Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 maja 2026, o 01:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 cze 2014, o 14:41 
Użytkownik

Witam,
jeśli użyję uC Atmega32 z kwarcem 16Mhz, jakiej maksymalnej prędkości transmisji zapis/odczyt mogę się spodziewać?
Uruchomiłem http://www.dharmanitech.com/2009/01/sd- ... fat32.html tę oto bibliotekę. W pętli odczytu mam zmianę stanu pinu, w zależności od wartości odczytanej. Jednak prędkość maksymalna mnie nie zadowala i szukam szybszego rozwiązania. Czy biblioteki poprawione przez Pana Mirka w książce byłyby szybsze? Czy może szukać rozwiązania zapisu bezpośrednio do sektorów, bez systemu plików FAT?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2014, o 14:52 
Moderator

Biblioteki w BB są nie moje (to tak tytułem uściślenia) ... i są oparte o dostęp przez FAT więc nigdy w życiu nie będą szybsze od dostępu przez bezpośredni zapis do sektorów ...

A kolega powiedziałby lepiej do czego potrzebuje takiej kosmicznej prędkości i tak na prawdę jakiej ? zapis z jaką częstotliwością i jakich ilości danych ?

Bo może być też tak, że coś co próbujesz robić nie uda ci się nawet przy bezpośrednim zapisie do sektorów .... bo np źle jest przemyślany sposób hmm ogólnie podejście do tematu, a gdyby dobrze przemyśleć to okazałoby się że nawet przy wykorzystaniu FAT'a dałoby radę .... stąd moje pytanie

PostNapisane: 9 cze 2014, o 15:01 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Biblioteki w BB są nie moje (to tak tytułem uściślenia) ... i są oparte o dostęp przez FAT więc nigdy w życiu nie będą szybsze od dostępu przez bezpośredni zapis do sektorów ...

dlatego napisałem, że zostały poprawione :)
Zależy mi na prędkości ~500kb/s.
Chcę obsługiwać wyświetlacz. Wyświetlać grafiki, a konkretniej animacje.

PostNapisane: 9 cze 2014, o 15:04 
Moderator

Cytuj:
Zależy mi na prędkości ~500kb/s.
Chcę obsługiwać wyświetlacz. Wyświetlać grafiki, a konkretniej animacje.

a czyli chodzi ci o odczyt .... no to tak - jest ew sens pchać się w zapis bezpośrednio na sektorach .... ..... tylko będziesz też wtedy musiał przemyśleć metodę zapisu danych do wyświetlania na karcie ...

PostNapisane: 9 cze 2014, o 16:05 
Użytkownik

A to może ja się dopytam.

Jeżeli mamy plik tekstowy taki, że każda linijka ma np. taki format:
010101000111010101010111101011101011101,1111,abcdejdaufioeufiwef
A takich linijek w pliku jest powiedzmy tysiąc.

Czy da się jakoś w miarę prosto wyliczyć ile czasu będzie trwał odczyt tego tysiąca (pomijam czas przetwarzania tych danych)?
Albo np. 100 linijek tylko nie po kolei np. co dziesiąta?

Idea jest taka, że np trzymam strzałkę w dół to czyta pokolei linijki, jak trzymam dłużej to kroki są większe np. co 10-ta linijka.

PostNapisane: 9 cze 2014, o 21:33 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
tylko będziesz też wtedy musiał przemyśleć metodę zapisu danych do wyświetlania na karcie ...

Czyli np zapiszę sobie sekwencję 0101101010101010101 i odpowiednio będę odczytywał i jeśli 1 to zapalam piksel 0 nie zapalam... "wsuwam" cała matrycę pikseli i szybko ją zmieniam itd. bardzo szybko.
Okej, a czy ktoś podałby mi jakieś materiały żeby ruszyć z bezpośrednim zapisem do sektorów? jak googluje, to spotykam tylko fat32. Muszę szukać po specyfikacji karty SD?

PostNapisane: 11 cze 2014, o 10:39 
Użytkownik

Ponawiam pytanie, czy ktoś ma jakieś informacje/bibliotekę do bezpośredniego zapisu do sektorów na kartę SD?

Strefa czasowa: UTC + 1