Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 lis 2024, o 04:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 wrz 2014, o 22:55 
Użytkownik

Witam

Chciałbym zapytać jak się zabrać do odczytu temperatury z PT100 z dokładnością do 0.1 st
w przedziale od 0 do 300 stopni oraz regulacji tej ze temperatury

Ma to być grzałka.

O ile można zleźć w internecie tablice co 1 stopień i załadować do tablicy wszystko było by ok ale niestety nie wiem jak zabrać się jeśli chciałbym większa rozdzielczość.

Chciałbym regulować grzanie przekaźnikiem włączając i wyłączając chociaż nie wiem czy uzyskam histerezę 1 stopnia w ten sposób

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 wrz 2014, o 01:54 
Użytkownik

Witam,

Ja osobiście zrobiłem to tak, że zmierzone wartości porównuję z tablicą o rozdzielczości 1 stopień, a rezystancję pomiędzy aproksymuję - dzielę na 10 równych odcinków i mam rozdzielczość 0.1 stopnia. Błąd wynikający z tej aproksymacji w zakresie 1 stopnia jest pomijalny. Tylko po drodze czekają Cię co najmniej 2 problemy:
1. Po pierwsze, w jaki sposób zamierzasz mierzyć rezystancję? Jeśli przetwornikiem ADC AVR-a, braknie Ci rozdzielczości, bo masz 3000 wartości, a przetworniki są 10 bitowe.
2. Jeśli przetwornikiem zewnętrznym ( moim zdaniem najsensowniejsza opcja ), to potrzebujesz jeszcze źródło prądowe o w miarę sensownych parametrach.
3. I jeszcze jeden problem "w promocji". Z doświadczenia wiem, ze nie ma praktycznie szans na dokładność regulacji temperatury rzędu 1 stopień za pomocą prostego regulatora dwustanowego. Mam tu oczywiście na myśli temperatury w zakresie powiedzmy 100-300 stopni. Czeka Cię PID, albo przynajmniej prostszy regulator proporcjonalny (PI).

Reasumując, zastanów się dobrze, czy bezwzględnie potrzebujesz rozdzielczości 0.1 stopnia przy pomiarze?

Pozdrawiam, QuadMan.

PostNapisane: 7 wrz 2014, o 09:51 
Użytkownik

Dorzucę do tego co napisał QuadMan.

4. Standardowy PT100 ma dokładność bodajże około 0,8 stopnia. (Są dokładniejsze selekcjonowane, ale wtedy trzeba uwzględniać poprawkę na grupę czujnika, lub zastosować dość drogie 1/10PT100.)
5. Temperatura nie jest jednorodna w całym środowisku (chyba, że występuje mieszanie) - tzn. że przykładowo w akwarium różnica między temp. przy grzałce, a po drugiej stronie zbiornika (nawet przy działającej pompce i filtrze) może wynosić nawet (w skrajnych przypadkach i dużym zbiorniku) kilka stopni.

Zatem zastanów się, czy ta rozdzielczość ma sens (poza "wizualizacją" zmian) i czy stosowanie PID lub PI do regulacji jest potrzebne. Nie wiem gdzie chcesz regulować temp (podałem przykład akwarium). Z doświadczenia zawodowego wiem, że regulacja +/-1 stopniej i mniej wymaga mieszania substancji, której temp. chcemy utrzymać na stałym poziomie.
Natomiast jeśli chcesz regulować tylko temp. samego elementu grzejnego to zastosowanie PID bez problemu da stabilizację na poziomie nawet niższym niż +/- 1stopień. Niestety będzie to dokładność samej regulacji, do której trzeba dorzucić dokładność pomiaru temp. przez PT100.

PostNapisane: 7 wrz 2014, o 12:07 
Użytkownik

Można uzyskać rozdzielczość na przetworniku ATMEG-i rozdzielczość 0,1 stopnia w zakresie 0-300 stopni przez zastosowanie oversampling-u.

PostNapisane: 7 wrz 2014, o 12:28 
Użytkownik

Chciałbym podgrzewać sobie proszek na blaszcze nie mam doświadczenia w regulacji temperatury.
Utrzymanie temperatury proszku na poziomie +, -, 1 stopień było by wpełni zadowalające.
Czujnik planuję dać razem z grzałką ale po wszych radach zastanawiam się czy nie dać czujnika po przeciwnej stronie w proszku. Właściwie użyteczny pomiar mógł by być od 80 stopni do 250

Co jeden stopień pomiar było by prosto zrealizować, ewentualnie zastosował bym PT 1000 do ograniczenia prądu

Zastanawiam się też nad mieszaniem powietrza może znacie jakieś wentylatory do piekarników

Może wiecie gdzie mogę znaleźć implementację takiego sterowania
narazie znalazłem prostą implementację regulacji z histereza ale jednak trzeba dobrać jego wartości eksperymentalne wartości do niego.

Pozdrawiam

PostNapisane: 7 wrz 2014, o 13:11 
Użytkownik

Z tego co się orientuję to sama grzałka ma też swoją histerezę ,ciężko będzie nią sterować by mieć rozdzielczość 0,1 stopnia.

Potem dochodzi jeszcze ulokowanie grzałki i czujnika temperatury. Mogą być wahania ,jeśli źle rozplanujesz umieszczenie czujnika.

Można też w dużym piecyku dać np. ze dwa lub więcej czujników i potem pobierać i obliczać średnią temperaturę powietrza.

Wydaje mi się trochę ,że to niepotrzebne męki z tą rozdzielczością 0,1 stopnia. No ale może faktycznie jest to potrzebne ,na pewno będzie bardzo trudno utrzymać temperaturę w całym piecyku w tym zakresie z powodu wielu czynników i strat ciepła , nie przewidzisz wszystkiego pozdrawiam.

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 05:40 
Użytkownik

stachu napisał(a):
podgrzewać sobie proszek na blaszcze
?

Przepraszam za offtop ale w tym jestem najlepszy....

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 07:01 
Użytkownik

A moze uzyc termopary i MAXa (6675?). Ale i tak na dokładność grzania 0.1 nie masz co marzyć.

Sent from my mobile.

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 11:41 
Użytkownik

Do PT100 używam zawsze tego równania : (0,0011*x)^2 + 2,3239*x - 243,93 wyznaczonego z tego wykresu. Nie wiem jak z dokładnością takiej konwersji ale myślę +-1*C powinno się uzyskać. Prosty PID http://brettbeauregard.com/blog/2011/04/improving-the-beginner%E2%80%99s-pid-sample-time/ możliwe że dzisiaj będę go testował. Jak Cie to interesuje to dam znać na PW.

Obrazek

Dorzucam Excela do obliczeń PT100 z którego jest ten wykres. Jestem autorem pliku

Autor postu otrzymał pochwałę

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 14:51 
Użytkownik

Kejter napisał(a):
stachu napisał(a):
podgrzewać sobie proszek na blaszcze
?

Przepraszam za offtop ale w tym jestem najlepszy....

Pewnie żeby zbadać temperaturę topnienia panie (H)Kejter

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 16:21 
Użytkownik

Hejterem nie jestem ale ciekawe spostrzezenie... Tak kolega poważnie to potraktował...

PostNapisane: 8 wrz 2014, o 18:27 
Użytkownik

@Ekstrapolator dziękuję za odpowiedź bo uważnie przeczytałeś mój post z czego bardzo się cieszę :)
Chciałbym się dowiedzieć czy taka sama zależność istnieje dla PT1000 ?

Pozdrawiam serdecznie

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 08:23 
Użytkownik

Hej

Co do PT1000 znalazłem tabele jak w załączniku, wystarczy teraz zrobić wykres XY punktowy na osi X rezystancja Y temperatura dodajesz linie trendu która najlepiej pasuje. Zaznaczasz linie trendu i w opcjach pokazujesz równanie linii trendu. Zależność gotowa, nie jestem pewien ale całość można zapewne wykonać w darmowym LibreOffice. Jeśli były by jakieś problemy daj znać pomogę. Co do PID z arduino wstępne wyniki z wczoraj algorytm działa jeszcze nie wszystko gotowe i wyskalowane ale już coś reguluje.

Obrazek
Widzimy tutaj moment zwarcia i skok prądu w obwodzie do 4A, wartość docelowa to 1A wstępnie wyskalowany poradził sobie z tym w ciągu 4 sekund.

Obrazek
Z dodanymi znormalizowana całką, oraz różniczką, widać ze wymaga to jeszcze trochę pracy ale do końca tygodnia powinno udać misie to doprowadzić do używalności.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 17:01 
Użytkownik

Może to też Ci pomoże:
http://www.code10.info/index.php?option=com_content&view=article&id=82:measuring-temperature-platinum-resistance-thermometers&catid=60:temperature&Itemid=83

PostNapisane: 9 wrz 2014, o 19:18 
Użytkownik

Czekam z niecierpliwością :-)
Bardzo dziękuję :-) a czy da się dopasowywać linię trendu dla krzywych trapezowych bo kiedyś to mnie bardzo interesowało

Pozdrawiam

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 07:32 
Użytkownik

Jesli chodzi o krzywa trapezowa to myślę ze jest to wykonalne ale jakość takiego przybliżenia nie będzie powalać. Raczej skłaniał bym się do opisania takiej krzywej na przedziałach np.
{ dla X > 0 & X < 5 równanie y=a*X } { dla X > 5 & X < 10 równanie y=const } { dla X > 10 & X < 15 równanie y=a*X+b}, czyli masz krzywa rosnąca, grzbiet i opadająca odwzorowanie 100% a w programie parę If'ów i gotowe. Przypomniało mi się jeszcze coś takiego :

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2877783.html

PostNapisane: 10 wrz 2014, o 18:26 
Użytkownik

Sprawdzę dziękuje :-)

PostNapisane: 24 paź 2014, o 06:52 
Użytkownik

Najłatwiejsze podłączenie PT100 do AtMega / Arduino jest przez dzielnik napięcia.

Obrazek

Trochę obliczeń z tym związanych producent PT100 zaleca by prąd płynący przez PT100 nie był większy niż 1mA w takim układzie płynie 8,87mA wiec występuje efekt samo grzania. Teoretyczna rozdzielczość takiego pomiaru wynosi 2,35 *C.

Obrazek

i obowiązkowe wyznaczenia równania :

Obrazek

Podłączamy PT100, płytę grzejna (stare żelazko) do przekaźnika SSR bardzo dobre rozwiązanie pełna izolacja zero zakłóceń działa cud malina w przeciwieństwie do zwykłego przekaźnika.

Obrazek

Prosta regulacja dwustanowa z histerezą i mierzymy co się tam będzie działo.

Obrazek

Trochę duże przegranulowanie wyszło przez pojemność cieplną płyty obstawiam trzeba zmienić algorytm sterowania, ograniczyć czas załączenia, oraz zrobić wykres gdzie widoczny będzie stan przekaźnika. Tyle na dzisiaj.

Strefa czasowa: UTC + 1