alef napisał(a):
Uściślijmy co oznacza "stabilna". W mojej opinii stabilna, to taka, która zapewnia działanie układu w optymalnych warunkach, w całym zakresie warunków pracy
No mi właśnie chodzi o to, że wewn. oscylator RC w procku nawet jeśli się będzie rozjeżdżał bo urządzenie będzie pracowało w szerokim zakresie temperatur to częstotliwość nośnej zmieni się - wiadomo .... ale w związku z tym co napisałem dalej - wg mnie nie ma i nie będzie miało to znaczenia jeśli chodzi o zasięg i czułość w typowych warunkach pracy - czyli typowy pilot/odbiornik w pomieszczeniach zamkniętych ...
alef napisał(a):
czy przy projektowaniu pilota nie jest priorytetem maksymalny zasięg przy minimalnym poborze prądu?
No tutaj jak najbardziej się zgadzam - wspominałem o tym ... ale nadal wg mnie częstotliwość nośnej nie ma tu aż takiego znaczenia co najwyżej jej wypełnienie ...
alef napisał(a):
Według ds. dla TSOP zmiana częstotliwości z o 10% ( z 36 kHz na 40 kHz) powoduje spadek czułości do 40%, więc nie będzie to spadek zasięgu z 20m do 18 tylko do 8m
Ja nigdy nie podważam tego co pisze producent w PDF, ale ...
ale akurat w tym wypadku po tym jak już zjadłem zęby na urządzeniach pracujących w tym zakresie to mówię o takim praktycznym podejściu. I zdecydowanie nie zgodzę się (jeśli chodzi o to moje praktyczne oczywiście podejście) że miałby nastąpić spadek czułości aż o 40% .... proponuję sobie porobić własne doświadczenia - zapewniam, że one dużo tu pokażą co się dzieje ... ale
ale proszę też wziąć pod uwagę dobre odbiorniki IR czyli firmy Vishay ... Ja z tych praktycznych względów staram się tylko tych używać i jestem gotów się założyć że nawet w pełnym słońcu, ta jakość i czułość nie spadnie na tyle aby zakłócić działanie typowego pilota w typowych warunkach domowych (wewnątrz pomieszczeń gdzie zwykle odległości z jakich korzysta się z pilota to i tak 8 m .... hmmm max 12 m ... no może 15 m )
więc proszę oczywiście, weź pod uwagę - że to co piszę i mówię to wynika tylko z moich długich obserwacji i praktyki w tym konkretnym zakresie. Co więcej ... przy tych odległościach 8-10m to mogę użyć odbiornika o dowolnej częstotliwości z zakresu od 36 kHz do 40 kHz ... i będzie tak samo działać ... o to też jestem gotów się założyć - o jakąś dobrą skrzynkę zacnego trunku. A także ew udowodnić to w praktyce - no ale to już prosiłbym wtedy kolegę aby mnie odwiedził
... przy okazji zawsze serdecznie zapraszam.
Podsumowując - regulacja wypełnienia tzn jego obniżenie jeśli chodzi o nośną, i takie dobranie elementów żeby dioda nadawcza była impulsowo sterowana sporym prądem nawet przy zasilaniu bateryjnym (tak jak pisałeś) to są podstawy aby zbudować naprawdę długowiecznego pilota
------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]mokrowski napisał(a):
Panowie, za chwilę ktoś napisze że obydwaj nie macie racji bo nadajnik i odbiornik ma pracować w cieczy a ciecz to mleko :-/
Tak ale czasem przy takich dyskusjach człowiek dowie się coś nowego
ja także .... tym bardziej jeśli dyskusja jest na poziomie ... a nie droczenie się i kłócenie jak to bywa na ele...
www.youtube.com/mirekk36 ]