Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 sty 2025, o 18:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 lip 2014, o 23:19 
Użytkownik

Moi drodzy ;) znowu niestety było mi nie po drodze na nasze ukochane forum. Stało się tak dlatego, ponieważ przyszedł czas rekrutacji na uczelnie wyższe. Podsumowując: dostałem się z pierwszej preferencji na Informatykę na Wydziale Elektrotechniki, Automatyki, Informatyki i Inżynierii Biomedycznej na AGH oraz z drugiej preferencji na Mechatronikę na Wydziale Mechatroniki Politechniki Warszawskiej (na pierwszej preferencji miałem Informatykę na Wydziale Elektroniki i Technik Informacyjnych, brakło mi 1 pkt do dostania się, już po drugiej rekrutacji, jeszcze jedna, ale szanse marne...).
Te kierunki są nie do porównania to fakt. Nie oczekuje też wywodów, która uczelnia lepsza, bo obie są świetne.
Zawsze chciałem studiować oba kierunki, jednak swoją przyszłość wiązałem z informatyką. Mechatronika tez mnie bardzo kręci, normalnie czasami się jaram jak dziecko w Disneylandzie ;D Dlatego proszę Was o opinie o kierunkach, zarys możliwości i ogólnie jakieś wypowiedzi na ten temat ;) Może macie doświadczenie z tymi uczelniami? ;)
Dziękuję serdecznie za odpowiedzi i pozdrawiam ;)
Piotr Wachulec ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 lip 2014, o 05:19 

Moja opinia może być już nieprzydatna bo elektronikę na AGH kończyłem hmm - już nie pamiętam kiedy ;) Wtedy nie było jeszcze inżynierii biomedycznej (dopiero były plany). Ze swojego wówczas wyboru nie żałuję chociaż też zastanawiałem się wówczas nad elektroniką we Wrocławiu. Po inżynierii biomedycznej potencjalnie znajdziesz zatrudnienie w firmach związanych z urządzeniami medycznymi lub w jakichś placówkach badawczych, nie wiem jaki jest zakres na tym kierunku elektroniki i informatyki, które są potrzebne w firmach zajmujących się konstruowaniem elektronicznej aparatury medycznej.

PostNapisane: 18 lip 2014, o 07:08 
Użytkownik

A jak Ci się uczelnia podobała? ;)

PostNapisane: 18 lip 2014, o 07:14 

Waszek napisał(a):
A jak Ci się uczelnia podobała?
Mnie odpowiadało wszystko :) ale to były inne czasy - przełom lat 70 i 80 ubiegłego wieku ;) Teraz ludzie cosik bardziej roszczeniowi są i uważają że wszystko się im należy, a wiedze ktoś ma im włożyć do głowy - kilka lat temu odwiedziłem uczelnię i widziałem, że ładnie się rozbudowała. Mam młodszego kolegę który kończył chyba z 6 lat temu elektronikę na AGH - jest świetnym fachowcem (wcześniej kończył LO) ale też ma charakter taki ze niczego nie odpuszcza.

PostNapisane: 18 lip 2014, o 07:20 
Użytkownik

Dziękuję bardzo za odpowiedź i czekam na kolejne ;)

PostNapisane: 18 lip 2014, o 14:10 
Użytkownik

Waszek napisał(a):
Dziękuję bardzo za odpowiedź i czekam na kolejne ;)

Witam,
na początek chciałbym Ci pogratulować dostania się na wymarzone studia.
Ale powinieneś wiedzieć, że to dopiero początek drogi. Na początku trzeba się po prostu dużo uczyć,
zwłaszcza matematyki w różnej postaci, jak i fizyki. Dopiero w późniejszych semestrach "liźniesz"
wiedzy praktycznej.

Ale to nie koniec nauki. Dobrze jest oprócz studiowania, po zajęciach robić jakieś praktyczne rzeczy.
Niestety, dziś jest tak, że po studiach ma się napakowaną głowę teorią a wiedzy praktycznej zero.
A pierwszeństwo zatrudnienia mają osoby z umiejętnościami praktycznymi.

I mogło by się wydawać że kończysz studia, dostajesz wymarzoną pracę i jesteś ustawiony do końca życia.
A tak nie jest, trzeba ciągle się albo uczyć we własnym zakresie albo doszkalać.
Dziś zawód inżyniera, zwłaszcza nowoczesnych technologi, nie jest łatwy.
Dziś jest tak że jeżeli nie nadążasz za nowościami to Ciebie nie ma.

Ale nie zrażaj się, bez względu jakie studia wybierzesz czeka nauka nawet po studiach.
Trzymam kciuki.

PostNapisane: 18 lip 2014, o 17:41 
Użytkownik

Kolego 0livaw, do moich wymarzonych studiów zabrakło mi 1 pkt :D ale dziękuję za to krótkie podsumowanie :)

PostNapisane: 19 lip 2014, o 17:26 
Nowy

Jestem po pierwszym roku studiów na Wydziale Mechatroniki PW. Informatyka i mechatronika to rzeczywiście dość rozbieżne tematy studiów, ale jednak mają wspólne elementy.
O samych studiach na PW- pierwszy rok na takim typowo technicznym kierunku standardowy- matematyka, fizyka, mechanika, materiałoznawstwo. Do tego programowanie (C++, ale tylko ze strukturami) - na drugim semestrze jest projekt, w którym tworzysz jakiś program- ja akurat miałem "Planowanie trasy robota".
Przedmioty bardziej techniczne- na pierwszym semestrze Podstawy Metrologii i Grafika Inżynierska, a na drugim Podstawy Technik Wytwarzania i dalej Grafika. Jest jeszcze obierak, ja miałem Wstęp do Zaawansowanych Technologii Elektronicznych.

Ogólnie moja opinia jest taka, że po mechatronice masz wiedzę z wielu różnych zagadnień i nie powinno być problemów z dalszym samodzielnym poznaniem tematu. Programowania można się (z większym lub mniejszym wysiłkiem) nauczyć samemu, zresztą i tak komercyjne programowanie (w Polsce tym bardziej) jest dość młode, więc pojawia się pytanie jak wiedza (i jej "świeżość" - chociaż wiadomo, pewne rzeczy się nie zmieniają) przekazywana przez wykładowców będzie się miała do oczekiwań potencjalnych pracodawców. Ale z drugiej strony- na informatyce poznasz różne typy danych, operacje na nich, algorytmy i milion innych zagadnień, o których nie mam pojęcia, więc musisz sam ten temat porządnie przemyśleć.

Strefa czasowa: UTC + 1