Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 sty 2025, o 16:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 lip 2014, o 18:34 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Próbuję skomunikować telefon Nokia N97mini ( na symbianie) Z BTM-222. Niestety nie udaje mi się to. Polaczenie telefon – PC działa bez problemu, połączenie PC – BTM również.
Telefon widzi BTM ( ustawiony jako SLAVE) wpisuje kod 1234, zgadzam sie na połączenie automatyczne i klapa – dioda w BTM nadal miga. A mnie potrzebna jest tylko opcja CONNECT . Cała praca polega na rozpoznaniu momentu zbliżenia się telefonu do BTM przy czym atmelek powinien włączyć przekaźnik. I na tyk koniec zadania. No ale mi Se to nie udaje bo nie chcą ze sobą gadać. Jest jakaś opcja aby się dogadały? Mało się orientuję w tego typu połączeniach ( chodzi o bluetooth).

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lip 2014, o 18:47 
Użytkownik

Cytuj:
Cała praca polega na rozpoznaniu momentu zbliżenia się telefonu do BTM przy czym atmelek powinien włączyć przekaźnik

Procesor ma zmierzyć siłę sygnału :geek: , czy co (BTM chyba nie ma takiej mozliwości :roll: ) ?

PostNapisane: 6 lip 2014, o 19:30 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Oczywiście ze nie. Może wyjaśnię w szczegółach zastosowania. Otóż chciałbym to zastosować do wyłączenia własnego zabezpieczenia samochodu. Obecnie mam taką opcje lecz wymaga kilka sekund na uruchomienie silnika. Nie ma problemu jak ruszam z postoju. Ale problem zaczyna się gdy silnik zgaśnie na skrzyżowaniu np. przed światłami ( jeszcze mi się to na szczęście nie zdarzyło ale licho nie śpi). Mogę to wyłączyć w wiadomy mi sposób jak daje samochód do naprawy. Ale chciałbym sobie zrobić coś takiego, że jak włączam zapłon to podaję zasilanie na płytkę z atmelkiem i odpowiednim oprogramowaniu. Telefon zawsze mam przy sobie z włączonym bluetoothem. Chciałbym aby w tym momencie telefon dogadał sie z BTM a tym samym program na atmelku załączył przekaźnik bocznikujący układ zabezpieczenia. Coś tam na Pythonie chyba można napisać - niestety nie znam się na tym. Al;e czy konieczny jest jakiś dodatkowy skrypt na telefonie aby tylko uzyskać połączenie ? żadne polecenie nie będzie wydawane z telefonu

PostNapisane: 7 lip 2014, o 09:55 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

No właśnie - całkiem by to wystarczyło. Tym bardziej że potrzebne to tylko do "odpalenia" samochodu. Chociaz pomysł z odcięciem zapłonu czy pokiwa po oddaleniu sie od samochodu to ciekawa wersja - wezmę ja pod uwagę jeśli uporam sie z komunikacją. Dzięki za pomysł. Ale jeszcze nie wiem jak sie do tego zabrać - podejrzewam że w tym układzie BTM musi być jako master ?. No i programowo wykrywanie zdefiniowanego adresu - gdzieś kiedyś coś takiego widziałem w jakimś programie. Tak jak pisałem - nie mam praktyki z takimi układami. Owszem mam komunikację z komputerem poprzez bluetoothem w kilku projektach ale to opcja BTM - PC z odpowiednim oprogramowaniem pod Windowsa.

Strefa czasowa: UTC + 1