Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 gru 2024, o 00:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 sie 2014, o 06:48 
Nowy

Cześć :D
Jestem nowym na tym forum, więc wszystkich witam serdecznie. Czy ktoś z Was używa Atmel Studio 6.2 z programatorem KamProg for ISP. Atmel Studio używam od niedawna, ale nie udało mi się tak skonfigurować w zakładce Tools, żebym mógł z poziomu AS 6.2 wgrywać program do procka. Z poziomu AS 6.2 owszem widzę KAMProg, ale jego wybór powoduje otworzenie oprogramowania KamProg, następnie muszę ręcznie wpisać ściężkę dostępu do pliku hex w opcji wgrywanie Flash.
Chciałbym to robić automatycznie, tzn po skompilowaniu programu w AS 6.2 po porostu wysłać do procka;-)
Pzdr :D

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 sie 2014, o 09:26 
Użytkownik

Witam,

Ja co prawda korzystam z ATMEL Studio 6.2 oraz USB-ASP ale przy pomocy MkAvrCalculator'a, nie przeszkadza mi przełączanie okienek ;)

Ale co do tematu to ja bym próbował tak (ale nigdy tak nie robiłem więc nie obiecuję, że zadziała):

1. Wchodzimy w Tools -> External Tools
2. W Title wpisz np. KAMProg
3. W Command wpisz ścieżkę dostępu do Twojego programu, np. do pliku Kamprogavrc.exe
4. W Arguments daj takie polecenie: KamPROGAVRc -d -f ”$(ProjectDir)Release\$( ItemFileName).hex”

Release \ Debug <- Według Twojego projektu.

5. Teraz Tools -> Customize
6. New nazwę daj znów np. KAMProg (musi być zaznaczone po dodaniu do listy)
7. Commands -> Toolbar -> KAMProg
8. Add Command, w okienku które wyskoczyło Tools -> External Command 1
Jak już wcześniej coś dodawałeś to może być kolejny numerek np.2.

Teraz jak wejdziesz w Tools powinien być np. KAMProg, klik i programujemy (w teorii :))

Napisałem to na podstawie noty do programatora jaką wyszukałem.

Mam nadzieję, że zadziała, jak nie to notka w łapkę i próbować :)

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 28 sie 2014, o 09:39 
Nowy

Wielkie dzięki,
Jest mi bardzo miło, że próbujesz mi pomóc. Już widzę, że nie zrobiłem tego tak do końca jak opisałeś (nie dodałem argumentów ), chociaż również korzystałem z noty do programatora. Dzisiaj poprawię te ustawienia i się pochwalę :)
Pzdr

PostNapisane: 28 sie 2014, o 17:46 
Nowy

Witam ponownie;-)
Spróbowałem zgodnie z notą programatora, tak jak sugerowałeś i...
Więc bez względu na to czy podam argumenty w polach TOOLS>EXTERNAL TOOLS> Arguments (a podaję -d -f) czy nie podam (pole "arguments" zostawię czyste) oraz w polu "Initial directory" podam pełną ścieżkę dostępu czy też nie, efekt pozostaje taki sam, czyli otwiera mi się okienko interfejsowe KamProga for AVR v.2.1 i tam muszę wstawiać znów ręcznie (tzn. korzystam z bocznego klawisza browse) w polu "Flash programming" ścieżkę dostępu do mojego pliku hex.
Czy nie można tego tak skonfigurować, że kiedy wybieram TOOLS>KamProg ISP (bo tak już wczytałem KamProga na etapie External tools) to poprostu wgrywam hexa do procka pomijając interface oprogramowania KamProga.
Bo skoro mogę niby sparametryzować KamProga na etapie "TOOLS>EXTERNALTOOLS>..." to po co mam jeszcze raz "obsługiwać" interfeface KamProga. Jest to dla mnie ciekawostka, gdyż poza tym programowanie działa.
Ponadto, skoro mam zaaplikowany KamProg w AS6.2 poprzez TOOLS>EXTERNAL TOOLS i faktycznie jest on już widoczny w rozwijalnym menu TOOLS jako KamProg ISP (bo tak sobie nazwałem), to dlaczego jego nie widzę w TOOLS>DEVICE PROGRAMMING w polu wyboru Tool, tylko widzę Simulator (i nic poza tym), w polu Device muszę ręcznie wprowadzać ATmega32, chociaż definiowałem już to na etapie projektu, a to że widzę tylko Simulator a nie mogę wybrać KamProga to z poziomu Device Programing nie mogę zdobyć sygnatury procka tj. Device Signature.

AS 6.2 jest moim pierwszym IDE, także proszę o cierpliwość w moich pytaniach.
Tak czy inaczej, jeżeli coś robię źle to prosiłbym o pomoc;-)
Pzdr

------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]

Uzupełnienie do powyższego
Z poziomu oprogramowania KamProga mogę zrobić wszystko i wszystko działa tj. odczytuję sygnaturę procka, Sprawdzam zgodność Fuse Bits, wgrywam program do Flash. I to wszystko chodzi, ale skoro na etapie opisów AS 6 mówi się o tym że z jego poziomu można obsługiwać niektóre nieATMELOwskie programatory, a dodatkowo w notce KamProga jest napisane, że współpracuje z AVR Studio, to chyba jest możliwa konfiguracja współpracy oprogramowania w zakresie opisanym w poprzednim poście.
Chyba, że różnica tkwi w tym, że w notce KamProga mówi się o AVR Studio, a tu mamy już młodsze IDE o nazwie ATMEL STUDIO. Czy może to być powodem?

Strefa czasowa: UTC + 1