Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 sty 2025, o 20:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 cze 2014, o 15:55 
Użytkownik

Witam wszystkich,

Czy któryś z użytkowników forum miał do czynienia z implementacją modulacji naturalnej (SPWM) na mikrokontrolerze AVR? Jeżeli, tak to proszę o podzielenie się doświadczeniami. Interesuje mnie wszystkie możliwe sposoby realizacji tego zagadnienia ( również niekoniecznie oparte o mikrokontroler)
Pozdrawiam,
marc90

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 cze 2014, o 21:55 
Użytkownik

Witam

Ja się trochę zagłębiałem w tym temacie na potrzeby swojego projektu. Udało mi się na razie zrealizować część programową na sprzęt przyjdzie pora w późniejszym czasie.

Kod bascoma:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

W tablicy zapisane są próbki jak dobrze pamiętam jednego okresu dla częstotliwości 50Hz. W liczniku zwiększana jest zmienna kolejnych próbek z tablicy a w pętli głównej wartości te wyrzucane są na sprzętowe wyjście PWM. Zmieniając czas inkrementacji licznika próbek możemy bardzo łatwo zmieniać częstotliwość ale należy pamiętać o warunku U/f = const i odpowiednio przeliczać próbki z tablicy aby zmniejszyć amplitudę sygnału.

PostNapisane: 29 cze 2014, o 09:15 
Użytkownik

Dzięki za odpowiedz. Jak zamierzasz rozwiązać część sprzętową? Próbowałem dobrać odpowiednie tranzystory, niestety nie mogę znaleźć odpowiedniego typu do mostka h. Wszystkie tranzystory MOSFET typu P mają za niskie dopuszczalne napięcie. Napięcie które chciałbym podać na mostek to około 350V i maksymalny prąd jaki chciałbym uzyskać to około 8A. Pozostaje zastosować tranzystory IGBT które wszystkie te parametry spełniają lecz ich sterowanie jest nieco bardziej skomplikowane, wymagają bardziej wyrafinowanego układu sterowania.

PostNapisane: 29 cze 2014, o 13:45 
Użytkownik

Obrazek

To jest zarys części sprzętowej, nad doborem tranzystorów jeszcze się nie zastanawiałem ale na pewno trzeba zastosować odpowiednie drivery do sterowania ich.

Ponad to stosując drivery do mostka będziesz potrzebować jedynie tranzystory z kanałem typu N a tych jest większy wybór z lepszymi parametrami.

PostNapisane: 29 cze 2014, o 16:47 
Użytkownik

morswin napisał(a):
Obrazek

To jest zarys części sprzętowej, nad doborem tranzystorów jeszcze się nie zastanawiałem ale na pewno trzeba zastosować odpowiednie drivery do sterowania ich.

Ponad to stosując drivery do mostka będziesz potrzebować jedynie tranzystory z kanałem typu N a tych jest większy wybór z lepszymi parametrami.

Tak, zgodzę się. Ja chcę zastosować tranzystory IGBT ich cena nie wiele różni się od ceny MOSFETów. Jako driver chciałbym zastosować HCPL-3020. Niestety, wymagają one zastosowania izolowanego źródła zasilania 15V, co znacznie komplikuje układ sterowania. Do każdego drivera trzeba zastosować osobne źródło żeby nie narobić zwarć.
Wstępnie chciałbym zrobić coś takiego że stosuje 2 transformatory 2x18V i 1 trafo 9V z tego dostaje cztery niezależne zasilania 15V do driverów i 5V do zasilenia logiki. Oczywiście pomysł jeszcze może się zmienić, ponieważ to rozwiązanie ma jedną dużą wadę - urządzenie będzie bardzo duże i ciężkie.

PostNapisane: 19 lip 2014, o 22:31 
Użytkownik

Dla dolnych tranzystorów można zastosować jedno źródło zasilania +15V ponieważ są na tym samym potencjale. Dla dwóch górnych trzeba już osobno. Polecam zastosować przetworniczki DC/DC, np. firmy AIMTEC (przykładowy link do tme: http://www.tme.eu/pl/katalog/#id_catego ... _order=ASC). Warto zainteresować się zasilaczami impulsowymi (np. 24 V do zasilania energoelektroniki i 5V do logiki). Na stronie feryster.pl jest sporo gotowych projektów takich zasilaczy.

PostNapisane: 21 lip 2014, o 12:54 
Nowy

Popatrz na IR2110 lub IR2113 myślę że nadadzą się w twoim projekcie. 15V dla bramek i 5V dla logiki.

Strefa czasowa: UTC + 1