Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 lis 2024, o 22:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 maja 2014, o 20:14 
Użytkownik

Witam jako że na co dzień pracuję w Zabezpieczeniach Technicznych interesuje mnie ostatnio zbudowanie własnej małej centralki alarmowej takiej z prawdziwego zdarzenia dorównującej przynajmniej w 50% do tych profesjonalnych by można było użyć różnego rodzaju i różnego typu czujek np inercyjnych, zalaniowych, wstrząsowych, mikrofalowych itp.
Dlaczego w 50% ? Bo na początek nie będę tworzył komunikacji z modułami i komputerem PC.

Na początek myślę o 1 Płytce z 6 liniami.

Ale już na starcie przy założeniach projektowych mam mały problem gdyż najlepszym podłączeniem czujki ruchu do centrali alarmowej jest połączenie typu 2xEOL
czyli z 2 rezystorami parametrycznymi.
Obrazek

No tak pewnie nie jeden napisze że czujka jest typu NC i mogę jeden styk alarmu podłączyć do pinu procesora a drugi styk do GND bo tak też się podłącza do centrali alarmowej.
No ok ale takie połączenie dyskwalifikuje jakąkolwiek klasę centrali alarmowej bo w momencie gdy czujka wykryje ruch zamknie obwód ale nie tędy droga bo gdy nastąpi przerwa w przewodzie ten alarm nigdy się nie wykona.
Obrazek

Dlatego najlepszym podłączeniem jest rozróżnienie przynajmniej 4 stanów czujki ruchu za pomocą 2 rezystorów parametrycznych.
Różne centrale alarmowe wymagają różnych parametryzacji w niektórych typach można ustawić wartość rezystorów parametrycznych.

Rozróżniane stany dzięki zastosowaniu 2 rezystorów to:
1. Stan Dozoru (normalny),
2. Stan Alarmu (wykrycie ruchu),
3. Stan sabotażu (otwarcie obudowy),
4. Zwarty przewód (całkowite zwarcie),

Moja pierwsza myśl to podłączenie czujki w bardzo typowy sposób:
Obrazek

Stan Dozoru: 5k5 Ohm
Stan Alarmu: 11k Ohm
Stan sabotażu: przerwa
Zwarty przewód: wysoka rezystancja

No i tutaj następuje klapa gdyż przez ADC nie zmierzymy rezystancji no chyba że się mylę to proszę mnie naprostować.

Kolejnym moim pomysłem było podanie zasilania jako punktu odniesienia dla testu za pomocą 1,5V między linią sygnałową.
Obrazek
Ale i to okazało się klapą gdyż rozróżniam tylko 2 stany.
Stan dozoru: 0,78V
Stan Alarmu: 0,78V
Stan sabotażu: 0V
Zwarty przewód: 0V

no i tutaj jest jeszcze gorzej gdyż 1 stan jest dla docelowych 2 stanów.

No i ostatni pomysł to był taki że aby na płytce ( docelowej centralce dać dzielnik rezystorowy i na jego wyjściu zapodać 1 przewód od linii alarmowej a 2gi przewód podłączyć do COM tak jak to bywa w centralkach alarmowych co prawda nie wiem co tam siedzi w samej centrali ale napięcie na linii czujnika ruchu można zmierzyć.
W tym przypadku uzyskałem 4 stany alarmowe przy zasilaniu 1,5V dzielnik rezystorowy R3,R4 oraz parametryzacja czujnika ruchu R1,R2 posiadają 5,5kOhm

Obrazek

Stan dozoru: 0,53V
Stan Alarmu: 0,63V
Stan sabotażu: 0,78V
Zwarty przewód: 0V

no i eureka rozróżniam 4 stany czujnika ruchu które mogę podłączyć do ADC za pomocą 2 przewodów z czujnika ruchu jeden do ADC a drugi do GND -> bynajmniej tak mi się wydaje
tutaj kończę już cały opis dlaczego tak kombinuje a nie inaczej i moje pytanie brzmi:

1. Czy ostatnie podłączenie było by prawidłowe ?
2. Czy te połączenie nie uszkodzi procesora ?

Sądzę że jestem na dobrym tropie ale zanim zacznę działać dalej proszę was o poradę a może ktoś ma inną koncepcję i się nią podzieli dlatego rozpisałem krok po kroku mojego toku myślenia by każdy zrozumiał do czego dążę.

Z góry przepraszam że rysunki nie są w EAGLE ale to nie jest schemat a po prostu idea podłączenia (taka moja myśl rysowana na szybko)

Wszelkie uwagi propozycje i pomysły mile widziane

----------------------------------- Dodano 22:57 28.05.2014r. -----------------------------------

Jako że nikt w ciągu +/- 1h się nie wypowiedział ... korciło mnie aby sprawdzić działanie na ATB a nóż widelec coś uszkodzę a może się nie pomyliłem ale ciekawość mnie zjadła i podłączyłem wg ostatniego rysunku zmieniając wartość odniesienia.

Podłączyłem czujnik PIR dokładnie jak na rysunku powyżej do zestawu ATB rev. 1.4a zamiast 1,5V użyłem 3,3V z sestawu ATB
pomiary na wyświetlaczu LCD mają się następująco:

Stan dozoru: 2.27V można dla likwidacji fałszywych alarmów przyjąć +/- 5% czyli zakres 2,14V do 2,39V stan bez alarmu / bez ruchu
Stan Alarmu: 2,71V można dla likwidacji fałszywych alarmów przyjąć +/- 5% czyli zakres 2,56V do 2,86V stan alarmu / ruchu
Stan sabotażu: 3,39V można dla likwidacji fałszywych alarmów przyjąć +/- 15% czyli zakres 2,90V do 3,70V stan otwartej obudowy
Zwarty przewód: można dla likwidacji fałszywych alarmów przyjąć 0V oraz zakres 3,85V do 5,5V stan bez przerwanego przewodu lecz zwarty.

A więc jak na dniach ukończę projekt który jest na urodzinki Teściowej .... tak tak Teściowej to zacznę pod dział DIY tworzyć Centralkę Alarmową do której można podłączyć dowolną profesjonalną czujkę alarmową.

Ostatnio edytowano 29 maja 2014, o 12:07 przez majster, łącznie edytowano 3 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 maja 2014, o 00:51 
Użytkownik

Ja widzę jeszcze jeden problem. Wejście alarmowe COM-NC, oraz wejście sabotażu TAMP-TAMP w obecnie produkowanych czujkach nie są wykonywane na przekaźnikach. Co za idzie nie masz tam styku bezpotencjałowego. Zamiast przekaźników są stosowane tranzystory i jakaś tam elektronika. Czyli na samych stykach, które teoretycznie powinny być bezpotencjałowe jest jakieś napięcie, które zakłóci Twoje pomiary. Z czujek z które ostatnio używałem żadna nie miała przekaźników, przekaźniki były zrealizowane na elektronice. Czyli można założyć ze co producent czujek to będzie inny potencjał na styku który jest teoretycznie bezpotencjałowy. Przy takim rozwiązaniu ważne jest aby taka czujka była zasilana z tego samego źródła napięcia co uP.
Jeżeli w czujkach będą dwa przekaźniki to tego problemu nie będzie.

PostNapisane: 29 maja 2014, o 06:34 
Użytkownik

IUVOit napisał(a):
Ja widzę jeszcze jeden problem. Wejście alarmowe COM-NC, oraz wejście sabotażu TAMP-TAMP w obecnie produkowanych czujkach nie są wykonywane na przekaźnikach. Co za idzie nie masz tam styku bezpotencjałowego. Zamiast przekaźników są stosowane tranzystory i jakaś tam elektronika. Czyli na samych stykach, które teoretycznie powinny być bezpotencjałowe jest jakieś napięcie, które zakłóci Twoje pomiary. Z czujek z które ostatnio używałem żadna nie miała przekaźników, przekaźniki były zrealizowane na elektronice. Czyli można założyć ze co producent czujek to będzie inny potencjał na styku który jest teoretycznie bezpotencjałowy. Przy takim rozwiązaniu ważne jest aby taka czujka była zasilana z tego samego źródła napięcia co uP.
Jeżeli w czujkach będą dwa przekaźniki to tego problemu nie będzie.

Oczywiście sie z tobą zgadzam. Nigdzie nie pisałem że używam czujki która jest na przekaźnikach.
testowałem wczoraj takie połączenie na czujce DSC, SATEL, SIEMENS i wyniki byly identyczne, czujki nie maja przekaźników na stykach alarmowych NC, TAMPER.

Chciałem skręcić film lecz okazało się że aparat zostawiłem na działce.

Sądzę że takie połączenie jest najlepsze gdyż wydaje mi się że za pomocą uC ADC nie uda mi sie zmierzyć rezystancji dlatego wydaje mi się że to jest najlepszy sposób na połączenie czujki z uC.

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 29 maja 2014, o 08:27 
Użytkownik

No to ciekawe rozwiązanie!!! Wygląda na to, że fajnie to wymyśliłeś. Jak będę miał chwilkę czasu to sobie protestuje :)

PostNapisane: 29 maja 2014, o 08:39 
Użytkownik

majster napisał(a):
No i ostatni pomysł to był taki że aby na płytce ( docelowej centralce dać dzielnik rezystorowy i na jego wyjściu zapodać 1 przewód od linii alarmowej a 2gi przewód podłączyć do COM tak jak to bywa w centralkach alarmowych co prawda nie wiem co tam siedzi w samej centrali ale napięcie na linii czujnika ruchu można zmierzyć.
W tym przypadku uzyskałem 4 stany alarmowe przy zasilaniu 1,5V dzielnik rezystorowy R3,R4 oraz parametryzacja czujnika ruchu R1,R2 posiadają 5,5kOhm

Stan dozoru: 0,53V
Stan Alarmu: 0,63V
Stan sabotażu: 0,78V
Przerwany przewód: 0V

no i eureka rozróżniam 4 stany czujnika ruchu które mogę podłączyć do ADC za pomocą 2 przewodów z czujnika ruchu jeden do ADC a drugi do GND -> bynajmniej tak mi się wydaje
tutaj kończę już cały opis dlaczego tak kombinuje a nie inaczej i moje pytanie brzmi:

1. Czy ostatnie podłączenie było by prawidłowe ?
2. Czy te połączenie nie uszkodzi procesora ?

Witam.
Tak patrząc na to podłączenie i o ile dobrze wszystko jest narysowane (tzn. Twoje połączenia są zgodne z tym ostatnim rysunkiem gdzie jest dzielnik r3 r4 i 1,5 V) to z elektrycznego punktu widzenia (bo masz tam z zaznaczone styki przekaźnika) jest dziwne, że uzyskujesz inne wyniki przy sabotażu czujki (rozwart tamper) i przy przecięciu przewodu (rozumiem, że punkt pomiaru ADC jest na płycie centrali więc mówimy o przecięciu przewodu na odcinku pomiar ADC-czujka czyli gruby fioletowy, gruby pomarańczowy lub obydwa). Moim zdaniem w obydwu przypadkach (czyli rozłączenia tampera jak i przecięcia przewodów) odłączana jest cała część rezystorów czujki więc pomiar powinien wskazywać połowę zasilania (przy równych rezystorach r3 i r4). To, że uzyskujesz różne wyniki pewnie z tego, że stosujesz czujki nie z przekaźnikami elektromagnetycznymi (jak pisałeś w kolejnym mailu) a z elektronicznymi obwodami załączania rozłączania (czyli nie bezpotencjałowe). Przy Twoim rozwiązaniu należy więc pamiętać, że na czujkach gdzie są stosowane przekaźniki elektromagnetyczne (czyli styki bezpotencjałowe) taki układ nie będzie rozróżniał przecięcia przewodu od sabotażu samej czujki. Pytanie tylko czy wszystkie czujki z elektronicznymi obwodami załączania alarmu dają takie same potencjały - kilka sprawdziłeś ale tak do końca nie wiadomo czy każdy producent stosuje takie same rozwiązania. Aby być pewnym występujących napięć przy określonych stanach najlepiej byłoby znać część schematu wewnętrznego danej czujki.
A tak ogólnie to centrale w układzie 2eol rozróżniają 4 stany:
1. czuwanie
2. alarm
3. sabotaż (przerwanie obwodu)
4. zwarcie przewodów
Sabotaż generalnie wskazuje na rozłączenie obwodu a czy jest to spowodowane w samej czujce czy na przewodzie to już jest dość łatwo sprawdzić kontrolując np. styki tampera czujki.
Pozdrawiam
Jarek

Ps.
I jeszcze jedno - nie mogę pojąć jak podczas prób uzyskałeś przy przeciętym przewodzie 0V a nie połowę napięcia zasilającego - przecież wtedy pomiar odbywa się na rezystorze r4 dzielnika a tam bedzie napięcie.

Ostatnio edytowano 29 maja 2014, o 08:59 przez jark, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 29 maja 2014, o 08:40 
Użytkownik

Tak informacyjnie i dla przykładu.
Wyjście alarmowe w czujnikach np. Satela realizowane jest na CPC1017N.

http://www.ixysic.com/home/pdfs.nsf/www ... C1017N.pdf

Wyjście Tamper to styki mikroprzełącznika.

PostNapisane: 29 maja 2014, o 08:54 
Użytkownik

jark napisał(a):
A tak ogólnie to centrale w układzie 2eol rozróżniają 4 stany:
1. czuwanie
2. alarm
3. sabotaż (przerwanie obwodu)
4. zwarcie przewodów

Tak Jarku masz 100% racje to jest mój błąd opisowy poprawie jak bede w domu przy komputerze.

Myślałem o zwarciu i tak testowałem a za 1 razem napisałem przerwa i kopiowałem.

Dziś z magazynku wziąłem 4 różne centrale i każda ma na linii 1 rezystor podciągnięty do zasilania.
Jedna do 12V inna do 5 jeszcze inna do 3V wiec dziś zrobie próbę nie z dzielnikiem tak jak to robiłem wczoraj, a z 1 rezystorem tak jak to jest w centralach.

Dziękuję za zainteresowanie tematem i za podpowiedzi.
Cieszę się że zainteresowałem was moimi przemyśleniami i testami. Napisałem na forum bo nie znalazłem nic w google, zacząłem robić testy i pomyślałem że komuś się przyda.

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 29 maja 2014, o 09:01 
Użytkownik

majster napisał(a):
Myślałem o zwarciu i tak testowałem a za 1 razem napisałem przerwa i kopiowałem.

A dobra to teraz moje pytanie z ps'a już nie aktualne - wszystko jest jasne :)
Pozdrawiam
Jarek

PostNapisane: 29 maja 2014, o 09:09 
Użytkownik

Sonix napisał(a):
Tak informacyjnie i dla przykładu.
Wyjście alarmowe w czujnikach np. Satela realizowane jest na CPC1017N.

http://www.ixysic.com/home/pdfs.nsf/www ... C1017N.pdf

Wyjście Tamper to styki mikroprzełącznika.

Tak dokładnie jest na transoptorach by galwanicznie odseparować linię styków alarmowych od zasilania czujki którym jest 12V

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 29 maja 2014, o 09:12 
Użytkownik

majster, potwierdzę to co piszą koledzy wyżej. Z punktu widzenia działania centralki chyba nie ma znaczenia czy otwarta obudowa, czy przerwany przewód, ale gdybyś chciał rozróżniać otwarcie obudowy (rozwarcie stryku tamper) od przecięcia obwodu to należałoby włączyć dodatkowy rezystor np. R3 równolegle do zacisków tamper i wtedy:
stan normalny centrala "widzi" R1
stan alarmu R2+R1
otwarcie obudowy R3+R1
przecięcie przewodu rezystancja nieskończona
zwarcie przewodów R=0.

odnośnie przekaźników, oczywiście są stosowane przekaźniki elektroniczne, ale wyjście obwodu alarmowego możemy traktować jako bezpotencjałowe, nie spotkałem czujek które dawałyby na tym wyjściu jakiś potencjał w chwili zadziałania.

pozdrawiam
Wojtek

PostNapisane: 29 maja 2014, o 11:58 
Użytkownik

wojtek1000 napisał(a):
majster, potwierdzę to co piszą koledzy wyżej. Z punktu widzenia działania centralki chyba nie ma znaczenia czy otwarta obudowa, czy przerwany przewód, ale gdybyś chciał rozróżniać otwarcie obudowy (rozwarcie stryku tamper) od przecięcia obwodu to należałoby włączyć dodatkowy rezystor np. R3 równolegle do zacisków tamper i wtedy:
stan normalny centrala "widzi" R1
stan alarmu R2+R1
otwarcie obudowy R3+R1
przecięcie przewodu rezystancja nieskończona
zwarcie przewodów R=0.

odnośnie przekaźników, oczywiście są stosowane przekaźniki elektroniczne, ale wyjście obwodu alarmowego możemy traktować jako bezpotencjałowe, nie spotkałem czujek które dawałyby na tym wyjściu jakiś potencjał w chwili zadziałania.

pozdrawiam
Wojtek

Tak jak pisalem wyżej. Nie chce wymyslac nic nowego chce podłączyć czujkę i czytać stany tak jak czyta je certyfikowana centralka a z różnymi stanami sabotażu i przerwania przewodów to mój błąd opisowy to jest stan zwarcia przewodów.

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 29 maja 2014, o 12:59 
Użytkownik

wojtek1000 napisał(a):

Przy połączeniu czujek PIR, do pewnego Polskiego systemu automatyki budynkwej. System nie chodził stabilnie. Miałem zarzucone przez producenta, że zasilanie czujek było z różnych zasilaczy a poza tym pojawiał się jakiś potencjał na stykach . Nie pamiętam jakie czujki używałem.
Nie wnikałem za bardzo, nie mierzyłem tego napięcia...

Ale jak pokazujecie mi, że tam są transoptory, to jeden i drugi zarzut jest bez sensu. Z czego by wynikało, że zarzut jaki mi kiedyś postawili był bezpodstawny :) Dzięki czemu usprawiedliwili mało stabilne działanie systemu.

Kolejnym problemem może być długi kabel od czujki do porcesora. Na Twoich schematach jest on bezpośrodnio podłączony do uP. Jeżeli instalacja alarmowa zostanie położona nie według sztuki. Kable YTDY(12V) obok YDY(230V), to na przewodzie YTDY może zaindukować się napięcie. Wówczas takie napięcie spali uP - tak mi się przynajmnij wydaje :)

Nie wiem jakie są zabezpieczenia wejść uP w centralach alarmowych - "profesjonalnych". Ale chyba czujki nie są bezpośrednio podłączone pod wejścia uP

PostNapisane: 29 maja 2014, o 14:17 
Użytkownik

Na wejsciu sa tylko rezystory podciagajace do vcc w taki sposob nie spalisz wejscia i uwierz mi ze przewod 150 metrow na szynie przy przewodach 230V i przy profesjonalnej centrali nic na przewodach sie nie indukuje i nigdy nie popali wejsc.

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 29 maja 2014, o 15:04 
Użytkownik

Akurat pod ręką mam ekspander wejść Satela CA-64 E. Zrobiłem dosyć dokładne zdjecie.
Obrazek
Jak widać ze zdjęcia to na wejściach oprócz rezystorów są kondensatory. Może to jest jakiegoś typu filtr dolnoprzepustowy aby wyeliminować zakłócenia. Nie mam pojecia jakie jest znaczenie tych kondensatorków i rezystora. Nie mogę również odczytać co to jest za scalak przed wejściem do uP.

Ale na pewno czujki PIR nie są bezpośrednio podłączone do uP i tylko z rezystorem podciągającym.

Na płytce za scalakiem, którego symbolu nie mogę przeczytać jest scalak HCF4051 (Single 8-channel analog multiplexer/demultiplexer).

Jeżeli chodzi o prowadzenie przewodów niskonapięciowych (do 12V) obok wysokonapieciowych (230V) to na pewno nie można ich puszczać w jednym metalowym korytku i razem ze sobą. Nie chodzi mi już o uszkodzenie wejść uP tylko o zakłócenia. Jak pomiar napięcia ma być z dokładnością do 0,1V to nie powiesz mi, że na odległości 120 metrów, nic się nie zaindukuje :) Centrale alarmowe są najczęściej uzbrajane jak wszystkie obwody są nie aktywne, po opuszczeniu budynku. Chodzi mi o to, światła są gaszone, maszyny wyłączane i dopiero system jest uzbrajany.

Jeżeli taki długi przewód od czujki byłby podłączony do uP + rezystor podciagający i szedł by 120 metrów z kablami zasilającymi to moim zdaniem wejście uP mogło by ulec zniszczeniu. Ponieważ podczas włączania większej ilości odbiorów na pewno zaindukowało by się na tym przewodzie napięcie większe niż 5V.

Skąd masz informację że czujki PIR są podłączone do wejść uP za pomocą jednego rezystora podciągającego? Rozkręcałeś jakąś centrale?

W Satelu na pewno tak nie jest, nie wiem jak jest w innych centralach, bo nie mam żadnej pod ręką. Ale kojarzę, że tej elektroniki trochę tam jest...

PostNapisane: 29 maja 2014, o 15:35 
Użytkownik

Tak pod reka mam DSC w domu dzialajace chroniace moje mieszkanie. Na codzien zakladam rozne centrale SSWiN. Co do rezystorow to wiem ze tam sa i pełno innej elektroniki. Co do przewodow NN przy WN to jezeli również montujesz to wiesz ze tego nie unikniesz. Ja też montuje dodatkowo, projektuje i z życia wiem ze mimo iż np ja jako projektant projektuje system to uwzgledniam osobne listwy czy szyny by przewody nie szly przy WN ale z życia wiem też że później przychodza elektdycy i sie wpieprzaja w nasze szyny z przewodami WN tak jak i na przwjetych obiektach leżą 12V przy 230V a raczej na odwrót bo z reguły 230V na bezczelnego kłada obok naszych 12V. Gdzieś zawsze szyny muszą sie przeciąć. Tego nie unikniesz a mimo wszystko centrale działaja dobrze i bez problemów dzięki tejże właśnie drobnicy co tam jest w modułach przy liniach sygnałowych.

I to właśnie mam zamiar rozgryźć to co tam jest.

Uważam iż mój sposób podłączenia jest prawidłowy tylko trzeba tak jak mówisz w jakiś sposób zabezpieczyć to wszystko.

Mam nadzieje że uda mi się ogarnąć temat.

Wysłane z telefonu

------------------------ [ Dodano po: 50 minutach ]

No więc tak zrobiłem fotki centrali DSC i tam są wejścia połączone prosto do uC
przy złączach od wejść są 2 rezystory i 1 kondensator dodatkowo widać układzik na 1 wejście.
Transoptor raczej to nie jest bo nie dało by się zmierzyć napięcia

Starałem się by fotki wyszły wyraźne lecz flesz trochę je prześwietlił nie mniej widać jak to jest w tej centrali.
Jutro w biurze zobaczę w pozostałych.
ObrazekObrazek

Moduł wejść również ma rezystory prosto do małego procesorka:
Obrazek

No i strzeliłem fotkę modułu wyjść:
Obrazek

U ciebie na fotkach widać że moduł wejść jest z 2005 czyli przeszło 9 lat już ma a od tamtego czasu rozwiązania w wykonaniu central mocno się zmieniły, nie mniej jak widać w DSC jest bezpośrednio do uC.

------------------------ [ Dodano po: 57 minutach ]

Rezystor 103 to rezystor 10k podłączony jedną stroną do VCC a drugą stroną do rezystora 23k
Rezystor 223 to rezystor 23k podłączony jedną stroną do 10k a drugą stroną leci do pinu uC a zaraz za nim kondensator prawdopodobnie 100nF do masy
przed rezystorami prawdopodobnie dioda zabezpieczająca.

Ostatnio edytowano 29 maja 2014, o 17:49 przez majster, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 29 maja 2014, o 17:04 
Użytkownik

Co do rozkładania przewodów to się zgadzam, wiem, że tych odległości się w praktyce nie przestrzega itd:D

Aha jest tak jak pisałeś, czujki są praktycznie podpięte pod wejścia uP. Czyli moją teorię o popaleniu wejść, obaliłeś :) Widzę zdjęcia i aż mi się nie chce mi się wierzyć, że czujki są podpięte bezpośrednio pod wejścia uP. Ale mimo to, że DSC tak robi nie wydaje mi to się to dobrym rozwiązaniem - ale to moje zdanie :)

Transoptor nie musi pracować jako klucz (włącz/wyłącz). Transoptory można wykorzystać jako wejście, jak dioda w transoptorze słabiej świeci to fototranzystor jest słabiej nasycony. Wówczas napięcie kolektor emiter jest większe. Trzeba by tak odpowiednio dobrać diody i powinno chodzić. W skrócie zmiana rezystancji w czujce będzie zmieniała napięcie kolektor-emiter transoptora. (taka sama zasada jak przy tranzystorze jak się nasyca, zamiast prądu bazy jest natężenie oświetlenia diody w transoptorze). Ale jak żaden z producentów nie stosuje takiego rozwiązania to jest to raczej nie konieczne.

PostNapisane: 29 maja 2014, o 17:10 
Użytkownik

IUVOit napisał(a):
Transoptory można wykorzystać jako wejście, jak dioda w transoptorze słabiej świeci to fototranzystor jest słabiej nasycony. Wówczas napięcie kolektor emiter jest większe. Trzeba by tak odpowiednio dobrać diody i powinno chodzić. W skrócie zmiana rezystancji w czujce będzie zmieniała napięcie kolektor-emiter transoptora. (taka sama zasada jak przy tranzystorze jak się nasyca, zamiast prądu bazy jest natężenie oświetlenia diody w transoptorze). Ale jak żaden z producentów nie stosuje takiego rozwiązania to jest to raczej nie konieczne.

Dokładnie i wygląda mi na to że przed rezystorem jest dioda zabezpieczająca czyli VCC które wychodzi do czujki przechodzi przez diodę zabezpieczającą prawdopodobnie po to by w przypadku zwarcia przewodów nie doszło do uszkodzenia pinów uC.

Co do porównań DSC kontra SATEL to nie ma co porównywać 2 różni producenci, 2 inne menu itp itd ale zasada działania jest ta sama ;) ma chronić i to robią ba obie mają certyfikat do klasy SA3

PostNapisane: 29 maja 2014, o 17:11 
Użytkownik

majster napisał(a):
...przed rezystorami prawdopodobnie dioda zabezpieczająca.

Może to jest dioda Zenera, która by działała jak prosta przejściówka. Nie przepuściła by dalej napięcia większego niż 5V.

Można by zastosować wzmacniacz operacyjny, chyba było by to najlepszym rozwiązaniem. Wówczas na wejścia uP nigdy by się nie pojawiło napięcie większe niż 5V.

PostNapisane: 29 maja 2014, o 17:19 
Użytkownik

Dalej nie rozumie dlaczego twierdzisz że ma się tam pojawić większe napięcie niż 5V ? Skoro na liniach płynie 5V przy sabotażu jeżeli podasz 5V jak podasz 3V to będzie 3V.
Uwierz mi że przez 11 lat jestem w branży i jeszcze nigdy nie uszkodziła się centrala bo nigdy nie zaindukowały się przewody leżące przy 230V :)

PostNapisane: 29 maja 2014, o 17:21 
Użytkownik

majster napisał(a):
Co do porównań DSC kontra SATEL to nie ma co porównywać 2 różni producenci, 2 inne menu itp itd ale zasada działania jest ta sama ;) ma chronić i to robią ba obie mają certyfikat do klasy SA3
[/quote]
hehe masz racje :) Właśnie idę konfigurować Satela, przy okazji zobaczę jak ma zbudowane wejścia :D

------------------------ [ Dodano po: 11 minutach ]

majster napisał(a):
Dalej nie rozumie dlaczego twierdzisz że ma się tam pojawić większe napięcie niż 5V ? Skoro na liniach płynie 5V przy sabotażu jeżeli podasz 5V jak podasz 3V to będzie 3V.
Uwierz mi że przez 11 lat jestem w branży i jeszcze nigdy nie uszkodziła się centrala bo nigdy nie zaindukowały się przewody leżące przy 230V :)

W sumie też nigdy nie miałem takiej usterki :) Tak jakoś sobie wyobraziłem, że na wejściu może pojawić się napięcie większe niż 5V :) Muszę to sobie spokojnie przetrawić, bo jakoś nie może do mnie dojść, że czujki można bezpośrednio podłączyć pod wejścia uP + rezystorek i kondensator. Z Twoich zdjęć wynika że masz racje i dobrze mówisz, że zjawisko indukcji nie powinno zagrozić uP.

ps
Ciekawy temat poruszyłeś, na pewno będę go śledził.

PostNapisane: 29 maja 2014, o 17:54 
Użytkownik

No ja staram się go rozwijać i tak jak pisałem wyżej jak tylko ukończę projekt na prezent Teściowej który trafi do DIY to zacznę rozwijać ten projekt ale wiem że nie będzie łatwo szybko i przyjemnie
nie mniej dla smaczku powiem że zrobiłem właśnie próbę z rezystorami jakie są w centrali DSC czyli 10k i 22k przy VCC 5V i jestem średnio zadowolony gdyż stan dozoru pływa 3,10 - 3,12 i czasami wskoczy na ~3,70.

Przy VCC 5V i 2 rezystorach 5k5 były spokojne nie pływające napięcia może dlatego znajduje się tam dodatkowo kondensator w centrali by wyfiltrować te małe skoki napięcia.

Ba dla smaczku nagrałem filmik :)

Podłączone do ATB w sposób jaki opisałem powyżej lecz VCC na linii to 5V i rezystor po stronie GND 22k po stronie VCC 10k jako dzielnik napięcia, w czujce dwa rezystory 5,5k czyli wszytko jak w standardzie DSC.

Sabotaż / przerwa w przewodzie -> 5,11V
Stan dozoru -> ~3,12V
Stan alarmu / brak zasilania czujki -> ~4,23V
Zwarcie przewodów -> ~0V

PostNapisane: 29 maja 2014, o 19:08 
Użytkownik

No fajna dyskusja się tworzy, jak zrobimy burzę mózgów to niech Satel i inne DSC zaczną się bać.
A tak na poważnie, jeżeli chodzi o zakłócenia z przewodów 230V to w praktyce dawno nic takie mi się nie zdarzyło, owszem 20 lat temu przy centralkach analogowych (np. Elektal) przy zapalaniu zwykłych świetlówek potrafiły się cuda dziać.
Odnośnie wejść, zwróćcie uwagę na spodnią stronę PCB (i w Satelu i w DSC, myślę że w innych centralach też) są specyficznie zaprojektowane ścieżki, jedno coś w postaci falki, wężyka prawdopodobnie jakaś cewka, oraz taki "grzebień" z tego co wiem jest to zabezpieczenie przepięciowe.

Cytuj:
Przy połączeniu czujek PIR, do pewnego Polskiego systemu automatyki budynkwej. System nie chodził stabilnie. Miałem zarzucone przez producenta, że zasilanie czujek było z różnych zasilaczy a poza tym pojawiał się jakiś potencjał na stykach . Nie pamiętam jakie czujki używałem.
Nie wnikałem za bardzo, nie mierzyłem tego napięcia...

IUVOit, jeżeli było z różnych zasilaczy i masy nie były ze sobą połączone to mógł się pojawiać potencjał między nimi.
Kiedyś miałem taki przypadek. Centrala Summit ( płyta główna + moduł rozszerzenia wpięty na 15 cm magistrali w jednej obudowie z płytą główną) i z jednej czujki wyście alarmowe było wpiętedo wejścia w module rozszerzeń a masa do zacisku na płycie głównej i działy się cuda, alarmy, sabotaże. Po długiej walce, łącznie z wymianą płyty głównej i modułu rozszerzeń, dopiero podpięcie masy do zacisku w module rozszerzeń ( oczywiście za radą serwisu fabrycznego) dało rezultat pozytywny.

pozdrawiam
Wojtek

PostNapisane: 29 maja 2014, o 19:26 
Użytkownik

wojtek1000 napisał(a):
Centrala Summit ( płyta główna + moduł rozszerzenia wpięty na 15 cm magistrali w jednej obudowie z płytą główną) i z jednej czujki wyście alarmowe było wpiętedo wejścia w module rozszerzeń a masa do zacisku na płycie głównej i działy się cuda, alarmy, sabotaże. Po długiej walce, łącznie z wymianą płyty głównej i modułu rozszerzeń, dopiero podpięcie masy do zacisku w module rozszerzeń ( oczywiście za radą serwisu fabrycznego) dało rezultat pozytywny.

pozdrawiam
Wojtek

No tak ale przewód magistralowy łączy również masy ... nie wiem jak kiedyś ale teraz na pewno więc w nowych centralkach takie cuda się nie dzieją :)

No no no widzę że tu dużo alarm owców jest :)

------------------------ [ Dodano po: 12 minutach ]

Zabawy ciąg dalszy

PostNapisane: 29 maja 2014, o 23:46 
Użytkownik

Cytuj:
No tak ale przewód magistralowy łączy również masy ... nie wiem jak kiedyś ale teraz na pewno więc w nowych centralkach takie cuda się nie dzieją

majster, niby tak przewód magistralowy łączy masy i w tamtej centrali też tak jest (bo centrala do dzisiaj pracuje bez problemu)
i jak pisałem przewody łączące płytę z modułem mają 15 cm. W żadnej innej centrali nic takiego mi się nigdy nie zdarzyło.

pozdrawiam
Wojtek

PostNapisane: 30 maja 2014, o 05:52 
Użytkownik

wojtek1000 napisał(a):
Cytuj:
No tak ale przewód magistralowy łączy również masy ... nie wiem jak kiedyś ale teraz na pewno więc w nowych centralkach takie cuda się nie dzieją

majster, niby tak przewód magistralowy łączy masy i w tamtej centrali też tak jest (bo centrala do dzisiaj pracuje bez problemu)
i jak pisałem przewody łączące płytę z modułem mają 15 cm. W żadnej innej centrali nic takiego mi się nigdy nie zdarzyło.

pozdrawiam
Wojtek

Jak widać z naszych opisów instrukcja i wiedza to malo doświadczenie to podstawa jak wszedzie dlatego w ramach nauki C chce zbudowac swoja centralke a jej zastosowanie juz mam. Altanka na dzialce.

Wysłane z telefonu

PostNapisane: 30 maja 2014, o 08:09 
Użytkownik

Jak to mówią teoria zawsze idzie w parze z praktyką... ale tylko teoretycznie.

PostNapisane: 30 maja 2014, o 10:30 
Użytkownik

Podrzucę Wam rozwiązanie wejścia działającego z uC bez żadnych problemów.
+12 to główne zasilanie centrali, VCC to zasilanie uC.

Obrazek

PostNapisane: 30 maja 2014, o 18:22 
Użytkownik

No ok niby fajne i zabezpieczone ... możesz sprzedać informację gdzie znalazłeś wejście linii do uC ?

PostNapisane: 30 maja 2014, o 19:51 
Użytkownik

majster napisał(a):
No ok niby fajne i zabezpieczone ... możesz sprzedać informację gdzie znalazłeś wejście linii do uC ?

Z doświadczenia :lol:

PostNapisane: 30 maja 2014, o 19:56 
Użytkownik

Sonix napisał(a):

Z doświadczenia :lol:

No ale na czymś sie wzorowałeś chyba?

Wysłane z telefonu

Strefa czasowa: UTC + 1