Witam,
na podstawie tutejszych poradników próbowałem nauczyć się rysowania płytek pcb w Eaglu. Na pierwszy ogień poszedł projekt ładowarki, który został zamieszczony na tej stronie internetowej ->
http://www.talkingelectronics.com/proje ... 2vSLA.html .
Zmieniłem kilka elementów na te posiadane przez siebie nie dostosowując pozostałych. Zaprojektowałem płytkę, wytrawiłem, zmontowałem układ i ładowarka nie działa.
Po pierwsze włącza się bez wykrycia obecności akkumulatora (na stracie świeci dioda). Po drugie układ nie ładuje. Mój miernik pokazuje napięcie bliskie 1V i prąd ok. 10 mA. Próbowałem wymusić ładowanie poprzez przycisk "zepsutej batteri", ale nic się nie zmienia poza jaśniejszym światłem diody. Po podłączeniu akumulatora dioda miga bardzo szybko, ale akumulator się nie ładuje. Układ pobiera energie z akku i bardziej utrzymuje go w stanie naładowanym (w moim przypadku 12.10 po kilku godzinach) niż coś ładuje. Akumulator żelowy czy agm powinien być ładowany napięciem stałym 14,4-15V w stanie cyklicznym i ok. 13,8V w stanie buforowym. Zmierzyłem napięcie na transformatorze i cały czas utrzymuje się jak na biegu jałowym 14.4V~.
Podejrzewam błędy w prowadzeniu ścieżek jak i samym schemacie.

Bardzo prosiłbym o pomoc w znalezieniu błędów. Dla porównania załączę schemat z strony internetowej projektu.

Pozdrawiam
Łukasz