Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 12:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 lip 2014, o 00:59 
Użytkownik

Witam. Od razu mówię, że moja zabawa z tranzystorami zaczęła się od klucza tranzystorowego i na nim się skończyła. Dzisiaj złożyłem sobie "oscyloskop" :lol: na karcie dźwiękowej oraz generator na NE555. Bawiłem(oraz uczyłem) się m. in. relacji prąd-napięcie ładowania kondensatora oraz klucza tranzystorowego. Po podłączeniu standardowego klucza na tranzystorze PNP wykresy nakładały się(co się dziwić przy ~170Hz :roll: ), więc na bazę tranzystora podałem przebieg prostokątny przez rezystor 300MOHm(przepraszam za dwie sondy2):
Obrazek
Na "oscyloskopie" przebieg zielony to ~170Hz, czerwony to przebieg z sondy przy rezystorze R2.
Obrazek
I z moich wniosków wynika, że baza tranzystora "ładuje" bazę tym samym "przepuszczając" więcej prądu na lini kolektor-emiter. Dla kolejnego testu dodałem 100nF szeregowo z rezystorem na bazie:
Obrazek
Teraz według mnie wygląda to tak, że kondensator podtrzymuje prąd na bazie tranzystora wymuszając jego zatkanie:
Obrazek
Przepraszam za taki brak elementarnej wiedzy, ale to mój pierwszy raz z oscyloskopem i teorią nt tranzystora. :oops:

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1