Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 17:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 cze 2014, o 12:38 
Użytkownik

Witam serdecznie, kopię i kopię w poszukiwaniu równania opisującego charakterystyki prądowo napięciowe tranzystora bipolarnego w układzie wspólnego emitera. Interesują mnie zależności prądu kolektora Ic, napięcia kolektor-emiter Uce i prądu bazy Ib pomiędzy nimi samymi (+ oczywiście inne parametry występujące we wzorach) tak aby stworzyć rodzinę wykresów Ic(Ube) dla określonego Ib. Wszystko mam zaprezentować w MathCadzie, więc w dowolnej chwili mogę dane wejściowe zmieniać i takie mam zadanie. Wykładowca będąc pełnym łask podpowiedział mi że w programach symulacyjnych są do znalezienia takie wzory bo przecież jakoś one w nich powstają. Tymczasem bynajmniej dla mnie odpowiedź na to pytanie nie jest prosta, samych wykresów w internecie jest mnóstwo, ale sposobów ich powstawania nie ma. Nie interesują mnie pomiary rzeczywiste i tworzenie wykresów na ich podstawie, bardziej aproksymacja wykresów jednym wzorem dla danych Ib, kto pomoże, chociaż jakieś wskazówki ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 cze 2014, o 14:07 
Użytkownik

Witam

fliper_katrill napisał(a):
Nie interesują mnie pomiary rzeczywiste i tworzenie wykresów na ich podstawie, bardziej aproksymacja wykresów jednym wzorem dla danych Ib, kto pomoże, chociaż jakieś wskazówki ?

W takim razie "weź" z jakiejś karty katalogowej rodzinę charakterystyk i przybliż ją (uzyskasz na przykład zależność funkcyjną jednej wartości od drugiej z parametryczną zależnością od trzeciej). Twoje przybliżenie będzie zależało od tego, jak przybliżysz przebiegi (jaką funkcjami albo jakimi funkcjami). Tak uzyskaną funkcję wykreśl potem w "MathCadzie".

Pozdrawiam

PostNapisane: 12 cze 2014, o 17:11 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

W sumie wystarczyło by nawet skopiować do Excela odpowiednie punkty z datasheeta, zrobić wykres punktowy i zrobić linie trendu, wyświetlić jej równanie i skopiować je do MathCada. Ale pewnie można to na tysiąc sposobów zrobić w Mathcadzie, tak jak kolega wyżej pisał :-)

Wysłane z mojego D2005 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 13 cze 2014, o 11:09 
Użytkownik

Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Niestety "zwykła" aproksymacja nie wystarczy, gdyż "coś" w tych funkcjach aproksymujących musi być prądem coś napięciem a co z pozostałymi parametrami? Tu jest właśnie pies pogrzebany, że nawet gdy je aproksymuję to z wzoru aproksymującego nic nie będzie wynikać :) Czy któryś z kolegów korzysta ze Spice'a i może coś pokopać w nim? Jakiś algorytm rysowania (wzór) musi istnieć...

PostNapisane: 15 cze 2014, o 16:54 
Użytkownik

Witam
Interesują mnie zależności prądu kolektora Ic, napięcia kolektor-emiter Uce i prądu bazy Ib pomiędzy nimi samymi (+ oczywiście inne parametry występujące we wzorach) tak aby stworzyć rodzinę wykresów Ic(Ube) dla określonego Ib
Niestety "zwykła" aproksymacja nie wystarczy, gdyż "coś" w tych funkcjach aproksymujących musi być prądem coś napięciem a co z pozostałymi parametrami

Nie interesują mnie pomiary rzeczywiste i tworzenie wykresów na ich podstawie, bardziej aproksymacja wykresów jednym wzorem dla danych Ib,

Twoje pytanie było nie do końca jednoznaczne (-:.
Tu jest właśnie pies pogrzebany, że nawet gdy je aproksymuję to z wzoru aproksymującego nic nie będzie wynikać

Mylisz się (-:. Tak, jak sugerowałem poprzednio:
JanuszT napisał(a):
(uzyskasz na przykład zależność funkcyjną jednej wartości od drugiej z parametryczną zależnością od trzeciej)
. Twoja funkcja może zależeć od więcej niż jednego parametru. W ogólności może zależeć od więcej niż jednej zmiennej niezależnej, ale skoro wykresy będziesz sporządzał w układzie dwuwymiarowym, to tak będzie "wygodnie".

Pozdrawiam

PostNapisane: 16 cze 2014, o 11:46 
Użytkownik

Witam, no to wymęczyłem coś takiego:
I[mA](Ube[V])=2,1040392978*ln(Ube[V])+15,9060709239

I tu właśnie się zatrzymałem, to jest jedna krzywa. Zależność TYLKO Ic i Ube (+jakaś stała) czego wykresem jest oczywiście Ib. Czas może doprecyzować co napisałem w poprzednich postach:
1. Skąd wynika logarytmiczny charakter krzywej w ujęciu złącza p-n (postać funkcji potęgowej)? lub inaczej, może nie jest to tylko charakter logarytmiczny, ale też potęgowy tylko czemu z wykładnikiem ułamkowym?
2. Jaki na tą aproksymację mają wpływ inne składniki zmienne, które w aproksymacji nie wystąpią (np. temperatura i nie chodzi o dodawanie nowych wymiarów wykresu tylko o dodanie konkretnej dla sytuacji stałej)
3. To czego się obawiałem, mam stały element równania 15,9060.... no ale co to jest za parametr rzeczywisty?

PostNapisane: 18 cze 2014, o 17:29 
Nowy

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

PostNapisane: 18 cze 2014, o 20:50 
Użytkownik

Witam

1. Skąd wynika logarytmiczny charakter krzywej w ujęciu złącza p-n (postać funkcji potęgowej)? lub inaczej, może nie jest to tylko charakter logarytmiczny, ale też potęgowy tylko czemu z wykładnikiem ułamkowym?

Co rozumiesz przez "logarytmiczny charakter krzywej w ujęciu złącza p-n (postać funkcji potęgowej)": której krzywej, jakie ujęcie? Zależność logarytmiczna i wykładnicza są różne.
lub inaczej, może nie jest to tylko charakter logarytmiczny, ale też potęgowy tylko czemu z wykładnikiem ułamkowym?

To, co napisałeś na górze to na pewno zależność logarytmiczna. Doprecyzuj proszę, o którą zależność potęgową i który wykładnik pytasz.
Jaki na tą aproksymację mają wpływ inne składniki zmienne, które w aproksymacji nie wystąpią (np. temperatura i nie chodzi o dodawanie nowych wymiarów wykresu tylko o dodanie konkretnej dla sytuacji stałej)

Zmienne, które nie występują w aproksymacji nie mają wpływu na tą aproksymację.Twoją aproksymację oparłeś na jednym wykresie (zaczerpniętym z danych katalogowych) przedstawiającym zależność I=I(U_BE). Na podstawie takich danych "wejściowych" nie masz możliwości uwzględnienia innych czynników.
To czego się obawiałem, mam stały element równania 15,9060.... no ale co to jest za parametr rzeczywisty?

To co zrobiłeś, to interpolacja. Wyznaczyłeś funkcję, która w pewnym przedziale "nieźle odpowiada" przebiegowi, który wziąłeś z dokumentacji. Twoja funkcja nie opisuje modelu fizycznego zjawiska; ta funkcja to jedna z możliwych funkcji interpolujących. Twoja stała nie odpowiada jednoznacznie żadnemu parametrowi fizycznemu istotnemu w zjawisku. Można powiedzieć, że jest ona wyrazem wszystkich parametrów, których nie uwzględniłeś w interpolacji oraz błędów.

Pozdrawiam

PostNapisane: 20 cze 2014, o 07:38 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Poszukaj w Internecie modelu Ebersa-Molla, wpisz w google Ebers-Moll equations lub model Ebers-Moll.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 23 cze 2014, o 12:56 
Użytkownik

Witam ponownie dziękuję za zainteresowanie.
Charakterystyka złącza pn w pierwszej ćwiartce przypomina wykres funkcji potęgowej.
Obrazek
Wykres zależności Ie(Ube) tranzystora w pierwszej ćwiartce przypomina funkcję logarytmiczną (w zasadzie rodzinę funkcji zależną od Ib, RYSUNEK JEST PRZYPADKOWY !),
Obrazek
różnica jest w budowie diody i tranzystora, ale co dokładnie wpływa na charakter krzywej, na jego zmianę?
Co do ułamkowego charakteru wykładnika - funkcja logarytmiczna to "jakby" potęgowa z wykładnikiem ułamkowym (PIERWIASTKOWA).

Wszystkie pytania mają na celu ustalenie z czego wynika taka a nie inna postać wykresu Ie(Ube) mi najbardziej pasuje charakter logarytmiczny funkcji (lub jak pisałem potęgowy z wykładnikiem ułamkowym) a jeśli tak jest to dlaczego i skąd we wzorze z którego przecież musiały się wziąć te charakterystyki występuje jakiś logarytm lub funkcja potęgowa z wykładnikiem ułamkowym. To będzie, mam nadzieję, jakiś trop w znalezieniu wzoru za pomocą którego tworzone są charakterystyki np. w PSpice.

Co do modelu Ebersa-Molla, właśnie próbuję coś narysować...

Strefa czasowa: UTC + 1