Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 sty 2025, o 18:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 lip 2014, o 22:22 
Moderator

Zapraszam do krótkiej ale mojej pierwszej w życiu recenzji książki ;) ... co wy na to ?

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lip 2014, o 22:32 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Tylko 200 stron? Cieniuuutko, coś Sunowi nie starczyło natchnienia :lol:

PostNapisane: 5 lip 2014, o 00:07 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cóż, wygląda na to że pozycja bardzo ciekawa :) sam po obejrzeniu tej recenzji mam ochotę coś pokombinować na tym zestawiku, niestety poziom wiedzy jeszcze nie ten :( aczkolwiek krótka i rzeczowa recenzja, mnie się podobało i życzę Koledze SunRiver'owi wielu czytelników ;)

PostNapisane: 5 lip 2014, o 09:23 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Zapraszam do krótkiej ale mojej pierwszej w życiu recenzji książki ;) ... co wy na to ?

Obrazek

No cóż Mirku nie do końca się z Tobą zgodzę.
Fakt tytuł i zawartość książki dobrana bardzo dobrze - sam jestem bardzo początkującym zarówno w AVR jak i w ARM.
Książka oraz zestaw bardzo mi się podoba choć na początku przeraziłem się, że będziemy posługiwać się jakimś ProcessorExpertem, ale po zagłębieniu się stwierdziłem, że chyba czasem człowiek zasługuje na trochę ułatwień danych nam w końcu przez producenta samego układu. Oczywiście z czasem zapewne będę chciał się pobawić na niższym poziomie i sam poprogramować od podstaw (dla tych którzy nie mają książki i nie mieli styczności z PE podpowiem, że jest to w sumie RTOS w którym uruchamiamy nasze programy). Dodam jeszcze, że zaskoczył mnie też sam zestaw FRDM-KL25Z. Jest dobrze wyposażony, świetnie wykonany i do tego "tani jak barszcz".
Trochę zawodzi (jak też wskazuje autor w książce) konieczność "domontowania" niektórych komponentów np. złącz, ale to dla nas chyba nie problem ;-). Nieźle się bawię czytając książkę i wykonując kolejne ćwiczenia. Od razu dodam tak jak nadmienił Mirek książka jest dla początkujących z mikrokontrolerami Kinetis a nie dla początkujących w C (jakby co to ostrzegałem ;-) ). "Obrazkowość" książki też mnie nie razi ponieważ w pierwszym kontakcie z CodeWarrior i PE można się do nich zrazić, a pokazanie na zrzutach ekranów tu kliknij, a tu zmień zmusza czytelnika do zainteresowania się pozostałymi opcjami i to może dać na prawdę dobry efekt.

Teraz w tej beczce miodu spora łycha dziegciu - czyli to z czym się nie zgadzam w recenzji Mirka.
Niestety w przeciwieństwie do Mirka jestem osobą która czytając wyłapuje wszystkie literówki i błędy gramatyczne (nawiasem mówiąc wiele osób mnie za to nie cierpi ;-) ).
Myślę, że BTC posiada, a jeśli nie to powinno zatrudnić dobrych redaktorów i korektorów, którzy takie "kwiatki" w tekście szybko wyłapią i usuną nie naruszając merytorycznej strony książek i tego życzę też SunRiverowi na przyszłość.

Podsumowując.
Książkę polecam każdemu kto chce ruszyć w świat ciut większych "braci" niż AVR8 i bawić się elektroniką za w miarę rozsądną cenę.

Autorowi natomiast mimo uwag życzę powodzenia w pisaniu kolejnych części, które zapewne nabędę aby pogłębiać swoją wiedzę o tak ciekawych, świetnie wyposażonych i relatywnie bardzo tanich układach.

--
Pozdrawiam przede wszystkim SunRivera, Mirka i całe forumowe towarzystwo.
Grzegorz...

P.S.
No i nie mogę się powstrzymać od uwagi, że SunRiver mimo, że książka jest wydawana przez BTC "przemycił" do niej zestaw Atnela widoczny na kilku zdjęciach ;-P.

PostNapisane: 5 lip 2014, o 10:12 
Moderator

Grzegorz... napisał(a):
"przemycił" do niej zestaw Atnela widoczny na kilku zdjęciach ;-P.

No proszę - Sun przemytnik :lol: - do Lochów z nim :lol: .... ja już tam czekam jak coś - i zapraszam na kawę :lol: z domieszką smoły i dziegciu ... mniaaam

PostNapisane: 5 lip 2014, o 10:20 
Użytkownik

Mirku...
Ja też nie mogę się zgodzić do końca z Twoją recenzją. Wiem wiem to jest Twoja recenzja subiektywna. Uważam, że tytuł jest co najmniej mylący.... dlaczego? ponieważ nie każdy, który chciałby rozpocząć naukę zna język C. Ponad to uważam że książka jest bardzo mocno sponsorwana przez KAMAMI tzn. BTC. kinetis.p a w zasadzie poprzez pana P.Z W książce jest kilka układów KAMAMI których notabene nie uda się już kupić. Ponadto cena tych które są trochę meczą portfel, jednak myślę, że sprawa finansowa jest drugorzędna. Jeśli chodzi o książkę to wydawnie jest super. Jak dla mnie zbyt krótka. Czytam zawsze wszelki komentarze Sunriver'a i dobrze wiem,że nasz sympatyczny Kolega z forum ma potężną wiedzę, żeby nie powiedzieć porażającą. Przez to uważam że owa książka jest tylko cieniem doświadczenia jakie autor mógłby przekazać faktycznie [początkującym] kolegom zaczynającym podróż w krainę uC 32-bit. Wielka szkoda !!!

PostNapisane: 5 lip 2014, o 11:32 
Użytkownik

Endriusza napisał(a):
Czytam zawsze wszelki komentarze Sunriver'a i dobrze wiem,że nasz sympatyczny Kolega z forum ma potężną wiedzę, żeby nie powiedzieć porażającą. Przez to uważam że owa książka jest tylko cieniem doświadczenia jakie autor mógłby przekazać faktycznie [początkującym] kolegom zaczynającym podróż w krainę uC 32-bit. Wielka szkoda !!!

Nie martw się - może pracuje On już nad następnymi książkami ;-)

PostNapisane: 5 lip 2014, o 14:06 
Użytkownik

Panowie , niestety takie było założenie tej publikacji i dlatego to "bardzo" jest ujęte w klamry bowiem wymaga znajomości podstaw języka
C nie na wszystko w książce miałem wpływ i nie wszystko poszło swoim nurtem , tak wiem jest krótko , z 22 rozdziałów zostało 17 no cóż ale kontynuuje powoli na mojej stronie więc też powoli będzie więcej materiału, czasu mam mało , wiec jakoś muszę gospodarować nim a łatwe tu nie jest.
ale jest całkiem możliwe że się spotkamy na większych kinetisach i coldfire ze stajni Freescale-a.

Co do sponsorowania ... tak wydanie było sponsorowane zresztą macie głównych sponsorów na okładce. Używanie modułów Kamami poniekąd miało tylko ułatwić pokazanie możliwości , jak widzicie LCD użyłem z ATB , kartę SD też , a inne tylko w sumie dla wygody
bowiem każdy może użyć dowolnego brekouta z układem , czy LCD nie musi byc on z kamami , a ja te mam w że się tak wyrażę podręcznym zlewie :)

Nie musicie kupować KAmodGPS w KAMAMI bo każdy inny OEMOWY zestaw odpowiada też na UARCIE wysyłając co sek zdanie GGA. Spytajcie kolegi Antystatycznego :)

moduł Blue tez może być np od Mirka czy jakikolwiek inny , przyciski dotykowe ?? możecie zastąpić zwykłymi tact switchami

Dlatego nie ma się tu co sugerować tym co użyłem ... :)

co do reszty ...

PRZEPRASZAM przede wszystkim za to że jest krótka , i za literówki , mi się zdarzają choć starałem się wyłapywać, ale od tego chyba się nie da uciec :( tak wiec przepraszam sam znalazłem kilka :)

I dziękuję wam

Co zaś z resztą zawsze możecie się dopytać o całą resztę gdy macie jakąś potrzebę ...

Co to PE nie nie jest to żaden RTOS tak więc kolega źle doczytał , preferowany RTOS to MQX o który się otarliśmy kilka razy choć z własnych powodów (nie polubiliśmy się) starałem się go unikać , PE to dodatek automatyzujący niektóre operacje dzięki czemu kodu nie piszemy a wyklikowujemy go po czy generujemy kod który jest dołączany w postaci plików nagłówkowych (bibliotek) do kodu głównego.
PE jest swego rodzaju kreatorem graficznym kodu... osobiście nie polubiłem go ale da się z nim żyć.

Dlatego przeniosłem się potem na Darmowe środowisko CoIDE bez PE , zrobiłem paczkę eclipse obsługująca Fredomkę , oraz pokazałem na stronie jak pozbyć się powolnego i tylko z nazwy OpenSDA z PE micro -- ale to znajdziecie na mojej stronie

I dziękuję Mirkowi i wam za opinie które popieram - zwłaszcza tą część negatywną -- albowiem FREEDOM , nie zawsze jest FREE

PostNapisane: 5 lip 2014, o 15:52 
Użytkownik

Jado napisał(a):
Nie martw się - może pracuje On już nad następnymi książkami ;-)

Nie martwie się - czekam z niecierpliwością na następne publikacje Andrzeja !!! Myślę, że tym razem napisze bez żadnych ograniczeń "string - owych" ;)

PostNapisane: 5 lip 2014, o 16:03 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

SunRiver napisał(a):
Co to PE nie nie jest to żaden RTOS tak więc kolega źle doczytał , preferowany RTOS to MQX o który się otarliśmy kilka razy choć z własnych powodów (nie polubiliśmy się) starałem się go unikać , PE to dodatek automatyzujący niektóre operacje dzięki czemu kodu nie piszemy a wyklikowujemy go po czy generujemy kod który jest dołączany w postaci plików nagłówkowych (bibliotek) do kodu głównego.
PE jest swego rodzaju kreatorem graficznym kodu... osobiście nie polubiłem go ale da się z nim żyć.

Heh no przepraszam za uproszczenie - troszkę przesadziłem :-).
Chodziło mi o to, że "klikologia" załatwia wiele spraw za nas.
Sam też tego nie lubię, ale korzystanie z tego z Twoim poradnikiem stało się całkiem pozytywne jeśli wiesz o co mi chodzi.
Ja jestem "dzieckiem" Linuksa/Uniksa i ogólnie Open Source z czasów gdzie wszystko się robiło od zera w konsoli, więc klikanie w kreatory czasem mnie drażni, ale przekonałeś mnie, że nie musi być straszne i "lamerskie".

--
Grzegorz...

PostNapisane: 5 lip 2014, o 16:22 
Użytkownik

Grzegorz... napisał(a):
Ja jestem "dzieckiem" Linuksa/Uniksa i ogólnie Open Source z czasów gdzie wszystko się robiło od zera w konsoli, więc klikanie w kreatory czasem mnie drażni, ale przekonałeś mnie, że nie musi być straszne i "lamerskie".

heh... nie jest może straszne i nie jest lamerskie bynajmniej , ale do mnie nie przemawia , niemniej wiadomo można się przyzwyczaić
i pozwala się łatwo poruszać w gąszczu rejestrów bez zagłębiania w szczegóły , miedzy innymi przez właśnie PE książka jest krótka :) bo o czym mam pisać jak ta wredota wszystko za mnie zrobiła ??

no ale ... nie nie dam się tak łatwo i uciekłem na bezpieczną odległość od PE :)

PostNapisane: 5 lip 2014, o 19:06 
Użytkownik

Młodsze pokolenia chyba nie będą miały takich oporów ;-)
W sumie generator kodu jest dobry pod tym względem (o ile dobrze napisany), że cała "decyzyjność" co do wyboru opcji jest przerzucona na stronę aplikacji, natomiast kod wynikowy zawiera tylko to, co niezbędne do poprawnego ustawienia odp. rejestrów.
Nie bawiłem się tym PE - ale czy oprócz kodu generuje one jeszcze jakieś komentarze?
Bo goły kod to już raczej mało czytelny będzie...

Cytuj:
Grzegorz... napisał(a):

Ja z nowym laptopem dostałem i nowego WIN8..... Jednak wytrzymałem z nim tylko kilka tygodni i musiałem zainstalować Linuksa ;-)
I nie wiem czemu, ale WIN ciągle "rzeźbił po dysku" na poziomie 2-4MB/s, co mnie denerwowało....
Ale zostawiłem go sobie na drugiej partycji, bo czasami może się trafić jakieś oprogramowanie, co chodzi tylko pod WIN.

Strefa czasowa: UTC + 1