Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 lis 2024, o 11:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 wrz 2014, o 20:16 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam !
Mam gotowy cały zaawansowany sterownik do uprawy roślin z aplikacją na PC po USB - funkcje to pomiary pH wody do podlewania i gleby, pomiar natężenia światła, pomiary temperatury w 2 miejscach growboxa, pomiar wilgotności powietrza, regulacja wentylatorów, programator oświetlenia, pomiar wilgotności gleby oraz automatyczne nawadnianie. Jestem w trakcie budowy ostatniego układu wykonawczego jakim jest automatyczne nawadnianie w 3 trybach:

1. Tryb auto (czasowy), czyli ustawiamy jednostkę czasu dzień/godzina, podajemy częstotliwość nawadniania oraz ilość wody w ml,
2. Tryb auto (względem wilgotności gleby), to samo ale bez programatora czasowego, podlewanie gdy ziemia sucha z zadaną ilością wody,
3. Tryb manualny czyli wiadomo, podlewamy roślinkę zadaną ilością wody po kliknięciu przycisku "OK" w panelu sterowania nawadnianiem z poziomu aplikacji na kompa (napisanej w C#).

Koncepcję budowy układu zamieściłem w zeskanowanym pliku pdf.
Generalnie zasada działania raczej nie jest skomplikowana i warta omawiania. Procek wykrywa poziom w zbiorniku, dolewa wodę elektrozaworem pośredniego działania (z sieci centralnego), pompka i drugi elektrozawór bezpośredniego działania załączają się razem, elektrozawór otwiera przepływ wody aby ta pod wpływem grawitacji zleciała do pompki (sama pompka nie ma takiej siły aby zaciągnąć w poziomie wodę ze zbiornika, natomiast nie ma w sobie "blokady" wody gdy nie jest włączona, czyli woda przy wyłączonej pompce by przez nią przelatywała. W zbiorniku umieszczona sonda pH. Moje pytania:

1. Jaki wybrać zawór bezpośredniego działania, który nie potrzebuje różnicy ciśnień We/Wy ?? Tak aby po otwarciu woda spokojnie spłynęła do pompki ??
Znalazłem coś takiego, ale nie mam pojęcia jakie to ma parametry...

Link1

2. Macie jakiś pomysł na zbiornik do wody ? Powiedzmy że pojemność od 3 do 10l, z dwoma "wejściami" tak jak na rysunku. Rozmiar gwintów obojętny, coś bym wymyślił.

3. Jak wymyślilibyście czujniki poziomu wody ? Znalazłem takie bardzo proste, fajne a zarazem skuteczne rozwiązanie przy pomocy scalaka CD4001 na 4 bramkach NOR - osobiście bardzo podoba mi się to rozwiązanie i chętnie bym je zastosował. Jaki polecacie przewód/drut aby szybko nie skorodował ?

Link2

4. Chyba jedno z najważniejszych pytań...wiadomo, że nigdy nie będzie tam potencjału 0V w wodzie, gdy scalak wyłapuje poziom logiczny z "czujników". Zawsze będzie to jakaś niska wartość napięcia. Jak to może się odnosić do działania sondy pH, która to zanurzona będzie w zbiorniku ? Czy odłożony potencjał w wodzie nie uszkodzi sondy ... ?

Z góry dzięki za pomoc i odpowiedzi,
Pozdrawiam.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 wrz 2014, o 11:40 
Użytkownik

Lepiej umieścić zbiornik poniżej doniczek, te pompki bez problemu podniosą na kilka metrów wodę, a nie mamy problemu z przeciekaniem no i mamy łatwiejszy dostęp do zbiornika.
Ewentualnie można zastosować jakieś małe zaworki ciśnieniowe na wyjściu z pompki.

PostNapisane: 5 wrz 2014, o 12:58 
Użytkownik

Witam

Odnośnie czujnika poziomu wody, to naprawdę bardzo polecam czujnik ciśnienia na przykład: http://serwis.avt.pl/manuals/AVT2856.pdf. Kosztuje trochę więcej niż czujnik, który proponujesz, ale pod względem użytkowym jest "o kilka leveli lepszy".

Pozdrawiam

PostNapisane: 5 wrz 2014, o 16:08 
Użytkownik

A nie lepiej użyć takiego mechanizmu jak jest w toaletach? Nie będziesz musiał się martwić o elektrozawór i dodatkowy pobór mocy.

PostNapisane: 6 wrz 2014, o 08:27 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

krafin - pompka spryskiwaczy od forda focusa niestety nie ma siły zaciągnąć sama wody (zaciśnięta rurka długości 5cm zanurzona we wiadrze wody). Także niestety układ grawitacyjny jest nie do obejścia. A co myślicie na temat samego zbiornika wody oraz wpływu sygnału z czujnika poziomu cieczy na sondę pH ?

PostNapisane: 6 wrz 2014, o 14:54 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam, zacząłem sobie symulować układ i czegoś nie rozumiem. Sam przerzutnik RS wpada w dziwny stan, przecież powinien mieć zgodnie z tabelką logiczną określone stany dla Set, Reset i Hold, natomiast zobaczcie sami co się dzieje:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zgodnie z zasadą działania dla przerzutnika RS:

http://obrazki.elektroda.pl/2105495400_1364053630.jpg

Powinien być ustalony, określony stan na
Set,
Reset,
Q,
not Q,

Zatem skąd te stany przejściowe, przebiegi piły i prostokąta ? Nie powinno chyba tak być, ewidentnie coś "szaleje". Wg. teorii powinny być ustalone stany 0 lub 1 a widać co się dzieje, jest jakaś piła od gnd do Vcc... Ktoś pomoże wytłumaczyć co właściwie się dzieje, i czy ten układ faktycznie w praktyce jest w stanie działać ? Bo przy czymś takim to ja nigdy nie mam stanu niskiego w momencie gdy czujnik max wody ma stan wysoki (kabel niezanurzony) oraz czujnik min potencjał masy (zalany wodą). Dla SET i RESET = 0 Q powinno wynosić 1 więc notQ = 0 a jak już mówiłem widać co jest. Gdyby tak było miałbym na wyjściu całego układu albo 0 albo 3,3V natomiast mam zupełnie co innego, mianowicie kursorem sprawdzone - jakieś 1,7V (dzięki dołączeniu kondensatora, uśrednienie tej piły...bo bez niego na wyjściu całego układu mam to samo co na Q. Dlaczego dioda Zenera wpięta z szereg z rezystorem nie blokuje tego napięcia ? PRzecież jest w stanie zaporowym...dajmy na to dioda na napięcie przebicia 3V, skoro na chłopski rozum wchodzi na nią 1,7V no to na wyjściu powinno być 0 a nie tyle samo co na wejściu. Przecież nie zostało przekroczone napięcie przebicia Zenera ? Nic z tego nie rozumiem.

PostNapisane: 15 wrz 2014, o 17:15 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam, mam pytanie, czy ten oto elektrozawór bezpośredniego działania będzie odpowiadał moim wymogom ? W aukcji napisane jest, że właśnie bezpośredniego działania, ciśnienie 0-16bar, dodatkowo co mnie interesuje to parametr o nazwie "przepust" i wynosi on 4,5mm. Rozumiem, że jest to "światło" zaworu tak ? Pytanie, czy w układzie grawitacyjnym po otwarciu tego elektrozaworu "siła" przepływu wody będzie na tyle wystarczająca aby pompka od spryskiwacza (z Forda Focusa) zaciągnęła wodę i nie pracowała na zbyt dużych obrotach (sucha? spory prąd) ? Oto link:

http://allegro.pl/elektrozawor-2m10-3-8-cala-0-16bar-230v-24v-12v-i4559524670.html

Drugie pytanie z powrotem do tematu:
Zamiast zabawy z kabelkami zanurzonymi w wodzie (niestety w mojej aplikacji nie ma mowy o przepływie prądu przez wodę, chciałbym do wejść tego układu podłączyć właśnie dwa takie czujniki:

Pierwszy:

Obrazek

Drugi:
Obrazek

Chciałbym zapytać kolegów o napięcia w jakich pracują takie czujniki. W aukcji do tego dłuższego czujnika napisane jest, że maks. do 200VDC. Czy jest zatem jakieś minimum ? Chciałbym podać na te czujniki 5V. Ze względu na użyte bramki NOR (74HC02, taki scalak miałem). Zgodnie z dokumentacją prąd zamykania to max. 20mA więc dałem rezystory 500Ω ograniczające prąd wejściowy bramek. Schemat układu:

Obrazek

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 12:44 
Użytkownik

damiandoles napisał(a):
Witam, mam pytanie, czy ten oto elektrozawór bezpośredniego działania będzie odpowiadał moim wymogom ? W aukcji napisane jest, że właśnie bezpośredniego działania, ciśnienie 0-16bar, dodatkowo co mnie interesuje to parametr o nazwie "przepust" i wynosi on 4,5mm. Rozumiem, że jest to "światło" zaworu tak ? Pytanie, czy w układzie grawitacyjnym po otwarciu tego elektrozaworu "siła" przepływu wody będzie na tyle wystarczająca aby pompka od spryskiwacza (z Forda Focusa) zaciągnęła wodę i nie pracowała na zbyt dużych obrotach (sucha? spory prąd) ? Oto link:

http://allegro.pl/elektrozawor-2m10-3-8-cala-0-16bar-230v-24v-12v-i4559524670.html

Drugie pytanie z powrotem do tematu:
Zamiast zabawy z kabelkami zanurzonymi w wodzie (niestety w mojej aplikacji nie ma mowy o przepływie prądu przez wodę, chciałbym do wejść tego układu podłączyć właśnie dwa takie czujniki:

Pierwszy:

Obrazek

Drugi:
Obrazek

Chciałbym zapytać kolegów o napięcia w jakich pracują takie czujniki. W aukcji do tego dłuższego czujnika napisane jest, że maks. do 200VDC. Czy jest zatem jakieś minimum ? Chciałbym podać na te czujniki 5V. Ze względu na użyte bramki NOR (74HC02, taki scalak miałem). Zgodnie z dokumentacją prąd zamykania to max. 20mA więc dałem rezystory 500Ω ograniczające prąd wejściowy bramek. Schemat układu:

Obrazek

Co do samych czujników - ten drugi dane techniczne ma podane w opisie aukcji, maksymalne napięcie 200V i prąd 0,5A - napięcia minimalnego nie ma. Działa to jak zwykły kontaktron w przypadku obecności cieczy styk jest zwierany, bez niej jest rozwarty. Tak więc jak najbardziej będzie odpowiedni.

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 18:38 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

OK dzięki za odpowiedź, też wydawało mi się, że te czujniki działają po prostu jak zwykły kontaktron - magnes w środku tego ustrojstwa zwiera albo rozwiera. Czy jest ktoś w stanie wypowiedzieć się na temat elektrozaworu z allegro ?

PostNapisane: 22 wrz 2014, o 20:05 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Zarzucę kolejne pytanie...tym razem nieco inne - ze względu na fakt, że elektrozawór jest drogi oraz czuję, że jest to robienie sobie samemu problemów i podążanie pod górę z kamieniem jak Syzyf pomyślałem, że może lepiej będzie kupić za połowę ceny takiego elektrozaworu pompkę przepływową/zanurzeniową na 12V ? Generalnie ta, od spryskiwaczy Forda Focusa jest strasznie lipna - nie ma siły nawet zaciągnąć wody z wysokości paru cm...mieli, mieli i nic. A sama przepuszcza wodę bez żadnego oporu jak jest wyłączona, więc nie mogę wyprowadzić jej jakiejś rurki z góry do dna zbiorniczka (5L) bo nie ma siły zaciągnąć wody, natomiast nie mogę również umieścić jej pod zbiornikiem wody, bo tak jak mówię wtedy przelatuje przez nią woda i trzeba kupować elektrozawór. Najlepsze rozwiązanie z tego co widać, to pompka potrafiąca jedną albo obie z powyższych rzeczy, które nie "potrafi" ta od spryskiwaczy. Znalazłem coś takiego:

Pozycja 1:
http://raksa.com.pl/pompa-wody-przeplywowa.html

Pozycja 2:
http://pumps.pl.bossgoo.com/submersible ... 66896.html

Pozycja 3:
http://goliat.com.pl/pompka-zanurzeniow ... ,5236,5905

Pozycja 4:
http://goliat.com.pl/pompka-przeplywowa ... ,5236,2293

Pozycja 5:
http://goliat.com.pl/pompka-zanurzeniow ... 3,5236,774

Pozycja 6:
http://www.osprzetzeglarski.eu/pompka-w ... d2595.html

Pozycja 7:
http://aura.szczecin.pl/pompy-wody-elek ... 80gph.html

Co myślicie o tych pompkach ? Wydaje mi się, że fajną opcją jest pozycja nr 7. Generalnie widzę, że jest o wiele, wiele lepszy wybór takich pompek, przeróżnej maści, rodzaju, kształtu, koloru i czego tam jeszcze w porównaniu do takich elektrozaworów...Podejrzewam, że wydając max 50zł z przesyłką uzyskam ten sam efekt jaki chcę co ze zbędnym wg. mnie elektrozaworem. Ma podlewać - wszystko. A jak zbudowane, to już nie jest ważne.

PostNapisane: 1 paź 2014, o 16:52 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam,
zakupiłem nową pompkę 12V (max 2,5A natomiast na obudowie napisane 1,6A) stosowaną np. w kempingach do prysznicy, łodzi, itd. Pompka ciśnieniowa, samozaciągająca wodę. Problem jest taki - rozpakowałem pompkę, podłączyłem do zasilacza DC i po podłączeniu odpowiednio przewodów + i - napięcie zasilacza spada do 0, włącza się zabezpieczenie przeciwzwarciowe. Sprawdzałem testerem zwarcia + i - pompki, i są zwarte...pompka robi zwarcie. Po podłączeniu zasilania jedynie cicho "bzyczy". Pytanie co mam teraz robić ? Czy to ja uszkodziłem pompę czy otrzymałem śmieć w pudełku? Przecież to zwykła pompka na 12V, powinna ruszyć od razu...miała być docelowo sterowana z uC AVR. Pytanie jak mogę sprawdzić czy jest uszkodzona ? Chyba, że zwarcie pomiędzy plusem a minusem w zupełności wystarczy do stwierdzenia, że pompka nadaje się na śmieci/do przewinięcia/reklamacji.

Link do sklepu (towaru) gdzie kupiłem pompkę:

http://www.boatshop.pl/cisnieniowe/pomp ... si,73.html

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!

PostNapisane: 1 paź 2014, o 17:48 
Użytkownik

A zalaczales ja na sucho ? Czy tak by plynela woda?

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 2 paź 2014, o 21:50 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

damiandoles napisał(a):
zakupiłem nową pompkę 12V (max 2,5A natomiast na obudowie napisane 1,6A) stosowaną np. w kempingach do prysznicy, łodzi, itd. Pompka ciśnieniowa, samozaciągająca wodę.

Wydaje mi się, że jakiegoś potwora kupiłeś. Na podanej przez Ciebie stronie piszą:
Cytuj:
Pobór prądu: 2,5 A MAx
Zalecany bezpiecznik: 4A

Łoo matko;) Wiadomo, że prąd rozruchu silnika może być spory, ale bezpiecznik 4A...
damiandoles napisał(a):
Problem jest taki - rozpakowałem pompkę, podłączyłem do zasilacza DC i po podłączeniu odpowiednio przewodów + i - napięcie zasilacza spada do 0, włącza się zabezpieczenie przeciwzwarciowe.

A czym zasilałeś tego potwora? Jaką moc ma Twój zasilacz DC?
damiandoles napisał(a):
Sprawdzałem testerem zwarcia + i - pompki, i są zwarte...pompka robi zwarcie.

Co to jest tester zwarcia? Jaki opór wskazuje normalny omomierz? Z prawa Ohma wynika, że opór może wynosić kilka omów. Potwór...;)

majster napisał(a):
A zalaczales ja na sucho ? Czy tak by plynela woda?

Piszą:
Cytuj:
Może pracować na sucho

------------------------ [ Dodano po: 13 minutach ]

Jeszcze odniosę się do jednej rzeczy. Nie wydedukowałem, gdzie tą plantację masz zainstalowaną - w domu, na balkonie, w ogrodzie? Chociaż skoro wentylatory i nasłonecznienie, to pewnie szklarnia jakaś... Tak czy owak, gdziekolwiek by to nie było, bałbym się podłączać taki układ do sieci wodociągowej czy innego, wydajnego źródła drogiej obecnie wody. Elektrozawory bywają zawodne. Czy nie lepiej byłoby zrobić trochę większy zasobnik, a zamiast podłączać się na stałe do sieci, generować alarm niskiego poziomu wody? Musiałbyś wtedy tą wodę w zasobniku co jakiś czas uzupełniać, ale szczególnie uciążliwe by to nie było, a bezpieczeństwo wzrasta. A dodatkową zaletą takiego rozwiązania byłaby wymuszona, regularna, naoczna kontrola układu:)

------------------------ [ Dodano po: 20 minutach ]

I jeszcze jednej rzeczy nie zrozumiałem - zestawienia elektrozaworu z pompką. Jeżeli stosujesz elektrozawór, żeby woda grawitacyjnie nie przelatywała przez pompkę (ponieważ poziom wody w zbiorniku jest powyżej wylotu rur nawadniających), to po co w takim razie pompka, skoro ta woda grawitacyjnie właśnie może przepływać do zieleniny regulowana samym zaworem? A jeżeli zaś poziom wody w zbiorniku byłby poniżej "gleby", to po cóż zawór, skoro woda i tak nie przeleci i trzeba pomóc jej pompką?

PostNapisane: 7 paź 2014, o 19:05 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam,
bardzo przepraszam za zwłokę - założył temat a nie odpisał. Niestety nie dostałem na maila żadnego powiadomienia o odpowiedzi w temacie... Układ samego nawadniania został nieco przerobiony - nie jest to już układ grawitacyjny. Pompa, którą kupiłem miała zaciągać wodę z 5l zbiornika (raptem 25cm rurką do pompy). W zbiorniku zamontowane są 2 pływaki elektryczne - poziom maksymalny i minimalny. Jest też układ wykrywający stan poziomu wody w zbiorniku (oparty o przerzutnik RS - najprostsza jednostka pamiętająca). W momencie kiedy poziom wody spada poniżej minimum, otwierany jest elektrozawór 230V nalewający do zbiornika wodę z sieci centralnej. Dolanie wody do poziomu maks, czyli zalanie górnego pływaka powoduje wyłączenie elektrozaworu.

Co do pompy:
- zasilałem ją zasilaczem regulowanym opartym o LM317...miał on za niską wydajność prądową. Może tym uszkodziłem pompę?
- potem próbowałem zasilić zasilaczem 3.5A - to samo,
- pompa po kupnie była symbolicznie zalana wodą i miała zaślepki wejścia i wyjścia wody, poza tym producent twierdzi, że jest to pompa ciśnieniowa, samozaciągająca. Zgodnie z teorią jest to pompa wirowa krążeniowa - samozasysająca jak pisałem wcześniej. Rodzaj pompy stosowany jako "Starter", zalewacz do innych pomp. Z natury może ona pracować bez zalania, bo właśnie służy do wstępnego zalewania innych pomp w układzie. Wniosek jest jeden, chyba nie w tym problem ?
- rezystancja jaką zmierzyłem to 3,8Ohm

Dziękuję za zaangażowanie i jeszcze raz przepraszam za brak konsekwencji w prowadzeniu dyskusji.

EDIT: a bo to trzeba ustawić "Obserwuj wątek..." normalnie na forach samo się ustawiało przy dodaniu postu/tematu :> no mniejsza

PostNapisane: 3 gru 2014, o 09:26 
Użytkownik

Witam
Czy może sterownik masz już skończony?
Jak wygląda sprawa z funkcjonowaniem czy była by szansa na schemat i kod ?

Strefa czasowa: UTC + 1