Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 sty 2025, o 11:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 lip 2014, o 14:37 
Nowy

Witam
Od blisko 3 dni borykam się z takim oto problemem. Zamarzył mi się zegar, barometr i termometr w jednym sterowany pilotem IR. Układzik napędzany jest Atmegą 8 , wyświetlacz od nokii 3310. Ze względu na wyświetlacz i moduł barometru cyfrowego układ musi być zasilany napięciem 3,3 V i wszystko bryka oprócz IR. Czujnik to tsop31236 w nocie katalogowej pisze że pracuje w zakresie 2,2 -5,5 V. Biblioteki do obsługi pilota napisałem sam w oparciu o biblioteki z książki GB, obsługa działa bez problemu na płytce startowej jednak pod kontrola atmegi 8 za nic nie chciała się uruchomić po 2 dniach zmagań odkryłem w czym problem, jednak nie mogę znaleźć rozwiązania. Otóż po zmontowaniu miniaturowego układu na płytce stykowej i wgraniu programu testowego okazało się że winne jest napięcie zasilające jak w temacie. Przy 3,3 V za nic nie odczyta poprawnie hedera a wystarczy podnieść napięcie do 3,7 V i bryka aż miło całe ramki są odczytywane poprawnie minimum to 3,6 ale czuć że coś słabiej to działa. Po testach oscyloskopem wychodzi na to że ramka pilota dolatuje do proca w całości poprawnie jedyna różnica to to napięcie. Dodam jeszcze że eksperymentowałem z różnymi wartościami rezystora ograniczającego i podciągającego oraz kondensatorem filtrującym bez rezultatu te same objawy nie zależnie od wartości 3,6 niżej nie działa. Poradźcie coś bo ręce opadają :(

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 lip 2014, o 15:04 
Użytkownik

1. Możesz spróbować inny odbiornik IR, może będzie się lepiej zachowywał.

2. Zobacz w nocie czy czujnik ciśnienia jest jest 5V tolerant. Jeśli jest to może dostawać sygnały 5V. Wyświetlaczowi można dać rezystory, taka metoda może nie jest elegancka, ale jest sprawdzona. Ostatecznie będziesz potrzebował dać tylko drugie napięcie zasilania do tych elementów które wymagają 3,3 V (np. stabilizator LDO).

3. Oczywiście najlepsza metoda to dać bufor np. 74xx125.

PostNapisane: 22 lip 2014, o 18:28 
Nowy

Wygląda na to że znalazłem winowajcę i nie potrzebnie zamówiłem chińskie VS1838B no ale może je do jakiegoś innego projektu wykorzystam. Okazało się że zmniejszenie częstotliwości taktowania procesora do 4Mhz z 8Mhz na wewnętrznym rezonatorze załatwiło problem i ramki rc są dekodowane bezbłędnie przy 3,3 V. Wynika więc że wykorzystany model Atmega8A przy tym napięciu zasilania nie taktuję się poprawnie tak i na wewnętrznym jak i zewnętrznym kwarcu :( z tond błędne odmierzanie czasu poszczególnych impulsów IR. Z noty wynika że procesor powinien przy tym napięciu pracować na 8 Mhz (okłamali mnie :evil: ). Nie pozostaje mi nic innego jak ukończenie projektu na tym taktowaniu zobaczę jak to będzie śmigać, jeśli okaże się że będzie to chodziło zbyt ociężale wymienię proca na Atmege88 w nocie piszą że pracuje od 0 -10 Mhz przy napięciu 2,7-5,5 V. Najgorsze jest to że przez taką głupotę zmarnowałem masę czasu, pocieszające jest jednak to że wiele się nauczyłem a tego mi nikt nie zabierze ;)

sq8dsr napisał(a):
1. Możesz spróbować inny odbiornik IR, może będzie się lepiej zachowywał.

2. Zobacz w nocie czy czujnik ciśnienia jest jest 5V tolerant. Jeśli jest to może dostawać sygnały 5V. Wyświetlaczowi można dać rezystory, taka metoda może nie jest elegancka, ale jest sprawdzona. Ostatecznie będziesz potrzebował dać tylko drugie napięcie zasilania do tych elementów które wymagają 3,3 V (np. stabilizator LDO).

3. Oczywiście najlepsza metoda to dać bufor np. 74xx125.

Serdecznie dziękuje koledze za rady na pewno bym z nich skorzystał jednak mam już gotową płytkę PCB i nie chciałbym jej robić od nowa no chyba że nie będę miał wyjścia :x

Strefa czasowa: UTC + 1