Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 lut 2025, o 09:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 sie 2014, o 11:46 
Nowy

Witam serdecznie,

Załóżmy, że posiadam pewną strukturę. Struktura ma powiedzmy 12 pól i chcę je wszystkie wypełnić. Dotychczas stosowałem zapis tego typu (taki przykład):

A -> B1 = 0x0021;
A -> B2 = 0x2438;
.
.
.
A -> B12 = 0x04FF;
Dane wpisywane w pola struktury są tego samego typu
Widzicie, zapis tego typu jest czasochłonny.
Czy można to krócej i zwięźlej zapisać (lub ładniej)? Znam podstawy C ale ciągle próbuję rozszerzać swoją wiedzę a akurat ten problem nie daje mi spokoju.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 sie 2014, o 11:51 
Moderator

A nie możesz ich zapisać grupowo podczas DEFINICJI struktury ? grupowo - jak do tablicy ? tylko w kodzie się z tym bawisz ?

PostNapisane: 2 sie 2014, o 12:05 
Nowy

Wiem że tak można. Ale co w przypadku gdy struktura jest zdefiniowana w pliku pewnej biblioteki a pola struktury (wartości tam wpisane) chciałbym modyfikować w trakcie działania programu? Dotychczas stosowałem tego typu zapis ale podobno można to ładniej i mniej rozwlekle zapisać.

PostNapisane: 2 sie 2014, o 12:13 
Nowy

Dziękuję, nie wiedziałem że w ten sposób można to zapisać.

PostNapisane: 2 sie 2014, o 16:08 
Użytkownik

Można również zdefiniować zmienną wskaźnikową, typu jakiego są wszystkie pola w strukturze i zwiększać cyklicznie wskaźnik i zapisywać pod niego daną wartość. Sposób ten jest szczególnie dobry gdy chcemy od razu całą strukturę wypełnić np. zerami czy inną wartością, robimy to wtedy w pętli.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 2 sie 2014, o 16:14 
Moderator

krafin napisał(a):
Można również zdefiniować zmienną wskaźnikową

Również bardzo dobry pomysł i aż dziw bierze, biorąc pod uwagę to co kolega ma w podpisie, że już kolega tak ładnie śmiga ze wskaźnikami ;)

PostNapisane: 2 sie 2014, o 16:30 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jak dla mnie to pomysł z repertuaru "dirty tricks". A co jak struktura, jak to zwykle bywa ze strukturami, będzie się składać z różnych różniastych typów? I czy po pół roku sam autor zrozumie "co poeta miał na myśli". Ale to tylko moje zdanie. To mówilem ja, Jarząbek.

PostNapisane: 2 sie 2014, o 16:36 

krafin napisał(a):
chcemy od razu całą strukturę wypełnić np. zerami
Albo jeszcze prościej:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Co do skakania wskaźnikiem - zgadzam się z przedmówcą :) Co więcej - trzeba pamiętać, że kolejne elementy struktury nie muszą zajmować ciągłego obszaru w pamięci. Plugin AVR dla Eclipse domyślnie włącza taką opcję, ale odpalając kompilator "z palca" lub z własnego makefile'a można o tym zapomnieć ;)

PostNapisane: 2 sie 2014, o 16:38 
Moderator

xor napisał(a):
Jak dla mnie to pomysł z repertuaru "dirty tricks". A co jak struktura, jak to zwykle bywa ze strukturami, będzie się składać z różnych różniastych typów?

Moim zdaniem tzn inaczej ... gdybym miał napełniać jakąś strukturę ... i nie znałbym jej dokładnie, typów jakie w niej siedzą - to pomysł napełniania przez wskaźnik byłby ... no właśnie mocno chybiony ;)

ale ... ale jeśli sam tworzę strukturę i to z myślą właśnie o tym aby później móc się po niej poruszać wskaźnikiem - to co za problem ?

xor napisał(a):
....I czy po pół roku sam autor zrozumie "co poeta miał na myśli". Ale to tylko moje zdanie. To mówilem ja, Jarząbek.

Do tego są jeszcze komentarze ;)

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

wwojtek napisał(a):
Co do skakania wskaźnikiem - zgadzam się z przedmówcą Co więcej - trzeba pamiętać, że kolejne elementy struktury nie muszą zajmować ciągłego obszaru w pamięci. Plugin AVR dla Eclipse domyślnie włącza taką opcję, ale odpalając kompilator "z palca" lub z własnego makefile'a można o tym zapomnieć

Panowie, wy tak opowiadacie - jakby za programowanie miałby się brać tylko ktoś, kto w ogóle nie wie co robi ;) ... tak mi się wydaje ...

Przy takim podejściu to może w ogóle zrezygnować z C i przejść na Pascala - tam uporządkowano wiele takich miejsc, gdzie w C można sobie zrobić "kuku" ;)

Natomiast to o czym piszemy - dostęp do struktury przez wskaźnik - to jest i zaletą C i wadą ....

zaletą bo można gdy trzeba
wadą gdy się nie do końca zdaje sobie sprawy ze wskaźników

PostNapisane: 2 sie 2014, o 16:51 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

No dobra, ale gdzie pojawia się zysk? Jeśli mam wyzerować (czy tam wypełnić jakąś stałą) całą strukturę to nie wnikam w niuanse tylko puszczam memseta dla obszaru o wielkości sizeof(dana_struktura). Jeśli mam przypisać każdemu elementowi coś innego to i tak muszę pamiętać i odróżniać, że element nr 1 to zmienna o takim przeznaczniu i typie, element nr 2 o siakim itd to dlaczego miałbym się motać w jakiś trikach zamiast po prostu użyć nazwy pola?
No dobra, to zależy od konkretnego przypadku, czasem może i w warto. O ile dobrze pamiętam podobną technikę zastosowałeś Mirku w bibliotece dla magicznych diod i zadziałało :-)

Ostatnio edytowano 2 sie 2014, o 17:06 przez xor, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2 sie 2014, o 17:01 
Moderator

xor napisał(a):
No dobra, ale gdzie pojawia się zysk?

to tylko kwestia wyobraźni i potrzeb ...

a memset to co robi ? ;) DOKŁADNIE to samo - przelatuje wskaźnikiem aż zaora całą strukturę ...

xor napisał(a):
Jeśli mam przypisać każdemu elementowi coś innego to i tak muszę pamiętać i odróżniać, że element nr 1 to zmienna o takim przeznaczniu i typie, element nr 2 o siakim itd to dlaczego miałbym się motać w jakiś trikach zamiast po prostu użyć nazwy pola?

Ależ nie musisz się motać - możesz sobie to ręcznie zrobić jak chcesz - co za problem - czy ktoś ci nakazuje ? czy uważasz że jest na to TYLKO JEDNO JEDYNE SŁUSZNE rozwiązanie ? ;)

.......... już podaję przykład, luźny przykład .... Po pierwsze mogę mieć gdzieś w jakiejś tablicy we flash .. hmmm jakiś zestaw albo kilka zestawów danych do podmiany w takiej strukturze i to niekoniecznie w całej a np tylko w jej fragmencie ....

Czyli załóżmy hipotetycznie że trzeba taką strukturę co jakiś czas wyzerować a niektóre jej pola szybko ustawić na pewien zestaw wartości (a takich zestawów możemy mieć kilka) ...

no to na początek czy memsetem czy ręcznie wskaźnikiem sobie wyzeruję strukturę, a później wskaźnikiem szybko napełnię jej fragment danymi z tablicy iterując po jej indeksie albo też jadąc po niej innym wskaźnikiem ...

Panowie, nie popadajmy w skrajności .... wskaźniki to nie czarna magia - to po prostu obszar RAM i nie ważne czy w postaci struktury czy tablicy czy zmiennych luzem - po prostu można się do tego odnosić dzięki wskaźnikom

oczywiście, że trzeba brać pod uwagę takie rzeczy jak chociażby powiedział wyżej wwojtek, że struktury nie muszą być ciągłe ... ale też nie na darmo w Eclipse ale także samo w Atmel Studio ktoś domyślnie jednak włącza tę opcję ...

PostNapisane: 2 sie 2014, o 17:34 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
czy ktoś ci nakazuje ?

No skoro nikt nie nakazuje to "...otwieram drzwi i nie mówię już nic..." ;-)

PostNapisane: 2 sie 2014, o 17:47 
Moderator

xor napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
czy ktoś ci nakazuje ?

No skoro nikt nie nakazuje to "...otwieram drzwi i nie mówię już nic..." ;-)

źle mnie chyba zrozumiałeś ...

xor napisał(a):
No dobra, to zależy od konkretnego przypadku,

po prostu o to mi chodziło .... a nie o jakieś czepianie się .... ;)

PostNapisane: 2 sie 2014, o 19:13 

A ja tam jeszcze poględzę ;)

mirekk36 napisał(a):
jeśli sam tworzę strukturę i to z myślą właśnie o tym aby później móc się po niej poruszać wskaźnikiem - to co za problem ?
Ok. W chwili tworzenia programu nie ma problemu, ale za jakiś czas założenia mogą się zmienić i nagle się okaże, że strukturę trzeba przerobić. Sam w poradnikach wskazywałeś na fajne rozwiązania, które ułatwiają wykonywanie zmian w programie - dlaczego więc tutaj odbierać sobie tą przyjemność?

mirekk36 napisał(a):
wy tak opowiadacie - jakby za programowanie miałby się brać tylko ktoś, kto w ogóle nie wie co robi ;)
Niet. Chodzi mi tylko o to, że stosując "tradycyjne" rozwiązania da się ominąć skakanie gołym wskaźnikiem po elementach struktury, które uważam za, tak jak napisał kolega xor "dirty trick". Sam zwracasz uwagę na to, jakie mechanizmy dostarcza nam język wysokiego poziomu, np. że nie musimy się przejmować adresami zmiennych w eepromie. Tutaj natomiast z premedytacją pozbawiamy się ochrony, jaką daje nam mechanizm działania struktury.

mirekk36 napisał(a):
wadą gdy się nie do końca zdaje sobie sprawy ze wskaźników
Wydaje mi się, że można sobie doskonale radzić ze wskaźnikami i mieć je w małym... AtTiny; a i tak strzelić sobie w stopę takim kodem. Korzystając ze struktury "klasycznie" nie musimy się martwić generalnie o nic. Natomiast wersja z wskaźnikiem może się zemścić przykładowo jeśli jakiś fajny kawałek kodu z AVR wykorzystamy na innej architekturze *

* - wiem wiem, to dział o programowaniu uK AVR. Ale przypuszczam, że znajdzie się kilka osób, które programują również i inne procki w oparciu o tą wiedzę. Zresztą Mirek nieraz wspominał, że nie uczy programować AVR'ów, tylko przekazuje wiedzę "inter-architekturalną" na temat technik programowania ;)

mirekk36 napisał(a):
czy uważasz że jest na to TYLKO JEDNO JEDYNE SŁUSZNE rozwiązanie ? ;)
Nie! Ale, wydaje mi się, że trzeba zastrzec jakie, każde z rozwiązań, ma wady i zalety.

mirekk36 napisał(a):
wskaźniki to nie czarna magia - to po prostu obszar RAM i nie ważne czy w postaci struktury czy tablicy czy zmiennych luzem - po prostu można się do tego odnosić dzięki wskaźnikom
Tablica zajmuje ciągły obszar pamięci, więc już jest różnica. Jasne, że wskaźniki to nie czarna magia itd. Ale MOIM zdaniem, jeżeli już stosujemy strukturę, to nie warto się obdzierać z mechanizmów jakie ona dostarcza. Tak jak wspomniał kolega xor plusów za bardzo nie widać. Broń Boże nie mówię, że to nie będzie działać (jak się dobrze zrobi), że jest to totalnie zabronione, złe fuj i fusebity się od tego zablokują. Chodzi mi tylko o to, że każde rozwiązanie z lataniem wskaźnikami po strukturze da się zrobić inaczej, bezpieczniej, "przenośniej" itd. Przynajmniej aktualnie nie widzę opcji, która bezwzględnie wymagałaby użycia wskaźników... ale mam w pokoju 28* więc wielu rzeczy mogę nie dostrzegać ;)

PostNapisane: 2 sie 2014, o 19:33 
Moderator

wwojtek a ja odpowiem krótko ;)

pozwolę się z tobą nie zgodzić w całej rozciągłości ... szczególnie z wyjaśnieniami typu:

wwojtek napisał(a):
Ok. W chwili tworzenia programu nie ma problemu, ale za jakiś czas założenia mogą się zmienić i nagle się okaże

krótko "samo" nic się nie zmienia - po to są programiści ...

jak mówiłem wcześniej - jeśli dla kogoś wskaźniki przy strukturach to brudne tricki - to zawsze można sięgnąć po Pascala albo inny tego typu język ;)

wwojtek napisał(a):
Natomiast wersja z wskaźnikiem może się zemścić przykładowo jeśli jakiś fajny kawałek kodu z AVR wykorzystamy na innej architekturze

zemścić to się zawsze może - jeśli czegoś nie przemyślimy, w ogóle wskaźniki mogą się zemścić na każdym kroku ... ba! i często się mszczą - szczególnie u początkujących ale nie tylko ...

wiesz tego typu argumentów - to można sypać jak z rękawa - setki ...

a i tak gdy ktoś sobie pisze mały programik to zwykle są to bardzo indywidualne potrzeby itp ...

to co próbujesz tu wmieszać - to hmmm podejście powiedzmy do np programowania zespołowego, duże projekty itp itd ...

wtedy zdecydowana większość twoich argumentów jest jak najbardziej OK

przy czym uwaga - ja nie mówię tu i nie wypowiadam się jako expert ... daleko mi do experta .... w tej dziedzinie ... to moje subiektywne zdanie i dlatego pozostanę przy swoim ... za to pożytek z tej dyskusji będzie taki - że każdy zobaczy albo zwróci uwagę na wiele dodatkowych aspektów jakie tu zostały poruszone.

PostNapisane: 2 sie 2014, o 20:10 
Moderator

mokrowski napisał(a):
Jak w życiu, albo wolność+odpowiedzialność, albo spory koszt, mniejsza wydajność i ... ubezwłasnowolnienie.. ;/

i to jest dobre podsumowanie tej dyskusji chyba ;)

PostNapisane: 2 sie 2014, o 22:34 

mirekk36 napisał(a):
za to pożytek z tej dyskusji będzie taki
i właśnie dlatego "lubię" się czepiać, bo zawsze coś fajnego przy okazji wypłynie ;)

Pozdrawiam, Wojtek!

PostNapisane: 2 sie 2014, o 22:36 
Moderator

wwojtek napisał(a):
i właśnie dlatego "lubię" się czepiać

Ja bym tego co pisałeś nie nazwał czepianiem, bo "czepiania" się nie cierpię ....

ja twoje wypowiedzi traktuję jako odmienne zdanie, i je szanuję bo sporo nowego wnosisz - a człowiek uczy się całe życie .... i przez to poziom dyskusji jest w porządku - a nie to co na ele..... ;)

PostNapisane: 3 sie 2014, o 12:34 

Może czepianie to nie najszczęśliwsze określenie. Chodziło mi o takie... a zresztą nie ważne. W każdym razie nie przypisywałem temu "czepianiu" negatywnego zabarwienia.

Jeszcze tylko chciałbym sprostować jedną rzecz, bo może niezbyt precyzyjnie gdzieś się wyraziłem :) Nie twierdzę, że wskaźniki ogólnie są złe i niebezpieczne. Tzn. uważam, że należą do tych mechanizmów (obok np. dynamicznej alokacji), które wymagają "specjalnej troski", ale poza tym są jak najbardziej ok. Zdecydowanie nie uważam się za jakiegoś fanatyka bezpieczeństwa... jako hobbysta generalnie sam sobie wyznaczam "standardy" i sam je łamię :) Wracając do głównego pytania Autora wątku (o wypełnianie pól struktury) i niejako podsumowując moje wywody:

Zakładając, że jest sobie jakaś struktura:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Uważam, że wypełnienie jej pól w taki sposób:

język c
Nie daje, względem sposobów pokazanych przez kolegę mokrowskiego na początku wątku, żadnych plusów. Jest natomiast błędogenne, bo jeśli:
- zmienimy typ którejś ze zmiennych na np. uint16_t
- z takich czy innych względów nie zagwarantujemy upakowania struktury
to otrzymamy dosyć niepożądany efekt. Oczywiście zgadzam się - można napisać, przy strukturze odpowiedni komentarz, że planujemy wykorzystać taki i taki mechanizm. Ale mimo wszystko rośnie ryzyko, że gdzieś w gąszczu kodu umknie nam, że w pliku X struktura wypełniania jest z wykorzystaniem wskaźnika. Stosując zapis "klasyczny" chroni nas mechanizm działania struktury. W ogóle zauważyłem, że im dłużej bawię się programowaniem tym czyściej dochodzę do wniosku, że nie warto skracać zapisów. Kompilator i tak sobie poradzi z optymalizacją "rozwleczonego" na kilka linijek zapisu; a czytelność kodu często jest nieporównywalnie większa.

Co do wydajności to muszę przyznać, że trochę się zdziwiłem :) Skompilowałem coś takiego (avr gcc);
język c

Spodziewałem się, że wypełnianie w pętli ze wskaźnikiem będzie szybsze. A tu poniekąd lipa :)
Dla optymalizacji Os: ustawianie na piechotę to jeden rozkaz asm na każde przypisanie. W pętli jest natomiast 6 rozkazów na każdy obieg :o
Dla optymalizacji O3: kompilator rozwinął pętlę i oba zapisy są z grubsza identyczne.

A jeszcze na koniec ;) :
(Elektryczne Gitary)
"jest tyle różnych dróg uu-uuu
[...]
wszyscy zgadzają się ze sobą
a będzie nadal tak jak jest"

Chłodnego dnia życzę :)
Pozdrawiam, Wojtek

PostNapisane: 3 sie 2014, o 19:09 
Nowy

Dziękuję za rady. Nie ukrywam że dyskusja ta wzbogaciła moją wiedzę na temat struktur i wskaźników (z którymi oswajam się od dłuższego czasu).

Strefa czasowa: UTC + 1