Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 gru 2024, o 10:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 sie 2014, o 21:56 
Użytkownik

Witam!
Napiszę tak: już musztarda po obiedzie. Płytka na szybko zrobiona i zmontowane wszystko. Nie działa w 100%. Tzn program się prawie zawsze zawiesza gdy trzymam przycisk wciśnięty (w zależności jak długo jest wciśnięty takie akcje się mają wykonać - a zawiesza się nie zawsze w tym samym miejscu). Generalnie nie uważam żeby to była wina programu bo na zestawie ATB testuję go już ze 3 miesiące na okrągło dzień i noc - chodzi jak żyleta.
Nie wiem czy przypadkiem tam w części związanej z przekaźnikiem czegoś nie napaprałem jeśli chodzi o schemat - mam namyśli zły dobór tranzystora albo coś bo nie mogę go wysterować :/

ObrazekObrazek

mile widziane wszelkie pomysły i słowa krytyki :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 sie 2014, o 22:53 
Użytkownik

Witam,

Ja bym na pewno trochę bardziej podszedł do filtracji napięcia. Nie wiem, co masz za stablizator, ale ja przy 7805 stosuję pary 100uF i 100nF na wejście i wyjście, jak najbliżej wyprowadzeń, a nie gdzieś z boku. Miałem kiedyś problem przez złą filtrację przy 7805, długo do tego dochodziłem. W końcu zauważyłem, że jak zasilam z baterii to jest ok, jak z zasilacza to się resetuje. Pomogło właśnie filtrowania, a nie jak wcześniej na odczep się zrobiłem. Mikrokontroler to samo, 100nF jak najbliżej wyprowadzeń + 10uF na każdą parę Vcc-GND.

Co do optoizolatora, to trzeba było by zaglądnąć w notę PDF, bo ja bym na kolektor podał to 12V, aby całkowicie odseparować wyprowadzenie od przekaźnika.

Diody ja zawsze montuję przy przekaźniku bezpośrednio, na płytce gdzie są montowane. Bo wnioskuję, że masz miejsce np. na złącze śrubowe i do niego podłączasz z innego układu.

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 22 sie 2014, o 23:14 
Użytkownik

Dzięki za zainteresowanie się tematem!

Za stabilizację odpowiada układ lm317 - regulowany stabilizator napięcia, akurat miałem pod ręką więc go tam zamieściłem. przy nim samym dałem właśnie takie kondensatory jak podaje nota. Myślisz że to byłoby za mało? Obyś miał rację bo by to mi troszkę ułatwiło sprawę. Kondensatory 100nF dałem przy każdej nóżce zasilania procesora, teraz na szybko dolutowałem jeszcze 2,2 uF do gałęzi zasilania, nie pomogło zbytnio. Szkoda że nie mam dostępu do oscyloskopu. Sugerowałem się: http://mirekk36.blogspot.com/2012/12/fi ... wazne.html
W sumie z tym kolektorem to ma sens!

... co mi teraz do głowy przyszło, chorobcia zobaczcie jak przekombinowałem masę przy procku. z czterech nóżek zebrałem ją do środka, a później cieniutką niteczką wyprowadziłem na zewnątrz. Czy to faktycznie może być bolączką?

PostNapisane: 22 sie 2014, o 23:49 
Użytkownik

Witam
Troszkę niepewnie masz zrobione wysterowanie przekaźnika przez T1; dla stanu OFF jego baza " wisi " w powietrzu. Jeśli masz już płytkę to może spróbuj dolutować rezystor do jego bazy.
Obrazek
I tak jak pisał kol.doman89 cieniuśka ta filtracja zasilania - szczególnie przy sterowaniu przekaźnikami oszczędność kosztuje. Coś te wszystkie szpilki musi wyłapać.

Pozdr.

PostNapisane: 22 sie 2014, o 23:51 
Użytkownik

Witam,

Co do masy, to łatwo sprawdzić miernikiem, przyłóż jedną sondę do masy np. przy stabilizatorze, drugą do nóżki GND mikroprocesora i zobacz opór, jeżeli Ci wykaże więcej niż standardowo przy brzęczku wtedy jest problem.

Co do stabilizatora, w nocie patrzałem i co prawda jest schemat z 1uF na wyjściu (typical applications), ale ja na spodzie mam taką informację dotyczącą jego:
"Optional - Dimproves transient response. Output capacitors in the range of
1uF to 1000uF of aluminum or tantalum electrolytic are commonly used
to provide improved output impedance and rejection of transients"

Spróbuj dać minimum 100uF.

Druga sprawa jak podasz stan 0 na diode fototranzystora (tak aby miał się załączyć przekaźnik) i zobacz jakie masz napięcie na zaciskach przekaźnika, ja osobiście też stosowałem tranzystor BC547 do przekaźników, więc powinien się nadać. Jak nie jesteś pewny to szybkie obliczenia:
Ic = hfe * Ib (tak obliczysz prad kolektora hfe - nota PDF)
Ib = (Ube - 0,7)/R (tak dobierzesz rezystor, jakie wymagane minimum Ib - nota PDF)

Doman89

PostNapisane: 23 sie 2014, o 00:08 
Użytkownik

ok, już dolutuję co się da :)

testy puki co robię bez dolutowanego przekaźnika więc on jeszcze nie powoduje sztormu na zasilaniu. W tej chwili zasilanie ciągnę z ATB z przetworniczką.

PS.

Jakim rezystorkiem ściągnąć bazę do masy?

PostNapisane: 23 sie 2014, o 00:42 
Użytkownik

Witam
doman89 napisał(a):
...ja osobiście też stosowałem tranzystor BC547 do przekaźników, więc powinien się nadać

Co do tego tranzystora, to dla większości przekaźników jest wystarczający.
Mnie chodziło o nietypowe jego wysterowanie: PC817 "robi tu" za wtórnik emiterowy a powinno się go podpinać jako klucz tranzystorowy; emiter na masę, kolektor przez rezystor do Vcc i sygnał z kolektora na bazę BC... .
Obrazek
...to tylko przykład "ideowy"

Ale jeśli kol.Mellanogaster ma już gotową płytkę do pozostaje tylko doziemić bazę i wspomniany pomiar na zaciskach pk.

Pozdr.

PostNapisane: 23 sie 2014, o 01:08 
Użytkownik

kol. kicajek czy chodziło ci o to?
Obrazek

PostNapisane: 23 sie 2014, o 10:20 
Użytkownik

Witam,

Kolego, tak czasem bywa, że układ trzeba przerabiać już gotowy ;) Ale dzięki temu nabieramy nowego doświadczenia :)

Ja bym celował w taki układ:
Obrazek

Weź sobie ewentualnie potestuj na płytce stykowej kilka opcji - ja zawsze sobie tak testuję róźne rozwiązania, całe piękno elektroniki.

Co do rezystora bazy ściągającego do masy (tak jak kolega wyżej podpowiada) to nie wiem, też bym testował, ale myślę, że być może 47k jak w przypadku MOSFETów(to zdanie nie poparte żadnym doświadczeniem !)

Doman89

PostNapisane: 23 sie 2014, o 13:40 
Użytkownik

Witam
Mellanogaster napisał(a):
kol. kicajek czy chodziło ci o to?
Obrazek

...właśnie, w różnych przykładach podawane są różne sposoby sterowania.
W Twoim przykładzie dodałbym jeszcze rezystor PC817 kolektor/ baza BC547.
W przypadku gdy PC817 pracuje jako wtórnik emiterowy to stosuje się rezystor na emiterze do masy.
Obrazek
( inaczej niż rysowałem wcześniej - tamto było " jak bym to zrobił " a tak robią ludzie :lol: ).

PostNapisane: 24 sie 2014, o 00:59 
Użytkownik

już miałem pisać że jakimś cudem nie działa i nic z tego nie rozumiem bo: zrobiłem na stykówce tylko ten obwód z rysunku wyżej i takie bzdurne napięcia wychodziły. I po całej dniówce grzebania przy tym w końcu zadziałało - nie wiem co robiłem nie tak ale teraz jest wszystko dobrze. Co za ulga.
Porobiłem z tą filtracją i jak ręką odjął.
Bardzo dziękuję kolegom za pomoc w rozwikłaniu tego problemu!
W poniedziałek naświetlę sobie płytkę i zabiorę się od nowa do robienia tego urządzenia. Mam nadzieję że zakończę wątek słowami: DZIAŁA na 100%

PostNapisane: 24 sie 2014, o 06:35 
Użytkownik

Witam,

Częste a jakże podobne stwierdzenia w życiu programisty:
"Mój kod nie działa, nie wiem czemu",
"Mój kod działa, nie wiem czemu" :D

Najważniejsze, że ma się wytrwałość, aby dojść zwycięsko do końca ;)

Doman89

PostNapisane: 30 sie 2014, o 18:27 
Użytkownik

DZIAŁA WSZYSTKO JAK TA LALA!

Strefa czasowa: UTC + 1