi i jej stopów.
mat3usz napisał(a):
Ale kable w izolacji można już chyba przyłapać na silikon?
Silikon nie powinien uszkodzić izolacji kabli. Jeśli użyjesz jednak silikonu budowlanego do mocowania kabli wewnątrz zamkniętej obudowy to pary kwasu octowego "zrobią swoje" z miedzią płytki.

Na upartego możesz zastosować ten silikon, ale musisz wtedy dobrze zabezpieczyć powierzchnię płytki (miedź), pokryć ja kalafonią albo lepiej jakimś lakierem.

Płytkę drukowaną możesz przykleić do obudowy taśmą dwustronną. Zastosuj jednak grubszą odmianę tej taśmy (taką jaką stosuje się np. do przyklejania wieszaków w łazience).

Jednak rozwiązaniem Twoich problemów jest zakup pistoletu do kleju (na gorąco). Te najtańsze kupisz na Allegro albo w markecie budowlanym (z wkładami kleju) dosłownie za kilka złotych.

PostNapisane: 4 paź 2014, o 21:39 
Użytkownik

Taką właśnie taśmę miałem na myśli grubszą z pianką w środku. Co do silikonu to chyba z niego zrezygnuję jednaj na rzecz kleju na gorąco :D

PostNapisane: 5 paź 2014, o 11:46 
Nowy

Warto korzystać z optokoplerów:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Transoptor
Obojętnie na jakie prądy. Dla każdego coś się znajdzie.Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1