No i super. Trochę zapoznałem się z tymi chińskimi wynalazkami. Ale muszę powiedzieć, że w sieci jest też masa sprzecznych danych oraz idiotycznych porównań.
Np. porównywanie takiego "chińczyka" z tektronixem 500MHz i kilka GS/a a następnie szafowanie wielkim odkryciem, że tektronix jest lepszy... No to to i bez testowania wiadomo.
![Szczęśliwy :)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_smile.gif)
W końcu są urządzenia nawet kilka GHz, można je porównać z oscyloskopem zrobionym na atmedze....
Drugim bardzo "produktywnym" wnioskiem niektórych dyskusji na pewnym forum jest: "wszystkie te urządzenia są takie same, mają to samo w środku"
A właśnie z tego co widzę nie do końca jest prawda.
I niestety w tym właśnie obszarze mam pewne wątpliwości. Otóż zastanawiam się obecnie nad dwoma modelami.
1. Rigol DS1052E - znany i generalnie chyba lubiany, upgradowalny do pasma 100MHz.
2. Gratten (ATTEN) GA1102CAL - 100MHz, deklarowana większa prędkość ekwiwaletna.
Rigol ma mały display QVGA. (320x240) Ale ma też coś, co niektórzy podnoszą jako duży walor - pamięć próbek 1 mega. Dostępna tylko przy pracy jednym kanałem i przy próbkowaniu do 500MS/a. Powyżej tego samplowania jest już dostępna tylko zwykła pamięć 16kS. Widocznie ta rozszerzona jest na DRAM i się nie wyrabia przy większej prędkości, a ta zwykła na SRAM, która jest szybsza.
Nie wiem na ile jest to przydatne i sensowne...
Gratten ma dużo większy display (800x480), więc panorama. Zgodnie z Twoją sugestią Rezasurmar, sprawdziłem czy menu się chowa tak chowa się, jest od tego klawisz. Z tego co czytam Gratten nie ma tej rozszerzonej pamięci, ale za to ma te podstawową pamieć (SRAM ?) 40kS, więc więcej. Urządzenie to wydaje się klonem Atten ADS1102CML i innego modelu Siglent.
Zarówno Rigol jak ten drugi Atten - Gratten, kosztują dokładnie tyle samo.