Witam. Od razu mówię, że moja zabawa z tranzystorami zaczęła się od klucza tranzystorowego i na nim się skończyła. Dzisiaj złożyłem sobie "oscyloskop"

na karcie dźwiękowej oraz generator na NE555. Bawiłem(oraz uczyłem) się m. in. relacji prąd-napięcie ładowania kondensatora oraz klucza tranzystorowego. Po podłączeniu standardowego klucza na tranzystorze PNP wykresy nakładały się(co się dziwić przy ~170Hz

), więc na bazę tranzystora podałem przebieg prostokątny przez rezystor 300MOHm(przepraszam za dwie sondy2):

Na "oscyloskopie" przebieg zielony to ~170Hz, czerwony to przebieg z sondy przy rezystorze R2.

I z moich wniosków wynika, że baza tranzystora "ładuje" bazę tym samym "przepuszczając" więcej prądu na lini kolektor-emiter. Dla kolejnego testu dodałem 100nF szeregowo z rezystorem na bazie:

Teraz
według mnie wygląda to tak, że kondensator podtrzymuje prąd na bazie tranzystora wymuszając jego zatkanie:

Przepraszam za taki brak elementarnej wiedzy, ale to mój pierwszy raz z oscyloskopem i teorią nt tranzystora.