Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 lis 2024, o 19:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 lip 2014, o 20:46 
Użytkownik

Uśmiałem się Mirku :):) widzę że nie tylko ja oglądam pingwiny z madagaskaru XD
A teraz do tematu:D
Nauczyć się projektowania?? ja nigdy się nie uczyłem ja to zrozumiałem( w pewnym stopniu).
Kolego musisz nabrać wprawy.Podsyłaj swoje schematy z prośbą o sprawdzenie nie ma problemu po to jest forum.
Jeśli będę mógł to pomogę chętnie.
Możesz narysować jakiś schemat blokowy podesłać jakieś noty tego czym chcesz sterować i czym pomogę jeśli potrafię.
zrobię tobie schemat ideowy ale na tym stop płytka to już twoja robota by utrwalić poradniki i nauczyć się projektowania pcb od strony grubości ścieżek i ułożenia elementów .
Ale gdy ktoś zrobi coś za ciebie to nigdy nie zrozumiesz co i dlaczego . Chcesz pisz na pw żaden problem:)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lip 2014, o 20:57 
Nowy

Może to Ci się przyda: http://alternatezone.com/electronics/fi ... alRevA.pdf

PostNapisane: 24 lip 2014, o 19:55 
Nowy

Zbananowany użytkownik

@driver0207 no jakby nie patrzeć to masz racje. Nie wpadłem na pomysł proszenia o narysowanie schematu bo jednak chcę to sam ogarnąć dlatego prośba o komentarz do moich wypocin :) Porównując to do tego co wstawiłem na początku odnoszę wrażenie, że Mirek miał prawo się zdenerwować :)))) Aż cud że bana nie dał :P :D. Pdf ciekawy ale póki co prośba o podpowiedź czy wartości elementów mieszczą się w granicach normy?

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 24 lip 2014, o 20:30 
Moderator

no teraz ok tylko co robią że po co te dziwne wysepki masy z przelotkami - nikomu niepotrzebne

a jeśli chodzi o stronę BOTTOM to NAWET jeśli będziesz to łączył kabelkiem to MINIMUM przyzwoitości nakazywałoby poprowadzić te niebieskie ścieżki zgodnie z zasadami w sensie kątów 45 st no i żeby nie przełaziły na bezczelnego przez pady ... to to już niedbalstwo ;)

sam zobacz - że każda taka uwaga - a później twoja poprawa powoduje - że sam widzisz te OGROMNE RÓŻNICE i ciebie samego zaczną one drażnić ...

więc chyba warto?

PostNapisane: 24 lip 2014, o 21:32 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Nie planuję robić przelotek ale tak jak pokazywałeś w jednym z poradników, za ich pomocą dodałem pole masy w miejscach gdzie Eagle tworzył dużą czarną dziurę... co by nie karmić zbytnio wytrawiacza. Być może niepotrzebnie ale być może też tak jest "ładniej".
Warto. Ale proszę, nie krytykuj jeśli finalnie kabelek masy nie będzie poprowadzony z zakrętami po 45st bo nie wiem czy stać mnie na taką przyzwoitość :)) Zresztą o czym tu mówimy jak moje zdolności lutowania ograniczają się do kabelków w rozgałęziaczu :D ale cóż. trzeba podnosić poprzeczkę

Ostatnio edytowano 24 lip 2014, o 23:08 przez Artyum, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 lip 2014, o 21:36 
Moderator

Artyum napisał(a):
Ale proszę, nie krytykuj jeśli finalnie kabelek masy nie będzie poprowadzony z zakrętami po 45st bo nie wiem czy stać mnie na taką przyzwoitość

to zaraz zaraz - to ty się chcesz czegoś nauczyć ? czy nie za bardzo ?

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Artyum napisał(a):
ale cóż. trzeba obniżać poprzeczkę

jakoś na stronie TOP mogłeś przyzwoicie poprowadzić ścieżki .... a na BOTTOM już cię to przerasta ?

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Artyum napisał(a):
Nie planuję robić przelotek ale tak jak pokazywałeś w jednym z poradników, za ich pomocą dodałem pole masy w miejscach gdzie Eagle tworzył dużą czarną dziurę.

te wyspy nie połączone z masą - nie będą żadną masą - ot wysepkami i ok ... jeśli chodzi o wytrawiacz to dobra idea, ale jak mówię pozostawianie na PCB żółtych niepołączonych nitek to błąd i sam się na tym przejedziesz. A wystarczyłoby na stronie Bottom zrobić Polygon masy i już by zniknęły te nitki żółte

albo zrobić polygon bez GND wtedy same się wszędzie gdzie trzeba wysepki zrobią

PostNapisane: 24 lip 2014, o 21:57 
Użytkownik

Zgadzam się z Mirkiem poligon masy musi być.
Małe pytanko elementy przewlekane chcesz lutować od góry??? Ciężko to widzę.
wyprowadziłeś sobie linie rx i tx pod komunikację a przydała by się jeszcze masa . Czyli najważniejszy element z całości bo komunikacja bez masy =katastrofa.
Poprowadź sobie te ścieżki po stronie botom na top i na botom zrób poligon masy pamiętaj przed narysowaniem poligonu wpisz w pasek komend gnd i wciśnij enter zrobisz sobie przelotki masy i będzie ok. Przecież możesz zrobić płytkę dwustronną nie jest to aż takie trudne chcesz napisz na pw to zrobię filmik jak ja je wykonuje i wyślę tobie. Jeśli chodzi o wartości elementów już jest dużo lepiej i w sumie powinno być ok zmień tylko ten elektrolit 200uf na 220uf gdyż takiego jeszcze nie spotkałem poza tym przy procku wystarczą kondensatory 10uf i 100n mogą być nawet smd ale ten 22uf może być.

Aha jak będziesz robić przelotki pamiętaj zrobić sobie punkt o wymiarze 1.9mm i otwór 1 mm tak jest optymalnie z lutowaniem i wierceniem.

Ostatnio edytowano 24 lip 2014, o 22:02 przez driver0207, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 lip 2014, o 21:58 
Użytkownik

Jak chcesz, aby Eagle rozlewał masę wszędzie bez twojej interwencji to zaznacz opcję Orphans w ustawieniach masy. Jeżeli nie robisz warstwy bottom to rozrzucanie przelotek wydaje się bez sensu, skoro eagle odwali tą robotę za ciebie.

PostNapisane: 25 lip 2014, o 11:09 
Nowy

Zbananowany użytkownik

driver0207 napisał(a):
Małe pytanko elementy przewlekane chcesz lutować od góry???

Nie wiem :) Zmiana ścieżek na bottom to już szczegół z tym że celowo planowałem ścieżki po stronie top aby nie było szans na przypadkowe zwarcie na bottom gdy płytkę umieszczę na jakiejś powierzchni - np na czapce bo w końcu to ma być headtracker. Dlatego lepiej by było żeby strona bottom była gładka bez lutów itp. Ale to już są szczegóły nad którymi się zastanowię jak kupię elementy. Poza tym dzięki za dodatkowe ważne rady.

PostNapisane: 27 lip 2014, o 17:55 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Udało się nabyć niezbędne elementy. Zmieniłem pcb na dwustronne co pozwoliło nieco zmniejszyć rozmiar. Proszę o sugestie zanim zacznę wytrawianie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 27 lip 2014, o 18:24 
Użytkownik

Prosty projekt i płytka dwustronna ?
Nadal szerokie ściezki między padami i nie idą jak Bóg przykazał pod kątem 45 stopni tylko jak popadło.

Ostatnio edytowano 27 lip 2014, o 19:47 przez matrix, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 27 lip 2014, o 19:40 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Dołożyłem przelotki dla połączenia masy. Ogólnie ta dwustronność skomplikowała projekt mimo to chyba warto, choćby dla zmniejszenia rozmiaru.

PostNapisane: 27 lip 2014, o 19:48 
Użytkownik

Jak dla mnie przy tak małym projekcie przesadziłeś z dwustronnością.
Strach pomyśleć co by się działa przy płytce wymiarów 5x20cm

PostNapisane: 11 sie 2014, o 18:17 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Po urlopie i kilku zmianach w projekcie przyszedł wreszcie finalny efekt...

PostNapisane: 12 sie 2014, o 11:06 

Zapytam się zupełnie z innej beczki, jak z stabilnością lotu, po umieszczeniu takiej cegłówki od spodu?, o ile spada zasięg lotu? wpływ na stabilność lotu, lądowanie?

PostNapisane: 12 sie 2014, o 11:46 
Użytkownik

Widzę że nawet nieźle działa ten headtracker, gratulacje. Dopiero jak zobaczyłem post na rc-fpv, skojarzyłem projekt :)

Sam muszę pokombinować coś do mojego skrzydełka bo na razie GoPro jest na stałe przymocowania a przydałoby się 'rozglądanie'.
Będziesz może udostępniał program? Pytam bo może sam bym sklecił coś dla siebie :).

rezasurmar napisał(a):
Zapytam się zupełnie z innej beczki, jak z stabilnością lotu, po umieszczeniu takiej cegłówki od spodu?, o ile spada zasięg lotu? wpływ na stabilność lotu, lądowanie?

Jak pewnie zauważyłeś ta 'cegłówka' w praktyce powieszona jest w środku ciężkości modelu tak, że wyważenie wzdłużne i poprzeczne nie jest zakłócone.
Co najwyżej zwiększają się opory w czasie lotu i może być problem ze startem/lądowaniem w wysokiej trawie.

Ja w swoim 'skrzydełku' muszę kombinować i gdy zdejmuję GoPro, dociążam dziób ciężarkami samoprzylepnymi od oponiarza :)
Tak to wyglądało jakiś czas temu:

Obrazek

Teraz doszedł jeszcze tor video i kilka innych gratów :D

PostNapisane: 12 sie 2014, o 11:56 

Sonix napisał(a):
Co najwyżej zwiększają się opory w czasie lotu i może być problem ze startem/lądowaniem w wysokiej trawie

O to też, pytam, bo doświadczenia nie mam, a interesuje mnie to tylko z punktu widzenia aerodynamiki ;).

PS. za młodego projektowałem kilka konstrukcji z wujkiem i wiem że każdy odstający element mocno wpływał na stabilność lotu. Co prawda technologia teraz całkiem inna i od tego są gyro, jakieś bajery w w samej elektronice sterowania i w ogóle, nie to co kiedyś, nadajnik był analogowy i samemu trzeba było wszystko korygować podczas lotu.

PostNapisane: 12 sie 2014, o 22:05 
Nowy

Zbananowany użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Sonix napisał(a):
Co najwyżej zwiększają się opory w czasie lotu i może być problem ze startem/lądowaniem w wysokiej trawie

O to też, pytam, bo doświadczenia nie mam, a interesuje mnie to tylko z punktu widzenia aerodynamiki ;).

PS. za młodego projektowałem kilka konstrukcji z wujkiem i wiem że każdy odstający element mocno wpływał na stabilność lotu. Co prawda technologia teraz całkiem inna i od tego są gyro, jakieś bajery w w samej elektronice sterowania i w ogóle, nie to co kiedyś, nadajnik był analogowy i samemu trzeba było wszystko korygować podczas lotu.

Akurat w przypadku tego modelu (mpx Mentor) nie stwierdziłem specjalnej różnicy w locie z pantiltem czy bez niego. Model jest bardzo stabilny. Na pantilcie podwieszona jest jeszcze jedna kamera (Mobius FHD - którą nagrywałem demo) a nad skrzydłem wystaje duża antena 1,2Ghz. W sumie daje to pewne dodatkowe opory ale w praktyce nie mają one dużego znaczenia. Model waży około 2,4kg. Ludzie robią Mentory ważące nawet 3kg i jeszcze są one zdolne do holowania szybowca :) Oczywiście samolot musi być wyważony, a jak zauważył Sonix, pantilt jest na tyle blisko środka ciężkości, że specjalne wyważanie nie było konieczne.

Na razie mam pewne plany co do tego headtrackera, więc poczekam z udostępnianiem kodów. Ale na pewno pomogę gdyby ktoś planował podobny projekt :)

PostNapisane: 14 sie 2014, o 09:54 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Niby projekt gotowy ale z czego wynika takie brzydkie zbocze opadające na atmega8 8mhz:

Obrazek

Wygląda to tak samo na programowej zmianie stanów jak i na sprzętowym PWM, na moim headtrackerze ale i na zestawie ATB. Nie jest to też wina oscyloskopu ponieważ przykładowo PPM z atmega128 wygląda tak:

Obrazek

Można to jakoś "wyostrzyć"?

PostNapisane: 14 sie 2014, o 10:09 
Nowy

Zbananowany użytkownik

oba zdjecia zrobione w tej samej skali 1ms/cm. Top ma około 1,2ms (zależnie od czasu ppm), gnd równo 0,3ms.
Pin OC1A (PB1) jest bezpośrednio wyprowadzony z cpu i podpięty do oscyloskopu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1