Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 mar 2025, o 18:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 lip 2014, o 22:02 
Moderator

Piotrek_P napisał(a):
Szkoda tylko że wiele fajnych projektów, które można zobaczyć w internecie bazuje na arduino. Jakoś nie mogę się przekonać do tej platformy

Już wkrótce w związku z tym co piszesz - przedstawię TAK NIETYPOWY poradnik, że .... hmmm chyba wszyscy padną .... ale ciiichosza - na razie nie mogę zdradzić ani słowa więcej ;) .... jednak myślę że wywoła to pewien szok u wielu widzów ....

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 lip 2014, o 22:16 
Użytkownik

To dobrze się składa Mirku, bo właśnie jadą do mnie OLEDy ze Szczecina. Zacząłem już zgłębiać dokumentację do SSD1306, ale łatwo nie będzie :|

PostNapisane: 19 lip 2014, o 12:58 
Moderator

Proszę bardzo - ładowanie bitmapy już stworzonej w PixelFactory ;)

Obrazek

tak na gorąco pokazuję postępy z prac ;) .... no ale jeszcze sporo zostało - mnóstwo z tym roboty ... eeeeh

Obrazek

PostNapisane: 19 lip 2014, o 13:31 
Użytkownik

Jak bum cyk cyk kupuję ten wyświetlacz :P
Naprawdę wypas jak dla mnie ten oled.
Można będzie zrobić jakieś ładne wearable device.

PostNapisane: 19 lip 2014, o 13:44 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
jednak myślę że wywoła to pewien szok u wielu widzów

zamierzasz napisać program w AvrStudio, i wpisać #definie F_CPU :lol:

PostNapisane: 19 lip 2014, o 13:54 
Moderator

D_C napisał(a):
zamierzasz napisać program w AvrStudio, i wpisać #definie F_CPU

Nie nie - ale myślę - że poziom szoku będzie jak nie podobny to dużo większy .... :lol:

ale dobra - jeszcze na dzisiaj zajawka z PixelFactory .... normalnie zaczyna to miodnie działać ;)

Obrazek

PostNapisane: 19 lip 2014, o 14:22 
Użytkownik

Do mnie wyświetlacze dotarły. Fajne mikrusy ;) Mam dwie wersje. Jeden na I2C (4 pin) oraz drugi na SPI (6 pin). Co ciekawe i mylące może być to, że ten z interfejsem SPI ma źle oznaczone piny: SCK nazywa się SCL, a linia danych nazwana jest SDA czyli tak jak w I2C :o . Najciekawsze jest to że ten wyświetlacz nie ma wyprowadzonego pinu CS, ale na ten temat można już poczytać na zagranicznych forach ;) . Ciekawe czym Mirek nas zaskoczy bo zapowiada się nieźle :D Ja tym czasem zgłębiam dalej to co udało mi się znaleźć na temat tych wyświetlaczy.

PostNapisane: 19 lip 2014, o 14:59 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
D_C napisał(a):
zamierzasz napisać program w AvrStudio, i wpisać #definie F_CPU

Nie nie - ale myślę - że poziom szoku będzie jak nie podobny to dużo większy .... :lol:

ale dobra - jeszcze na dzisiaj zajawka z PixelFactory .... normalnie zaczyna to miodnie działać ;)

Obrazek

o rzesz kiedy uopdate ? PF ? trzeba zakupić oleda :) no efekt bombowy

PostNapisane: 19 lip 2014, o 15:05 
Użytkownik

Piotrek_P napisał(a):
Szkoda tylko że wiele fajnych projektów, które można zobaczyć w internecie bazuje na arduino.

Może dlatego że to .... o....ne arduino < jak wielu mówi> oferuje standard i softwareowy i sprzętowy ??
jest proste i łatwe i szybkie zauważ że na duino masz praktycznie wszystko, społeczność jest duża i ludzie chętnie publikują swoje kody
i dzielą się wszystkim ... czego nie da się powiedzieć o innych grupach .... zauważ że niema żadnych problemów byś sobie odpalił dowolny kod
na arduino ściągasz kompilujesz i działa ... czego się nie da powiedzieć o innych ...

może to jest przyczyną ...

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Piotrek_P napisał(a):
SPI ma źle oznaczone piny: SCK nazywa się SCL, a linia danych nazwana jest SDA czyli tak jak w I2C .

Moze nie wiesz , ale nazwy pinów dla SPI bywają bardzo różne i niema w tym żadnej pomyłki , ponadto istnienie SPI nie wyklucza I2C
bardzo często układy SPI posiadają też I2C .... :)

PostNapisane: 19 lip 2014, o 15:16 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

mirekk36 napisał(a):

Obrazek

Magik, dosłownie magik..

PostNapisane: 19 lip 2014, o 21:35 
Moderator

SunRiver napisał(a):
społeczność jest duża i ludzie chętnie publikują swoje kody
i dzielą się wszystkim

i to jest powód dla którego ja osobiście już dawno zacząłem doceniać arduino również ;)

PostNapisane: 21 lip 2014, o 18:29 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam
Widzę że Pan Panie Mirku załapał fajny temat OLED ssd1306 , szkoda że tak późno (mój już działa ) drivery dostepne w C ale myślę że Pana będą znacznie lepsze, chociaż dużo w nich się nie wymodzi ewentualnie fonty i tu ma Pan rację. Wyświetlacz jest naprawdę mały i fajny do mobilnych zastosowań w samochodzie rowerze czy jakimś małym GPS i co ważne mało prądożerny i kontrastowy. Pozdrawiam i życzę rychłego zakończenia prac

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

A jeszcze niech się Pan zastanowi czy nie napisać drivera bez buforowania 1kB to trochę pamięci ....szczególnie ja się posiada mały kontroler. Chyba że dwa drivery dla tych skromnych i dla tych bogatych w pamięć.
Serdecznie pozdrawiam

------------------------ [ Dodano po: 12 minutach ]

i jeszcze jedno do kupujących wyświetlacze na znanym portalu aukcyjnym wersja SPI. Jeżeli używacie innych chipów na SPI to musicie w niektórych egzemplarzach odlutować na płytce pin CS (jest na stałe zwarty do masy-tak miał mój) trochę to głupie że małe chińskie rączki tak smutnie to zrobiły ale cóż teraz mój ma dodatkową przyszywaną nogę.

PostNapisane: 21 lip 2014, o 18:44 
Moderator

giciors napisał(a):
A jeszcze niech się Pan zastanowi czy nie napisać drivera bez buforowania 1kB to trochę pamięci

tzn ja zdecydowanie skupię się na buforowaniu ... wiem że to droga odcinająca możliwości dla maluszków ATtiny ... no ale coś za coś - mnie zawsze w takich sterownikach SSDxxx wręcz urzeka możliwość buforowania i dzięki temu uzyskiwania fajnych efektów, wtedy dla mnie (ale to dla mnie - i nie twierdzę że tak musi być dla każdego) nie ważne jest że mam dać jakiegoś ATmega ;) a cóż to za różnica ? ;) ... i tak np w maluszku nie zmieści się za dużo np obrazków i ikonek we flashu ... a ja to lubię zaraz na takich wyświetlaczach UI (interfejs użytkownika) robić "z rozmachem" ;)

poza tym - moim celem i proszę to mieć na uwadze - nie jest przekazanie światu jakichś gotowych bibliotek ... moim NADRZĘDNYM celem jest jak zwykle przy tej okazji pokazać troszkę ciekawych technik programowania - a w tym przypadku jeszcze coś ... ale o tym to później ;)

W efekcie końcowym słuchacz ma sam wiedzieć po takim poradniku czy serii poradników - jak pisać sobie takiego LIB'sa

więc co za problem, żeby później słuchacz sam się pomęczył i również dodał od siebie LIB'sa który pozwoli na rezygnację z buforowania w RAM

ja za to będę chciał opracować uniwersalną bibliotekę np zarówno dla wersji SPI oraz I2C. Co ciekawe jeśli mowa o SPI to nie ważne czy wyświetlacz będzie miał linię CS czy nie - to też biblioteka będzie uwzględniać ;)

PostNapisane: 22 lip 2014, o 18:27 
Użytkownik

Powiem tylko tyle:
Będzie, będzie zabawa, będzie się działo ...

PostNapisane: 23 lip 2014, o 07:35 
Użytkownik

Panie Mirku gratuluję wszystkich dotychczasowych rewelacyjnych poradników i najlepszego moim zdaniem forum w sieci.
Jak jeszcze zobaczyłem zajawkę OLED library to zupełnie oniemiałem. To jest genialny pomysł na kolejną serię poradników.

Ja już troszkę się bawiłem takim małym OLED-em 0,96" a teraz do mnie jadą kolejne, również większe, ale same "golasy" z kontrolerem na taśmie. I tu mam pytanie do fachowców. Czy warto myśleć o komunikacji z kontrolerem poprzez interfejs 8-bit Parallel czy w zupełności wystarczy prędkość SPI czy I2C?
Jestem początkujący, więc wybaczcie być może dziwne pytanie, ale wydaje mi się, że przy buforowaniu prędkość ma zasadnicze znaczenie, a czasem pinów uC wystarczy na podpięcie w trybie Parallel.

Panie Mirku jak tylko pojawi się nowa wersja Pixel Factory to od razu zamawiam :-) Przy okazji zapytam kiedy można się spodziewać dostępności GreenBooka w sklepie? Nie ukrywam, że chciałbym już zamówić z nową wersją Pixel Factory :-) Czy to pobożne życzenie czy całkiem realne marzenie? :-) A może szykuje się nowe wydanie GreenBook w twardej oprawie???

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

PostNapisane: 23 lip 2014, o 08:35 
Moderator

MikieMan napisał(a):
A może szykuje się nowe wydanie GreenBook w twardej oprawie???

Może w tym być troszkę prawdy ;)

MikieMan napisał(a):
Przy okazji zapytam kiedy można się spodziewać dostępności GreenBooka w sklepie?

ale niestety będzie to okupione sporą przerwą w dostępności GB - może się okazać że nawet 2-3 miesiące :(

MikieMan napisał(a):
Czy warto myśleć o komunikacji z kontrolerem poprzez interfejs 8-bit Parallel czy w zupełności wystarczy prędkość SPI czy I2C?

to zależy od potrzeb projektu ... stąd producenci dają różne możliwości. Owszem komunikacja szeregowa (SPI/I2C) jest wolniejsza - ale czy zawsze to jest ważne ? czasem ważniejsza jest ilość pinów do obsługi - aby była jak najmniejsza - a czasem ważniejsza bywa szybkość. Kto poza tobą samym odpowie na to pytanie ? .... W dużym skrócie i uproszczeniu - jeśli nastawiasz się na animacje i szybkie zmiany na LCD to lepsze połączenie równoległe. Jeśli wyświetlane dane mają być statyczne to dużo lepsze będzie szeregowe połączenie.

MikieMan napisał(a):
Jak jeszcze zobaczyłem zajawkę OLED library to zupełnie oniemiałem. To jest genialny pomysł na kolejną serię poradników.

ciszę się że mogę trafić w potrzeby

PostNapisane: 23 lip 2014, o 11:26 
Użytkownik

Bardzo dziękuję za odpowiedź i ciekawe informacje.
Jeszcze brnąc w temat komunikacji to właśnie powyższe rozważania dały mi do myślenia, że można ciekawy efekt czasami osiągnąć i przy bardziej statycznej/wolniejszej animacji, przecież nie zawsze musimy mieć 100 kl/s. Wszystko jak zwykle ogranicza nasza pomysłowość i wyobraźnia.

Zatem cierpliwie czekam na GreenBooka bo wiem, że warto i chętnie już się zapiszę na pierwszy jeszcze gorący egzemplarz :-)
No i nie mogę się doczekać, chyba jak wszyscy, poradnika. Zajawka rozbudziła wieeelki apetyt ;-)

PostNapisane: 23 lip 2014, o 23:19 
Użytkownik

Cieszę się :D. Uruchomiłem wczoraj z powodzeniem jeden z wyświetlaczy OLED ze sterownikiem SSD1306, które ostatnio nabyłem. Po przewałkowaniu datasheeta i przekopaniu internetu, miałem trochę mętlik w głowie. Okazuje się, że na rynku jest kilka wersji wyświetlaczy na kontrolerze SSD1306 (sam posiadam dwa rodzaje). Na pierwszy rzut poszedł wyświetlacz, który ma tylko interfejs I2C(4 piny). Na razie wyświetlacz odpaliłem z biblioteką u8glib, ale nie mogę się doczekać aż Mirek pokaże swoje podejście do tych fajnych mikrusów. :)
Przyznam że miałem trochę problem żeby zrobić jakiś dobre fotki, ale to co wyszło zamieszczam niżej:

ObrazekObrazekObrazek

P.S. Trzeba będzie jeszcze spróbować wyświetlanie ikonek :D

PostNapisane: 23 lip 2014, o 23:23 
Moderator

no i ładnie ;) ...

PostNapisane: 29 lip 2014, o 13:53 
Użytkownik

Z ciekawych wyświetlaczy jest jeszcze 1,8" TFT na układzie ST7735. W necie również do niego ciężko znaleźć jakieś sensowne biblioteki do AVRów a myślę, że czasem może się i taki przydać.

PostNapisane: 29 lip 2014, o 14:06 
Moderator

Tak to też bardzo ciekawe wyświetlacze - myślę że i nimi się zajmiemy za czas jakiś ;)

PostNapisane: 29 lip 2014, o 14:13 
Użytkownik

Właśnie dotarła do mnie przesyłka i ja na razie mogę zaprezentować fotkę 3 wyświetlaczy OLED. Wszystkie z rozdzielczością 128x64 w rozmiarach 0.96", 1.3" oraz 1.5". Dwa pierwsze ze sterownikiem SSD1306 i największy z układem SSD1309. Teraz tylko muszę przygotować pod nie płyteczki i cierpliwie czekać na pierwszy poradnik Pana Mirka :-)

Obrazek

Jak tylko uda mi się je odpalić to podzielę się kolejnymi fotkami, aby można było porównać wielkości. Model 1.5" jest już naprawdę okazały i ma wymiary 42x27.2 mm i tylko 1.45mm grubości :-), a obszar aktywny matrycy to 35x17.5mm.

PostNapisane: 29 lip 2014, o 15:50 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

Jeśli ktoś planuje zakup to:
http://sklep.atnel.pl/pl/p/Wyswietlacz-OLED/100

Myślę, że dobrym pomysłem było by sprzedaż w połączeniu z biblioteką (oczywiście nie za darmo:) ).

PostNapisane: 29 lip 2014, o 19:04 
Użytkownik

Właśnie zakupiłem w ATNEL dwie sztuki:-). Jeden na I2C a drugi na SPI. Super sprawa Panie Mirku. Nie mogę się doczekać poradników.

Pozdrawiam wszystkich

PostNapisane: 29 lip 2014, o 19:11 
Moderator

step_m napisał(a):
Właśnie zakupiłem w ATNEL dwie sztuki:-). Jeden na I2C a drugi na SPI. Super sprawa Panie Mirku.

Uprzejmie dziękuję za wsparcie, bo tak muszę to nazwać. Opowiem coś jeszcze na ten temat w poradniku. Po prostu chcę utrzymać poradniki za darmo, a w zamian prosić o tego typu wsparcie i zaufanie - poprzez zakup wyświetlaczy w moim sklepie. Ta cena - niestety wyższa niż u innych dużych hurtowników na allegro wynika z jednej strony właśnie z faktu, że ja nie mam jak zakupić do sprzedaży dużych ilości żeby konkurować ceną a z drugiej strony cena ta to właśnie takie dobrowolne wsparcie na poradniki. Tą metodą omijam prawnie wątpliwe w naszym kraju "donacje" czyli dobrowolne wpłaty na rozwój czegoś tam - bo do więzienia mogą wsadzić ... taki to już nasz kraj ukochany ...

step_m napisał(a):
..... Nie mogę się doczekać poradników.

Mam nadzieję, że tu nie zawiodę - zresztą wczoraj już cały dzień poświęciłem na nakręcenie pierwszego odcinka - było gorąco ... i męcząco ... upał ... ale niestety uznałem, że leci do kosza i będę robił kolejne podejście - wszystko po to - żeby każdy kto obejrzy ... mógł powiedzieć na koniec

"opłacało się zainwestować "trochę" czasu w obejrzenie poradnika"

jeszcze raz dziękuję, również koledze Bogdanowi, który okiem sokoła dostrzegł i rozpowszechnił informację o dostępności tych wyświetlaczy w naszym sklepie ;)

PostNapisane: 29 lip 2014, o 19:29 
Użytkownik

Wsparwszy, teraz czekam na biblioteke :)

PostNapisane: 29 lip 2014, o 21:55 
Użytkownik

Mireczku na początku miesiąca również cię wesprę i zakupię jedna sztukę na początek jak libs będzie wspaniały to zakpię więcej i przeniosę się z KS108 lub 2x16 na OLEDa pozdrawiam i czekam na poradnik również ten o magic ledach

Mirku mam małe pytanie libs będzie na I2C czy SPI ?

Czy i to i to ?

PostNapisane: 29 lip 2014, o 22:54 
Użytkownik

Ach no właśnie - dzięki kolego "bogdanc". Byłem zaskoczony, że już w sklepie ATNEL są dostępne wyświetlacze OLED, a w sumie dość regularnie zaglądam.

Cena Panie Mirku uważam, że mimo przytoczonych argumentów jest i tak bardzo atrakcyjna bo co to za różnica 4-5 zł? Żadna, zwłaszcza, że Pana poradniki, wiedza, wsparcie i poświęcenie są nieocenione!
Powiem inaczej, nie musi Pan konkurować ceną bo nikt z całą pewnością nie może z Panem konkurować jakością.
Poza tym cena jak życie pokazuje schodzi na dalszy plan, a liczą się właśnie jakość i profesjonalizm.

Zatem i ja właśnie złożyłem zamówienie w sklepie na wyświetlacz OLED żółto-niebieski wersja SPI bo takiego jeszcze nie posiadam.
Chociaż w ten sposób możemy Pana zachęcić do dalszej ciężkiej pracy zwłaszcza w upały po 30 stopni, a niestety zakres temperatury pracy mamy nieco niższy niż nasze ukochane mikrokontrolery :-)

Jeszcze w kwestii wsparcia to całkowicie popieram pomysł, aby np. biblioteka OLED była odpłatna. Nawet proponowałbym dwa pakiety licencji:
- wariant tańszy typu "edukacyjny" - do użytku prywatnego, edukacyjnego, niekomercyjnego.
- wariant droższy "komercyjny", pozwalający na wykorzystanie Pana biblioteki w produkcji własnych urządzeń.

Tak przy okazji jeszcze zagłębiając się w kwestie "dotacji" to przepisy prawne mamy jakieś z epoki średniowiecza.
Może np. forma smsów premium jak w konkursach byłaby jakimś rozwiązaniem?
Konkursy przecież nie są niczym złym. Np. konkurs: "Do wygrania licencja na program MkAvrCalculator albo PixelFactory" i my wysyłamy smsy np. no nie wiem po 5 zł czy 10 zł. Wszyscy mogliby skorzystać bo jakiś szczęśliwiec wygrałby super oprogramowanie co nie stanowiłoby dla Pana dodatkowego kosztu, a nadwyżka z smsów mogłaby właśnie wesprzeć powstawanie kolejnych poradników?

Co o tym sądzicie?

Na koniec przepraszam, za to że się rozgadałem, ale sprawa jest ważna i myślę, że w naszym wspólnym interesie musimy coś wymyślić.

PostNapisane: 29 lip 2014, o 23:06 
Moderator

Cytuj:
Konkursy przecież nie są niczym złym

ho hooo to kolega widzę nie zna prawa w tym zakresie - na takim konkursie to się można dopiero przejechać. Żeby zorganizować taki gdzie w grę wchodzą pieniądze np z SMSów to trzeba to zarejestrować, a jak się nie ma uprawnień to trzeba skorzystać z certyfikacji firmy zewnętrznej - idzie na to KUPA kasy ... i generalnie woda na młyn wszystkich na górze co muszą się na tym dorobić

nie nie - moja księgowa wybiła mi z głowy takie właśnie rzeczy

--------------------------------

jak mówię - do końca tego roku zaciskam zęby i robię ... robię ...

teraz tylko w poradnikach zwrócę się wprost z takim apelem że proszę o wsparcie w postaci po prostu dokonania zakupów w moim sklepiku gdzie ta nadwyżka ceny będzie po prostu tym wsparciem a zakupy i tak będą dobrowolne ...

za to w poradnikach pokażę od podszewki nie tylko bibliotekę ale jak ją budować przede wszystkim i jeszcze coś ciekawego - a może nawet "mrocznego" ... tzn jak pozyskiwać organy z arduino w tym celu ;) i robić ich implantację do C ... oj będzie się działo a na początku cykl poradników z tej serii będzie naznaczony krótkim czarnym humorem ;) mam nadzieję jednak że każdy zrozumie o co chodzi w tym humorze ;) ... ale nie będę uprzedzał faktów ... wiele rzeczy już jest "w drodze"

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

MikieMan napisał(a):
Na koniec przepraszam, za to że się rozgadałem, ale sprawa jest ważna i myślę, że w naszym wspólnym interesie musimy coś wymyślić.

Tak czy inaczej ślicznie dziękuję za takie pomysły - nie mniej jednak spróbuję pójść jeszcze jasną stroną mocy jeśli chodzi o podatki w naszym państwie ;) ... jedyna prośba do Was kochani - to jak zwykle to samo, co powtarzam jak mantrę

pomóżcie - poprzez szepnięcie wokół, "tu i tam" znajomym - o tym co robię ....

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

aha no i dziękuję - już za taki odzew i zakupy wyświetlaczy - to naprawdę miłe

------------------------ [ Dodano po: 11 minutach ]

MikieMan napisał(a):
- wariant tańszy typu "edukacyjny" - do użytku prywatnego, edukacyjnego, niekomercyjnego.
- wariant droższy "komercyjny", pozwalający na wykorzystanie Pana biblioteki w produkcji własnych urządzeń.

Reasumując - na razie wszystko w poradnikach będzie za FREE ... myślę że jeszcze wytrzymam trochę ;) może na koniec roku gdy wzrośnie liczba widzów na YT, może gdy ludzie nie będą wyłączać reklam na forum adblokami i z tego źródła też się jakieś pieniążki uzbierają to już będzie coś ... zobaczymy

na dzień dzisiejszy jest o tyle dobrze, że jedna z firm zaoferowała mi sporo różnych modułów zupełnie za free tak po sztuce do testów i do opracowywania poradników ;) ... to też coś ... bo nie muszę kaski wydawać na moduliki, na ich przesyłki itp

więc jak tylko starczy sił i zdrowia to jak mówię - mam nadzieję nakręcić troszkę tych poradników ;)

PostNapisane: 29 lip 2014, o 23:35 
Użytkownik

Widzę, że Pan/Kolega - nie wiem czy mogę się zwracać bezpośrednio - też lubi nocą przesiadywać przed komputerem :-)

No cóż, muszę przyznać bez bicia, że nigdy nie lubiłem zagłębiać się w gąszcz przepisów, paragrafów, odnośników itd. Przykre jest, iż jak zawsze w naszym pięknym kraju w końcu okazuje się, że uczciwym wiatr w oczy wieje, a jak ktoś sumienia nie ma to hulaj dusza piekła nie ma. To tak tytułem nastrojenia się na te mroczne fragmenty :-)
A tak poważnie to w takim razie ja się deklaruję, że będę się starał być częstym klientem sklepu i polecać go innym.

Kurczę tyle fajnych znów informacji, że zamiast iść spać chętnie bym zarwał nockę i obejrzał już tę pierwszą część :-)

mirekk36 napisał(a):
więc jak tylko starczy sił i zdrowia to jak mówię - mam nadzieję nakręcić troszkę tych poradników

W takim razie ja trzymam mocno kciuki, aby tak właśnie się stało :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1