Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 28 gru 2024, o 09:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lip 2014, o 14:06 
Użytkownik

Witam!

Zmienił mi się dostawca internetu na UPC i nie wiem jak skonfigurować router D-Link DIR-615 żeby działało po WiFi. Podczas połączenia po kablu bez routera wszystko działa (jest internet). Problem pojawia się gdy podłącze się przez router. Mam stworzoną sieć, mogę się do niej podłączyć ale nie mam dostępu do internetu. Mogę bez problemu wejść na stronę konfiguracyjną routera 192.168.0.1. Jak mam skonfigurować router?? DHCP, IP, DNS ??? Mógłby ktoś coś poradzić? Jestem totalnie zielony w sprawach sieciowych...

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lip 2014, o 15:10 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

Skoro piszesz że nie wiesz jak podłączyć to się upewnię czy wiesz takie podstawy:
http://obsluga-klienta.upc.pl/app/answers/detail/a_id/580/~/pod%C5%82%C4%85czenie-w%C5%82asnego-routera-do-modemu-upc

Z mojego doświadczenia z routerami miałem pewien przypadek właśnie w sieci upc.

Miałem kilka routerów i mimo poprawnych konfiguracji raz była sieć wifi raz nie.
Dopiero jak zakupiłem D-link to wszystko zaczęło działać od razu. Wyglądało na niekompatybilność routera z modemem.

Jednak u Ciebie bym tego nie zakładał na początku.

PostNapisane: 16 lip 2014, o 15:18 
Użytkownik

Zaglądnij na router i zrób screen zakładki WAN a następnie zamieść w wątku, tak chyba będzie najprościej.

Ewentualnie zajrzyj na router zakładka WAN ustaw dynamic IP i na wszelki wypadek "Clone your PC's MAC address"

PostNapisane: 16 lip 2014, o 15:36 
Użytkownik

Zakładka Status. Na Wskazanej stronie byłem ale nie wnosi ona nic nowego, wszystko jest dobrze podłączone...

Obrazek

PostNapisane: 16 lip 2014, o 17:35 
Użytkownik

Odchodzac od tematu radzę odrazu zmienić rodzaj zabezpieczenia sieci na WPA2 a nie tryb Auto. Co do twoich problemów to jak wyłączysz połacznie po kablu to mozez pingować router? Albo dostać sie na adres routera przez przeglądarkę?

PostNapisane: 16 lip 2014, o 18:47 
Użytkownik

Po kablu mogę pingować na router oraz wejść na niego. Robiłem tak jak jest to pokazane na filmie z linku, oczywiście wybierając DHCP. Przed chwilą zrobiłem to jeszcze raz na routerze po resecie na świeżo, bez skutku... Źle jest skonfigurowane połączenie z internetem tylko co to może być dokładnie??

http://www.goldenline.pl/grupy/Komputer ... c,3027692/

PostNapisane: 16 lip 2014, o 18:55 
Użytkownik

Ale czy po WiFi masz możliwość wejścia na router. Bo może problemem nie jest tylko problem z połączeniem z netem ale ogólnie problem z połaczneiem sie z routerem. A powiedz jeszcze co to za karta wifi bo ostatnio miałem podobne problemy z kartami Boardcom.

jeżeli masz tego typu karte i windowsa 8.1 spróbuj tego: https://www.youtube.com/watch?v=puGuRM_jPH8

U mnie pomogło. Okazało się że proponowany przez Microsoft sterownik jest o kant du.. rozbić i trzeba wybrać alternatywny :)

PostNapisane: 16 lip 2014, o 19:28 
Użytkownik

Mogę na router wejść przez WiFI i po kablu i mam win7.
Poniżej zamieszczam wyniki ipconfig /all przy połączeniu z routerem przez kabel
Obrazek

Oraz wynik ipconfig /all przy połączeniu bezpośrednio do modemu UPC (z pominięciem routera)
Obrazek

Może to coś pomoże.

PostNapisane: 16 lip 2014, o 19:56 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jaki masz modem UPC?

PostNapisane: 16 lip 2014, o 20:04 
Użytkownik

Ubee model EVW3226

PostNapisane: 16 lip 2014, o 20:11 
Użytkownik

Ale jak masz podłączony komputer bezpośrednio do modemu UPC to rozumiem że internet masz?

PostNapisane: 16 lip 2014, o 20:22 
Użytkownik

Tak

PostNapisane: 16 lip 2014, o 20:30 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ten modem ma WiFi. Koniecznie potrzebujesz tego beznadziejnego D-Linka?
OK, skoro walczysz to pewnie tak. ;-)
Podejrzane jest, że po zarówno po stronie LAN jak i WAN DLinka jest ta sama podsieć. Jeżeli na Dlinku jest NAT to kaszana. Ponadto komputerek podłączony bezpośrednio do modemu dostaje całkiem inne IP niż podłączony do DLinka. Sprawdź czy na Dlinku nie działa sobie drugi serwer dhcp. bo to już kaszana^2.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 16 lip 2014, o 20:42 
Użytkownik

Mnie niepokoi że w zakładce WAN w D Linku masz DNS 0.0.0.0 tak jakby nie złapał sieci. Z tego co kojarzę to te D-Linki mają jakieś automatyczny konfigurator, sprawdź go, no i przede wszystkim czy w routerze masz kabel z modemu podpięty do gniazda WAN?

PostNapisane: 16 lip 2014, o 20:50 
Użytkownik

No i wszystko jasne zmień adresacje sieci lan na 192.168.1.0 maska 255.255.255.0 (na routerze zakładka DHCP Server settings), albo po prostu w tej zakładce zamień 0 na 1 ;)
Modem poprzez DHCP daje adresy z tej samej puli co router. Dlatego chłopaczyna głupieje i nie może routować prawidłowo pakietów.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 17 lip 2014, o 17:27 
Użytkownik

topic5811.html

Post wykopuję do lochu !!!

PostNapisane: 17 lip 2014, o 17:47 
Użytkownik

Dzięki za pomoc! Zmiana adresu IP pomogła.
Bardzo się zdziwiłem ale modem od UPC ma WiFi przez które normalnie mogę łączyć się z internetem, teoretycznie mój pakiet jest bez WiFi. UPC proponowało pakiet z WiFi za dodatkową opłatą.....

Przepraszam za post w niewłaściwym miejscu
Pozdrawiam.

PostNapisane: 17 lip 2014, o 17:54 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dla kolejnych biorących internet od UPC.
Jeśli tylko się da przekonać UPC to brać od nich modemy CISCO. Obecne Thomson czy technicolor mają wady w oprogramowaniu i nikt nie chce tego poprawić. http://niebezpiecznik.pl/post/kolejna-powazna-dziura-w-routerach-upc-technicolor-tc7200-i-thomson-twg870/
Inne fatalne rozwiązanie to wprowadzona usługa WI-Free. Usługa z której inny klient UPC może się podłączyć do twojej sieci wifi i korzystać. Może też wykorzystać luki w oprogramowaniu tych że modemów. Więc najlepiej wyłączyć to.
Sam korzystam z UPC. Mam CISCO i 1 port bez NAT. Modem daje adres publiczny. Jedynie przy podłączeniu do prądu jest przydzielony adres prywatny (w tym momencie można się na niego zalogować ) ale jak już się zsynchronizuje to zmienia na adres publiczny.
do twojego router jest instrukcja http://www.upc.pl/pdf/upc_instrukcja_obslugi_modemu_ubee_evw3226.pdf
Możesz zmienić adres sieci wyłączyć wi-fi przekierowywać porty itd.
Jeśli możesz korzystaj z połączeń kablowych - masz szybki Internet to wykorzystuj go :) Kablem połączenie masz 1 gbit.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Pyciek napisał(a):
Bardzo się zdziwiłem ale modem od UPC ma WiFi przez które normalnie mogę łączyć się z internetem

Inni też mogą się łączyć z twoim WI-Free.

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

Poza tym jak spojrzeć w parametry techniczne usług UPC to dla każdej opcji prędkości jest 1 publiczny adres IP.
Więc na porcie urządzenia powinieneś mieć publiczny adres a co za tym idzie wyłączony NAT. Ale to albo pogrzebanie w opcjach modemu lub telefon do upc.
Obecnie masz uruchomioną sieć lokalną z wi-fi.

Strefa czasowa: UTC + 1