Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 sty 2025, o 12:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lip 2014, o 14:57 
Nowy

Witam serdecznie,

Po tym jak moje 'plony' zostały parokrotnie zdewastowane przez dzikie zwierzęta postanowiłem jakoś temu zaradzić. Wpadłem na pomysł by zbudować odstraszacz emitujący dźwięk.

Plan był następujący; chciałem napisać program pod Attiny2313, który będzie załączał co 30 minut klakson od samochodu na kilka/kilkadziesiąt sekund. Chciałem również podzielić pracę 'straszaka' na dwa cykle; cykl nocny-sygnał wysyłany jest co 30 minut przez noc (np przez 12 godzin; np. od 20 wieczorem do 8 rano) i cykl dzienny-urządzenie nie emituje sygnału. Zmontowałem już układ na płytce uniwersalnej (oparty na tranzystorze MOSFET), pozostaje już tylko (albo jak się przekonałem AŻ :cry: ) program. I tu zwracam się do Was o pomoc. Nakrochmaliłem coś takiego:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Niestety nie zadziałało, bo (jak się domyślam :D ) nie miało prawa działać, tylko nie wiem dlaczego. Obawiam się, że nie do końca rozumiem kiedy stosować i jak stosować Timery programowe zamiast zwykłej funkcji oczekiwania _delay_ms().

Bardzo zależy mi na jak najszybszym ukończeniu mego "dzieła" więc proszę Was o pomoc.
Dodam, że jestem całkowicie początkującym (chyba nie trudno to zauważyć :D ), posiadam BlueBooka i jestem na etapie jej czytania (zakończyłem na rozdziale o diodach RGB).

Za wszystkie uwagi i porady z góry dziękuje.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2014, o 16:29 
Użytkownik

Badania dowodzą, że zwierzęta przyzwyczajają się do powtarzalnych dźwięków. Jeśli coś podchodzi do ludzi, to klaksonu raczej się nie boi. W ogóle zwierzęta mniej boją się samochodu niż człowieka na nogach. Sarnom najlepiej jest robić zdjęcia z samochodu właśnie dla tego bo samochodowi bardziej pozwalają się zbliżyć.

Testowano wiele metod odstraszania zwierząt. I okazuje się, że najbardziej działa nagrany krzyk sójki. Tak właśnie tak. Bo sójka gdy widzi coś niepokojącego to strasznie krzyczy i inne zwierzęta się tym sugerują. Poczytaj o kolejowych urządzeniach odstraszających.
Dodam jeszcze, że potrzebna jest tutaj losowość zwierzaki szybko adoptują się do powtarzalnych bodźców. W sumie to mają dożo dokładniejszą "podstawę czasu" niż ludzi, jeśli tak to można określić. :)

PostNapisane: 15 lip 2014, o 17:30 
Nowy

Hmm, szczerze powiem, że to dość ciekawe, zwłaszcza te kolejowe odstraszacze :D. Ale zaprojektowanie takiego urządzenia będzie wymagało sporo czasu którego chwilowo nie mam, więc pozostaje mi zaufać klaksonowi ;)

PostNapisane: 15 lip 2014, o 17:57 
Użytkownik

Gzie tam sporo czasu. Wzmacniacz + głośnik + odpowiednia MP3. A układem na MCU losować czasy odpalania nagrania.
Nie wiem o jakich zwierzętach mówimy, bo w zależności od tego mogą być inne dobre możliwości.
Ale podstawą wszelkich prób z dźwiękiem musi być losowość. Inaczej zwierze się przyzwyczai i to bardzo szybko.
Zresztą sam pomyśl. Nawet ludzie bardziej boją niespodzianych hałasów, huków itd. Jeśli huk powtarza się regularnie co określony czas, to bardzo szybko zaczynasz go oczekiwać i nie jest on już zaskoczeniem. Zwierzęta nie są głupie wbrew pozorom. ;)

PostNapisane: 15 lip 2014, o 18:14 
Nowy

Żeby zbudować taki układ pierw muszę się jeszcze wiele wiele nauczyć, ale kiedyś na pewno spróbuję. Może zacznijmy od przerobienia kodu który wrzuciłem tak by stworzyć coś w stylu układu czasowego :P

PostNapisane: 15 lip 2014, o 18:29 
Użytkownik

A jak w tym kodzie chcesz zmieniać cykl nocny i dzienny ? Nie uzywasz RTC. Nawet jeśli zrobisz na timerze odmierzanie godzin, to trzeba to będzie synchronizować co jakiś czas bo się rozjedzie.

Ja bym tryb nocny i dzienny rozgraniczył przy użyciu ADC z fotorezystorem. Taka mała koncepcja automatyki, w końcu czas nocy i dnia się zmienia.
A co do timerów programowych to w moim odczuciu wystarczą Ci dwa. Jeden do odmierzania czasu załączenia buzzera (klaksonu). A drugi do odmierzania okresów miedzy załączeniami (i tutaj ja bym dał właśnie losowość w jakimś zakresie).

PostNapisane: 15 lip 2014, o 18:53 
Nowy

Jeszcze wiele nauki przede mną :D No ale nie ma nic za darmo ;)

PostNapisane: 15 lip 2014, o 20:16 
Użytkownik

W polu można co jakiś czas włączać GPS, synchronizować czas po złapaniu FIX'a i wyłączać GPS. Dołożyć ładowarkę solarną i od wiosny do jesieni może sobie stać na kiju dopóki ktoś tego nie zwinie...

PostNapisane: 16 lip 2014, o 09:13 
Użytkownik

Jak na początkującego, to całkiem solidna praca. A i pomysł ciekawy.
Ze strony sprzętowej, to należałoby jako źródło sygnału zegarowego zastosować kwarc. Stabilność kwarcu jest na tyle duża, że przy dostrojeniu (sprzętowym i programowym) korekta czasu byłaby konieczna (oczywiście w tym zastosowaniu) nie częściej niż raz na rok.
Nie ma więc potrzeby stosowania zewnętrznego RTC czy modułu GSM, które to tyko skomplikują niepotrzebnie układ.
Wykrywanie świtu i zmroku (dnia/nocy) możliwe jest z zastosowaniem prostej funkcji z czasu (godziny) - zastosowanie fotoelementu nie jest wcale banalne i w tym konkretnym przypadku rozwiązaniem nadmiarowym.
Klakson samochodowy nie jest rozwiązaniem dobrym, ale rozumiem, że jest to rozwiązanie tymczasowe, tylko do prób.

Na początek należałoby uruchomić program, w najprostszej postaci, darując sobie wszelkie elementy, które nie są absolutnie niezbędne. Jak program będzie działał, to wtedy można zacząć jego poprawianie i uzupełnianie.

Pamiętaj, że obowiązuje żelazna zasada: "nie buduj nigdy całego urządzenia na raz, buduj po kawałku".
Ja zacząłbym od napisania prostego zegara, który odliczałby sekundy - tylko odliczanie, wyświetlanie wyniku możliwie najprostsze, np. co 1 min na 1s zapala diodę. Jak to będzie działać zaczniemy następny kawałek kodu.

PostNapisane: 16 lip 2014, o 11:47 
Użytkownik

alef napisał(a):
zastosowanie fotoelementu nie jest wcale banalne i w tym konkretnym przypadku rozwiązaniem nadmiarowym.

Fotorezystor można podpiąć pod ADC albo fototranzystor pod jakąkolwiek nóżkę. To nie komplikuje układu.

PostNapisane: 16 lip 2014, o 11:56 
Użytkownik

WoodPaker napisał(a):
Fotorezystor można podpiąć pod ADC

Dokładnie. I przyjąć jakąś graniczną wartość ADC (nawet nie przykształcać na napięcie, bo po co) do sprawdzania w warunku.

PostNapisane: 17 lip 2014, o 08:19 
Użytkownik

WoodPaker napisał(a):
Fotorezystor można podpiąć pod ADC albo fototranzystor pod jakąkolwiek nóżkę. To nie komplikuje układu.

Jak widzę kolega nie wypróbował w praktyce swojego pomysłu, a ja tak.
By układ działał potrzeba przynajmniej dwu progów by wprowadzić histerezę i co najmniej dwu zwłok: na załączanie i na wyłączanie. Co prawda wejścia cyfrowe posiadają histerezę, ale jest stanowczo za mała i jest ustawiona na sztywno (nie mamy możliwości dowolnej zmiany progów).

sq8dsr napisał(a):
Dokładnie. I przyjąć jakąś graniczną wartość ADC (nawet nie przykształcać na napięcie, bo po co) do sprawdzania w warunku

Nie wiem co miało oznaczać "przekształcać na napięcie", bo fotorezystor zmienia swój opór pod wpływem światła a ADC mierzy napięcie. Konieczny jest więc układ (np. najprostszy dzielnik napięcia) by ADC zarejestrował zmianę oporu będącą konsekwencją zmiany oświetlenia. Poza tym jak wspomniałem wyżej konieczne są przynajmniej dwa progi.

Rozwiązanie z fotorezystorem i fototranzystorem sprawdzą się we przypadku wyłącznika zmierzchowego, który ma załączyć oświetlenie gdy jest za ciemno. W tym przypadku jest obojętne czy za ciemno jest w dzień czy w nocy. Fałszywe załączenia są całkowicie do przyjęcia.
Zupełnie inna sytuacja jest w przypadku gdy fotoelement wykorzystamy do wykrywania dzień/noc. Tu każde fałszywe wyzwolenie spowoduje, że układ pomyli dzień z nocą co dyskwalifikuje go do tego zastosowania.
Oczywiście można zastosować dodatkowe elementy i zaawansowany program, ale po co skoro zegarek sprawdzi się lepiej.
Ja w swoim projekcie zastosowałem fotorezystor i ADC. Sygnał z ADC był wstępnie filtrowany (filtr stochastyczny) następnie uśredniany (EWMA) a przełączenie następowało gdy sygnał miał odpowiednią wartość i odpowiednią pochodną. Dodatkowo liczony był czas, by nie dopuścić do przełączenia zbyt szybko lub zbyt późno. I dopiero z takiego rozwiązania byłem w miarę zadowolony.

Podsumowując: w tym konkretnym przypadku fotoelementy to ślepy zaułek.

PostNapisane: 17 lip 2014, o 11:26 
Użytkownik

alef napisał(a):

Jak widzę kolega nie wypróbował w praktyce swojego pomysłu, a ja tak.

W grach losowych jak widać nie masz szans :). Nie zgadł był :twisted:

PostNapisane: 17 lip 2014, o 14:21 
Użytkownik

Bardzo chętnie poznałbym szczegóły, bo ja poległem - może wróciłbym do zawieszonego projektu. Ale to proponuje w nowym wątku. Może powstałby jakiś projekt forumowy?
Chodziło mi o układ, który zapala światło na godzinę przed świtem.

PostNapisane: 19 lip 2014, o 13:35 
Nowy

Jestem jak najbardziej zwolennikiem propozycji kolegi alef by wykonać projekt takiego układu czasowego. Mógłby on służyć do budowy nie tylko takiego odstraszacza, wyłącznika światła, ale na pewno miałby jeszcze jakieś inne ciekawe zastosowania. Trochę szukałem takiego układu w czeluściach internetu, ale najwyraźniej źle szukałem, bo nic nie znalazłem ;)

Strefa czasowa: UTC + 1