Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 lis 2024, o 16:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 wrz 2014, o 21:51 
Nowy

Witajcie,
Chciałbym zbudować przetwornicę na układzie A8498, który to działa w Atnelowskich przetworniczkach. Sam mam taką jedną i jestem zachwycony jak fajnie to działa, a do tego cena scalaka zachęca do eksperymentowania. Mój problem polega na tym, że nie umiem dobrać elementów do tejże konstrukcji... Przyjąłem następujące założenia:
-zakres napięcia wejściowego: 6-30V
-napięcie wyjściowe 5V
-wydajność prądowa - 1A

Patrząc na notę scalaka na stronie 7 mam na dole tabelkę, w której dla 5V na wyjściu mam R2=2kohm, R1=10,5kohm. Nie wiem jak dobrać Rtest, oraz jak policzyć indukcyjność cewki. Na stronie 6 przykładowe obliczenia są dość skomplikowane i na tym etapie dla mnie niezrozumiałe... :o Czy pomożecie zrozumieć jak to obliczyć i dobrać elementy?

Pozdrawiam
Benio

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 wrz 2014, o 22:44 
Użytkownik

Hey ,

Jesli spojrzysz na note to tam krok po kroku jest opisane jak obliczac i dobierac wartosci. Natomioast jeden z forumowiczow byl na tyle dobry i przygotowal plik excela w ktorym kalkulacje sa automatycznie dokonywane.

Spojrz na http://forum.atnel.pl/topic1229.html -> na samym dole masz post z linkiem do pliku.

a Tutaj masz mojego posta z pytaniami o tego scalaka http://forum.atnel.pl/topic7410.html oraz tez moj post wraz z gotowym schematem http://forum.atnel.pl/topic7575.html

Sam zbudowalem juz chyba z 11 tych przetworniczek i krotko mowiac ... wymiataja! :)

Powodzenia

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 06:45 
Nowy

Hej,
Przejrzałem te posty i widać, że wiele jeszcze przede mną :) Nadal jednak nie rozumiem jednego - w podanym przykładzie obliczeń w DS na stronie 6 są założenia :
Cytuj:
Given VOUT = 5 V, Vf = 0.55 V, VIN = 42 V, ILOAD = 0.5 A, power
inductor with L = 180 μH and RL = 0.5 Ω Rdc at 55°C, tOFF =
7 μs, and RDS(on) = 1 Ω.

I teraz nie rozumiem skąd oni wzięli L oraz tOFF. Czyżby trzeba było założyć, że mam np. dławik 100uH i od tego liczyć resztę?

Pozdrawiam
Benio

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 08:15 
Użytkownik

Benio napisał(a):
I teraz nie rozumiem skąd oni wzięli L

Jesli sie nie myle (prosze niech ktos mnie poprawi :) jesli jednak ) to patrzac na DS masz podane
Cytuj:
The inductor must be rated to handle the total load current

Wiec dobierz induktor na to jaki maxymalny prad chcesz obslugiwac. A pozniej spojrz na wzory jak oni po kolei liczyli reszte. W miare fajnie to opisali. Zrobi kilka obliczen i moze podaj linki do dlawikow jakie znalazles to podejrzewam , ze bedziemy Ci w stanie bardziej pomoc!

Pozdrawiam
R

PostNapisane: 16 wrz 2014, o 21:12 
Nowy

Dzięki za odpowiedź. Postaram się troszkę poeksperymentować, zawsze się czegoś nowego dowiem :)

Pozdrawiam
Benio

Strefa czasowa: UTC + 1