Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 lis 2024, o 00:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 cze 2014, o 19:10 
Nowy

Witam
Właśnie jestem w trakcie tworzenia sterownika bipolarnego silnika krokowego opartego o układ CPLD XC9536XL.
Potrafię zrobić prosty sterownik działający z jedną prędkością. Problem pojawia się gdy chcę sterować prędkością za pomocą dwóch przycisków(szybciej, wolniej).
Czy ktoś tu ma jakieś wyobrażenie jakby to można by napisać?

z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 cze 2014, o 20:01 

mokrowski napisał(a):
Ja akurat ćwiczę na DE0-NANO :-)

Czy kolega przewiduje jakiś kurs? po świetnym C++, może przydało by się przedstawić coś w VHDL/Verilog ?

PostNapisane: 14 cze 2014, o 20:47 

mokrowski napisał(a):
Obecnie nie. A powody są następujące:
1. Mimo ogólnej pochlebnej oceny jakości C++ zaczynam dochodzić do wniosku że kontynuacja staje się bezpodstawna bo nie mam informacji zwrotnej dotyczącej problemów z przejściem drogi cyklu tutoriali.
Mimo to go skończę ale szablony STL (z ankiet) to temat dla 2 osób.
2. Brak czasu (i tak wsiąkłem w tematy elektroniczne po uszy i z intensywnością bliską zachłyśnięcia)
3. Odbiorców VHDL'u/Verilog'a niewielu i jest to wiedza niszowa (z całym szacunkiem) co nie kwalifikuje jej do tutoriali.
4. W tematach FPGA i pochodnych nie czuję jeszcze abym był na poziomie nawet początkującym.

Może kiedyś...

AD1. Tu akurat nie zgodzę się z tobą, to że teraz jest mały odzew to nie znaczy że same poradniki nie są użyteczne, po prostu okres trochę ciężki, bo sporo studenciaków ma zaliczenia.
Sam bym z chęcią się w to zagłębił, ale w długie zimowe wieczory, gdyż aktualnie przeszedłem bardziej na Kinetis L/ STM niż AVR
AD2. Brak czasu to w sumie główny hamownik większości ;)
AD3. Jak w odpowiedzi AD1
AD4. Tu bardziej chodzi o jakieś wprowadzenie. Bo akurat NE0-nano to dosyć tania platforma do sporych możliwościach, a tematyka bardzo ciekawa.

PostNapisane: 15 cze 2014, o 10:34 
Nowy

Witam ponownie.

Zrobiłem programik do sterowania bipolarnym silnikiem krokowym(kierunek obrotów, tryb pełno/pół-krokowy, prędkość+/-)

Korzystam ze środowiska XILINX'a, które nie wywala mi żadnych errorów, natomiast wywala sporo warningów i symulacja nie przebiega zgodnie z założeniami.

Czy ktoś mógłby sprawdzić mój kod w celu eliminacji wszystkich błędów?

oto najnowsza wersja kodu
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język vhdl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Strefa czasowa: UTC + 1