Sprawa wygląda następująco. Potrzebuję wymienionych w temacie trzech rzeczy. Mam całkiem dobry oscyloskop analogowy Tektronixa, generator też. Problem jest taki, że potrzebuje czegoś cyfrowego, co przy okazji mogę podłączyć do komputera, zrobić proste FFT, etc. Szukam raczej sprzętu nowego. Jeśli chodzi o to czym się zajmuje, to narazie nie pracuje zawodowo, ale w kręgu moich zainteresowań jest elektronika zarówno analogowa, jak i cyfrowa. Ostatnio bardziej idę w kierunku mikrokontrolerów, DSP i układów programowalnych. Interesuje mnie projektowanie sprzętu "od zera" aż do gotowego prototypu (własnoręcznie zrobiona płytka, wiadomo możliwości "domowe", metoda "żelazkowa", itd.
![Bardzo szczęśliwy :D](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
). Być może niedługo zajmę się tematami komunikacji bezprzewodowej urządzeń, wszelkie interfejsy radiowe, jak np. ZigBee. To tak w kwestii co i do czego potrzebuję.
Jeśli chodzi oscyloskop, to tu jest największe zamieszanie. Nie spodziewam się super hiper jakości od sprzętu za ok. 2000 zł. Jeśli chodzi o pomiary na wyższych częstotliwościach to mam analogowego Tek'a na 200MHz (a nawet więcej jak się uprzeć). Ale cyfra ma swoje zalety, stąd decyzja o zakupie. Trochę poszperałem, poniżej moje typy. Generalnie chciałbym się zmieścić w 2000 zł (wiem, że dobry sprzęt kosztuje 10x tyle).
1. SIGLENT SDS1102CML (1559,64 zł na aukcji 4225481605)
2. SIGLENT 1072CML + SANWA (1476 zł na aukcji 4243218358)
Firma ta sama, pytanie czy warto inwestować w Siglent'a, spotkałem się z różnymi opiniami, ale podobno całkiem fajnie się rozwijają i nie jest to "najgorszy chińczyk". Już raczej ode mnie zależy czy wybrałbym pierwszego (100 MHz) czy drugiego (70 MHz + multimetr Sanwa, posiadam identyczny i sobie chwalę).
3. UNI-T UTD2052CEL (1360 zł na aukcji 4264208397)
4. UNI-T UTD2102CEX (1600 zł na aukcji 4268465053)
Tu raczej skłaniałbym się ku drugiemu modelowi, ze względu na większe pasmo. Generalnie spotkałem się z dobrymi opiniami na temat UNI-T na forum Atnel.
5. GW INSTEK GDS1102-U (2267,65 zł na aukcji 4205300119).
Pasmo przenoszenia 100 MHz tylko pytanie czy warto dopłacać.
Kolejna rzecz to generator funkcyjny. Myślałem nad czymś z Hantek'a. HDG1012A (do 10MHz, 1280 zł), albo HDG1022A (do 20MHz, 2000 zł). Nie wiem czy ktoś korzystał z któregoś z nich? Wiem, że używa się ich w niekiedy w przemyśle, więc nie powinny być złe.
Ostatnia rzecz to drukarka laserowa. Praktycznie tylko i wyłącznie do PCB. Może czasem się coś "druknie", ale w tym sensie na jakości druku mi nie zależy. Myślałem o HP LASERJET P1102 (325 zł na aukcji 4236135990).