Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 lis 2024, o 13:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 wrz 2013, o 15:39 
Użytkownik

Tak siedzę przed monitorem i zastanawiam się jak tu zacząć :roll:

I chyba zacznę prosto z mostu :)

Wielu z Was robi różne projekty na AVR-ach ale czasem brakuje możliwości prezentacji działania takiego układu na
PC z prozaicznego powodu, brakuje odpowiednich kontrolek.
Otóż sprawa wcale nie jest z góry przegrana, bo takie cuda robi się prościej niż wam się wydaje :D co udowodnię Wam :P

Kontrolki można "stworzyć" w C# na wiele różnych sposobów np. używając GDI+ czy też WPF.
Ja na razie wybiorę GDI+ chociażby z chęci przypomnienia sobie tego cuda (w końcu zaczyna się niedługo semestr i lepiej przypomnieć sobie co nie co ;) )

No to do dzieła :)

Odpalamy VS --> Nowy project --> Windows Forms Control Library i nazywamy ją np:kontrolki_avr

Obrazek

Po tej operacji ukaże nam się takie okienko

Obrazek

Zaglądamy do Solution Explorer i zmieniamy nazwę naszej kontrolki z "UserControl1" na "Wskaznik"
Gdy wyskoczy nam komunikat jak na obrazku bez wahania się zgadzamy (będzie mniej roboty ;) )

Obrazek

Po tej operacji odnajdujemy class Wskaznik i klikamy na niej dwa razy

Obrazek

I już nareszcie zabieramy się do właściwego projektowania i zaprogramowania naszej kontrolki która będzie wyglądała tak :

Obrazek

No to do dzieła.

Zaglądamy jeszcze do Wskaznik.cs(design) i we właściwościach ustawiamy wielkość naszej kontrolki na Width=300 Height = 150 ,
następnie odnajdujemy BorderStyle i suatwiamy na FixedSingle.
Po tych czynnościach wracamy z powrotem do Wskaznik.cs

Na początek musimy podłączyć sobie referencję do rysowania 2D co czynimy na początku pliku w następujący sposób
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Po dodaniu referencji warto by się zastanowić jakie własności czy też właściwości będą nam potrzebne
( przed tym etapem gorąco polecam przeprosić się z kartką a także ołówkiem i rozrysować sobie przyszłą kontrolkę co ułatwi późniejsze pisanie kodu )
ja wybrałem takie jak:
- Wartość aktualna
- Wartość Maksymalna
- Wartość Minimalna
- różne grubości linii oraz kolory które będą potrzebne do rysowania
- oraz fonty do cyferek
i teraz plik wskazniki.cs u mnie wygląda tak:
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Jak widać zmienne z wartościami domyślnymi są prywatne bo przecież nie chcemy aby ktoś niepowołany miał do nich dostęp, zresztą i tak dobudujemy do nich "logikę"
która umożliwi nam zmianę tych wartości nie jako z zewnątrz.

A skoro już o tym mowa, w/w logika wygląda tak:
język csharp

Tutaj zatrzymamy się na chwilkę aby wyjaśnić co robią poszczególne linie:
Pierwsza linia mówi nam że ta właściwość ma być widoczna we właściwościach kontrolki (Properties),
gdy w tej linii zmienimy wartość true na false nie będzie ona dostępna. Czasami zachodzi potrzeba debugowania jakieś zmiennej która ogólnie
później ma być nie dostępna ...

Druga linia wskazuje jak się nazywa grupa właściwości w której ma być zlokalizowana nasza wartość, można wpisać tutaj dowolną nazwę lub nazwę znajdującą się już we właściwościach
Trzecia linia to nic innego jak opis tego co ta opcja zmienia.
Dalej to już standardowe wykorzystanie akcesorów, gdzie:
get - pobiera wartość ze zmiennej i wystawia ją na zewnątrz
set - ustawia wartość zmiennej. Dodatkowo w set można ustawić dodatkowe warunki sprawdzenia wartości przed wpisaniem jej na swoje miejsce, co zresztą
uczyniłem poprzez warunek if. Skoro już jesteśmy przy nim dlatego został w ten sposób napisany aby zapobiec ciągłemu "przerysowywaniu" naszej kontrolki przy zmianie wartości a raczej braku jej zmiany.

Dla chcących troszkę poklepać zamieszczam logikę
język csharp

Dla ciekwaskich którzy mają chęć zobaczyć efekty pracy zachęcam do użycia klawisza F5, gdzie po wciśnięciu go powinno ukazać nam się takie okienko

Obrazek

Jak widzicie na razie efekty naszego pisania pojawiły się w prawym okienku właściowści naszej kontrolki w postaci parametrów.

Dzięki tym wszystkim operacjom mamy juz przygotowane pole do utworzenia właściwego wyglądu, który zaczniem od utworzenia funkcji nadpisującej rysowanie kontrolki,
a wygląda ona tak:

język csharp

I zaczynamy pisanie zaraz pod base.OnPaint(e);
Na początek powołamy do życia kilka lokalnych zmiennych pomocniczych które ułatwia nam obliczenia oraz pisanie kodu. ;)
język csharp

Zmienne które przechowują wartości kątów dla elpisy która jest na zewnątrz skali oraz zmienne niezbędne do jej utworzenia
język csharp

Struktura text umożliwi nam później sprawdzenie wielkości szerokości i wysokości tekstu która umożliwi nam prawidłowe pozycjonowanie go
oraz struktura przechowująca punkt centralny dla elipsy.
język csharp

Ogranicznie blokujące proporcje kontrolgi żeby nam się nie rozjeżdżała.
język csharp

Powołyjemy do życia "ołówek" którym będziemy rysować po kontrolce oraz strukturę która umożliwia wypełnienie kształtów kolorem
język csharp

Będzie także potrzebna nam struktura która umożliwia rysowanie dowolnego kształtu
język csharp

No to czas na naszą pierwszą łuk, a raczej jego fragment ;)
Pierwszy parametr to nasz ołówek który został zdefiniowany chwilkę wcześniej podczas deklaracji
Następnie dwa zera które odpowiadają połóżeniu prostokąta w który będzie wrysowany łuk,
kolejne dwie wartości odpowiadają za rozmiar tego prostokątka, następnie podajemy kąt od którego ma być rozpoczętę rysowanie i
ostatnia wartość to jak rozwarty ma być nasz łuk.
język csharp

Dla ciekawskich F5 ;)

Przed przystąpieniem do dalszego rysowania stworzymy sobie jeszcze przywatną metodą do przeliczenia stopni na radiany
którą możecie umieścić na końcu klasy Wskaznik a wygląda ona tak:
język csharp

Skoro już możemy przeliczać na radiany to przystępujemy do narysowania skali, w tym celu wykorzystamy pętlę while która zakończy się w momencie osiągnięcia zadanego kąta
Same obliczenia są na tyle proste że nie ma sensu ich wyjaśniać, może tylko napiszę że został wykorzystany wzór na znalezienie dowolnego punktu
na elipsie (zmienne x..,y.. itd.)
język csharp

Dla ciekawskich F5 (jak komuś przeszkadza wielkość czcionki na skali to sobie może zmieć w prawym okienku ;) )
A dla leniwych cała dotychczasowa zawartość kodu
język csharp

Skoro mamy już tak dużo to teraz wypadało by skonstruować jakąś wskazówkię która by pokazywała nam bierzącą wartość
I znowu nic ciekawego, kolejne obliczenia po elipsie, przypisanie do "ołówka" koloru oraz grubości kreski oraz samo wyrysowanie wskazówki za pośrednictwem linii.
Może warto nadmienić że linie rysuje się troszkę innaczej niż pozostałe figury, po prostu podaje się początek oraz koniec linii w postaci współrzędnych.
Należy tylko pamiętać że tutaj jest troszkę innaczej niż przy współżędnych kartezjańskich dlatego że punkt (0,0) jest w górnym lewym rogu .....
język csharp

No cóż po woli zbliżamy się już do końca, dlatego wypadało by położyć przysłowiowa wisienkę na trocie ;)
W postaci pół elipsy po środku na kórej będą prezentowane aktualne wartości.
Tym razem wykorzystamy do tego klasę GraphicsPath a to dlatego że chciałem uzyskać dodatkowe obramowanie elipsy a już nie chciało mi sie klepać kodu ;)
język csharp

Dla ciekawskich F5

Tak się przyglądamy tej naszej kontrolce ... i co ? Wygląda jakoś kanciasto :( , więc czym prędzej biegniemy w naszej metodzie na początek
i zaraz za
język csharp

klepiemy tą linijke kodu która włączy nam AntiAliasing żeby nasza kontrolka wyglądała po ludzku.

język csharp

Dodatkowo warto też włąćzyć podwójne buforowanie żeby kontrolka nie mrygała nam podczas szybkich zmian wartości,
robi się to w public Wskaznik() który powinien wyglądać tak:
język csharp

I jak zwykle dla leniwych cały kod
język csharp

A teraz nie pozostaje już nam nic innego jak utworzyć nowy projekt
, zajrzeć do menu TOOLS --> Chooice toolbox items
zakładka .Net FrameWork Components
następnie Browse i wskazać naszą dll-ke która znajduje się w katalogu bin\debug naszego projektu

P.S tak jak obiecałem dołączam bibliotekę i projekt

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

Ostatnio edytowano 6 wrz 2013, o 08:32 przez Malutki_27, łącznie edytowano 2 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 wrz 2013, o 15:45 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Kawał dobrej roboty. Brawo.

PostNapisane: 3 wrz 2013, o 17:39 
Moderator

Ja bym nawet dodał - że kawał DOBREJ, SOLIDNEJ ROBOTY, przyda się oj przyda ....

Niedługo na naszym forum będzie można zebrać naprawdę super poradnik - taki praktyczny do C# ;)

Brawo ;) aż sam się cieszę, że będę miał co poczytać

PostNapisane: 3 wrz 2013, o 20:49 
Użytkownik

Cieszę się że się komuś to przyda ;)
Jak będę miał jeszcze chwilkę to postaram się troszkę bardziej zgłębić temat.

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 20:59 
Nowy

Ja nie mogę znaleźć "Windows Forms Control Library" wponiżej foto.

Obrazek

Trzeba coś doinstalować?

Dzięki i proszę więcej takich poradników.

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 21:01 
Użytkownik

Najpierw musisz założyć projekt a następnie jak masz widok formatki to na belce pod menu głównym masz coś takiego jak add i to klikasz a następnie klikasz na Windows Forms Control Libary.

Pozdrawiam!

P.S Malutki_27 fajny poradnik i chylę czoła nad taką fajną kontrolką bo pewnie "trochę" roboty ciebie kosztowało zrobić taki wskaźnik analogowy w GDI ;) .

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 22:51 
Użytkownik

ddradek11 napisał(a):
Ja nie mogę znaleźć "Windows Forms Control Library" wponiżej foto.

Zawsze możesz uruchomić wiersz poleceń w trybie administratora, zajrzeć do folderu IDE w lokalizacji dysk:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio 11.0\Common7\IDE ( lokalizacja dla VS 2012 ver. 32bit ) i odpalić devenv /installvstemplates

Po tym powinny się pojawić dodatkowe szablony ;) , a jeżeli się nie pojawią to daj znać i będziemy kombinować ;)

Albo zrób jak radzi Michał ale wtedy kontrolka będzie bezpośrednio w projekcie i żeby ją obejrzeć to musisz ją umieścić na formularzu.

MichalXY napisał(a):
P.S Malutki_27 fajny poradnik i chylę czoła nad taką fajną kontrolką bo pewnie "trochę" roboty ciebie kosztowało zrobić taki wskaźnik analogowy w GDI ;) .

No to się cieszę że udało mi się wstrzelić w ciekawy temat ;)

Wbrew pozorom jest nie jest to trudne, a tutaj zaledwie liznąłem temat ;) , na szczęście mam jeszcze parę kontrolek w zanadrzu :twisted: ale na razie cicho sza ;) bo muszę obmyśleć ich działanie ;) i może tym razem zahaczę o event'y których w ogóle nie ruszyłem tutaj i może napiszę coś z macierzami ;)

PostNapisane: 5 wrz 2013, o 23:15 
Nowy

Kombinuje jak koń pod górę i nie daje rady znaleźć "Windows Forms Control Library".
nawet zainstalowałem nowszą wersje Microsoft Visual Studio 2012.
Po utworzeniu nowego projektu klikam na add i:
Visual 2010
Obrazek

a w Visual 2012

Obrazek

wybieram USerControl. ale chyba to nie jest to.

Mam wersie express może tu coś jest nie tak?

Po dodaniu kontrolki do projektu. wyskakuje błąd:
Obrazek

pewnie coś nie tak z framework?

PostNapisane: 5 wrz 2013, o 23:43 
Użytkownik

A przecież masz wyraźnie napisane, że czepia się namespace czy przestrzeni nazw. Tworząc projekt, tworzy się automatycznie jakiś namespace, jeżeli mnie pamięć nie zawodzi to nazywa się tak jak nazwa projektu. Ty pomieszałeś pewnie dwa z różnych i stąd problem.

PostNapisane: 6 wrz 2013, o 08:51 
Użytkownik

ddradek11 napisał(a):
wybieram USerControl. ale chyba to nie jest to.

To jest, to tylko według sposobu który podał ci MichałXY.

Różnica pomiędzy tym jak ja pokazałem a tym co pokazał Michał jest taka że, w moim przypadku tworzysz pliczek dll , natomiast tak jak Michał pokazał kontrolkę nie jako wbudowujesz w swoją aplikację.

Aby zmienić framework w projekcie wystarczy w Solution Explorer kliknąć prawym przyciskiem myszy na kontrolki_avr, wybrać właściwości
Obrazek

Następnie application i już jesteśmy tam gdzie trzeba ;)

Obrazek

Dodałem skompilowaną kontrolkę na Framework 4.0.

Co do namespace jak masz chęć dowiedzieć się co jest nie tak, to zamieść spakowany projekt , wtedy będzie można powiedzieć gdzie jest problem.

Bo na razie można jedynie odpowiedzieć tak jak napisał @arturf209

PostNapisane: 26 mar 2014, o 20:29 
Nowy

Kod który skopiowałem nie działa -,-

PostNapisane: 10 kwi 2014, o 09:31 
Użytkownik

Znaczy się że źle skopiowałeś

PostNapisane: 1 cze 2014, o 15:24 
Nowy

Jesteś wielki. Wpadnij do mnie na piwo :-D
Dla tych co mają MS Visual Expres podaję jak utworzyć control lib.
Visual C# Express 2008 does not come with a project template for creating custom controls (.dll files). You can create your own template by following these steps:

1. Open Visual C# Express 2008.
2. Create New WPF Application with name: MyLibrary
3. Project > Add User Control
4. In Solution Explorer, Delete Window1.xaml and App.xaml (the corresponding .cs files should be deleted by this step)
5. Project > MyLibrary Properties > Application > Output Type = Class Library
6. Build Solution - F6. There should be no errors and the bin/Release folder should have a MyLibrary.dll file
7. File > Export Template
8. Select Project Template then Next
9. Under Template Options change name to: WPF Control Library and Description: Create WPF Control .dll

The next time you open VS, you will find your newly created template ready to use.

Kiedy już stworzysz control library, stwórz nowy projekt. W zakładce Tools/Choose Toolbox Items/.NET Framework Component wciśnij browse aby odnaleźć bibliotekę. Szukaj tam gdzie ją zapisałeś. Kiedy się pojawi zaznacz ptaszka i wciśnij ok. Od tej pory masz kontrolkę kolegi Malutki_27. I nie pisz, że nie umiesz angielskiego, lub czy da się krócej. On się namęczył tobie przypada nauka tworzenia i dodawania własnych kontrolek dzięki temu prostemu tutorialowi.

Strefa czasowa: UTC + 1