Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 sty 2025, o 06:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 lip 2014, o 11:06 
Nowy

Witam, na początku chciałbym się z Wami przywitać jako że jest to mój pierwszy post na tym forum :) Tak na rozpoczęcie wakacji, postanowiłem że potrenuje trochę programowanie uC z rodziny AVR, a po przeczytaniu "BlueBooka" nabrałem jeszcze większej motywacji. To tak słowami wstępu, a teraz przejdę do konkretów:). W moim komputerze stacjonarnym, znajdował się już dawno nie używany i uznany za zbyteczny czujnik temperatury podzespołów wyświetlany na "jakimś" wyświetlaczu graficznym. Z racji tego, że alfanumeryczne wyświetlacze LCD, jako tako opanowałem, chciałem zabrać się za coś poważniejszego i stąd pytanie do Was, czy ten wyświetlacz uda mi się jakoś zaaplikować z uC AVR. Dołączę fotki wyświetlacza z przodu jak i z tyłu :) Pozdrówki ;)

ObrazekObrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lip 2014, o 11:31 
Użytkownik

Cześć kolego. Witamy na forum :)
Co do wyświetlacza, to nie jest to wyświetlacz graficzny. Tylko dedykowany wyświetlacz który ma ileś tam segmentów.
Nie ma on własnego sterownika. Wyświetlacz taki musisz sterować "na piechotę".
Możesz w tym celu posłużyć się wieloma rozwiązaniami. Oczywiście najlepsze do tego celu będą specjalizowane drivery do LCD.
Ale można się i bez nich obejść tyle tylko, że będzie to trochę bardziej skomplikowane.

Wyświetlacz ten jest, w swoim układzie połączeń podobny do wyświetlaczy LED. Podobnie jak one ma elektrody segmentów oraz odpowiednik wsp. katody/anody w postaci tzw. elektrody backplane (lub kilku takich elektrod).
Tutaj jednak podobieństwa się kończą.
Wyświetlacza takiego NIE MOŻNA zasilać zwykłym prądem stałym. Tzn nie możesz podać na segment i elektrodę backplane przeciwnych stanów napięciowych. Oczywiście, że jeśli tak zrobisz to segment się "zaświeci", ale w szybkim czasie ulegnie on zniszczeniu.
Wyświetlacz takie steruje prawidłowo w taki sposób, że na elektrodę backpalne podajesz np. stan wysoki a na segment stan niski, następnie zamieniasz ich polaryzację i powtarzasz to kilkaset razy na sekundę. Poprawnie można powiedzieć, że LCD steruje się sygnałami zmiennymi o PRZECIWNEJ FAZIE. Oczywiście stan niski i wysoki to jest tylko uproszczenie, bo nie powinny być to napięcia tak wysokie. LCD będzie działał przy różnicy potencjałów około 1V. Istotą tego jest by zawsze między backplane a segmentem stany napięciowe były przeciwne i oczywiście by dość szybko się zmieniały.

PostNapisane: 1 lip 2014, o 11:43 
Nowy

Czyli tak czy inaczej ciężko będzie zaaplikować go w taki sposób jak na przykład HD44780?? Pytam z czystej ciekawości bo od dawna mnie nurtuje ten pomysł, ale czuje że się rozmyślę i uzupełnię swoją wiedzę.

PostNapisane: 1 lip 2014, o 12:05 
Użytkownik

Jak widzisz nawet na zdjęciu nie posiada on matryc punktów np. 5x8 które pozwalały by wyświetlać dowolny znak ASCII. Są tam zapewne pozycje cyfrowe (w formie 7seg) i jakieś dodatkowe segmenty uformowane w dedykowane ikonki. Oczywiście, że da się to podłączyć.
Tak na początek przychodzi mi do głowy pomysł z tym, żeby backplane sterować z wyjścia np. Timer0 ustawionego w tryb CTC. A segmenty przez bramki 4030 tak by zawsze miały odwrotną fazę do backplane. Oczywiście to jest takie rozwiązanie raczej teoretyczno poglądowe. Dużo lepiej by było zastosować specjalizowany układ sterowany np. z SPI. MAXIM produkuje całą ich masę.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Nie zmienia to faktu, że możliwości wyświetlania na tym wyświetlaczu będą ograniczone ze względu na jego konstrukcję. Jednak do jakichś tam celów może się przydać.

PostNapisane: 1 lip 2014, o 19:56 
Użytkownik

Może się mylę ale czy to czarne, okrągłe podpisane jako U1, od którego odchodzą ścieżki do nóżek wyświetlacza to nie jest właśnie kontroler tego wyświetlacza?

PostNapisane: 1 lip 2014, o 20:00 
Użytkownik

Panowie ... nie zrobicie z tego nic więcej ponad to czym jest ...
sam LCD możecie sterować np ATmega169 która posiada wbudowany sterownik segmentowego LCD
4x25 segmentów ... co powinno starczyć do użycia przynajmniej czesci tego LCD (bez elektroniki)

Strefa czasowa: UTC + 1