Dzień dobry,
Staram się zrobić na początek prostą transmisję UART. Problem polega na tym, że nie wiem co robię źle. Stosowałem się do porad Mirka z bloga, kilku wątków wygrzebanych na forach czy takich poradników
http://www.piekary.net/~jermi/datasheets/avr_rs232obsluga.pdf. Próbowałem przy różnych wartościach wbudowanego F_CPU a także za pomocą kwarcu 14,7456MHz ale nic. Częstotliwość procka ustawiam w ustawieniach projektu w eclipse, na górze kodu oraz za pomocą MKVCalculator w fusebitach (w zakladce FU ustawiam interesującą mnie częstotliwość (+ CKOPT dla zewnętrznego kwarcu) a następnie w Programator AVR zapis + fusebity + wykonaj). Cały czas leci bałagan. Przykładowo zamiast 'a' dostaję 'Ŕ'.
"Mój" kod-składak:
Cytuj:
//#define F_CPU 14745600UL
#define F_CPU 8000000L // ZAPAMIĘTAJ SOBIE KOLEGO NIGDY nie definiuj F_CPU w kodzie programu - mirekk36
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Naprawdę nie mam już pomysłu co może być źle. Sprawdzałem na kilku uC a przejściówka i terminal (TeraTerm) powinny być ok (sprawdzane na Arduino).
Bardzo proszę o pomoc

Z wyrazami szacunku
Dawid