Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 gru 2024, o 10:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 cze 2014, o 16:33 
Użytkownik

Witam

Mam pytanie (wynikające z pomyłki przy zakupie transformatora ;) ).
Jak zachowywał się będzie LM7815 zasilany zbyt niskim napięciem (powiedzmy wyprostowane 8,1VAC, czyli około 11,5V) ?
Czy:
A)W ogóle "nie będzie się odzywal", V_out=0,
B)Będzie "pływał" i zachowywał się chaotycznie,
C)Będzie stabilizował napięcie wyjściowe na poziomie około 10V (12V - V_DO).
D)Ciężko powiedzieć, nie robiłem takich rzeczy ;) ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 cze 2014, o 16:36 
Moderator

Będzie podawał dziwne niższe napięcie :(

PostNapisane: 18 cze 2014, o 16:39 
Użytkownik

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Czy to
mirekk36 napisał(a):
dziwne niższe napięcie
będzie stabilizowane (to by mi pasowało), czy niezbyt :lol: ?

Podrawiam

PostNapisane: 18 cze 2014, o 16:42 
Moderator

:lol: ja bym obstawiał to drugie .... czyli "niezbyt" :lol:

PostNapisane: 18 cze 2014, o 16:55 
Użytkownik

No, to raczej "skucha" :D .

Pozdrawiam

PostNapisane: 18 cze 2014, o 16:59 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cóż, Pan mirek ma racje :) jak widać na załączonym obrazku (obrazek dla 7805 ale zasada działania we wszystkich 78XX jest taka sama):

Obrazek

Żeby stablilizator dobrze działał trzeba na jego wejście podać conajmniej 2,5-3V wyższe napięcie od tego jakie stabilizuje, np dla dwunastu woltów trzeba by podać z 14,5-15V żeby było ok. Przy napięciach trochę niższych będzie trzymał jakieś napięcie ale będzie ono zależało od prądu który z niego pociągniesz i będzie skakać wraz ze zmianą obciążenia. Dlatego lepiej daj 7809 a jak chcesz musowo 12 to jakąś przeteornice boost. Teraz zrobienie sobie przetworniczki to banalna sprawa. No chyba że wolisz trafo zmienić ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 18 cze 2014, o 17:15 
Użytkownik

Rysunek, który zamieściłeś jest bardzo ciekawy, dziękuję.
Ciekawi mnie jeszcze, czy dla LM7810 napięcie zasilania, od którego "coś pojawia się na wyjściu" to też 3V tak jak tutaj, czy raczej 7V.

Pozdrawiam

PostNapisane: 18 cze 2014, o 18:05 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

JanuszT napisał(a):
Ciekawi mnie jeszcze, czy dla LM7810 napięcie zasilania, od którego "coś pojawia się na wyjściu" to też 3V tak jak tutaj, czy raczej 7V.

Podejrzewam że na wyjściu pojawi się coś gdy na wejście podamy napięcie wyższe od napięcia "DROPOUT VOLTAGE" które właśnie znajduję się w granicach od dwóch do trzech voltów. Są to spadki napięć na tranzystorach wewnątrz stabilizatora. Stabilność tego napięcia będzie żadna bo zależeć ono będzie od prądu pobieranego ze stabilizatora :) Ale wydaję mi się, że zgodnie z tym co Kolega myśli, powyżej tych dwóch, trzech voltów na wyjściu powinno już coś być :)

PostNapisane: 18 cze 2014, o 18:51 

Nadmienię, że nie tylko seria LM78xx ma taki problem, sporo stabilizatorów liniowych ma problem z działaniem blisko swoich parametrów minimalnych ( maksymalnych również, ale wtedy są inne problemy ;) ).

Np. seria MIC/LM2940, przy granicy minimalnej różnicy napięć in/out i prądzie powyżej 50mA, nie wystartuje ;), tzn. w ogóle nie pojawi się napięcie na wyjściu, dopiero powyżej różnicy 0.6V, lub poniżej 50mA obciążenia stabilizator startuje i potem już zdecydowanie można zejść mniej niż dopuszczalna minimalna różnica, ale to taka ciekawostka ;).

W odpowiedzi na powyższy post, ogólnie jak już wspominałem seria LM78xx, to bardzo stara technologia, jeden z pierwszych liniowych stabilizatorów, parametry ma bardzo kiepskie i jest mocno nieobliczalny, od niestabliności na wyjściu po puszczanie pełnego napięcia które ma na wejściu ;).

PostNapisane: 18 cze 2014, o 18:59 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Nadmienię, że nie tylko seria LM78xx ma taki problem, sporo stabilizatorów liniowych ma problem z działaniem blisko swoich parametrów minimalnych ( maksymalnych również, ale wtedy są inne problemy ).

Np. seria MIC/LM2940, przy granicy minimalnej różnicy napięć in/out i prądzie powyżej 50mA, nie wystartuje , tzn. w ogóle nie pojawi się napięcie na wyjściu, dopiero powyżej różnicy 0.6V, lub poniżej 50mA obciążenia stabilizator startuje i potem już zdecydowanie można zejść mniej niż dopuszczalna minimalna różnica, ale to taka ciekawostka .

W odpowiedzi na powyższy post, ogólnie jak już wspominałem seria LM78xx, to bardzo stara technologia, jeden z pierwszych liniowych stabilizatorów, parametry ma bardzo kiepskie i jest mocno nieobliczalny, od niestabliności na wyjściu po puszczanie pełnego napięcia które ma na wejściu .

Liczyłem, że się wypowiesz:) znów się coś człowiek czegoś ciekawego dowiedział :)

PostNapisane: 18 cze 2014, o 19:03 

Jeszcze mogę dodać, że wszędzie gdzie wymagana jest krytyczna wartość szumów na napięciu zasilania np do ADC itp. polecam L4940V5, bardzo stabilne w czasie i niskoszumne stabilizatory low-drop.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 18 cze 2014, o 20:22 
Użytkownik

Witam

Bardzo dziękuję; już zamówiłem L4940V10. Przelutuję jeden TO220 i będzie "lodzio miodzio i orzeszki" (-: (-: na tym transformatorze, który już kupiłem.

Pozdrawiam

PostNapisane: 22 cze 2014, o 08:56 
Użytkownik

Na wyjściu tego transformatora po wyprostowaniu nie będzie 11,5V tylko ok. 11,5V - 2 spadki na diodach (przy zwykłych prostowniczych możesz przyjąć po 0,7V na diodę - w zależności od diody i prądu pobieranego). Czyli zostaje Ci 10,1V a nie wzięliśmy jeszcze pod uwagę prądu jaki chcesz pobrać z tego trafa (czyli spadku napięcia pod obciążeniem). No i tym sposobem dotarliśmy do tego, że to trafo może być za małe nawet żeby zasilić LM7809. Za diody prostownicze możesz użyć diód schkotky co zmniejszy spadek na mostku. Zyskasz pewnie z 0,7V i może starczy na jakiś stabilizator 10V LDO.

Strefa czasowa: UTC + 1