Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 sty 2025, o 14:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 wrz 2014, o 13:09 
Nowy

Witam
Poszukuję stacji lutowniczej do takiego domowego montowania obwodów drukowanych, systemów mikroprocesorowych - zarówno elementy przewlekane, złącza, gniazda, jak i smd - elementy paswyne, układy scalone takie jak atmega64 czy ft232rl. Na stronie TME znalazłem taką lutownicę:

http://www.tme.eu/pl/details/pensol-sr976esd/stacje-lutownicze/sorny-roong-industrial/#

Do tego kilka różnych grotów, i oczywiście spoiwo i topnik.

Co myślicie? Będzie się ta lutownica nadawać do tego o czym wspominałem? Czy może powinienem poszukać czegoś innego w tym przedziale cenowym (150 - 250 zł)?
Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 wrz 2014, o 17:08 
Nowy

Witaj

Patrząc na dane techniczne okazuje się, że kolba jest zasilana z 230 v i osobiście bałbym się stosować taką stację do lutowania elektroniki.
Radziłbym poszukać stacji w której kolba jest zasilana na 24 v, większe bezpieczeństwo dla elektroniki :)

Sam korzystam z Wellera WS 50 i jestem z niego bardzo zadowolony.
Dostępny jest w przystępnej cenie na znanym portalu aukcyjnym w niewiele wyższej cenie niż ta zakładana.

Pozdrawiam

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 19:19 
Użytkownik

Witam kolego zamiast samej grotówki lepiej kup stację z hot air bardziej jest uniwersalna i pożyteczniejsza ja mam WEP 872D i jak dla mnie jest ok.

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 19:31 

piotrekwoj1 napisał(a):
lepiej kup stację z hot air bardziej jest uniwersalna i pożyteczniejsza

Polemizował bym.

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 19:35 
Nowy

Lutownice w ofertach na portalu aukcyjnym są używane, wizualnie nawet bardzo używane. Generalnie sam fakt mi nie przeszkadza tylko, że w aukcjach nie ma nic o jakiejś gwarancji tylko słowo sprzedającego więc trochę to dla mnie ryzykowne.

Oczywiście najchętniej kupiłbym jakiegoś Wellera i miał pewność tyle, że ceny zaczynają się od 600zł a to do moich amatorskich prac jest trochę za dużo.

Zastanawiam się jeszcze nad stacją Zhaoxin 936D.

Rozumiem, że jest to tani sprzęt zdaję sobię również sprawę, że na pewnym portalu na e znajduje się sporo postów na temat tej stacji...chyba aż za dużo, bo opinie są bardzo skrajne, ciężko na tej podstawie wyciągnąć jakieś wnioski.

EDIT: Znalazłem jeszcze lutownice Repro 937D+ z grzałką Hakko. Jest to warte uwagi?

Ostatnio edytowano 16 wrz 2014, o 19:48 przez goose, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 19:44 

goose napisał(a):
Rozumiem, że jest to tani sprzęt zdaję sobię również sprawę, że na pewnym portalu na e znajduje się sporo postów na temat tej stacji...chyba aż za dużo, bo opinie są bardzo skrajne, ciężko na tej podstawie wyciągnąć jakieś wnioski.

Poszukaj trochę po forum, było już co warto kupić.

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 10:45 
Nowy

Generalnie sprawa wygląda tak - albo chińczyk za ~100zł który może działać bardzo dobrze albo przestać działać po godzinie albo Weller czy Pace za >1000zł.

Są też lutownice firmy Elwik. rezasurmar w kilku postach na forum dość przychylnie wypowiadałeś się na temat produktów tej firmy. Jeśli faktycznie jest tak jak piszesz i te lutownice i groty są przyzwoitej jakości to jestem w stanie zainwestować te trochę ponad 300zł.
Ponadto wspominałeś, że istotne jest aby najpierw przetestować sprzęt przed kupnem. Tak się złożyło, że miałem okazję lutować stacją lutowniczą Elwik RT-24. Generalnie bardzo mi się spodobała tyle, że ta którą miałem w ręce miała tylko jeden grot, taki stożkowy.

Z tego co udało mi się dowiedzieć Elwik nie produkuje grotów typu minifala. Są oczywiście groty ścięte jednostronnie ale to chyba nie jest dokładnie to samo co "prawdziwa" minifala. Podobno są jakieś osoby prywatne które produkują tego typu groty. Czy ktoś wie coś więcej? Pytam raczej z ciekawości bo z tego co widziałem na youtubie układy w obudowach takich jak TQFP można równie dobrze lutować tymi "zwykłymi" ściętymi grotami a nawet ściętymi dwustronnie ("śrubokręt").

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 11:01 

Tutaj masz trochę na ten temat, oraz namiar na "katalogu" http://sp-hm.pl/thread-1119.html

ewentualnie takim http://www.sklep.monster.pl/GD-3-053-GR ... 97%29.aspx
można lutować jak minifalą, może nie ma tego komfortu, ale nie ma też tragedii ;).

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 17 wrz 2014, o 19:07 
Użytkownik

Ja na wyjazdach uzywam Pensola z ceramiczna grzalka na 230V. Do tego mozesz dodac sciemniacz swiatla i bedziesz mial regulacje mocy. Oczywiście o stabilizacji temperatury mozesz pomarzyc ale calkiem fajnie to chodzi i kosztuje niewiele. W pracy uzywamy kilku stacji Weller, jednego Elwika z zamierzchłych czasow, Denona, Erse stacje i ręczną lutownice. A ostatnio nabylismy stacje JBC. Nie dosc że bardzo przyzwoite wykonanie i duża funkcjonalność to tańsza od Wellera :)

Sent from my mobile.

Strefa czasowa: UTC + 1