Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 sty 2025, o 20:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 sie 2014, o 22:09 
Nowy

Witam
Jako iż jest to mój pierwszy post wypada się przywitać :D Krótko o mnie: w tym roku dostałem się na elektronikę i telekomunikację, gdzie będę mógł pogłębiać swojego bakcyla 8-) ponadto interesuje się również astronomią, programowaniem i uczę się grać na gitarze (na razie z kiepskim skutkiem :D) Mikrokontrolerami interesuje się od jakiegoś czasu, ale teraz postanowiłem się zająć tym na poważnie, a jak najlepiej zacząć :D -> Wybór padł na BB i mam nadzieję, że okaże się trafiony. Jako iż jestem niejako studentem już teraz doskwiera mi brak kilku złotówek, z kupnem książki muszę się chwilkę wstrzymać, o płytce mogę niestety zapomnieć. Ale trzeba sobie jakoś radzić, nieprawdaż? Postanowiłem stworzyć swoją płytkę którą będę mógł powolutku składać i udoskonalać o kolejne moduły. Pomocne okazało się forum, ponieważ skorzystałem z paru rozwiązań. I tu są moje pytania: czy schemat i płytka zostały prawidłowo zaprojektowane? Czy taką płytkę dam rade wykonać sam w domu?

ObrazekObrazek

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi, mam nadzieję, że znajdę tu swój zaciszny kąt to pogłebiania wiedzy i kulturalnej wymiany zdań ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 sie 2014, o 22:29 
Użytkownik

Moje uwagi:
1. Pin Vcc procka nie łączy się bezpośrednio z zasilaniem(!), tylko idzie przez rezystor 10k od resetu co powoduje problem z zasilaniem uC.
2. Przy zasilaniu układu 5V, do LEDów dałbym rezystory 330Ohm(po co LEDy mają jarzyć po oczach)

PostNapisane: 7 sie 2014, o 22:32 
Użytkownik

Fajnie, że budujesz płytkę. Schemat jest w sumie, w moim odczuciu, dobry. Z wyjątkiem tego VCC przez 10k. Natomiast PCB już nie.
Wiele rzeczy... Za cienkie ścieżki. Trzeba je zróżnicować pod kątem tego jakie prądy będą przewodzić. Zasilanie oczywiście najgrubszymi. Pojemności filtrujące 7805 zdecydowanie bliżej stabilizatora. To tak na pierwszy ogień.
Zobacz poradniki Video Mirka o Eaglu i projektowaniu PCB:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/kurs-eagle-part-01.html

Najpierw są odcinki o tworzeniu schematów, ale też polecam bo wiele rzeczy można się dowiedzieć.
A dalej są o PCB.
Wiele rzeczy Ci się rozjaśni.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Acha jeszcze jedna sugestia. Nie wiem jak zamierzasz postępować z tym wyświetlaczem, ale nie przywiązuj się z jego obsługą do portu D. Jest na nim wiele potrzebnych funkcji (przerwania, ICP, wyjścia timerów, UART). W ogóle zalecam Ci by nie przywiązywać się z takimi rzeczami jak wyświetlacz do konkretnego portu. W miarę budowy projektów zobaczysz, że to bardzo ograniczające podejście.
A wyświetlacz wcale nie musi być obsługiwany na jednym porcie.

PostNapisane: 7 sie 2014, o 22:36 
Nowy

Ja bym jeszcze dodał potencjometr na 3 pin wyświetlacza LCD

I masę można rozlać jako polygon.

Ostatnio edytowano 7 sie 2014, o 22:44 przez David, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 7 sie 2014, o 22:40 
Nowy

Okej uwagi zanotowane i zaraz zabieram się do poprawek. Wstyd się przyznać ale płytka była robiona autorouterem :( Poradniki oglądałem. Niestety muszę jeszcze poćwiczyć tworzenie ścieżek bo gdy łącze je ręcznie to zawsze jakieś się trafią których nie można połączyć. Jeszcze dużo nauki przede mną :) Dziękuję za liczne odpowiedzi.

PostNapisane: 7 sie 2014, o 22:41 
Użytkownik

No z tym wyświetlaczem to można by przemyśleć głębiej. Faktycznie nie ma tam dzielnika napięcia do ustawiania kontrastu. To ma być na 3 pinie. No i można jeszcze pokusić się o sterowanie podświetleniem z pinu MCU, tak zresztą jest na zestawie ATB zrobione. Jeden tranzystor PNP.

PostNapisane: 7 sie 2014, o 22:43 
Nowy

Czyli faktycznie lepiej byłoby LCD zrobić na osobnej płytce i wyprowadzić tylko piny do połączenia z "płytą główną"?

PostNapisane: 7 sie 2014, o 22:48 
Nowy

W najprostszym rozwiązaniu to wystarczy dać goldpiny żeńskie na płytę główną i do niej dołączać wyświetlacz z dolutowanymi goldpinami męskimi

PostNapisane: 7 sie 2014, o 22:50 
Użytkownik

Można tak jak piszesz, zresztą LCD i tak ma swoje PCB. Albo, jeśli to ma być bardziej zwarte, to na przykład zrobiłbym tak:

LCD potrzebuje 3 pinów sterujących RS, RW i E oraz 4 bitowej szyny danych. Co daje razem 7 pinów.
użyłbym PC2, PC3, PC4, PC5, PA7, PA6, PA5.
Na czterech pierwszych nie ma (poza JTAG, którego pewnie nie będziesz używał) innych funkcjonalności. Na pinach portu A jest przetwornik ACD ale pewnie nie będziesz używał na raz 8 kanałów ADC.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 7 sie 2014, o 22:56 
Nowy

Przysiądę coś pokombinuje, na razie zajmę się udoskonaleniem płytki z uC i dalszą nauką programowania. Bo co za dużo na początek to niezdrowo :D

PostNapisane: 7 sie 2014, o 23:02 
Użytkownik

Oczywiście mogą być inne możliwości. Ale nie zajmowałbym na stałe wejścia ICP (obsługa np. IR, czujników odległości), wyjść timera1. RXD i TXD (transmisja szeregowa - często najwyższe dobro w MCU).
Poczytaj notę od AT32 albo dodatkowo notę od AT1284(pinowo zgodny, ale bardziej rozbudowany z ogromną pamięcią), co jest na jakich pinach.

Dodatkowo pod kwarc daj podstawkę, dzięki temu będziesz łatwo mógł wymieniać rezonatory (zmieniać taktowanie) albo podłączać zewnętrzne źródło.

PostNapisane: 10 sie 2014, o 15:16 
Nowy

Witam

Obrazek

Zastosowałem się do uwag choć jeszcze nie wszystkie zostały wprowadzone, pokazuję płytkę tylko tak orientacyjnie, żeby upewnić się, czy aby na pewno robię dobrze i czy dam radę wykonać to metodą żelazkową.

PostNapisane: 12 sie 2014, o 12:14 
Użytkownik

Jeszcze mógłbyś wylać poligon na płytkę, a czy dasz radę to zrobić żelastwem.... Tego nie wie nikt :)

PostNapisane: 12 sie 2014, o 18:01 
Nowy

Okej siedzę, bawię się tym już od nie wiem nawet ilu godzin :o Pozmieniałem trochę i na dzień dzisiejszy mam coś takiego
Obrazek

Oczywiście znów zapomniałem pozmieniać wartości niektórych części, ale to nie przeszkadza w niczym przecież :) Jest też trochę wolnego miejsca. Jak koledzy oceniają tą płytkę? Przepraszam za ilość bezsensownych pytań, ale oglądając inne płytki mam trochę namieszane, a co szkodzi się zapytać :D

PostNapisane: 13 sie 2014, o 09:05 

Zdecydowanie daj drugi wyświetlacz LED, tak by były 4 cyfry, do tego miejsce na LCD, zegarek RTC, jakiś Driver ULN2803, postaw TSOP, przesuń w dół złącze ISP, dołóż po jednym rzędzie do każdego portu.
Z boku zamiast klawiatury daj Driver, diody przesuń wyżej, rezystory daj nad diodami ;), klawisze pod diody.
Masz bardzo chaotycznie rozmieszczone elementy, podejrzyj jak to robią inni ;).
Zrób miejsce sobie na przetwornicę Mirkową, LM7805, bez radiatora ci spłonie, przy wyższym obciążeniu, w takim stanie i zamontowany w ten sposób to tak góra 0,5W rozproszy, nawet jak dasz jakiegoś małego radiatorka, co raczej mało prawdopodobne, bo bardzo blisko są kondensatory i ciężko będzie tam upchnąć coś, to i tak max 1-2W rozproszysz.

No i jak żelazkiem, to stanowczo zwiększ odległości między ścieżkami a poligonem. No i ścieżki nie powinny załamywać się pod kątem 90 stopni, ogólnie płytka nie wygląda jeszcze za dobrze, raczej jak taki tylko zamysł, ale czeka cię jeszcze sporo zmian, w sumie bym wywalił wszystkie ścieżki, bardziej przemyślanie rozmieścił elementy i narysował od zera.
Tak 3-4razy tak powtórz to zobaczysz ze zaczniesz łapać o co chodzi.

Przyjrzyj się jak są rozmieszczone elementy na ATB, EVB i innych płytkach, nawet tutaj na forum koledzy robili już wiele ciekawych projektów. Nie poddawaj się, początki są trudne i żmudne.

W dodatku przemyśl jeszcze raz rozmieszczenie, oraz zastanów się czy nie warto jednak w kilku miejscach użyć SMD, nawet 1206 (one są naprawdę spore ;) ).

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 13 sie 2014, o 09:48 
Nowy

Widzę jeszcze sporo pracy przede mną, a więc zastosuje się do podanych wskazówek, dziękuje za nie. Teraz pokażę płytkę jak juz będzie na 100% zrobiona, nawet na 110%! ;) A skąd dowiedzieć się czegoś więcej o elementach SMD jest jakiś ogólny poradnik, czy jednak zostaje mi szukanie w internecie. Musze się zastanowić nad ich użyciem, ale chodzi aby użyć ich na warstwie TOP? Czy po prostu normalnie od dołu je dać?

Ostatnio edytowano 13 sie 2014, o 09:51 przez SoundBlaster, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 13 sie 2014, o 09:50 

Możesz poszczególne etapy publikować, zawsze jeszcze ktoś cię potraktuje dobrą radą ;).

PostNapisane: 13 sie 2014, o 10:25 
Użytkownik

Jeśli Cię nie przeraża kwestia wiercenia otworów może warto zastosować podwójne listy goldpin od procka? Nie raz bedziesz chciał podłączyć np do pinów i2c jakeiś dwa urządzenia, albo podłączyć analizator stanów bezpośrednio do używanego pinu.

PostNapisane: 13 sie 2014, o 20:52 
Nowy

Skoro mam możliwość i zgodę na publikację etapów moich prac :D (z której chętnie skorzystam, zawsze nauczę się czegoś nowego) postanowiłem narysować znów cały schemat od nowa (ależ to wciągające :D) i tak oto popełniłem takie coś:
Obrazek

Teraz założenia:
-Wszystko ma być przewlekane
-Części i peryferia będą użyte takie jak na schemacie

Chciałem się dowiedzieć czy wszystko z nim dobrze? Posiłkowałem się datasheet-ami i innymi schematami, ale wiadomo zawsze coś się wkraść mogło :) Najgorsze to PCB masakra po prostu zawsze mi sie te ścieżki plączą, no ale cóż :) W miarę okej jest? I z góry przepraszam za niektóre dziwaczne połączenia.

PostNapisane: 18 sie 2014, o 13:49 
Użytkownik

Wygląda od razu lepiej, widać, że poradniki do Eagla obejrzane chyba.
Tak na szybko, nadal zasilanie procka podłączone przez rezystor do +5 V. Zrób osobne podłączenie tak:
+5V - rezystor R10 - RESET mikrokloca.
I osobne dla +5V procesora bez żadnych rezystorów bezpośrednio z nóżki 7805 (za kondensatorami oczywiście).
I będzie dobrze. Pamiętaj też o osobnych kondensatorach blisko nóżek zasilania procesora: jeden 100 nF i jeden 10uF jak najbliżej nóżek + i -.

Strefa czasowa: UTC + 1