Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 gru 2024, o 18:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 cze 2014, o 17:39 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam Szanownych Kolegów:)

Zwracam się do was z pewnym problemem dotyczącym tego co napisane jest w tytule wątku. Mianowicie chciałbym sterować wypełnieniem impulsu NE555 za pomocą napięcia. Wiem że bez problemu mogę sobie sterować tym wypełnieniem potencjometrem ale z pewnych względów chciałbym sterować nim napięciem. A teraz do rzeczy. W nocie od Texas Instrument znalazłem taki myk na to co chciałbym zrobić:

Obrazek

No i na podstawie tego zbudowałem sobie taki oto model model w Multisimie 11 i CircuitLab:

Obrazek

W obu To samo. Zamiast modulowanej napięciem szerokości impulsów otrzymuje jakieś śmieci. Próbowałem zmieniać wartość rezystora ładującego kondensator, wartość kondensatora. zmieniać napięcie na wejściu CONT i nic. Otrzymuje takie coś:

Obrazek

Mam nadzieję że ktoś z was mnie jakoś nakieruje i wytłumaczy co jest nie tak:) Może w ogóle ten układ nie ma prawa działać?

LINK DO NOTY

Proszę o pomoc i z góry serdecznie dziękuje:)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 cze 2014, o 19:14 
Użytkownik

Według mnie nie dasz rady w ten sposób tego wykonać. Dokładanie potencjometru na pin 5 raczej niczego nie zmieni. W górę możesz tylko podnieść napięcie o 1/3 napięcia zasilania, ale to i tak nic nie zmieni. W dol jak ściągniesz wejście to według mnie nie będzie zmiany stanów na wyjsciu. Ale mogę się mylić bo to rozważania czysto teoretyczne.

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 2 cze 2014, o 19:20 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Czyli wychodzi na to że w nocie by podali jakiś bzdurny przykład?

PostNapisane: 2 cze 2014, o 19:37 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Nie może być sprawdzony schemat na TL494? na 555 da sie od biedy ale nie zawsze to działa jak należy. a najczęściej nie działa ;)

PostNapisane: 2 cze 2014, o 19:37 
Użytkownik

Trzeba się dobrze zastanowić. Dwa wzmacniacze operacyjne wewnątrz kostki tworzą komparator okienkowy. Trzy rezystory na wejściach tego komparatora tworzą dzielnik napięcia dzieląc napięcie wejściowe dokładnie na 2 wartości. Teraz napięcie na wyjsciu 6 decyduje o przełączaniu stanów na wyjściu komparatora. Po osiągnięciu 2/3 napięcia zasilania zaczyna się rozładowanie kondensatora podłączonego do pinów 6 i 7. Po obniżeniu się napięcia do wartości 1/3 wartości napięcia zasilania mamy przełączanie stanów i rozpoczęcie ładowania kondensatora. I teraz zasadnicze pytanie:

Co zmieni pominięcie górnego rezystora w drabince komparatora?
Bo stosując potencjometr jaki chcesz zastosować, w pewnym momencie spowodujesz równolegle połączenie nowego potencjometru z istniejącym rezystorem a w ostateczności jego pominięcie.

Zmieni to że kondensator będzie musiał ładować się do większej wartości niż 2/3 Uzaś.
W drugą zaś stronę nie potrafię tego rozkminić.

Ostatnio edytowano 2 cze 2014, o 19:40 przez matrix, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2 cze 2014, o 19:39 
Użytkownik

Przeglądając noty pdf wydaje mi się, że żeby układ działał jako PWM sterowany nóżką CONTROL to trzeba na nóżkę TRIGGER podawać impulsy wyzwalające. Widać to na rysunku poniżej
Obrazek

Układ, którego zrobiłeś symulacje wygląda mi raczej na Pulse Position Modulation.

PostNapisane: 2 cze 2014, o 19:42 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

jacekk232 zgadza sie, jest jeszcze w sieci przykład z generatorem dodatkowo sterowanym napięciem na nodze numer 5- ale nie za bardzo ta aplikacja chce działać.

PostNapisane: 2 cze 2014, o 19:51 
Użytkownik

Być może ja źle rozumuję, ale według mojej wiedzy na temat kostki NE555 to się nie uda. A sinusoida podawana na wejście control (pin 5) pojawi się na wyjsciu jeśli na wejściu trig (pin 2) będzie stan H. Szatkowanie tego wejścia spowoduje zmianę napięcia na wyjsciu. Czyli żeby zmieniać napięcie na wyjściu trzeba podać PWM na wejście trig.

Ale mówię, może źle rozumuję.

PostNapisane: 2 cze 2014, o 20:00 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

jacekk232 napisał(a):
Przeglądając noty pdf wydaje mi się, że żeby układ działał jako PWM sterowany nóżką CONTROL to trzeba na nóżkę TRIGGER podawać impulsy wyzwalające. Widać to na rysunku poniżej

Układ, którego zrobiłeś symulacje wygląda mi raczej na Pulse Position Modulation.

przecież w moim układzie podaje na tą nóżkę impulsy o wypełnieniu 50 procent i częstotliwości 1kHz i jest identyczny z tym który ty przytoczyłeś:) widocznie na NE555 się chyba nie da..

janeczqu napisał(a):
Nie może być sprawdzony schemat na TL494? na 555 da sie od biedy ale nie zawsze to działa jak należy. a najczęściej nie działa

Trochę wstyd.. ale nie znam tego układu. Jestem początkującym w elektronice i się uczę wszystkiego:)

TEN scalak wydaję się super do tego co chciałbym zrobić... ale mam jakąś ambicje żeby na NE555 spróbować:)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

matrix napisał(a):
Być może ja źle rozumuję, ale według mojej wiedzy na temat kostki NE555 to się nie uda. A sinusoida podawana na wejście control (pin 5) pojawi się na wyjsciu jeśli na wejściu trig (pin 2) będzie stan H. Szatkowanie tego wejścia spowoduje zmianę napięcia na wyjsciu. Czyli żeby zmieniać napięcie na wyjściu trzeba podać PWM na wejście trig.

Ale mówię, może źle rozumuję.

No przecież tak robie, drugi obrazek który wrzuciłem to zasymulowany model

PostNapisane: 2 cze 2014, o 20:08 
Użytkownik

No ok. Tylko nadal musisz podawać dwa różne sygnały. Pwm na wejście trig i określone napięcie na pin 5. Więc to mija się z celem bo potrzebujesz pwm i napięcie.

PostNapisane: 2 cze 2014, o 20:21 
Użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
przecież w moim układzie podaje na tą nóżkę impulsy o wypełnieniu 50 procent i częstotliwości 1kHz i jest identyczny z tym który ty przytoczyłeś:)

Może się nie znam ale przebieg który występuje na nóżce TRESHOLD nie przypomina impulsów o wypełnieniu 50%. Poza tym na rysunku widać że to napięcie zmienia się wraz ze zmianą napięcia na CONTROL.

Co nie zmienia faktu, że lepiej do tego użyć TL949. Cena porównywalna do NE555 a możliwości o niebo lepsze.

PostNapisane: 2 cze 2014, o 20:47 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

jacekk232 napisał(a):
Może się nie znam ale przebieg który występuje na nóżce TRESHOLD nie przypomina impulsów o wypełnieniu 50%. Poza tym na rysunku widać że to napięcie zmienia się wraz ze zmianą napięcia na CONTROL.

Bardzo przepraszam:) Chodziło mi o nóżkę TRIGGER:) jednakże na nią podaje teraz impulsy o wypełnieniu 95%.

Poradziłem sobie jakoś. Wypełnienie mam teraz od około 90% do 10% regulowane potencjometrem R2, złożę układ w praktyce jak będę miał czas i zobaczymy. tymczasem wyniki symulacji i poprawiony schemat:

SCHEMAT:

Obrazek

Potencjometr na 0%:
Obrazek

Potencjometr na 70%:
Obrazek

Potencjometr na 100%:
Obrazek

Dziękuje za pomoc :)

PostNapisane: 2 cze 2014, o 21:03 
Użytkownik

Teraz gdy dokładniej się przyjrzałem zauważyłem, że rysunek który podałeś w pierwszym poście jest prawidłowy. Chodzi mi o podłączenie nóżki TRIGGER. Chyba dostałem oczopląsu i zmylił mnie ten gąszcz linii :-)

PostNapisane: 2 cze 2014, o 21:25 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cytuj:
Teraz gdy dokładniej się przyjrzałem zauważyłem, że rysunek który podałeś w pierwszym poście jest prawidłowy. Chodzi mi o podłączenie nóżki TRIGGER. Chyba dostałem oczopląsu i zmylił mnie ten gąszcz linii

no rozumiem:) trudno się czasem patrzy na czyjeś schematy.. :lol: szczególnie wieczorem po ciężkim dniu:)

Strefa czasowa: UTC + 1