Cytuj:
Nie wiem jak wygląda to IDE, ale mimo wszystko polecam stworzenie swojego środowiska i dostosowania w 100% do swoich potrzeb.
Pozwolę sobie pociągnąć tego offtopa
, sam zmagam się z materią od jakiegoś pół roku, tj. nie mogę się zdecydować na środowisko, bo po pierwsze, CW jako strasznie przeładowany i płatny jakoś nie jest moją grupą docelową, chociaż ćwiczenia na warsztatach w CW to była przyjemność, tak robienie w tym czegoś od zera to już nie jest takie proste.
Po drugie, wszelkie przykłady np. do CoIDE, czy Keil, CW itd, np. wykorzystujące SysTick, wyglądają jak po prostu inny sposób użycia funkcji delay
. Nie ma czegoś takiego że bez RTOS pokazuje ktoś jak zrobić nie blokujący kawałek kodu, albo ja jestem za "tempy" by to znaleźć
.
Po trzecie, nawet mbed jako ciekawa alternatywa wprowadzająca do ARM, bo w sumie w niej najłatwiej zacząć, ma sporo wad, o których już kolega wspomniał w innym temacie.
Znowu opis przeniesienia do eclipsa bibliotek z mbed, jest pod linuxa, a na windowsa nie udało mi się uzyskać działającego środowiska. Mbed to edytor ma z lat 70tych chyba
.
Nie wiem, może jestem już za stary i za bardzo przyzwyczajony do wygody jaką daje eclipse
czy edytor w C# (dopiero się uczę), nie potrafię ogarnąć reszty.
Dwie książki do STMów to w zasadzie przedruk not, nie w oderwaniu od architektury Cortex M3, tylko pisane typowo pod nią, bez wytłumaczenia jak to przenieść np. na M0+
Nie wiem, czy Mirek napisał za dobrą książkę
że teraz spodziewam się po każdej pozycji tego samego podejścia.