Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 sty 2025, o 09:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lip 2014, o 11:11 
Użytkownik

Czy ktoś trafił gdzieś na jakieś miejsce w sieci, albo posiada zebrane do kupy konkretne wskazówki jak skonfigurować Eclipse pod kątem programów w C dla Raspberry Pi ?
Potrzebne mi wejście i wyjście do I2S a więc biblioteka ... nie wiem jak się za to zabrać zupełnie a rdzenia AVR ARM mi nie przypomina :D
Czytałem że zdania są podzielone i jedni wolą pisać pod Linuksem bezpośrednio na Raspberry a inni na PC w zależności jaki to program i do czego ....
Bo powoli zaczynam się kręcić w kółko i zniechęcać ...

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lip 2014, o 11:47 
Użytkownik

Zauważ że nie I2C ale I2S ! Chodzi o przetwarzanie próbek dźwiękowych ..... potrzebuję je w czasie rzeczywistym buforować w pamięci operacyjnej, szybko w nich "zamieszać" i wysłać na powrót na zewnątrz przez I2S ...

PostNapisane: 5 lip 2014, o 12:56 
Użytkownik

Na razie mój problem polega na tym że nawet nie wiem jak się zabrać za konfigurację Eclipsa, żeby można na nim było pisać pod Raspberry i kompilować. Trafiłem na artykuł Andrzeja ( chwała mu za to bo kawa na ławę, krótko i zwięźle ) tutaj : http://sunduino.elektroda.eu/wordpress/arm/eclipse-kepler-dla-arm-part-1/
ale opis dotyczy Kinetisa a mnie się przytrafiła płytka Raspberry. Nie wiem jeszcze na ten moment czy toolchain zainstalowany w Eclipse "obejmuje" scalaka jakiego ja mam na płytce. ( SAMSUNG - K4P4G324EQ-RGC2 ) A jeśli tak .... to które opcje wybierać przy wyborze nowego projektu?
W dokumentacji od Raspberry Pi pisze że tam powinien być BCM2835 a jest K4P4G324EQ-RGC2 . Jak się ma jeden do drugiego ? Są zamienne funkcjonalnie ?
I wreszcie problem z formatem wyjściowym pliku .... Jak skonfigurować Eclipsa żeby otrzymać plik który mogę odpalić pod Linuksem w Raspberry ? A jeśli zdecyduję się na hexa to jak i czym to wgrywać do mikroprocesora ?

PostNapisane: 5 lip 2014, o 14:50 
Użytkownik

Jak chcesz się dobrać do zasobów sprzętowych Raspi to nie masz innego wyjścia jak pisać pod Linux-em na Raspi wykorzystując jakiś dostępny edytorek i zasoby systemowe.

Tu masz co nieco o I2S na Raspi - http://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=8496
Proponuję zapoznać się też z darmowym magazynem poświęconym malince, wbrew pozorom wiele praktycznych informacji zawiera jeśli chodzi o programowanie - TheMagPi

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 5 lip 2014, o 15:08 
Użytkownik

Poczytaj o cross-compilingu dla RPi - da się programować na komputerze typu PC, ale musisz mieć odp. toolchain dla ARM'a jaki znajduje się w Rpi.
Napis na scalaku nie zgadza się zapewne dlatego, że u góry jest procesor graficzny, a dopiero pod nim właściwy CPU (taka kanapka 3D im wyszła).
Ja bym jednak próbował natywnego kompilowania na RPi - tyle, że tam nie robi się tego w Eclipse, a Geany (Eclipse jest za wolny na RPi).
Może lepiej jednak zrobić to na jakimś ARM'ie (STM32F4?), który bez systemu operacyjnego jest dosyć szybki - zależy na czym miałyby polegać owe obróbki danych dźwiękowych.

Edit: nawet znalazłem w zakładkach link do crosscompilingu:
http://www.kitware.com/blog/home/post/426

PostNapisane: 5 lip 2014, o 15:22 
Użytkownik

no cóż na malince tak łatwo z "ARM"em ci nie pójdzie to nie ta liga co Cortexy
ale to powinno ci pomóc i cię zainteresować :

http://hertaville.com/2012/09/28/develo ... -compiler/
http://linuxtortures.blogspot.com/2012/ ... ing-c.html

http://www.gurucoding.com/en/raspberry_ ... clipse.php

zresztą co wolisz :)

PostNapisane: 5 lip 2014, o 15:48 
Użytkownik

Bardzo Wam dziękuję za kilka "dobrych tropów" ... muszę na spokojnie poczytać i przemyśleć to co sugerujecie i to co na linkach ... Jeśli chodzi o I2S planuję użyć osobnego, zewnętrznego kodeka ( mam już zamówiony nawet ) więc I2S będzie wejścio-wyjściem a wewnątrz będą tylko operacje na tych próbkach. Mam mało praktyki w pisaniu i testowaniu programów działających w czasie rzeczywistym więc to poniekąd dla mnie naprawdę wyzwanie ..... bo to takie właściwie DSP trochę może wyjść z tego ... :idea:

PostNapisane: 5 lip 2014, o 16:13 
Użytkownik

ciekawie wygląda idea pisania pod Eclipsem na PC a "odpalanie zdalne" już na RPI ... co to ludzie nie wymyślą :shock: ale nie wszystko jarzę z tego ... idę więc powalczyć z tym jeszcze

PostNapisane: 5 lip 2014, o 19:18 
Użytkownik

Przecież dokładnie tak samo jest z mikrokontrolerami - piszesz na PC, a (po zaprogramowaniu) odpalasz na układzie docelowym (i patrzysz dlaczego znów nie działa ;-) )

PostNapisane: 5 lip 2014, o 20:44 
Użytkownik

wygląda na to że nie jest tak samo ....bo jest lepiej ! .. przez PC odpalasz program na RPI i to bez J-taga. Bardzo pomysłowe .. ale nie wszystko jeszcze ogarniam ... nie jestem programistą a do tego z ARMami nie miałem jeszcze na pieńku, więc za wszystkie cenne uwagi kolegów siedzących w temacie po uszy jestem dozgonnie "dźwięczny" ;)

PostNapisane: 6 lip 2014, o 07:41 
Użytkownik

Z innej bajki - zajrzyj do prockow Xmos. Spokojnie powinno dac rade i nawet producent dal jakis modul rozszerzen pod audio.

Sent from my mobile.

PostNapisane: 6 lip 2014, o 08:53 
Użytkownik

no XMos jako analog tu lepiej by pasował ponadto ma 8 rdzeni , i mozna sobie dorzucić 8MB pamięci :)
rPI to jednak bida trochę

PostNapisane: 6 lip 2014, o 13:01 
Użytkownik

Marny ze mnie programista i jak na razie z tylko jednym rdzeniem mam wystarczający kłopot :D więc za bardziej wypasiony sprzęt na razie się nie biorę tym bardziej, że chyba już wydajniejszego sprzętu mi nie potrzeba na prototyp .....
Bardziej mnie martwi to, że brakuje mi umiejętności programistycznych a że tutaj ma się wszystko dziać na bieżąco to jeszcze na razie mnie to "przeraża" .... :shock:
Wiele razy przekonałem się w życiu, że najtrudniej "ruszyć", więc na razie słucham Waszych wskazówek i będę próbował podłączać .....
Ale o XMosach poczytam przy okazji .... szersze spojrzenie nigdy nie zaszkodzi ..... dzięki za cynk ;)

PostNapisane: 14 lip 2014, o 17:49 
Użytkownik

Panowie wracam do gry :D :D :D
Wielkie dzięki i szacun za wiedzę, wszystkim osobom które w postaci linków i cennych wskazówek pomogły mi ruszyć programowanie na RPI.
Po wielkich bólach przebrnąłem przez etap instalacji na PC środowiska Eclipse skonfigurowanego do cross-kompilingu na RPI .
Potrafię już pracować na RPI zdalnie i w trybie konsolowym i przez środowisko graficzne.
"Hello word" na próbę zadziałało poprawnie na RPI przesłane z PC.
Przebijam się teraz jeszcze przez debugowanie .....
Oczywiście z powodu wielkiej liczby czynności nie pamiętam jeszcze wszystkiego i zaglądam w razie czego do ściąg ale działam .....
Trochę trzeba będzie czasu żeby wszystko spamiętać i sprawnie się tymi mechanizmami posługiwać klecąc kod .....

To teraz jak dla mnie już wyższa półka :
Czy ktoś wie albo może mnie nakierować jak odpalić I2S na RPI ? ......... bo że goldpiny trzeba wlutować to już wiem :) i wlutowałem
Jak działa i jak wykorzystać DMA przy podawaniu próbek na RPI i potem wyprowadzaniu na out I2S ?
Czy ktoś z Was robił jakieś projekty działające w czasie rzeczywistym gdzie audio jest i wprowadzane i wyprowadzane jednocześnie ?

Strefa czasowa: UTC + 1