Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 sty 2025, o 07:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lip 2014, o 12:17 
Użytkownik

Witam ,
Otóż natknęłam się niedawno na artykuł o sterowaniu za pomocą pilota róznimi urządzeniami.
http://majsterkowo.pl/jak-sterowac-dowolnym-urzadzeniem-za-pomoca-pilota-i-arduino/

Jako ze mam programator USBasp chciałam za pomocą programu Arduino na Atmege8 wgrać przykładowy program i zobaczyć czy dziła.
Wgrałam prosty program z diodą co mruga i zadziałało . Ale już przy kodzie z linku do pobierania adresów z pilota poprzez IR, niestety wywala mi owy błąd:

c:/program files (x86)/arduino/hardware/tools/avr/bin/../lib/gcc/avr/4.3.2/../../../../avr/bin/ld.exe: sketch_jul10a.cpp.elf section .text will not fit in region text
c:/program files (x86)/arduino/hardware/tools/avr/bin/../lib/gcc/avr/4.3.2/../../../../avr/bin/ld.exe: region text overflowed by 610 bytes

Chciałabym też dodać ze nie mam w menu wyboru portu
Obrazek

Przy kompilacji dla Atmegi16 mam następujący błąd:
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\IRremote\IRremote.cpp: In member function 'void IRsend::mark(int)':
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\IRremote\IRremote.cpp:227: error: 'TCCR2A' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\IRremote\IRremote.cpp:227: error: 'COM2B1' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\IRremote\IRremote.cpp: In member function 'void IRsend::space(int)':
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\IRremote\IRremote.cpp:235: error: 'TCCR2A' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\IRremote\IRremote.cpp:235: error: 'COM2B1' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\IRremote\IRremote.cpp: In member function 'void IRsend::enableIROut(int)':
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\IRremote\IRremote.cpp:253: error: 'TIMSK2' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\IRremote\IRremote.cpp:263: error: 'TCCR2A' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\IRremote\IRremote.cpp:263: error: 'TCCR2B' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\IRremote\IRremote.cpp:263: error: 'WGM22' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\IRremote\IRremote.cpp:263: error: 'OCR2A' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\IRremote\IRremote.cpp:263: error: 'OCR2B' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\IRremote\IRremote.cpp: In member function 'void IRrecv::enableIRIn()':
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\IRremote\IRremote.cpp:279: error: 'TCCR2A' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\IRremote\IRremote.cpp:279: error: 'TCCR2B' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\IRremote\IRremote.cpp:279: error: 'OCR2A' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\IRremote\IRremote.cpp:282: error: 'TIMSK2' was not declared in this scope
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\IRremote\IRremote.cpp:282: error: 'OCIE2A' was not declared in this scope

Czy ktoś się z owym problemem spotkał i mi może pomóc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lip 2014, o 14:49 
Użytkownik

Rozumiem ze wgrałeś bootloadera? I dograłeś biblioteki do Arduino?

PostNapisane: 10 lip 2014, o 15:19 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

"Błąd" nr 1 jest oczywisty - za mało FLASHa.
"Błędy" dalsze - atmega16 nie ma rejestru TCCR2A (i jak przypuszczam pozostałych). Przypuszczam, że wybrałeś złą płytkę. Trzeba wybrać płytkę z posiadanym procesorem...tylko nie jestem pewien czy w ogóle istnieje jakieś Arduino z atmega16. Zdaje się, że trzeba mieć niestandardowe coresy:
http://forum.arduino.cc/index.php?topic=172881.0
Skoro masz programator to bootloader jest oczywiście niepotrzebny.

PostNapisane: 10 lip 2014, o 16:24 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mój Kolega chciał kiedyś na medze 8 zrobić sterowanie podczerwienią, niestety ta biblioteka jest tak rozbudowana że mało co da się zrobić po jej dograniu. Także kup lepiej ATmege328 i dopiero się zacznij bawić

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Azara11 napisał(a):
Chciałabym też dodać ze nie mam w menu wyboru portu

... i nie wiem skąd Ty chcesz mieć port jak wgrywasz za pomocą USBasp...

PostNapisane: 10 lip 2014, o 21:28 
Użytkownik

Jeśli chcesz wgrywać soft za pomocą usbasp-a to wybierasz go w sekcji programmer a podczas programowania z menu file wybierasz use external programmer i wtedy wgrasz Aspen

Na atmega 8 nie uruchomisz tego kodu niestety

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1