Witam wszystkich chciałbym zaprezentować mój sterownik do akwarium ( steruje on oświetleniem i filtrem tzn włącza i wyłącza o danej godzinie ). Sercem sterownika jest atmega32 taktowana z wewnętrznego oscylatora 8MHz. Dodatkowo na płytce jest zegar czasu rzeczywistego oparty o układ scalony PCF8583.
Filtr i oświetlenie są sterowane przez 2 przekaźniki podłączone za pomocą tranzystora i rezystora do avr ( w tym wątku są schematy podłączenia przekaźników: topic7541.html ).
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Kod może nie jest jakoś bardzo zaawansowany, ale jeśli ktoś miałby jakiś zastrzeżenia lub dałoby się gdzieś coś zoptymalizować to piszcie
Może omówię tak w skrócie jak działa kod: Na początku po includach jest przypisanie domyślnych wartości do pamięci FLASH, następnie w int main jest inicjalizacja LCD RTC i skopiowanie wartości z EEPROM do RAM. W pętli while cyklicznie wykonywane jest RTC_Event(); czyli odczytanie czasu i wyświetlanie go na lcd, następnie widać warunki czy został wciśnięty jakiś przycisk, a po nich są 4 warunki w których jest porównywana aktualna godzina z godziną wł/wył filtra/oświetlenia.
Tak wygląda sterownik:
Tu jest filmik jak wygląda menu sterownika:
PS. schematu nie dodałem, ponieważ nie mam... a EAGLE nie do końca ogarniam, ale jeśli ktoś chce to mogę spróbować narysować schemat Dodam jeszcze to, sterownik chodzi już od ponad miesiąca i działa poprawnie. Przez ten czas 1 mi się zawiesił.
na przed ostatnim zdj widać że przetworniczka jest wlutowana w miejsce gdzie kiedyś był 7805. W jednym z filmików Mirka on sam wspominał że 7805 możemy używać do ogrzewania mieszkania przy budowie sterownika myślałem że będzie ok. Po złożeniu całości i włączeniu sterownika 7805 zrobił się ciepły, ale gdy włączył się jeden z przekaźników to scalak w kilka sek robił się gorący.
Teraz wiem że przetworniczka ATNEL to super rzecz, a 78xx to dobry grzejnik
_________________ GreenBook i BlueBook
Ostatnio edytowano 2 wrz 2014, o 16:05 przez programek, łącznie edytowano 1 raz
Całkiem niezły projekt. Przydałoby się jeszcze zrobić (skonstruować i oprogramować) taką sytuację awaryjne jak chwilowy brak napięcia zasilania, żeby zegar odmierzający nie zresetował się. No, ale to jest jak rozumiem wersja 1.0 Pozdrawiam! Jarek
_________________ "O sygnałach bez całek" Czesław Frąc
j23 napisał(a):
Przydałoby się jeszcze zrobić (skonstruować i oprogramować) taką sytuację awaryjne jak chwilowy brak napięcia zasilania, żeby zegar odmierzający nie zresetował się.
Po odłączeniu zasilania zegar chodzi nadal, bo jest bateryjka tak jak w ATB
PS.jedyny problem to to że gdy np o 13:00 była by przerwa w dostawie prądu chociaż na pół min to już do końca dni oświetlenie i filtr będzie wyłączony. Będę musiał zmodyfikować program tak aby przy starcie programu porównał godzinę wł/wył filtra/oświetlenia z aktualną i w razie potrzeby odpalił któryś z przekaźników.
_________________ GreenBook i BlueBook
Ostatnio edytowano 2 wrz 2014, o 15:59 przez programek, łącznie edytowano 1 raz
Zbananowany użytkownik
mirekk36 napisał(a):
No gratulacje teraz Rybki będą miały lepiej
No więc tym razem zupełnie się nie zgodzę z tobą Mirku jak również apeluję do autora wątku. NIGDY NIE WYŁĄCZA SIĘ FILTRA AKWARIOWEGO POZA KONIECZNYMI PRZERWAMI NA CZYSZCZENIE !!! Trochę zaoftopuję za co z góry przepraszam Filtr akwariowy to nie tylko filtr mechaniczny wyłapujący nieczystości. To również siedlisko bakterii nitryfikacyjnych podobnych do tych w biologicznych oczyszczalniach ścieków.Bakterie te w bardzo wielkim skrócie biorą udział w cyklu azotowym przerabiając trujący amoniak na obojętny da rybek tlenek azotu. Wyłączenie filtra w cyklu dobowym pozbawia te bakterie pokarmu i je zabija w efekcie poziom amoniaku w wodzie wzrasta i jest to dla rybek bardzo niekorzystne. Z tego samego powodu wkłady filtrów akwariowych powinno się czyścić w wodzie z podmiany a nie w kranówce ponieważ chlor również zabija te bakterie. Poza tym projekt ok ale nazwałbym go dwukanałowym sterownikiem czasowym Co do sytuacji zaniku prądu to może zmienić sterowanie zdarzeniowe "oczekiwanie na godzinę zmiany stanu" na "sprawdź w jakim przedziale jesteś"
_________________ sig off ;(
Ostatnio edytowano 2 wrz 2014, o 18:22 przez perlon, łącznie edytowano 1 raz
perlon napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
No gratulacje teraz Rybki będą miały lepiej
No więc tym razem zupełnie się nie zgodzę z tobą Mirku jak również apeluję do autora wątku. NIGDY NIE WYŁĄCZA SIĘ FILTRA AKWARIOWEGO POZA KONIECZNYMI PRZERWAMI NA CZYSZCZENIE !!! Trochę zaoftopuję za co z góry przepraszam Filtr akwariowy to nie tylko filtr mechaniczny wyłapujący nieczystości. To również siedlisko bakterii nitryfikacyjnych podobnych do tych w biologicznych oczyszczalniach ścieków.Bakterie te w bardzo wielkim skrócie biorą udział w cyklu azotowym przerabiając trujący amoniak na obojętny da rybek tlenek azotu. Wyłączenie filtra w cyklu dobowym pozbawia te bakterie pokarmu i je zabija w efekcie poziom amoniaku w wodzie wzrasta i jest to dla rybek bardzo niekorzystne. Z tego samego powodu wkłady filtrów akwariowych powinno się czyścić w wodzie z podmiany a nie w kranówce ponieważ chlor również zabija te bakterie. Poza tym projekt ok ale nazwałbym go dwukanałowym sterownikiem czasowym Co do sytuacji zaniku prądu to może zmienić sterowanie zdarzeniowe "oczekiwanie na godzinę zmiany stanu" na "sprawdź w jakim przedziale jesteś"
Ogólnie filtra bym nie wyłączał, ale w nocy mnie drażnił i zacząłem go wyłączać. A co do tego co napisałeś to będę musiał sb jeszcze gdzieś poczytać
Józef 63 napisał(a):
Witam.Mam do kolegi dwie prośby o : -schemat -bibliotekę RTC
kod biblioteki rtc udostępniłem, a co do schematu to wstrzymałem się z jego rysowanie z tego też powodu, że do avr można podłączyć wszystko jak się chcę ( po prostu jak Ci wygodniej, np jeśli lcd wygodniej do portu a to tak podpinasz to samo z przyciskami. Podpinasz gdzie jest najwygodniej ). Natomiast RTC podłączyłem według tego schematu: http://atnel.pl/atb-uklady-scalone.html
------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]
mogę spróbować narysować schemat, ale najpierw musiałbym oglądnąć wszystkie poradniki Mirka o EAGLE
To może inaczej chodzi mi jak są podłączone przyciski pod które piny którego portu oraz wyjścia port/pin.Schemat wtedy ja narysuję i przedstawię do weryfikacji. Próbuję program skompilować ale mam błąd w pliku " funkcje.h " - extern TCFG pgm_cfg PROGMEM; // dane w pamięci FLASH - możesz pomóc?
Zbananowany użytkownik
programek napisał(a):
Ogólnie filtra bym nie wyłączał, ale w nocy mnie drażnił i zacząłem go wyłączać. A co do tego co napisałeś to będę musiał sb jeszcze gdzieś poczytać
Do niewielkiego akwarium polecam któryś z modeli kaskadowych. Sam miałem kilka filtrów z napowietrzaczem i mnie strasznie drażniły. Po zamontowaniu FZN-3 ( to nie reklama tylko opinia zadowolonego użytkownika ) kaskady nie słychać w ogóle. Zmodyfikowałem nieco wkłady ale o tym to może już na PW.
_________________ sig off ;(
Ostatnio edytowano 2 wrz 2014, o 19:18 przez perlon, łącznie edytowano 1 raz
Co do filtra to ja w swoim projekcie który aktualnie realizuję postanowiłem zastosować przekaźnik normalnie zwierny, z racji zę filtr wyłączam na 5 min podczas karmienia (aby pokarm nie latał po akwarium) i podczas babrania się wodzie. Niech koledzy mnie poprawią bo nie jestem pewien ale jeśli dojdzie do uszkodzenia przekaźnika to styki nadal będą zwierne?
Wilu88 napisał(a):
Niech koledzy mnie poprawią bo nie jestem pewien ale jeśli dojdzie do uszkodzenia przekaźnika to styki nadal będą zwierne?
w zależności od tego jak go podepniesz. Można podłączyć tak, że gdy podasz 5V to styki będą zwarte i na odwrót, styki będą zwarte do puki nie podasz 5V. Wydaje mi się że to drugie rozwiązanie jest lepsze, ponieważ przekaźnik będziesz tylko włączał do karmienia
Niech koledzy mnie poprawią bo nie jestem pewien ale jeśli dojdzie do uszkodzenia przekaźnika to styki nadal będą zwierne?
w zależności od tego jak go podepniesz. Można podłączyć tak, że gdy podasz 5V to styki będą zwarte i na odwrót, styki będą zwarte do puki nie podasz 5V. Wydaje mi się że to drugie rozwiązanie jest lepsze, ponieważ przekaźnik będziesz tylko włączał do karmienia
No dokładnie tak chcę zrobić. Z racji ze filtr ma działać 99,999% czasu a wyłączany będzie w sumie na max 10 min dziennie. Czekam tylko na przesyłkę OLED od Mirka
Może rzeczywiście filtr będzie chodził u mnie 24h ( tylko na karmienie będzie wyłączany ), ale funkcja czasowego włączania/wyłączania filtra może się jeszcze przydać: wystarczy zrobić jakiś automatyczny karmnik a kod trochę zmodyfikować tzn w menu zrobić ustawienia godzin karmienia
Ja automatyczny karmnik zrobiłem z nabijarki do tytoniu kupionej na allegro za śmieszne pieniądze W środku silniczek na 12V ktory kręci się spokojnie przy 5 na tyle mocno ze sekunda pracy wystarczy do podania porcji na 1 dzień
Jak będę miał dużo czasu to zrobię jeszcze ten karmnik i może dodam jeszcze DS18b20 i na lcd będę miał temperaturę ( przy projektowaniu płytki pomyślałem o tym i zrobiłem wyprowadzenia do czujnika, więc wystarczy tylko przeciągnąć kabelki i do projektu dodać libsa 1wire.
Witam Odnośnie tego projektu mi też nie udaje się przejść "kompilacji", mam takie same błędy jak kolega Józef 63. oczywiście używam ECLIPSE INDIGO , czy już jest dostępna "RADA" jak ten projekt URUCHOMIĆ ???
Drzewo projektu jest identyczne. Wykonaj może clean projektu przed kompilacją. Na Atmelowskim toolchainie kompilacja przechodzi bez problemu (Eclipse Indigo) natomiast na WinAvr nie.
Zmień nazwę projektu i zamiast spacji użyj podkreślników!!! Tu masz błąd!!!
!! mnie tylko zastanawia JAK projektantowi tego projektu czyli koledze programek się zkompilowało, ??? czyżbyśmy nie posiadali takich samych Środowisk ???
RYSZARD M napisał(a):
!! mnie tylko zastanawia JAK projektantowi tego projektu czyli koledze programek się zkompilowało, ??? czyżbyśmy nie posiadali takich samych Środowisk ???
Ja mam ECLIPSE Indigo + WinAVR i u mnie komiluje się ładnie Też nwm dlaczego wam nie chciało się skompilować.
I tu jest " PIES POGRZEBANY " bo my UŻYWAMY - ECLIPSE INDIGO - toolchain a kolega - ECLIPSE INDIGO - WinAVR. Osobiście przed chwilą zainstalowałem na innym dysku czystą wersje ECLIPSE z scieżką do WinAVR i kompilacja poszła EXPRESOWO, oczywiście w pierwotnej wersji .
Pozdrawiam i dziękuje Koleżeństwu za UWAGI i POMOC
ps.czyli z tego wychodzi że toolchain nie jest do końca KOMPATYBILNY z WinAVR
Ciekawie rozwiązałeś z tymi przyciskami. Też tak zastosuję w jednym małym projekciku. A co do stabilizatora to on się tak okropnie grzeje z radiatorem czy bez ?
rafalstauer napisał(a):
Ciekawie rozwiązałeś z tymi przyciskami. Też tak zastosuję w jednym małym projekciku. A co do stabilizatora to on się tak okropnie grzeje z radiatorem czy bez ?
był radiator, ale mały ponieważ w obudowie nie było miejsca.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość