Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 sty 2025, o 20:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 sie 2014, o 17:42 
Nowy

Witam serdecznie :) Zaczołem przygode z programowaniem, można powiedzieć że dopiero raczkuję. Bo w zasadzie nauczyłem się migać kilkoma diodami LED. Ogólnie temat mnie wciągoł, niedługo muszę wybrać temat pracy magisterskiej. Mój kierunek to elektrotechnika, brakuje mi pomysłu na prace :/ Bardzo proszę o propozycję, rozważę każdą. Najlepiej, żeby było coś na AVR bo jest to wciągające. Dziekuję i pozdrawiam :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 sie 2014, o 17:45 
Moderator

Komunikaty głosowe do urządzeń przemysłowych w oparciu o AVR plus karta pamięci plus przetwornik DAC TD1543 ? ;) .... myślę że byłoby fajnie ;) .. a gdyby trzeba było skomplikować to dorzuć jeszcze przesyłanie tych komunikatów drogą radiową ?

PostNapisane: 23 sie 2014, o 17:58 
Użytkownik

Skoro elektrotechnika to możesz dorzucić do tego niewielki wzmacniacz audio swojej konstrukcji, może nawet własny przetwornik DAC. Wtedy masz też więcej części analogowej w projekcie co na pewno wyjdzie na + i kilka stron opisu gratis (obliczenia itp)

PostNapisane: 23 sie 2014, o 18:44 
Użytkownik

A moze kolega ma jakieś inne zainteresowanie, gdzie można było by zrobić coś jednoczenie pożytecznego? Jakiś sterownik, czujnik?

PostNapisane: 23 sie 2014, o 19:00 
Nowy

Ogólnie to jest to elektrotechnika o specjalności telekomunikacja. Pierwsza myśl do zrobienia to było, zrobienie tak jakby dwóch stanowisk gdzie będzie można zaprezentować przesył głosu ( taki telefon ) za pomocą światłowodu i jeszcze jakieś bajery do tego. Dość nie dawno zaczołem przygodę z mikrokontrolerami AVR, jak wspomniałem jestm dość początkujący w tym temacie. Ale mimo wszystko chciałbym coś w tym kierunku zrobić, tak aby tylko mnie to nie przerosło. Myślałem też nad wykonaniem jakiegoś robota który by mógł jeżdzić i omijać przeszkody. Własnie coś w stylu sterowania "czymś" bardzo mi się podoba :)

PostNapisane: 23 sie 2014, o 21:47 
Użytkownik

Witam,

Ja na pracę dyplomową (tylko tytuł inż.) stworzyłem sterownik silników DC.
Funkcję jakie miałem:
Sterowanie lewo, prawo, regulacja prędkości (PWM), zmiana preskalera PWM (fajne doświadczenie ;), na niektórych częstotliwościach słyszałem fajne odgłosy jakby gwizdanie silnika).
Była też w menu możliwa funkcja soft-startu, wyświetlania prędkości obrotowej, wypełnienia PWM, zadanie temperatury max. pracy silnika (DS18B20). Kurczę było tego trochę i fajnie wyszło nawet.
Całość zrobiona modułami, do tego osobno część ćwiczeniowa dla studentów (stanowisko dydaktyczne).
To samo, tylko na Arduino robił kumpel, pokazałem, że można tanio zrobić to samo i niezawodnie.

Pamiętaj, ogranicza Cię tylko wyobraźnia, a możliwości z czasem przychodzą (jeżeli tylko nad tym ciężko pracujesz :))

Obrazek

A i niezapomnij, że będziesz miał obronę z tego. Ja np. miałem pytanie takie, że mnie zwaliło z nóg! Np. jak sterownik podczas wojny wytrzymałby zakłócenia, generowane po wybuchu bomby jądrowej, czy jakoś tak to leciało. Pamiętam, że zacząłem jakieś głupoty opowiadać, byle by mówić :D:D:D

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 24 sie 2014, o 15:22 
Nowy

Bardzo ciekawy pomysł mi podsunołeś doman89 :D Poszukam jakiś materiałów na ten temat, żeby coś więcej o tym wiedzieć :) a Ty korzystałeś z jakiejś konkretnej literatury czy opierałeś się o jakieś konkretne materiały ?? :) Jeśli oczywiśćie można wiedzieć takie rzeczy :D

PostNapisane: 24 sie 2014, o 16:02 
Użytkownik

Kolego jeżeli nie masz książek p. Mirosława Kardasia a możesz zakupić lub wyporzyczyć to bardzo ci one pomogą. W tzw bb jest dobry opis odnośnie silników DC ale i nie tylko. To rewelacyjne pozycje do nauki dla początkujących. Sam mam obie pozycje i mogę polecić bo warto je mieć. Do tego poradniki Mirka i dużo czasu i chęci a dasz radę. Co nieco możemy nakierować, pomóc. No ale zacząć jakoś trzeba. Powodzenia.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 24 sie 2014, o 19:58 
Użytkownik

Witam,

Hanys napisał(a):
Bardzo ciekawy pomysł mi podsunołeś doman89 :D Poszukam jakiś materiałów na ten temat, żeby coś więcej o tym wiedzieć :) a Ty korzystałeś z jakiejś konkretnej literatury czy opierałeś się o jakieś konkretne materiały ?? :) Jeśli oczywiśćie można wiedzieć takie rzeczy :D

Wiesz ja niestety BB wtedy nie miałem :/, ale ułatwił by mi pracę na 100%. Ułatwia pod względem opisu sterowania silników DC, masz biblioteki do LCD i inne rzeczy które musiałem ogarniać (nawet DS18B20), a tu masz pięknie ładnie opisane i wytłumaczone - tak więc zainwestuj w tą książkę, naprawdę warto. Ja przez niewiedzę trochę się więcej wykosztowałem :)

Ja C poznawałem z książki "Język ANSII C. Brian W. Kernighan, Dennis M. Ritchie" (fajny jak dla mnie rozdział wskaźniki a tablice, bardzo przydatna wiedza).
C na AVR z http://hobby.abxyz.bplaced.net/?pid=4&cid=1, ale to było dobre tylko na start. Później zakupiłem książkę konkurencyjną w stosunku do p. Mirka, ale tam musisz się nieźle wysilić aby coś zrozumieć ;) Nie mówię, że zła, ale dziś od razu sięgnął bym po BB. Reszta wiedza zdobyta na studiach i kombinowanie ;)

Pamiętaj, że przy pracy trochę pójdą Ci koszta, a kupując tą książkę naprawdę zaoszczędzisz, bo nie będziesz błądził po omacku ;) A czas to pieniądz. Poza tym to forum to extra wsparcie do książki, ja jeszcze wtedy tu nie byłem, a myślę, że koledzy pewnie też co nieco by wytłumaczyli.

Tak więc ucz się, a w razie problemów wal do nas śmiało.

A widzę nick Hanys, więc jak byś płytki robił to masz super firmę Merkar w Katosach co płytki elegancko robią ;)

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

Strefa czasowa: UTC + 1