Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 31 sty 2025, o 00:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 lip 2014, o 10:44 
Użytkownik

Witam. Kupiłem w sklepie przetwornicę z 12V (gniazdko zapalniczki samochodowej) na 230V. Podłączam do niej laptopa i dzieje się dziwna rzecz. Lampka na laptopie świeci się, że laptop ma zasilanie zewnętrzne. Jednak bateria nie ładuje się a komputer zmienia co chwilę profil z pracy na baterii na pracę na zasilaniu (widzę to ponieważ zmienia się co chwilę jasność ekranu - inne ustawienia dla każdego z profili). Akumulator jest nowy ma trochę ponad 12V 74Ah. Przetwornica pracuje teoretycznie powyżej 11V. Przetwornica wg specyfikacji obsłuży 150W (max 350W) laptop pobiera 20-30W w porywach 60W. Co może być przyczyną tak dziwnego zachowania przetwornicy ? Czy przetwornicy można używać z włączonym silnikiem tak aby akumulator cały czas się ładował ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lip 2014, o 11:10 
Nowy

Witam!
Tak, przetwornicy takiej można używać z włączonym silnikiem/podczas jazdy, jest to nawet wskazane. Objawy, które opisujesz występują najczęściej przy zbyt dużym obciążeniu przetwornicy względem źródła energii. Prawdopodobnie przetwornica jest niepełnosprawna, jeśli nie potrafi utrzymać napięcia wyjściowego przy obciążeniu max 60W i wyłącza się (może jakieś zabezpieczenia wewnątrz przetwornicy się załączają). Spróbuj z włączonym silnikiem - wkluczy to ewentualny problem po stronie zasilania przetwornicy. Dla pewności za przetwornicą wpiąłbym jakiś trójnik i dopiero zasilacz laptopa i na trójniku sprawdzał miernikiem (230V AC) jak się zachowuje napięcie - czy jest regularnie odcinane, czy jednak problem jest po prostu po stronie przerywającego kabla od laptopa.
Możesz podpiąć też zwykłą lampkę na żarówkę 60-100W by zobaczyć, cz będzie się świeciła normalnie.
Za jakiekolwiek naprawianie bym się nie zabierał, to sprzęt z biedronki, którego lepiej nie otwierać, powinni wymienić na inną sztukę bez mrugnięcia okiem. (Już nie wnikajmy w jakość taniej elektroniki z biedry).

PostNapisane: 2 lip 2014, o 16:55 
Użytkownik

Może zasilacz laptopa ma aktywne PFC, i przetwornica źle raguje na takie obciążenie.

PostNapisane: 2 lip 2014, o 19:03 
Użytkownik

Podłączyłem miernik do przetwornicy. Bez obciążenia daje około 205 V. Przy obciążeniu około 15W napięcie spada do ok 30V przy obciążeniu laptopem spada do 0. Czy to aktywne PFC może mieć na to wpływ. W instrukcji jest napisane, że do przetwornicy można podłączyć laptopa. Nie wyszczególnili jaki powinien mieć zasilacz.

PostNapisane: 2 lip 2014, o 19:17 
Nowy

Reklamuj, bo to najnormalniej w świecie uszkodzona przetwornica a nie wolno jej otwierac z 2 powodów:
1) Jeśli się nie orientujesz co się tam może dziać, ryzko porażenia prądem - wysokie napięcie
2) Jeśli się orientujesz jak powinna wyglądać przetwornica wewnątrz to po zobaczeniu wnętrzności takiej biedronkowej dostaniesz depresji, co jest gorsze od porażenia prądem.

PostNapisane: 2 lip 2014, o 19:26 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

pstrag napisał(a):
2) Jeśli się orientujesz jak powinna wyglądać przetwornica wewnątrz to po zobaczeniu wnętrzności takiej biedronkowej dostaniesz depresji, co jest gorsze od porażenia prądem.

:lol:

PostNapisane: 5 lip 2014, o 09:26 
Użytkownik

Sprawa zakończyła się tak, że zaniosłem przetwornice do sklepu, gdzie bez zadawania żadnych pytań od razu oddano mi pieniądze. Albo sklep tak chętnie przyjmuje towar albo już wiedzieli o co chodzi. Ja nauczyłem się jednego - nie kupować elektroniki w tym sklepie :) . A przy okazji powiem, że kupiłem tam kiedyś wiertła, które można było zginać jednym palcem. Ale co dziś nie jest robione z plasteliny. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam.

PostNapisane: 5 lip 2014, o 12:33 

t__d napisał(a):
Ale co dziś nie jest robione z plasteliny.

Np. wiertła kupione w sklepie narzędziowym (nie obi, castorama itp. ) u mnie w mieście są dwa porządne sklepy, gdzie nigdy nie było problemu, a narzędzia, wiertła itp. służą w sumie do złamania ;).
Ale nie ma się co oszukiwać,zwykłe wiertło z widią kosztuje w okolicach 8-10zl jedno, a nie paczka ;).

Strefa czasowa: UTC + 1