Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 lis 2024, o 14:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 lip 2014, o 19:47 
Użytkownik

Siemka, z racji tego ze mam aktualnie problemy z komputerem i niestety nie mogę uczyć się programować używając ATB :( .Postanowiłem więc podciągnąć swoje braki z zakresu elektronik. Możecie mi polecić jakąś stronę, artykuł, książkę o projektowaniu układów elektronicznych ? Jestem po technikum o specjalizacji technik elektronik ( za którego się nie uważam) więc co nieco wiem ale niestety moja wiedza nie pozwala mi na projektowanie moich własnych u,kładów na PCB.
Szukałem w niecie ale jakoś mało sensowne rzeczy mi wyskakiwały ( przynajmniej w mojej opinii).

Nie bijcie, wytłumaczcie :]

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lip 2014, o 20:34 
Użytkownik

Jest taka książka "Elektronika przewodnik".
Mnie pomogła, chociaż początek to powtórka podstaw.

http://helion.pl/ksiazki/elektronika-dl ... m#format/e

Mi pomogła.

PostNapisane: 3 lip 2014, o 20:39 
Użytkownik

Jeśli masz pasję do elektroniki to łatwo nauczysz się projektować i wykonywać układy elektroniczne :) ja też jestem po technikum ale tam uczą teorii raczej...jeżeli chcesz nauczyć się elektroniki to polecam Ci gazety pod tytułem Elektronika dla wszystkich czyli EDW. Najlepiej jakbyś zaczął od pierwszych numerów tej gazety i analizował różne układy jakie tam są oraz budował je sam w domu i przerabiał na własne potrzeby :) moim zdaniem jak nie pobawisz się sam tranzystorami, diodami itd to ciężko będzie zrozumiec różne zagadnienia z zakresu elektroniki czytając o nich w książce...ja uczę się dużo z EDW i na tej podstawie wykonuję różne układy w pracowni co pomaga mi to bardzo na studiach. Chyba ze chodzi Ci tylko o projektowanie obwodów PCB to nie pomogę :D jedynie kursy Pana Mirka Kardasia :)

PostNapisane: 3 lip 2014, o 21:18 
Użytkownik

Kejter: Właśnie kiedyś rozmyślałem nad tą książkom i kupiłem książkę Mirka :]

Jarecki: No w technikum to Cie uczą samej teorii ( nie mówiąc o praktykach na których i tak mało co robisz) i żebyś zdał ten zawodowy a to ze nic nie umiesz zrobić/naprawić to ich nie interesuję :/
Kiedyś myślałem o EDW, moim hobby jest robotyka ale przez braki w elektronice oraz nieumiejętność programowania procków musiałem przystopować. No w sumię to EDW jest tanie bo 90 zł za 12 to jest 7,5 za magazyn, dobrze że wydają w formie papierowej

PostNapisane: 3 lip 2014, o 21:33 
Użytkownik

Mi brakuje właśnie teorii. Skończyłem technikum ekonomiczne i po paru latach poszedłem na automatyke i robotyke. I brakowało mi właśnie takiej książki. Bluebook jest idealnym podręcznikiem do nauki programowania. Ale do elektroniki potrzeba więcej. Ja oprócz książki którą wymueniłem, analizuje EdW, "Elektronika dla bystrzaków" i wszystko co wpadnie w ręce. Ale prawda jest też w tym, że bez ćwiczeń w praktyce, nawet najlepsza książka nie pomoże...

BTW odradzam szkoły prywatne jak ktoś chce coś ogarniać. Na magisterkę idę na Politechnikè Poznańskà...

PostNapisane: 3 lip 2014, o 21:44 
Użytkownik

Prawda jest taka że ja teorii w technikum uczyłem się bo musiałem (zakuć zdać zapomnieć) bo nauczyciele uczyli książkowo, nie potrafili zaciekawić. A teraz uczę się tego nawet 2 lub 3 raz ale uczę się bo chce a nie muszę się nauczyć. Ja z EDW miałem styczność w gimnazjum ale porzuciłem bo myślałem że skoro bd technikiem elektronikiem to mnie więcej nauczą, a teraz strasznie żałuję :/ ale pod czego jest forum.atnel.pl :]
Ja sobie zdaję sprawę że bez ćwiczeń nic się nie nauczysz, a najwięcej zrozumiesz/nauczysz się jak jakiś projekt Ci nie bd działał i bd musiał sam dojść co jest nie tak :]
Podziwiam ludzi którzy maja 40+ lat a w elektronice czują się jak ryba w wodzie i nieraz mają większą wiedzę niż jakiś mgr inż świeżo po studiach

PostNapisane: 3 lip 2014, o 21:59 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Kurcze Panowie widzę, że Technikum niestety nie uczy także sprawnego posługiwania się językiem polskim - moderatora przepraszam za wtręt off topic...

Do rzeczy.
Ja zawsze powtarzam, że technikum nauczyło mnie jednego - jak sam się nie postarasz nauczyć to nikt Ci tej wiedzy do głowy nie nawkłada.
Jeśli elektronika to na prawdę pasja to i bez technikum, a nawet w podstawówce dasz radę (szczególnie w dzisiejszych czasach gdzie internet wręcz zasypuje wiedzą, którą kiedyś szukaliśmy nawet miesiącami).
Co do napraw jak któryś z Was wyżej wspomniał to tylko kwestia odwagi i studiowania schematów. Nikt nic lepszego nie wymyślił (mimo współczesnych narzędzi do diagnozowania usterek).
Mi udało się zarabiać na serwisowaniu sprzętu elektronicznego w 6 klasie podstawówki. Fakt to był rok 1990, ale wtedy elektronika to dopiero była magią. Uważam, że dziś jest o wiele bardziej dostępna jeśli chodzi o dostęp do wiedzy i możliwość prostego zadania pytania - wówczas mimo pozornej prostoty układów każdy szczegół odkrywało się samemu studiując schemat. Dopiero po paru latach udało mi się spotkać "mentora", który szanował to co już osiągnąłem, ale i starał się nakierować mnie na odpowiednie tory nie pokazując wszystkiego palcem.

EHH przepraszam, bo mi się łezka w oku zakręciła i zacząłem się rozpisywać.

Podsumuję:
Uczcie się teorii i stosujcie ją w praktyce - innej drogi nie ma!!!.
Dodam, że jestem technikiem elektronikiem oraz technikiem informatykiem i OMC (jak ktoś nie wie to znaczy to podpowiem "o mało co") inżynierem informatykiem o specjalności automatyka i robotyka - niestety życie poszło inną drogą, żona, dzieci itd. i się nie udało...

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

kreator napisał(a):
Kejter: Właśnie kiedyś rozmyślałem nad tą książkom i kupiłem książkę Mirka :]

Jarecki: No w technikum to Cie uczą samej teorii ( nie mówiąc o praktykach na których i tak mało co robisz) i żebyś zdał ten zawodowy a to ze nic nie umiesz zrobić/naprawić to ich nie interesuję :/
Kiedyś myślałem o EDW, moim hobby jest robotyka ale przez braki w elektronice oraz nieumiejętność programowania procków musiałem przystopować. No w sumię to EDW jest tanie bo 90 zł za 12 to jest 7,5 za magazyn, dobrze że wydają w formie papierowej

PostNapisane: 3 lip 2014, o 22:15 
Użytkownik

hmmm... Widzę że imiennik :] oraz technik elektronik :P
Ja nigdy nie twierdziłem że teoria jest zbędna, ale najlepiej jest się uczyć teorii w praktyce. Mi chodzi o podciągniecie moich braków ( do których się przyznaję i nie wstydzę się tego).
Ja co dziennie jak siedzę przy PC to przeglądam różne fora np.: atnel (rzecz jasna), forbot, elektroda idt. i nawet jak czegoś nie rozumiem staram się czegoś nauczyć, zrozumieć zasadę działania.
Powiem Ci że czasami w technikum to już elektronikę zaczynałem nienawidzić, bo jak ktoś przez 40 min mówi do Ciebie regułkami (których nie rozumiesz) to czasami nawet się nie starasz zrozumieć i dlatego studia są lepsze od technikum. Na studiach jak czegoś nie rozumiesz to mało kogo to interesuję i sam musisz szukać odpowiedzi na pytania.
Co do tych mentorów: zawsze mam wielki szacunek do ludzi którzy są kupę lat starsi a wiedzę maja nieporównywalnie większą od mojej.
Coś czuję że do końca roku moja biblioteczka się powiększy o kilka książek i magazynów :]

PostNapisane: 3 lip 2014, o 22:27 
Użytkownik

bo prawda Panowie jest taka, ze teraz w technikum uczą tylko jak zdać egzamin i nic ponadto. Sam jestem tego dobrym przykładem, jeżeli bym się tym nie interesował, i nie było by to moim hobby, to teraz w czwartej klasie nie umiał bym odróżnić podstawowych elementów elektronicznych, jak połowa mojej klasy, nie oszukujmy się poziom szkolnictwa jest fatalny

PostNapisane: 3 lip 2014, o 22:58 
Użytkownik

O poziomie szkolnictwa już był taki temat na forum :)

Ja na temat szkoły się nie wypowiem mimo ukończonego kierunku elektryk-elektronik to od dzieciństwa dzięki ojcu w tym siedziałem.

PostNapisane: 3 lip 2014, o 23:31 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

To może i ja coś dopowiem. Ukończyłem liceum ogólnokształcące na profilu matematyka-fizyka i w sumie nie wiedziałem gdzie składać papiery na studia. Wiedziałem że będą to studia techniczne ale nie miałem pojęcia na jaki kierunek iść i rozważałem Elektronike i Elektrotechnike. Dostałem się na oba ( dostać się w sumie to żadna sztuka w tych czasach na politechnikę ) ale wybrałem Elektrotechnike. Straszyli nas że my po liceum jesteśmy to będziemy musieli dużo nadganiać z podstaw elektrotechniki, teorii obwodów, że nie mamy umiejętności praktycznych itd. Jak przyszło co do czego to Ja z kumplem po liceum w pierwszych termniach zaliczaliśmy teorie obwodów a Ci po technikum poodpadali w przedbiegach. Nie mówię że wszyscy ale większość co doszła na trzeci rok to osoby po liceum. Nie wiem jak jest na innych kierunkach ale u mnie tak sytuacja wygląda. Na zajęciach praktycznych my również przodowaliśmy, ani razu nie zdarzyło nam się zwarcia zrobić ani nic z tych rzeczy. Elektrotechnika to wiadomo, nie elektronika, tu prądy liczy się w kiloamperach, napięcia w kilowoltach a moce transformatorów w megawoltoamperach, ale trochę już mi się przejadło to wszystko i jako odskocznie mam właśnie elektronike. I tak łącze sobie te dwie dziedziny, czytam, dokształcam się, wypożyczam książki. Do czego zmierzam?

Że to nie szkoła jaką człowiek ukończył świadczy o umiejętnościach człowieka, tylko on sam. To znaczy że jak chce się być w czymś dobrym to trzeba wziąć książkę, poczytać, a później lutownice w dłoń i do dzieła! Nie bać się że się spali tranzystor czy diodę. Ja jak budowałem prosty mostek H nie dawno spaliłem 7 tranzystorów zanim doszedłem co robię źle. Praktyka wunika z teorii i nie zawsze się z nią pokrywa ale bez teorii nie ma praktyki. To wszystko się łączy :)

Być może ton mojej wypowiedzi jest trochę kaznodziejski ale chcę się podzielić z Kolegą kreator'em swoimi przemyśleniami. Że nie liczy się szkoła, kierunek studiów, czy wiek. Ważne jest żeby wkładać w swoją pasję jak najwięcej zaangażowania i pracy a wtedy będą efekty. Ja np umiem zaprojektować porządnie silnik asynchroniczny od początku do końca, a nie wiedziałem jeszcze 2 miesiące temu jak działa tranzystor, może i trochę wstyd ale kurcze no... od czegoś trzeba zacząć:)

Podpowiem Ci jak ja zacząłem swoją przygodę z elektroniką:

Po pierwsze kursy EdW:
http://elportal.pl/podstawy-elektroniki/ - szczególnie polecam Ci te o podstawowych elementach np tranzystor.

Później zakupiłem sztukę elektroniki P. Horowitz'a. Oba tomy, księga dość obszerna ale jest tam multum informacji.

No i internet, rożne schematy oglądam, inspiruję się pomysłami innych, staram się wymyślać swoje układy.

To by było na tyle. Sam jestem początkującym i to mega początkującym. Marzy mi się zaprojektować własany wzmacniacz, czy przetwornice :) a;e do odważnych świat należy :)

pozdrawiam :)

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

O, dzisiaj na przykład sobie zlutowałem takie RafDuino :D Posłuży mi to jako baza to projektów na stykówce. Oczywiście programuje w C nie Arduino ale już tak se nazwałem :) to taka mała inspiracja :)

ObrazekObrazekObrazek

PostNapisane: 3 lip 2014, o 23:43 
Użytkownik

No ja się sam dokształcam, mam porobione kilka kursów (nie związanych z elektroniką), wiesz co ja wiem jak działa tranzystor ale jak byś mnie zapytał o dokładną regułkę to bym Ci nie powiedział.
Najgorsze jest się uczenia na pałę a nie na zrozumienie.
Szkoda że te wydania EDW są w wersji cyfrowej :/
hmmm... dostałem od was multum informacji i porad trza je z czasem wprowadzić w życie :]

PostNapisane: 3 lip 2014, o 23:56 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

kreator napisał(a):
wiesz co ja wiem jak działa tranzystor ale jak byś mnie zapytał o dokładną regułkę to bym Ci nie powiedział.

A po co Ci regułka? Ty musisz znać jedynie zależność jak prąd kolektora zalezy od pradu bazy albo on napięcia na bramce przy mosfetach i tyle, wszystko jest w datasheet'ach do tranzystorów. Później jak się zaczniesz zagłebiać to dochodzi jeszcze kilka innych czynników jak zależnosć parametrów od temperatury, fizyka złącza P-N i td. Chcesz sobie zbudować przetwornice? Również nie problem, jest tysiąc gotowych scalaków, to samo ze wzmacniaczami. To jak piramida jest tyle że odwrócona :D najpierw mało cegiełek poznajesz, później coraz więcej, zaczynasz kojarzyć zalezności między kolejnymi cegiełkami i jakoś idzie :) byle by się nie poddawać :)

Tyle że stabilnej piramidy nie zbudujesz bez odpowiedniej podstawy bo późneij się wszystko zawali:)
Życzę wytrwałości :)

PostNapisane: 4 lip 2014, o 00:10 
Użytkownik

Trzeba wziąć jakiś schemacik i wykonać fizycznie jakieś urządzonko.
Najlepiej się człowiek uczy jak coś praktycznie wykonuje :-)
A jak mu coś nie działa, to stara się zrozumieć dlaczego - i wtedy jest miejsce na wyciągnięcie z lamusa teorii...no i zawsze można też poeksperymentować i zobaczyć "co się stanie" ;-)

PostNapisane: 4 lip 2014, o 10:03 
Użytkownik

Jado i to jest najlepsze podejście, ja pamiętam jak kiedyś budowałem pewien zasilacz (ten bardzo osławiony na pewnym forum na E........ :lol: ) najpierw złozyłem wszystko bezmyślnie, no i oczywiście nie dzialało, dopiero później zacząłem doczytywać, i w koncu uruchomiłem układ, czyli wniosek był dla mnie taki jak sobie sam zaprojektujesz to masz gwarancję, że bd działać. I od tej pory jak potrzebuje jakieś urządzenie to staram sie sam zaprojektować je od podstaw. i polecam każdemu takie podejście nie dość że można się dużo nauczyć, to i satysfakcja z rezultatów jest dużo większa :)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Nefarious19 napisał(a):
A po co Ci regułka? Ty musisz znać jedynie zależność jak prąd kolektora zalezy od pradu bazy albo on napięcia na bramce przy mosfetach i tyle, wszystko jest w datasheet'ach do tranzystorów.

tak regułki można się nuczyć, ale co z tego skoro ty musisz sam zrozumieć tak to działa, bo tylko wtedy ma to sens i nauka nie idzie w las :D

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

Nefarious19 napisał(a):
najpierw mało cegiełek poznajesz, później coraz więcej, zaczynasz kojarzyć zalezności między kolejnymi cegiełkami i jakoś idzie

Czyli elektronika przypomina nie jako zabawe klockami lego, najpierw poznajesz te podstawowe jak kolega wspomiał, później dokładasz coraz to nowsze, i zanim się obejrzysz, robisz co raz to bardziej zaawansowane projekty. Prosty przykłd, jeżeli chodzi o uC, najpierw migasz diodą LED, później dodajesz obsługę klawisz, jeszcze, później kilka klawiszy, w końcu dochodzi wyświetlacz LED czy LCD, dokładasz komunikację po UART, w dużym skrócie mniej więcej tak to działa :D

PostNapisane: 4 lip 2014, o 10:22 
Użytkownik

No z tą regułką to było do nauki w technikum- gdzie 3/4 nauczycieli nie interesuje to czy zrozumiałeś regułkę ale to żeby był ona poprawna, kilka razy miałem tak ze wyklułem się na "blachę" regułki zaliczyłem sprawdzań na 5 ale regułki nie rozumiałem i szybko zapomniałem, natomiast gdy trafiłem na nauczyciela który wymagał zrumienienia regułki to siedziałem przy książnicę rysowałem i pisałem sobie po swojemu, teraz widzę jaki to był dobry pomysł :]

Elektronika nie jest bardzo trudna ale pod warunkiem że znasz podstawowe elementy i jak jeden z drugim na siebie oddziałują.

Kurde przez to forum i ludzi na nim uświadomiłem sobie jaka moja wiedza jest mała ale za to nabrałem zarąbistej motywacji dzięki Wam wszystkim do nauki elektroniki prawie od podstaw :]

PostNapisane: 9 mar 2016, o 03:59 
Nowy

EasyEDA fo darmowy i prosty w obsłudze program do projektowania i symulowania obwodów elektronicznych, oraz projektowania płytek drukowanych, pracujący w Twojej przeglądarce internetowej.
Funkcje EasyEDA:
Fajny kreator schematów
Szybko twórz schematy w przeglądarce stosując dostępne biblioteki. Uaktualnienia są automatyczne i bezproblemowe.
Symulator Układów
Sprawdź układy z sygnałami analogowymi, cyfrowymi oraz mieszanymi z podukładami oraz modelami SPICE!
Projektowanie PCB Online
Z wieloma warstwami, tysiącami padów, możesz ciągle pracować szybko i sprawnie.
Co więcej, kolejną niesamowitą funkcjonalnością EasyEDA jest dostęp do modułów Open Source opracowanych przez tysiące inżynierów elektroniki.

PostNapisane: 9 kwi 2016, o 11:42 
Nowy

Witam wszystkich.
Na samym początku chciałby powiedzieć że jestem bardzo ale to bardzo początkujący przez duże B z elektroniki i z programowania mikrokontrolerów.
Ponieważ nie jestem z wykształcenia elektronikiem (i nie miałem do czynienia z elektroniką analogową ani cyfrową), ale chciałbym sam zacząć wykonywać projekty elektroniczne i chciałbym to robić dobrze. Mam do was pytanie. Czy możecie polecić książki do nauki elektroniki, które nie tylko opisują teorie ale także opisują przykładowe obliczenia (dobór kondensatorów, tranzystorów itd., a może niektóre wartości znajdują się w notach katalogowych podzespołów elektronicznych?). W internecie dużo jest projektów układów elektronicznych, ale nie wiem w jaki sposób wyznaczane są wartości użytych podzespołów elektronicznych. Chciałbym w niedalekiej przyszłości (mam nadzieje że starczy mi wytrwałości :D) zbudować prosty sterownik do akwarium oparty na mikrokontrolerze posiadający wyświetlacz LCD. Przeglądałem forum i jestem pod wrażeniem waszych sterowników. Wiem że elektronika nie jest łatwa ale mam nadzieję za jakiś czas sam będę mógł przedstawić swój projekt.
Z góry dziękuję.

PostNapisane: 9 kwi 2016, o 21:04 
Użytkownik

kuba35 napisał(a):
Witam wszystkich.
Na samym początku chciałby powiedzieć że jestem bardzo ale to bardzo początkujący przez duże B z elektroniki i z programowania mikrokontrolerów.
Ponieważ nie jestem z wykształcenia elektronikiem (i nie miałem do czynienia z elektroniką analogową ani cyfrową), ale chciałbym sam zacząć wykonywać projekty elektroniczne i chciałbym to robić dobrze. Mam do was pytanie. Czy możecie polecić książki do nauki elektroniki, które nie tylko opisują teorie ale także opisują przykładowe obliczenia (dobór kondensatorów, tranzystorów itd., a może niektóre wartości znajdują się w notach katalogowych podzespołów elektronicznych?). W internecie dużo jest projektów układów elektronicznych, ale nie wiem w jaki sposób wyznaczane są wartości użytych podzespołów elektronicznych. Chciałbym w niedalekiej przyszłości (mam nadzieje że starczy mi wytrwałości :D) zbudować prosty sterownik do akwarium oparty na mikrokontrolerze posiadający wyświetlacz LCD. Przeglądałem forum i jestem pod wrażeniem waszych sterowników. Wiem że elektronika nie jest łatwa ale mam nadzieję za jakiś czas sam będę mógł przedstawić swój projekt.
Z góry dziękuję.

Kolego jako że jesteś nowy to odpowiem na twoje pytanie które powinno zostać usunięte dlaczego ? Nie ma żadnego związku z tematem ... do pytań nie związanych z tematem jest przycisk NOWY TEMAT

A co do książek polecam BB oraz GB http://www.sklep.atnel.pl tam też znajdziesz płytkę prototypową by szybko i prosto rozpocząć zabawę z elektroniką cyfrową.

Co do doboru elementów wszystko znajdziesz w kartach katalogowych. Prócz książki polecam blog Mirka http://mirekk36.blogspot.com i jego stronę firmową http://atnel.pl

PS na przyszłość zakładaj nowe tematy bi inne osoby mogły szybko Ci pomóc.
Moderatora proszę o wydzielenie postów z Tematu.

Pozdrawiam

PostNapisane: 9 kwi 2016, o 21:24 
Nowy

Dzięki serdeczne. Na przyszłość będę pamiętał.

PostNapisane: 10 maja 2016, o 18:52 
Nowy

Jeśli chodzi o elektronikę od podstaw to poleciłbym np. "Elektronikę dla bystrzaków" i "Elektronika ależ to bardzo proste" a jeśli chodzi o mikrokontrolery to oczywiście BB.

PostNapisane: 13 maja 2016, o 19:33 
Nowy

Dzięki za podpowiedź. BB już mam :-)

Strefa czasowa: UTC + 1