Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 gru 2024, o 15:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 kwi 2014, o 17:55 
Nowy

Witam.
Napisałem już maila do Pana Mirosława, jednak zauważyłem to forum i może szybciej dostanę odpowiedź :). Przekopiuję tutaj część maila bo po co dwa razy pisać to samo :>.

Cytuj:
Witam
Zaczynam właśnie swoją przygodę z mikrokontrolerami , lecz jak to zwykle bywa, początki bywają trudne. Posiadam procesor ATmega88PA oraz Pana programator. W związku z tym podczas sprawdzania podłączenia AVR mam taki sam problem, który jest opisany w temacie:
topic1563.html
Napisał Pan, że nie ma się czym martwić więc tak też zrobiłem :) .

Jednak problem pojawił się podczas sprawdzania podłączonego procesora przez Eclipse. Zatrzymałem się na etapie ustawiania częstotliwości wewnętrznego oscylatora (zgodnie z instrukcją z filmiku https://www.youtube.com/watch?v=brb1wjyQjMo ) . W mkAVR Calculator klikam na zakładkę Fusy Uproszczone, następnie odznaczam ptaszka CKDIV8 i zostawiam zaznaczone 8 MHz. Przechodzę do zakładki Programatora, zaznaczam zapisz oraz fuse bity i klikam Wykonaj. Po tym tak samo wyrzuca ten błąd z tematu z forum(więc ignoruję). Jednak kiedy kliknę Sprawdź podłączony AVR, to w okienkach fuse i lock bity na każdej pozycji są kropki cały czas, a w zakładce fusy uproszczone znowu jest zaznaczone CKDIV8.

Drugim problemem jest to, że nawet jeśli samemu ustawie w Eclipse ATmega88PA, to jeśli klikam zieloną strzałkę AVR pojawia się kolejny błąd (screenshota dołączam w załączniku).

Obrazek

Oczywiście w załączniku jest napisane że ustawiłem ATmega88P, ale z PA też próbowałem :( . Już wyczytałem że to żadna różnica z tymi procesorami, więc gdzie może być problem przy ustawianiu częstotliwości? I co trzeba by dodać w Eclipse, aby drugi problem już tym problemem nie był?

Pozdrawiam :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 kwi 2014, o 19:28 
Nowy

Problem zażegnany. Zainstalowałem avrdude prosto z mkavrcalculatora i wkopiowałem go do C:\WinAVR-20100110\bin i wszystko działa :)

PostNapisane: 14 cze 2014, o 13:05 
Użytkownik

Rashal, pamiętaj o tym, żeby instalować AVRDude z mkAVRCaculator, ponieważ jest on zmodyfikowany tak, aby współpracował z programem p. Mirka. Dlatego kiedy instalujesz go z zewnątrz, mogą powstać różne problemy :)

PostNapisane: 23 wrz 2014, o 14:08 
Użytkownik

Witam! Jestem początkującym programistą. Używam Code Blocks`a i mam problem : podczas próby kompilacji atmega88pa oraz attiny13a-pu wyskakuje błąd :

||=== Build: Debug in przerwanie (compiler: GNU GCC Compiler for AVR) ===|
fuse.c|1|error: MCU 'atmega88pa' supported for assembler only|
||=== Build failed: 1 error(s), 0 warning(s) (0 minute(s), 0 second(s)) ===|

Ten błąd np na Atmega328p nie występuje, choć kod jest ten sam. Czy faktycznie te MCU można programować tylko w assemblerze? Czy chodzi tu o coś innego?

Pozdrawiam

PostNapisane: 23 wrz 2014, o 14:18 
Użytkownik

Zdecydowanie można je programować w C.
A dlaczego nie zainstalujesz sobie Eclipse?

PostNapisane: 23 wrz 2014, o 14:20 
Moderator

sp2ews napisał(a):
Ten błąd np na Atmega328p nie występuje, choć kod jest ten sam. Czy faktycznie te MCU można programować tylko w assemblerze? Czy chodzi tu o coś innego?

Obejrzy sobie kolega to: http://mirekk36.blogspot.com/2014/02/cz ... a-itp.html

to się sporo wyjaśni ;)

PostNapisane: 23 wrz 2014, o 18:02 
Użytkownik

Witam,

Kolega po co pisać programy dla AVR pod C::B??

Ja uważam, że najlepiej mieć środowisko programistyczne od producenta, tym bardziej, że jest w pełni darmowe. Instaluje się od razu z najnowszym toolchainem. Wystarczy na stronie ATMELa podać maila, oni Ci odeślą link do pobrania ATMEL Studio 6.2. I zapomnisz kolega o takich problemach :)

Jak by kolega miał pytania co do AS to śmiało pytać :)

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 24 wrz 2014, o 13:30 
Użytkownik

Dzięki za pomoc :) Faktycznie atmega88pa od -88p praktycznie nie różni się niczym (poza niewielką zmianą w poborze prądu) przy czym dla 88p kompiluje a dla 88pa nie :D

Cytuj:
Kolega po co pisać programy dla AVR pod C::B??

Cytuj:
A dlaczego nie zainstalujesz sobie Eclipse?

Cóż mogę powiedzieć... przyzwyczajenie :) lubię ten program. No ale jeśli będzie sprawiał problemy to przestawię się na eclipse lub coś innego.

Dziękuję wszystkim :)

Teraz sobie myślę, że 30% - 50% różnicy w poborze prądu to wcale nie jest tak "niewiele" - jak napisałem wyżej, ale to tak na marginesie.
Pozdrawiam!

PostNapisane: 24 wrz 2014, o 13:44 
Moderator

sp2ews napisał(a):
ompiluje a dla 88pa nie

Dla tego też można zrobić żeby się kompilowało tylko musisz pan sobie Atmell Toolchain zainstalować - omawiam to w poradnikach wprawdzie z Eclipse - ale pod CB też da radę tak samo ...

Ja tam ZDECYDOWANIE wolę działać albo pod Eclipse albo pod CB niż pod kocim Atmel Studio ;)

PostNapisane: 24 wrz 2014, o 14:23 
Użytkownik

Witam,

mirekk36 napisał(a):
Ja tam ZDECYDOWANIE wolę działać albo pod Eclipse albo pod CB niż pod kocim Atmel Studio ;)

Panie Mirku czyli pod fajnym Atmel Studio bo kotki są fajne ;) Ja tam od początku akurat zacząłem z AS i nie żałuję, fajnie mi się pracuje w tym środowisku.

Ale forum już tak fajnie się rozwinęło, że nie ważne na czym się piszę, jest już taka grupa osób, że zawsze się znajdzie jakiś dobry osobnik, który pomoże z danym IDE. Może kolega sp2ews będzie pomagał ewentualnym chętnym do pisania programów na C::B.

A im większa uniwersalność w udzielaniu pomocy tym większa rzesza potencjalnych użytkowników :)

Doman89

PostNapisane: 24 wrz 2014, o 14:37 
Użytkownik

doman89 napisał(a):
Może kolega sp2ews będzie pomagał ewentualnym chętnym do pisania programów na C::B.

Obawiam się,że póki co sam wymagam "opieki" ha ha. Ale jeśli będzie trzeba to i tą skromną wiedzą mogę się podzielić.

mirekk36 napisał(a):
ale pod CB też da radę tak samo ...

Spróbuję zainstalować

PostNapisane: 24 wrz 2014, o 14:44 
Użytkownik

sp2ews napisał(a):
Obawiam się,że póki co sam wymagam "opieki" ha ha. Ale jeśli będzie trzeba to i tą skromną wiedzą mogę się podzielić.

Kolega zainstaluje Toolchaina i już jest kroczek do przodu. Przychodzi kolejny nowy, pyta jak ruszyć C::B bo np. na takim pisze programy w C czy C++ na PC i już kolega jest w stanie wskazać kolejnej osobie drogę.
Ja również na razie wszystko co tworzę, to zerkam gdzie się da (Bluebook zawszę pod ręką :)). I jakoś to się fajnie klei. A jak już działa idealnie to w ogóle twierdzę, że jestem geniuszem xD

Doman89

PostNapisane: 24 wrz 2014, o 14:47 
Moderator

doman89 napisał(a):
jest już taka grupa osób, że zawsze się znajdzie jakiś dobry osobnik, który pomoże z danym IDE. Może kolega sp2ews będzie pomagał ewentualnym chętnym do pisania programów na C::B.

bardzo dobra idea ;)

Strefa czasowa: UTC + 1