Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 mar 2025, o 14:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 sie 2014, o 12:04 
Nowy

Witam,
mam problem z wymyśleniem jak za pomocą mikro-kontrolera obsłużyć 3 urządzenia działające na porcie rs232.
Konkretnie mówiąc mam 3 urządzenia, które działają na porcie rs232 i wysyłają w różnym lub w tym samym czasie dane i ja chce otrzymane dane sprawdzać, czy są prawidłowe i jeśli coś się nie zgadza, to np załączyć alarm.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 12:43 
Użytkownik

A czy masz mozliwość programowania tamtych urządzeń? Jeśli tak to każdemu nadasz jakiś specjalny numer/nazwę i będziesz wysyłał zapytanie do konkretnego urządzenia. Wtedy to urządzenie i tylko to będzie odpowiadać.

PostNapisane: 6 sie 2014, o 12:45 
Moderator

WoodPaker napisał(a):
A czy masz mozliwość programowania tamtych urządzeń? Jeśli tak to każdemu nadasz jakiś specjalny numer/nazwę i będziesz wysyłał zapytanie do konkretnego urządzenia. Wtedy to urządzenie i tylko to będzie odpowiadać.

Tylko zastanów się co będzie z liniami Tx panie kochany ;) spróbuj to sobie rozrysować ;)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

juli126 napisał(a):
mam problem z wymyśleniem jak za pomocą mikro-kontrolera obsłużyć 3 urządzenia działające na porcie rs232.

bo do tego używa się normalnie rzecz biorąc RS485 to jest magistrala dla wielu urządzeń a RS232 został pomyślany do połączeń tylko 1:1 dlatego ciężko wymyślić inne ;)

ale jest pewien myk jak to rozwiązać z tym że hmmm taki no ... może nieelegancki ale czasem można skorzystać do jakichś testów lub nietypowych rozwiązań ;)

po prostu każdą linię Tx procka separujesz diodą shottky a po drugiej stronie robisz podciąganie rezystorem do VCC ... dla niewielkich prędkości będzie to działać stabilnie

PostNapisane: 6 sie 2014, o 12:50 
Użytkownik

Może przejść na RS485 on jest magistralą....

Albo jeśli możesz spowodować, że w danej chwili tylko jedno, konkretne urządzenie (jedno z trzech) będzie nadawało to możesz zastosować multiplekser i przełączać jego wyjścia z poziomu programu w MCU.

PostNapisane: 6 sie 2014, o 12:59 
Nowy

działanie całego systemu ma być następujące są trzy urządzenia odczytujące dane z kart RFID osób wchodzących/wychodzących z firmy, ja za pomocą sterownika mam sprawdzać, czy osoba jest upoważniona na wejście do firmy, czytnik już są i działają na porcie rs232.

PostNapisane: 6 sie 2014, o 13:03 
Użytkownik

Czyli transmisja jest inicjowana przez urządzenia (czytniki) na skutek zdarzenia jakim jest zbliżenie karty.

Zdecydowanie najlepiej byłoby przejść z RS232 do RS485. Zwłaszcza, że wtedy dysponujesz możliwością stosowania dłuższych linii transmisyjnych.

PostNapisane: 6 sie 2014, o 13:25 
Użytkownik

A może by tak użyć dwóch sprzętowych UART-ów, w które wyposażone są większe ATMEG-i a trzeci zrobić programowy.
Jest trochę rzeźbienia ale możliwe do realizacji. Skoro programowe UART-y da się zrobić na '51 to tym bardziej
na ATMEGA-ch.

PostNapisane: 6 sie 2014, o 13:43 
Nowy

użycie dwóch UARTów i programowego, to była by za duża dla mnie rzeźba i też w przyszłości jeśli miałby być dodany następny czytnik kart, to rozwój byłby niemożliwy, dlatego muszę zapytać czy wchodzi w grę wymiana czytników z portem rs485.

PostNapisane: 6 sie 2014, o 13:48 

juli126 napisał(a):
użycie dwóch UARTów i programowego

To użyj j.w Atmega1280, masz 4 uarty, za pomocą bibliotek z zielonej książki bez problemu obsłużysz.
Sam przerobiłem je do pracy na 2 x UART przez eventy, do tego wyświetlanie na 4 miejscowym LED + parsowanie danych, obsługa debounce i działa wszystko pięknie, z 4 też nie powinno być problemu, ot po prostu powielasz dane fragmenty kodu, rozdzielasz by można było różnicować który uart.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Tu fragment mkuart.h (mam nadzieje że za fragment mnie Mirek nie przechrzci ;) )
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 6 sie 2014, o 14:06 

Nie koniecznie, można zrobić prostą przejściówkę uart=inne medium
bo nie wiem czy wymiana czujników coś da;), chyba że od razu celować w coś typu CAN, LIN, itp.

PostNapisane: 6 sie 2014, o 15:36 
Użytkownik

jeśli dane płynące z tych czujuników mogą być pominięte kosztem niższej częstotliwości próbkowania, to można spawe załatwić stosując tzw multiplexery iwtedy można na jednym uart z atmegi8 można obsłużyć więcej niż4 urządzenia...

PostNapisane: 6 sie 2014, o 15:43 
Użytkownik

Pewnie się nie znam... ale w tym konkretnym przypadku... co będzie jak dokładnie w tym samym czasie przy trzech czytnikach pojawią się osoby (czytaj zacznie się odczyt). Wiem że pojęcie "w tym samym czasie" jest względne.. ale pierwsza osoba przyłożyła kartę do czytnika co spowoduje zapewne transmisję po rs232, i zanim ta transmisja się zakończy kolejna osoba przy innym czytniku zrobi to samo. Wydaje mi się że to zakłuci transmisję :?: i mimo tego że rs485 "strawi elektrycznie" taką sytuację to informatycznie nastąpi haos.. ale jak na wstępi napisałem..się nie znam i chętnie poznam rozwiązanie takiego problemu :oops:
Pzdr Wojtek

PostNapisane: 6 sie 2014, o 16:23 
Użytkownik

albo najprościej zrobić sobie konwerterek uart->np stm32f030f4p4(za 2,5zł)->SPI iii później jednym prockiem ściągać dane po jednej magistrali... wspomniany stm32 można se zaprogramować tak że będzie zdarzenia mógł buforować z notacją czasową i ewentualnym przetłumaczeniu danych z czujnika...

PostNapisane: 6 sie 2014, o 17:25 
Użytkownik

Pojęcia nie mam co za czujniki to są , ale tak na szybko mi tak zaświtało że mam 4 końca kabla z rs232 i teraz jak reagować równocześnie na dane pochodzące z tych kabli :)

PostNapisane: 7 sie 2014, o 12:10 
Użytkownik

xbary napisał(a):
Pojęcia nie mam co za czujniki to są , ale tak na szybko mi tak zaświtało że mam 4 końca kabla z rs232 i teraz jak reagować równocześnie na dane pochodzące z tych kabli :)

Moim zdaniem przy każdym czytniku kart musi być procek który będzie buforował odczyty kart(pracujący na rs485 jako slave) i jeden "główny" procesor(master) który będzie "odpytywał" kolejno wszystkie slave. Nadasz każdemu slave adres 8-bitowy i jeżeli slave go odbierze to wyśle ci zawartość bufora..i już
Pzdr Wojtek

PostNapisane: 8 sie 2014, o 13:12 
Nowy

Dzięki za pomoc!!!
postanowiłem, że zrobię to na rs485 i dodatkowo przy takim czytniku będzie czujnik ruchu i po wykryciu przez czujnik ruchu osoby będę włączał czytnik, jeśli będzie więcej osób, to będę odczytywał z każdego czytnika dane szeregowo.

Strefa czasowa: UTC + 1