Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 15:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 maja 2014, o 11:04 
Nowy

Witam. Jest to mój pierwszy post zatem proszę o wyrozumiałość.
Mam takową zagwozdkę, a mianowicie nie za bardzo potrafię sobie poradzić z przejściem sterowania jedną grzałką na cztery. Próbowałem rozkminić ale chyba nie jarzę jeszcze za dobrze pewnych rzeczy.
Czy któryś z bardziej obytych kolegów miałby chęć i czas dopomóc.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ostatnio edytowano 18 cze 2014, o 20:12 przez mocarny, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 maja 2014, o 12:02 
Użytkownik

Nie za bardzo rozumiem co chcesz zrobic. Chodzi o to, że chesz zalaczac 4 grzalki sterowane 1 czujnikiem, czy chcesz kazda grzalka sterowac osobno z 4 czujnikow?

PostNapisane: 22 maja 2014, o 12:29 
Nowy

Chodzi mi oto aby cztery czujniki załączały odpowiednie przekaźniki. W chwili obecnej jest to sterowanie tylko 1 na 1.
Nie wiem za bardzo jak do tego podejść, zapewne dla niektórych wyda się to proste ale ja jakoś mam pomroczność.

Sorki, sterowane są triaki, taki mój sklerotyczny błąd, pomimo że w codzie są przekaźniki.
Ale sądzę że to nie ma znaczenia jeśli chodzi o sam program.

PostNapisane: 22 maja 2014, o 12:59 
Użytkownik

Mega program :)
Tak patrzę po tym kodzie i widzę, że on chyba jest pisany liniowo.
Co prawda na począktku includujesz obsługe przerwań, ale późńiej nie widzę byś jej używał.

Wiem, że na początku wszyscy używają _delay_ms(), ale moim zdaniem taki projekt jest już trochę zbyt skomplikowany by ujechać go takim podejściem.

A jeszcze tak trochę offtopowo. Piszesz, że sterujesz triaki ale jak rozumiem, chcesz traktować je jako przekaźniki, a nie jako regulatory mocy?
Triak, wyłączy się po każdym przejściu prądu przez zero. Chyba, że będziesz cały czas trzymał "coś" na jego bramce. Ale to nie jest zbyt ładny sposób.

PostNapisane: 22 maja 2014, o 15:13 
Nowy

Zatem jakie byś proponował rozwiązanie. jestem otwarty na propozycje, oczywiście żeby za bardzo nie namieszać w kodzie. Zapewne nie nadmieniłem, ale korzystam również z użytecznych zbiorów "mirek66".
Dla rozwiania wątpliwości dołączę schemat
Obrazek

PostNapisane: 22 maja 2014, o 16:36 
Użytkownik

Najpierw co do schematu:
1. Czemu układy I2C masz podłączone do UARTa. A nie do mudułu TWI.
2. Nie wolisz używać pamięci EEPROM która jest w MCU
3. Magistarla I2C ma być podciągnięta do plusa (VCC) a nie z nim zwarta tak jak u Ciebie (dławiki zamiast rezystorów)
4. Dławiki zamiast rezystorów na RESET i 1-Wire
5. Brak kondensatorów ceramicznych przy 7805

Co do programu.
Nie wyobrażam sobie aby taki projekt mógł dobrze działać przy programowianiu liniowym. Programowanie liniowe jest odpowiednie tylko do bardzo prostych rzeczy. A tutaj masz całą masę "procesów" które ma realizować układ. Takie coś kwalifikuje się do używania timerów i warunków które sprawdzają ich stan.
Popatrz co Twój program przez większość czasu. Nie robi nic. Czeka, czyli wykonuje funkcje _delay_ms().
Moim zdaniem, aby takie coś dobrze działało najpierw trzeba zapoznać się z używaniem przerwań i timerów (sprzetowych i programowaych).
Zacznijmy najpierw od tego czy wiesz z czym się to je i jak tego używać?

PostNapisane: 22 maja 2014, o 18:53 
Nowy

sq8dsr napisał(a):
Najpierw co do schematu:
1. Czemu układy I2C masz podłączone do UARTa. A nie do mudułu TWI.
2. Nie wolisz używać pamięci EEPROM która jest w MCU
3. Magistarla I2C ma być podciągnięta do plusa (VCC) a nie z nim zwarta tak jak u Ciebie (dławiki zamiast rezystorów)
4. Dławiki zamiast rezystorów na RESET i 1-Wire
5. Brak kondensatorów ceramicznych przy 7805

Jeśli chodzi o schemat to został on zapożyczony od innej osoby, która zresztą wykonała całą elektronikę. Ja osobiście słabo a nawet kiepsko się czuję na tym podwórku.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

sq8dsr napisał(a):
Co do programu.
Nie wyobrażam sobie aby taki projekt mógł dobrze działać przy programowianiu liniowym. Programowanie liniowe jest odpowiednie tylko do bardzo prostych rzeczy. A tutaj masz całą masę "procesów" które ma realizować układ. Takie coś kwalifikuje się do używania timerów i warunków które sprawdzają ich stan.
Popatrz co Twój program przez większość czasu. Nie robi nic. Czeka, czyli wykonuje funkcje _delay_ms().
Moim zdaniem, aby takie coś dobrze działało najpierw trzeba zapoznać się z używaniem przerwań i timerów (sprzetowych i programowaych).
Zacznijmy najpierw od tego czy wiesz z czym się to je i jak tego używać?

Natomiast jeśli chodzi o program musi on być dostosowany do elektroniki. W chwili obecnej nie mam innego wyjścia.
A zatem co mógłbym teraz zrobić, jakie ma podjąć dalsze kroki aby temu sprostać.

Czy mógłbym liczyć na dobrą duszę która poprowadzi ślepca.

PostNapisane: 22 maja 2014, o 19:22 
Użytkownik

mocarny napisał(a):
Jeśli chodzi o schemat to został on zapożyczony od innej osoby, która zresztą wykonała całą elektronikę. Ja osobiście słabo a nawet kiepsko się czuję na tym podwórku.

No mam nadzieję, że te dławiki to poprostu są wlutowane rezystory. Bo to tak wygląda, że ktoś symbol dławika stosował zamiast symbolu rezystora.

Jeśli chodzi o program. To przykładowo nie widzę jak zamierzasz odczytywać dane z zegara RTC, nie ma tego w kodzie. Podobnie pamięć EEPROM. Nie wiem czy masz zamiar ich używać.
Napisałem o timerach. I mam wrażenie, że nie bardzo to zagadnienie jest Ci znajome.

Ciężko będzie Cię wspomóc. Bo nie bardzo wiadomo od czego zacząć... Projekt który chcesz realizować jest dość złożony. Może nie jest to coś bardzo skomplikowanego, ale mimo wszystko coś znacznie bardziej złożonego niż miganie diodami.

Rok temu "popełniłem" podobny projekt. Mianowicie dwupunktowy termostat z regulowaną histerezą typu grzanie / chłodzenie. Sterowanie z klawiszy i z pilota. Zapis ustawień do EEPROM, przywracanie ustawień domyślnych z FLASH. Nie pamiętam co tam jeszcze było. I nie ma w nim ani razu użytej fukcji _delay_ms().
Mogę ten kod odszukać, tylko że nie wiem czy będzie on dla Ciebie jasny ze względu właśnie na sposób sterowania "procesami".

PostNapisane: 22 maja 2014, o 19:30 
Nowy

sq8dsr napisał(a):
mocarny napisał(a):

No mam nadzieję, że te dławiki to poprostu są wlutowane rezystory. Bo to tak wygląda, że ktoś symbol dławika stosował zamiast symbolu rezystora.

Napewno tak, już kilkakrotnie spotkałem się z tego typu oznaczeniami.

sq8dsr napisał(a):
Rok temu "popełniłem" podobny projekt. Mianowicie dwupunktowy termostat z regulowaną histerezą typu grzanie / chłodzenie. Sterowanie z klawiszy i z pilota. Zapis ustawień do EEPROM, przywracanie ustawień domyślnych z FLASH. Nie pamiętam co tam jeszcze było. I nie ma w nim ani razu użytej fukcji _delay_ms().
Mogę ten kod odszukać, tylko że nie wiem czy będzie on dla Ciebie jasny ze względu właśnie na sposób sterowania "procesami".

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

PostNapisane: 22 maja 2014, o 19:44 
Użytkownik

mocarny napisał(a):
Napewno tak, już kilkakrotnie spotkałem się z tego typu oznaczeniami.

"L" to zawsze jest cewka (dławik). "R" zawsze rezystor.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Zobacz najpier ten wątek:
http://forum.atnel.pl/topic6956.html

PostNapisane: 22 maja 2014, o 20:34 
Nowy

sq8dsr napisał(a):
Zobacz najpier ten wątek:
http://forum.atnel.pl/topic6956.html

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, wszelkie delaye zastąpić if-em określając długość oczekiwania.
Zajrzałem również do poradnika mirek66, tam również jest bardzo ciekawie przedstawiony problem "drgań" na przełącznikach.

PostNapisane: 22 maja 2014, o 20:45 
Użytkownik

Tak dokładnie.
Mam nadzieję, że w tym wątku dość dobrze opisałem samą ideę stosowania timera. W takim na prawdę podtstawowym wydaniu.
Widzisz bo jak używasz _delay_ms() to program nic nie robi tylko czeka. Nie może nawet obsłużyć tego że wciśnięty jest przycisk.
Dlatego to nie jest i nie może być sposób na pisanie większych projeków. W MCU takim jak AT32 masz trzy timery sprzętowe.
Timer0 i Timer2 które są ośmiobitwe i Timer1 który jest 16 bitowy.
Do sterowania wystarczy użyć jednego najlepiej Timer0.

Ustawiasz taki timer by generował przerwanie np. co 1ms i masz dokładniutką podstawę czasu do wszystkich rzeczy.
Nie interesują Cię delay'e, program nigdy nie czeka

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 22 maja 2014, o 20:58 
Nowy

Po przeczytaniu...
http://mirekk36.blogspot.com/2012/10/ob ... a-cd3.html
zauważyłem żę
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

powinno załatwić poprawnie sprawę
Natomiast pozostaje jeszcze kwestia sterowania kilkoma wyjściami do danego czujnika, jakaś wskazówka

PostNapisane: 22 maja 2014, o 21:01 
Użytkownik

mocarny napisał(a):
Natomiast pozostaje jeszcze kwestia sterowania kilkoma wyjściami do danego czujnika, jakaś wskazówka

Masz na myśli jeden czujnik DS1820, którego odczyt powoduje sterownie kilkoma obwadami wykonawczymi ?

PostNapisane: 22 maja 2014, o 21:04 
Nowy

Nie, mam na myśli cztery czujniki sterujące czterema obwodami, każdy swój, osobno.

PostNapisane: 22 maja 2014, o 21:22 
Użytkownik

Ja bym to chyba oparł na strukturach.
Czyli struktura która przechowuje tak:
subzero, cel i celfract
Natępnie tworzymy tablicę o typie tej struktury z taką liczbą elementów jaką mamy liczbę czujników.
Robimy sobie funkcję która dokonuje pomiaru z wszystkich DS'ów (odpalaną co jakiś czas).
I od razu mamy w tej tablicy dane o wszytkich temp, która uaktualnia się nam wraz z uruchamianiem w.w funkcji.

Analogiczną strukturę tworzymy dla ustawień termostatycznych i znów powołujemy tablicę takich elementów.
Następnie budujemy sobie kolejną funkcję w której dokonujemy IF'ami porównań i dla każdego wyniku porównania załączamy lub wyłączamy odpowiedni przekaźnik.

Obie funkcje odpalamy w pętli while(1) { } Przy czym funkcję odpowiadającą za pomiar uzależniany od timera, żeby czujniki miały czas na pomiar i konwersję.

Zastosowanie struktur bardzo uprości rozbudowę oraz przechowywanie nastawów w EEPROM i FLASH.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Koniecznie to:
http://mirekk36.blogspot.com/2013/07/struktury-w-c-wyjasnijmy-sobie-dokadnie.html

i to:
http://mirekk36.blogspot.com/2012/11/avr-eeprom-struktury-poradnik-do-ksiazek.html

PostNapisane: 22 maja 2014, o 21:42 
Moderator

sq8dsr napisał(a):
Tak patrzę po tym kodzie i widzę, że on chyba jest pisany liniowo.

Dokładnie - i to jest PODSTAWOWY problem ... dlatego ja bym nie zadawał pytania jak tam sterować 4 grzałkami czy coś tylko najpierw ....

... postarałbym się zrozumieć np działanie mechanizmów timerów programowych na zwykłych diodach LED .. a jak będę pewien że już rozumiem - to myślę że reszta pójdzie łatwiej albo też będzie można zadać bardziej precyzyjne pytania niż "jak przerobić program?" .... bo tu wychodzi właśnie brak jeszcze poruszania się w podstawach ok ?

więc na chwilę odkładamy projekt docelowy i zabieramy się za ćwiczenia timerów programowych z diodami LED i zadajemy ew pytania - gdyby coś było niezrozumiałe - wtedy jest 100x łatwiej wyjaśnić coś

PostNapisane: 22 maja 2014, o 21:44 
Nowy

sq8dsr napisał(a):
Ja bym to chyba oparł na strukturach.
Czyli struktura która przechowuje tak:
subzero, cel i celfract

czy mógłbym prosić o jakąś podpowiedź, bo chyba nie znam tych znaczeń

PostNapisane: 22 maja 2014, o 21:48 
Użytkownik

mocarny napisał(a):
czy mógłbym prosić o jakąś podpowiedź,

Kup bluebooka, gdyż nawet jak koledzy wytłumaczą bardzo dokładnie jak to zrobić (przykład wyżej) to to i tak dla Ciebie będzie czarną magią. Zacznij od podstaw.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 22 maja 2014, o 22:05 
Użytkownik

mocarny napisał(a):

Przeczytaj pierwszy poradnik o strukturach to się wyjaśni.
A subzero, cel, cel_fract to sa przecież zmienne do których odwołuje się funkcja odczytująca temp z czujnika, masz je zresztą w swoim kodzie ;)

mirekk36 napisał(a):
... postarałbym się zrozumieć np działanie mechanizmów timerów programowych na zwykłych diodach LED

No właśnie. Sprobuj to opanować. Masz na plytce jakąś diodę LED. Spróbój nią migać bez użycia _delay_ms(), pozmieniać częstotliwość. Poźniej podłączyć dwie kolejne diody, żeby migały każda z różną częstotliwością.
Po takim ćwiczeniu będzie 10 lat świetlnych dalej :)

PostNapisane: 22 maja 2014, o 22:19 
Moderator

mocarny napisał(a):

ja tak nieśmiało założyłem, że kolega posiada tę książkę (tzw Bluebooka) ?

http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html

ale może nie masz jej ? ... jeśli nie to rzeczywiście - zdecydowanie ją polecam ...

PostNapisane: 22 maja 2014, o 22:25 
Nowy

sq8dsr napisał(a):
mocarny napisał(a):

Przeczytaj pierwszy poradnik o strukturach to się wyjaśni.
A subzero, cel, cel_fract to sa przecież zmienne do których odwołuje się funkcja odczytująca temp z czujnika, masz je zresztą w swoim kodzie ;)

Jestem chyba zadżumiony, po 9 godz coś co było kiedyś mózgiem chyba domaga się przerwy. Ja szukam u wujka Google, a najciemniej pod latarnią. Pomimo wszystko bardzo dziękuję za pomoc.

sq8dsr napisał(a):
ja tak nieśmiało założyłem, że kolega posiada tę książkę (tzw Bluebooka) ?

http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.html

ale może nie masz jej ? ... jeśli nie to rzeczywiście - zdecydowanie ją polecam ...

Miałem przez krótki czas tę książkę ale niestety musiałem ją oddać, pozostały mi tylko przykłady z płyty.

PostNapisane: 22 maja 2014, o 22:48 
Użytkownik

Pytanie z innej beczki - dużej mocy te grzałki ??

PostNapisane: 22 maja 2014, o 23:03 
Nowy

Lex_ napisał(a):
Pytanie z innej beczki - dużej mocy te grzałki ??

Ogrzewanie podłogowe, ale moc w tym wypadku jest mniej istotna bo sterowane/zasilane są przez tyrystory.

PostNapisane: 1 cze 2014, o 00:17 
Nowy

Witam ponownie
Dzięki pomocy Wielkiego sq8dsr udało mi się sklecić małe co nieco i to w dodatku działa. Był problem z wyświetlaczem i wyprzedzając uwagi aby zajrzeć do poradników i książki sprawdziłem co mi Wujek Go... podpowie. Udało się i to chyba jest najważniejsze. Teraz czeka mnie walka ze sterowaniem tyrystorów.
O Wielki sq8dsr jeszcze raz wielkie dzięki i chwała Ci za cierpliwość.

PostNapisane: 1 cze 2014, o 14:12 
Użytkownik

mocarny napisał(a):
Dzięki pomocy Wielkiego sq8dsr

Hahaha :lol:

A gdzie tam mnie do wielkiego. Wielki to jest Mirek :P

Fajnie, że zagrało. ;)

PostNapisane: 2 cze 2014, o 21:45 
Nowy

udało się ukończyć jeszcze raz wielkie dzięki dla wszystkich
przede wszystkim sq8dsr

PostNapisane: 3 cze 2014, o 23:48 
Użytkownik

Super. Bardzo fajnie, że działa.
A jak w końcu poszło z tymi triakami, przekaźnikami czy tyrystorami ?

PostNapisane: 4 cze 2014, o 20:03 
Nowy

Sterowanie jest poprzez triaki. Wybrałem ten sposób z dwóch względów, częstotliwość załączania może być różna a ponadto łatwiej będzie przerobić jeśli zachcę kiedyś zrobić płynne sterowanie. Wybierając wersję z przekaźnikami uniemożliwiłbym sobie wybranie tej opcji.

Strefa czasowa: UTC + 1