Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 mar 2025, o 10:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 cze 2014, o 16:12 
Użytkownik

Witam

Mam pytanie odnośnie BTM222. Planuję skonfigurować dwa takie moduły do pracy "przezroczystej" (mam urządzenie, które podłączam przez COM do PC-ta; chcę przewód zastąpić parą BTM-ów). Urządzenie będzie użytkowane przez wiele różnych osób. Czy moduły skonfigurowane do pracy z prędkością np.115200 bodów będą przesyłać transmisję przychodzącą z prędkością 9600 bodów? Może dziwne, ale wtedy po prostu skonfiguruję wysoką prędkość, i nie będę musiał za każdym razem konfigurować BTM-ów, gdy ktoś będzie chciał "produkować dane" z mniejszą prędkością.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 cze 2014, o 18:32 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

JanuszT napisał(a):
Czy moduły skonfigurowane do pracy z prędkością np.115200 bodów będą przesyłać transmisję przychodzącą z prędkością 9600 bodów?

Nie.
Nie potrzebujesz 2 modułów BTM222. Tylko do urządzenia wkładasz BTM skonfigurowany na taką prędkość jak mikrokontroler. Ta prędkość powinna być skonfigurowana raz i na zawsze i nie ma sensu jej zmieniać.
W PC montujesz tani Bluetooth Dongle na porcie USB. Po zasileniu BTM222 należy go wykryć w systemie i sparować. Od tej pory jest widoczny w systemie jako nowy port COM. Aplikacja która będzie korzystać z tego portu może działać na dowolnej prędkości. Zaletą takiego rozwiązania jest to, że możesz komunikować się również za pomocą smartfona.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 10 cze 2014, o 19:18 
Użytkownik

Witam
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Chyba niejasno opisałem pytanie.
Krauser napisał(a):
Tylko do urządzenia wkładasz BTM skonfigurowany na taką prędkość jak mikrokontroler. Ta prędkość powinna być skonfigurowana raz i na zawsze i nie ma sensu jej zmieniać.

Krauser napisał(a):
Aplikacja która będzie korzystać z tego portu może działać na dowolnej prędkości.

Te dwa cytaty razem są dla mnie niejasne.
Czy mogę prosić o odpowiedź na delikatnie inaczej postawione pytanie?
Czy po skonfigurowaniu dwóch modułów BT do "przezroczystego łącza" i wybraniu prędkości (za pomocą komend AT) będą one przesyłać tylko dane przychodzące do modułu BT z tą prędkością, czy moduł "poradzi sobie" z interpretacją i transmisją danych które otrzyma z niższym taktowaniem?

Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

PostNapisane: 10 cze 2014, o 19:34 
Użytkownik

Nie jestem pewien ale komendami AT
konfiguruje się transmisję między BT a uC lub PC (tą po kabelku :) )
a sam BT w eterze ma swoją prędkość przesyłu danych.

PostNapisane: 10 cze 2014, o 19:51 
Użytkownik

Witam

Zaba napisał(a):
Nie jestem pewien ale komendami AT
konfiguruje się transmisję między BT a uC lub PC (tą po kabelku )

Też tak mi się wydaje (-: . Stąd kolejne ujednoznacznienie pytania (-: .
Czy po skonfigurowaniu dwóch modułów BT do "przezroczystego łącza" i wybraniu prędkości z którą moduł BT otrzymuje dane "po kablu"(za pomocą komend AT) będą one przesyłać tylko dane przychodzące do modułu BT z tą prędkością, czy moduł "poradzi sobie" z interpretacją i transmisją danych które otrzyma "po kablu" z niższym taktowaniem?

Pozdrawiam

PostNapisane: 10 cze 2014, o 20:15 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

JanuszT napisał(a):
Czy po skonfigurowaniu dwóch modułów BT do "przezroczystego łącza" i wybraniu prędkości (za pomocą komend AT) będą one przesyłać tylko dane przychodzące do modułu BT z tą prędkością, czy moduł "poradzi sobie" z interpretacją i transmisją danych które otrzyma z niższym taktowaniem?
Nie ponieważ te moduły nie mają funkcji autobaud. Myślę, że jakby nie było bitu startu i stopu to by to działało, ale one zawsze są. Jak ktoś ma 2 moduły to może udzielić pełniejszej odpowiedzi. Na jednym module ustawionym na 115200 i wysłaniu znaku U (55 hex) przy prędkości 9600 jest brak reakcji. Przy prędkości 14400 = 115200/8 moduł interpretuje to jako pięć bajtów 80, ale po odesłaniu tych bajtów nie otrzymuje z powrotem U tylko 3 bajty FE FF FE

Inny szybki test to włączenie echa w module BTM222 i wtedy nie łączymy się przez BT. Dla ustawionej prędkości (115200) moduł odpowiada tym samym, a dla innych prędkości zwraca krzaki, a przy 9600 nic nie odsyła. Jak widać coś tam próbuje odczytać, ale odczytuje błędnie i odsyła byle co.

PostNapisane: 10 cze 2014, o 23:23 
Moderator

Od strony BT ustawianie prędkości baudrate nie ma znaczenia ... czyli np od strony PC gdyby był jeden BTM w połączeniu z komputerem, to na kompie można sobie ustawić dowolną prędkość np 115200 a na pinac RX i Tx w komunikacji z prockiem będzie to działać niezależnie jaką prędkość ustawimy.

ale .... od strony sprzętowego RS232 w module BTM - nie ma wyjścia :( .... można ustawić tylko jedną z prędkości i Quniec. Tak jak wyżej pisał Krauser - nie ma tu autobaud tak jak np w scalakach FT232R

PostNapisane: 11 cze 2014, o 16:03 
Użytkownik

Witam

Temat wyjaśniony i jednoznaczny; dziękuję bardzo.
Teraz zrobię sobie OT we własnym temacie, za co z góry przepraszam (-: .
Czy moglibyście zasugerować jakieś inne moduły (nie BT), które mają autobauding, zasięg 100m lub więcej i można je "stosunkowo łatwo skonfigurować" do "przezroczystego łącza COM"?

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1