Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 gru 2024, o 00:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 lip 2014, o 13:24 
Nowy

Szanowni forumowicze!

Chciałbym prosić was o sprawdzenie schematu. Z góry przepraszam jeśli jest zbyt „laurkowy”, bo to moje pierwsze podejście w schematach co więcej moja wiedza elektronika jest bliska zeru i na dodatek to jeden z moich nielicznych wpisów na forum.

Załączony schemat to płyta główna panelu do radiowej kontroli sterownika (schemat jeszcze w przygotowaniu). Chciałem stworzyć sobie pewną swobodę podłączania komponentów. Stąd możliwość zamiennego podłączenia różnych modułów radiowych, jak i wyświetlacza (można podłączyć LCD lub LED na specjalnie wykonanej podstawce).

Najbardziej jestem niepewny zasilania układu oraz I2C z konwersją napięć. Cały układ ma być zasilany zasilaczem lub akumulatorem 9 do 14v. Większa część urządzenia pracuje na napięciu 3,3v (moduły RFM tyle wymagają), z uwagi na to iż LCD jakie posiadam są 5v, musiałem sobie jakoś z tym poradzić co widać w bloku „I2C dla wyświetlacza LCD + konwersja napięć”.

Jak widzicie wiele nóżek kontrolera „wisi w powietrzu” i z powodzeniem mógłbym użyć mniejszy kontroler, jednak prace nadal trwają i nie wiadomo co mi jeszcze do głowy przyjdzie.

Z góry dziękuję za pomoc!

Oryginalny schemat, przed uwagami forumowiczów:
Obrazek

Schemat po ostatnich uwagach forumowiczów:
Obrazek

Ostatnio edytowano 22 lip 2014, o 14:48 przez peter_x, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 lip 2014, o 13:42 
Użytkownik

470 uF przy stabilizatorze? Nie za dużo?

PostNapisane: 22 lip 2014, o 14:02 
Nowy

Czy nie za dużo... tak jak pisałem wybaczcie mi moją niewiedzę, ile powinienem dać? 220 uF?

PostNapisane: 22 lip 2014, o 14:05 
Moderator

peter_x napisał(a):
ile powinienem dać? 220 uF?

To powiedz jakie masz zasilanie na wejściu ? jeśli +12V ze stabilizowanego zasilacza (jakiś impulsowy) to 220uF spokojnie wystarczy a nawet i 100uF

PostNapisane: 22 lip 2014, o 14:06 
Użytkownik

Najlepiej jak napiszą bardziej doświadczeni koledzy, ja bym dał coś rzędu 47uF.

PostNapisane: 22 lip 2014, o 14:07 
Moderator

a dlaczego procka zasilasz 3,3V ? .... do tego widzę że LCD 2x16 zasilany z 5V ... więc bez konwersji napięć jak chcesz żeby to dobrze działało ?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

po choineczkę ??? kwarc 8 MHz ? :( ... przecież masz wewnętrzny oscylator 8MHz ... chyba że podasz TAKI powód, który w pełni uzasadni akurat dodanie kwarca 8MHz to zrozumiem

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

masa przy gnieździe KANDA - nie rysuje się jej do góry nogami - źle to wygląda :(

podobnie tranzystor NPN narysowałeś do góry nogami - chodzi o NPN1 przy pierwszym 74jc595 na górze schematu

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

a zasilanie +5V przy tym tranzystorze w dół :( ... nie widzisz że to da się wszystko tzn cały obwód tranzystora narysować normalnie ? czyli masa w dół, VCC w górę, i tak samo emiter w dół przy NPN

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

aha - dobra LCD ma buforowanie ;) bo leci przez I2C a tu masz ładnie na tranzystorach konwersję napięcia SORKI ;) no i bardzo dobry pomysł ;)

PostNapisane: 22 lip 2014, o 14:27 
Nowy

Zasilam 3,3v ponieważ moduły radiowe RFM są zasilane 3,3v.

LCD jest sterowany przez I2C i dla niego dałem konwersję napięć. Czy nadal jest coś źle w tym miejscu. Patrz blok "I2C dla wyświetlacza LCD + konwersja napięć". Tak Mirku, przeczytałem iż dopisałeś komentarz, może ten schemat powinien inaczej wyglądać aby to było oczywiste dla każdego.

Kwarc dałem zewnętrzny bo docelowo nie jestem zdecydowany, prawie na pewno będzie jakiś przyjazny RS232. Więc może najlepiej już teraz zmienię.

Masa KANDA, tranzystor, już poprawiam, wybaczcie moje laurki.

Zasilacz będzie impulsowy.

Dziękuję za uwagi i proszę o kolejne, oto poprawiony schemat (będzie też dostępny na samym początku postu):
Obrazek

PostNapisane: 22 lip 2014, o 14:52 
Użytkownik

Gdzie tam laurka kolega całkiem czytelny schemat. A tak z ciekawości na czym będzie polegał ten sterownik procesu wędzenia?

PostNapisane: 22 lip 2014, o 15:01 
Nowy

To też jest dla mnie czarna magia niestety. Teściu próbował mi to wytłumaczyć ale chyba jestem za głupi. Wybudował on sobie kiedyś wędzarnie zgodnie ze starą szkołą, czyli murowaną. Niestety z uwagi na jego wiek, nie jest w stanie lub mu się nie chce tego doglądać a ja uwielbiam jego specjały.

Na forach wyczytałem iż kluczem do zdrowego wędzenia jest niska temperatura paleniska, im wyższa tym więcej substancji rakotwórczych wydziela drewno. Tak więc mój niecny plan użycia wentylatora do utrzymania tempery upadł i zastosuję przepustnicę elektryczną jaką używa się w kominkach. Tzn. wentylator też będzie ale tylko do przyśpieszania procesu rozpalania.

Układ będzie się składał ze sterownika wraz z termoparą i przepustnicą zamontowanego na wędzaku, oraz z panelu radiowego do kontrolowania i zmiany procesu wędzenia.

------------------------ [ Dodano po: 23 minutach ]

Proszę kolegów o zerknięcie na schemat ponownie. Nie wierzę, że nie popełniłem na nim jakiegoś strasznego błędu!

Strefa czasowa: UTC + 1