Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 lis 2024, o 03:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 maja 2014, o 22:17 
Moderator

Intre napisał(a):
E bez przesady nie tak miało to zabrzmieć a raczej wesoło skomentować wypowiedź mickiego

wiem, ale ja na poważnie mówię ;) ... czy każdy z nas musi mieć talent do wszystkiego ? ....

Intre napisał(a):
Zazdroszczę ludziom talentu i takich manualnych zdolności zarówno technicznych jak i plastycznych z tym po prostu wydaje mi się że trzeba się urodzić tego czasem się nie da nauczyć

100% racji ;) ... ja właśnie dzięki koledze micky poznałem takiego człowieka "Bogdana" ;) .... i jak miałem okazję popatrzeć co on robi hmmm wyprawia to patrzyłem z otwartą buzią jak małe dziecko ;)

reasumując - pewnie że nie ma się co poddawać i trza ćwiczyć ... zamierzam to robić ... i myślę że będzie ok przynajmniej w pewnym zakresie

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 maja 2014, o 22:23 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
reasumując - pewnie że nie ma się co poddawać i trza ćwiczyć ... zamierzam to robić ... i myślę że będzie ok przynajmniej w pewnym zakresie

O własnie użyłeś bardzo ciekawej zmiennej w tej wypowiedzi "reasumując" i już dawno miałem to napisać w którymś poście i temacie jak ja widziałem że my jako użytkownicy forum Atnel powinniśmy dokonać jakby niejawnego (bądź jawnego :) ) rzutowania jej na inny typ z takich, a nie innych względów na "rezasumując" :lol: :)

PostNapisane: 22 maja 2014, o 23:17 
Użytkownik

Hehe, to może teraz wypadało by rzutować ten temat, znaczy zmienić tytuł na coś w stylu "Płytki domowym sposobem - rozważania", bo tak trochę odbiegł od głównej myśli... ;)

PostNapisane: 23 maja 2014, o 07:22 

Intre napisał(a):
"rezasumując"
Oj, tam, to tylko plotki i pomówienia.

PostNapisane: 23 maja 2014, o 09:59 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jaglarz napisał(a):
Mnie się widzi rysowanie ścieżek na płytce na zasadzie plotera. ;-)

Lub natrysk jak na drukarce atramentowej. ;-)

Już to testowałem.

Pod SMD trochę ciężko płytkę zrobić, nawet te najcieńsze pisaki są troszkę za grube.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 26 maja 2014, o 05:58 
Użytkownik

Cytuj:
Tom277 o fajnie, super. A słuchaj byłbyś wstanie, znalazł czas i miał ochotę podzielić się z nami jak zrobić sobie taką przeróbkę tej frezarki dokładnie.
Wiesz o co mi chodzi opisał swoje doświadczenia, doradził jakie silniki zakupić, ewentualnie rozwiązania konstrukcyjne jak je przymocować. Pokazał kluczowe fotografie może swojej, film jak chodzi, sposób używania. No i oczywiście mam też na myśli otwartą stronę programową zarówno programu komputerowego jak i programu samej frezarki. Czyli chodziło by mi po prostu o taki DIY jak przerobić MF70 na CNC.

Intre po twoim obszernym opisie żeby być w porządku to nawet gdybym nie chciał to muszę :) Chętnie się podzielę swoimi spostrzeżeniami i "osiągnięciami" tylko u mnie jest straszny deficyt czasu, jak tylko złapię chwilkę spróbuję zrobić jakieś zdjęcia i może będę czekał na konkretne pytania lub "zmówienia" na zdjęcia określonych szczegółów. Proszę o wybaczenie, to nie ignorancja tylko permanentny brak czasu na wszystko włącznie ze snem. Jestem szczęśliwy kiedy uda mi się zajrzeć na forum choć na "sekundę".
Pozdrawiam serdecznie.

PostNapisane: 5 cze 2014, o 20:45 
Moderator

No .... powoli zbliża się do mnie obiekt satelitarny w postaci naświetlarki UV ... i innych dodatków opisanych przez naszego zacnego kolegę Intre ;)

mam nadzieję, że jak obiekt wyląduje w przyszłym tygodniu ... to w końcu stres przed złą płytką żelazkową minie jak zły sen ;)

mam nadzieję że będzie dobrze .... bo jak nieeeee ..... :lol: ..... to nie chciałbym być w skórze kolegi Intre :lol:

PostNapisane: 6 cze 2014, o 07:04 
Użytkownik

Mirku, może jakiś filmik/poradnik z lądowania obiektu oraz eksploracji całego tego kosmosu? :)

PostNapisane: 6 cze 2014, o 07:44 
Moderator

matw napisał(a):
Mirku, może jakiś filmik/poradnik z lądowania obiektu oraz eksploracji całego tego kosmosu? :)

Jak się uda to postaram się pokazać co mi wyszło z tego wszystkiego a do tego - mam nadzieję, że dodam jeszcze pewien fajny smaczek na koniec ...

PostNapisane: 6 cze 2014, o 13:28 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
mam nadzieję że będzie dobrze .... bo jak nieeeee ..... :lol: ..... to nie chciałbym być w skórze kolegi Intre :lol:

No ja sądny dzień się więc zbliża, już puka do mych drzwi... :lol:

Mirku pamiętaj tylko żeby sobie zrobić próby i testy najpierw czasu. Tak kilka małych płytek i ponaświetlać w odstępach czasowych.

W załączniku taki wzór testowy PCB, który dostałem kiedyś od kolegi dodge1975 może się Tobie przyda. Oczywiście testuje to technologie extremalnie.
Dla zwykłego użytkowania płytek PCB pod AVR myślę że nie stosowane niektóre tak małe rastry. Wg. mnie po prostu trzeba podejść do grubości ścieżek, odstępów tak jak przy projektowaniu na żelazko, a nie extremalnie puszczać 5 lini pod SMD 0402 ;) albo 10 miedzy pinami Attiny 10 :lol: i główkować czemu się jednak zlało ;)

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 6 cze 2014, o 14:35 
Moderator

hehe ;) dobry pomysł na test z tymi czasami ;)

PostNapisane: 8 cze 2014, o 22:47 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
zaznaczyłem że właśnie mogłem akurat trafić na jakąś podróbę albo wadliwy egzemplarz - bo przecież podejmując decyzję o zakupie dremela też naczytałem się dużo dobry opinii ...

może jak kupię proxonika to mi się przytrafi dobry egzemplarz ...

A jaki to konkretnie model dremela, ten kiepski?

PostNapisane: 8 cze 2014, o 22:49 
Moderator

silvvester napisał(a):
A jaki to konkretnie model dremela, ten kiepski?

a żebym ja to teraz pamiętał ;)

taka cała walizka była - niebieski kolor ze stojakiem wziąłem dodatkowo - tu chyba w tym wątku ktoś nawet pokazywał fotki czy linki do takiego dremelka.

PostNapisane: 8 cze 2014, o 22:56 
Użytkownik

do spania Panie Mirku ale juz ! kto bedzie poradniki krecic, jak pan z niedospania nam padnie?!, a tak poza spamem i chyba nie w temat chcialem sie zapytac, czy warto sie uczyc projektowania schematow i PCB nie posiadajac kompletnie nic, zeby to jakos sprawdzac itp, poprostu sama nauka w eaglu, nie bedzie to troche bez sensu?

PostNapisane: 8 cze 2014, o 23:15 
Moderator

Jesli planujesz kiedys jednak cos robic .... jakies pcb ... to na pewno warto ;)

PostNapisane: 8 cze 2014, o 23:18 
Użytkownik

no oczywiscie, dla smiechu na pewno nie chce sie uczyc projektowania schematow i pcb, tylko mysle, czy jest sens sie tego teraz uczyc, jesli nie mam zadnej wiedzy na temat programowania itp.. bo niestety do blue booka, zestawu atb, jeszcze duzo zlotowek musi uplynac :P

PostNapisane: 9 cze 2014, o 08:47 
Użytkownik

Ogladnij w celach nauki mirka poradniki eagle. Zrob swoja plytke z prawidlowym filtrowaniem i np 2 przyciskami i 2 ledami do tego zlacza isp do programatora pozostale piny wystaw na goldpiny wstaw potencjometr do kontrastu.

Daj na forum do sprawdzenia wytraw polutuj kup atmege np 32 i mozesz testowac swoje umiejetnosci w pcb do tego ile frajdy jak dioda zamiga dzieki ostatnim 2 poradnikom mirka. A w miedzy czasie mozna odkladac na atb. Pozdrawiam.

Ps jak masz czas to sie ucz teraz, jak kupisz atb to bedziesz mial wiecej czasu na C bo eagle juz bedziesz znal.

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 9 cze 2014, o 12:11 
Użytkownik

majster napisał(a):
Ogladnij w celach nauki mirka poradniki eagle. Zrob swoja plytke z prawidlowym filtrowaniem i np 2 przyciskami i 2 ledami do tego zlacza isp do programatora pozostale piny wystaw na goldpiny wstaw potencjometr do kontrastu.

Daj na forum do sprawdzenia wytraw polutuj kup atmege np 32 i mozesz testowac swoje umiejetnosci w pcb do tego ile frajdy jak dioda zamiga dzieki ostatnim 2 poradnikom mirka. A w miedzy czasie mozna odkladac na atb. Pozdrawiam.

Ps jak masz czas to sie ucz teraz, jak kupisz atb to bedziesz mial wiecej czasu na C bo eagle juz bedziesz znal.

Wysłane z telefonu

no tak tez robie, ogladam poradniki eagle Pana Mirka, jestem na piatej czesci :)

PostNapisane: 9 cze 2014, o 12:19 
Moderator

a ja się chyba zaczynam kociego Altiuma uczyć :( ...... :lol:

PostNapisane: 9 cze 2014, o 16:17 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
a ja się chyba zaczynam kociego Altiuma uczyć :( ...... :lol:

O czyżbyś odkrył że jest / może być lepszy w zastosowaniu foto pcb ? :)

PostNapisane: 9 cze 2014, o 19:09 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Altium to porządny program, koci to jest Eagle.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 9 cze 2014, o 19:34 
Użytkownik

PROTON napisał(a):
Altium to porządny program, koci to jest Eagle.

No pod względem technicznym, funkcjonalnym i profesjonalnym na pewno Altium.... ale jego kociowatość polega na polityce firmy, która go sprzedaje jest wersja trial na 30 dni (chyba że się coś zmieniło) więc moim zdaniem w przypadku hobbystów i ludzi którzy się uczą Eagle wypada lepiej (jak wiadomo free dla płytek 8x10 cm). No i dodatkowo ilość bibliotek jaka jest do Eagla też przemawia na jego korzyść ;) No i jak by się chciało też przejść na komercje myślę że koszt licencji Eagla jest bardziej do przeżycia.

A i jeszcze jedno nie wiem na czym polega problem ale ile się razy proszę Rezasurmara o wydruk PDF płytki z Altium co by mu płytkę zrobić to jest jakiś problem żeby mi mógł to dać. Więc na mur beton jest koci bo nie wspiera żelazka i fotochemii na zasadzie pdf :P :) :lol:

PostNapisane: 9 cze 2014, o 20:26 
Moderator

Ocena różnic między Eagle a Altium od strony technicznej to tak jak ocena różnic technicznych szpadla i zaawansowanej wkrętarki do paneli jonowych na wahadłowcu kosmicznym. Kto by to porównywał ... ? Tego się nie da porównać - to są dwa różne narzędzia z całkiem innego przedziału cenowego i ew o takich różnicach można mówić, bo technicznie to oczywiste że lepsza będzie wkrętarka do paneli jonowych :lol:

Ten kto mówi że Eagle jest do bani bo Altium jest lepszy - zwykle nie miał okazji płacić za altiuma z własnej kieszeni. To zwykle boli pracodawcę ....

Więc ja nabrałbym troszkę pokory - bo pomimo że Altium jest technicznie dużo bardziej zaawansowany, to jest też MEGA razy droższy. Ale nie oznacza to że ta cena idzie w błoto - nie, na pewno kwota wydana na Altiuma się zwraca jak się go mądrze używa. Tylko to małe COŚ ... no trzeba być na odpowiednim pułapie rozwoju firmy aby móc sobie pozwolić kupić

MERCEDESA jako auto dostawcze a nie starego ŻUKA, bo jednym i drugim towar się dowiezie .... :lol:

Więc proponuję zakończyć opowieści o wyższości jednego programu nad drugim bo to do niczego nie prowadzi ....

a ja użyłem przymiotnika "koci" w stosunku do altiuma .... ze względu właśnie na ew konieczność poniesienia ogromnego wydatku. No ale może nie sprecyzowałem tego i stąd sam może wywołałem niepotrzebne spory ... więc przepraszam i wyjaśniam jak wyżej - co miałem na myśli.

Do tego zgodzę się z Intre - że gdyby Altium udostępniał chociaż jakąś mocną ograniczoną wersję, nawet bardziej ograniczoną niż ma Eagle .... ale nie że na 30 dni - to myślę, też że więcej osób mogłoby szybciej czasem podjąć trudną decyzję o wydaniu takiej kaski na program ... Bo 30 dni to nie starczy nawet na dobre poznanie chociażby samego ogromu narzędzi do tworzenia schematów a co mówić o PCB i wielu wielu innych ;)

PostNapisane: 10 cze 2014, o 08:52 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

To prawda, 30 dni to trochę za mało. Ja instalowałem na VirtualBoxie i co 30 dni reinstalowałem program.
W tej chwili używam KiCada, Eagle jak dla mnie ma zbyt duże ograniczenia.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 10 cze 2014, o 18:32 
Użytkownik

Intre - bibliotek do Altiuma jest moim zdaniem duzo wiecej niz do Eagle'a - tzw. Vault

Sent from my mobile.

PostNapisane: 12 cze 2014, o 21:05 
Nowy

PROTON napisał(a):
Eagle jak dla mnie ma zbyt duże ograniczenia.

Np. jakie?

PostNapisane: 12 cze 2014, o 21:09 
Moderator

silvvester napisał(a):
PROTON napisał(a):
Eagle jak dla mnie ma zbyt duże ograniczenia.

Np. jakie?

Pomyśl sobie to tak jakbyś porównywał starą syrenkę i najnowsze ferrari ... chyba się domyślasz ile syrenka ma ograniczeń.

Za to .... za to syrenką da się spokojnie jeździć, dowieźć pasażera na miejsce, przewieźć dzieci do przedszkola czasem nawet z powrotem ... i stać na to prawie każdego ... Natomiast Ferrari ma to ograniczenie - że nie każdego stać na taki bolid no i jego obsługa jest dużo bardziej skomplikowana - trzeba się na prawdę sporo uczyć nim jeździć ...

Reasumując nie ma co porównywać produktów w innej kategorii wagowej (cenowej) ... ;) i mówić który program jakie ma ograniczenia czy też kłócić się który jest lepszy.

PostNapisane: 12 cze 2014, o 23:08 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Za to .... za to syrenką da się spokojnie jeździć,

Oj Syrenka to dziś już jest w cenie - zabytek. :lol:

PostNapisane: 13 cze 2014, o 22:41 
Nowy

mirekk36 napisał(a):

Reasumując nie ma co porównywać produktów w innej kategorii wagowej (cenowej) ... ;) i mówić który program jakie ma ograniczenia czy też kłócić się który jest lepszy.

Nie chce się wcale kłócić:) Eagle znam słabo, a nawet go nie lubię, ale ma kilka funkcji których brak w protelu. Swego czasu protel był promowany w kraju, stąd jego popularność, a na świecie liderem nie jest. W żadnym razie nie poleciłbym go początkującemu który chce zrobić płytkę z 30 elementami. Uczyłem się go miesiąc, tzn. modułu do pcb, do wprawy doszedłem po kilku projektach i stwierdzam, że jak ktoś nie ma zamiaru robić kompletnej dokumentacji projektu od a do z, to uczenie się tego narzędzia jest dyskusyjne, są prostsze programy w których sam rysunek schematu lub pcb zrobimy znacznie szybciej. Cena protela już nawet nie obecnego altium, było to kilka lat temu w promocji coś ok. 6500 wiec to narzędzie inwestycja dla firmy, dla projektów w.cz czy szybkiego prototypowania z cpld. Początkującemu sugeruje raczej eagle lub nawet jeszcze prostsze narzędzia.

Wszystkie elementy z bibliotek starego protela mam wydrukowane, jest tego 20 kartek dwustronnie zadrukowanych, odnalezienie każdego elementu zajmuje 30 sek.

Widzę że rosjanie upodobali sobie Proteusa, nie miałem okazji nim się pobawić, podobno można w nim zasymulować projekt + soft na avr + lcd, może ktoś się bawił i napisze 2 zdania?

PostNapisane: 16 cze 2014, o 19:46 
Użytkownik

Gdyby ktoś chciał naprawdę kupić Altiuma, to proponuję się spieszyć bo właśnie dostałem wycenę i do końca czerwca koszt min. 22700+VAT w PLN a od następnego miesiąca ceny wzrastają o 1600EUR! :shock:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1