Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lis 2024, o 21:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 kwi 2012, o 12:36 
Moderator

Zainteresowanych zapraszam do zapoznania się z kursem ;)

Obrazek

Na początek jak nie należy robić - ale też ok 59 min !!! kursu odnośnie podstaw tworzenia schematów na razie.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 kwi 2012, o 15:28 
Użytkownik

Bardzo fajnie zrobione. Z tym altem to nie wiedziałem :D
Dodam od siebie, że żeby po wyszukiwaniu pojawiła nam się pełna lista elementów można jeszcze wcisnąć na ten krzyżyk koło pola w którym wpisujemy szukaną frazę, zamiast kasować wszystko i wciskać enter.

PostNapisane: 16 kwi 2012, o 19:09 
Użytkownik

Witam
Panie Mirku poradnik zaje..fajny. Wydawało mi się że znam "ORŁA" ale chyba znam tylko cień, no i te zasady rysowania które Pan zaprezentował super.
Więcej takich wideo lekcji !!!
Pozdrawiam

PostNapisane: 17 kwi 2012, o 18:13 
Użytkownik

Fantastyczny aż brak mi słów czekam na kolejna lekcje nic tylko się uczyć .

PostNapisane: 17 kwi 2012, o 18:18 
Użytkownik

Ja się nauczyłem, za co dziękuję.
Przydałby się teraz poradnik do drugiej strony płytki ;)

PostNapisane: 17 kwi 2012, o 18:59 
Użytkownik

Filmik pierwszej klasy, nie wiem jak podziękować że już nie muszę robić tych moich laurek i używać narzędzia wire ;)

P.S. Czekam na kolejny odcinek.

PostNapisane: 17 kwi 2012, o 22:20 
Użytkownik

Szukajcie, a znajdziecie, czekajcie, a się doczekać wreszcie to czego mi brakowało WIELKIE DZIĘKUJE.

PostNapisane: 18 kwi 2012, o 22:51 
Użytkownik

Ja bym jeszcze dodał, że aby poruszać się po schemacie wystarczy przytrzymać kółko na myszy - nie ma potrzeby za każdym razem oddalać i przybliżać. Standardowa opcja większości programów CAD.

EDIT:
Opcja Group - powiedział kolega, że czasami po zaznaczeniu kilku obiektów sama uaktywnia się opcja Move. Otóż po zaznaczeniu tejże grupy włącza się ostatnio użyte (przed włączeniem opcji Group) narzędzie. Czyli jeżeli coś było kasowane a włączymy "grupa", zaznaczymy kilka elementów to Eagle sam powróci do narzędzia Delete tak aby ułatwić kasowanie tej grupy.

Co do pomysłu na video tutorial - świetna sprawa. Jak już ktoś pisał wcześniej, nie ma to jak film z "żywym" przekazem. Poradniki pisane mogą się schować. Oby tak dalej i czekam na resztę.

PostNapisane: 19 kwi 2012, o 23:14 
Użytkownik

Obrazek

Jeśli połaczymy ścieżki w taki sposób jak w czerwonym kółku, czyli krzyżowanie sie połączeń jest na pinie scalaka, to czy jest później jakaś możliwość przesunięcia kropki w dół?

Próbowałem na rózne sposoby i nie mogę tego przesunąć, jedynym rozwiązaniem jest usunięcie i dodanie połaczenia ponownie, co mi się zbytnio nie uśmiecha bo poznikają mi połączenia na płytce pcb.

PostNapisane: 20 kwi 2012, o 07:24 
Użytkownik

U mnie w eagle 5.11 bez problemu można odsunąc.

PostNapisane: 20 kwi 2012, o 07:47 
Moderator

kirex ---> a jak myślisz - dlaczego tuż po pokazaniu laurek - w filmie pokazuję i proszę aby nie rysować właśnie tak schematów - żeby nie stawiać tych kropek na końcówkach elementów ????? No jak myślisz dlaczego ?

właśnie m.inn dlatego

a ty stawiasz jakby problem do góry nogami - całkiem na głowie ;) bo piszesz że nie uśmiecha ci się to co napisałeś czyli rozłączanie

zamiast szukać rozwiązania jak przesunąć kropkę - NIGDY nie rób takich połączeń - to jest normalna droga. A nie zrobić coś źle a potem zastanawiać się albo szukać poradnika jak z tego wybrnąć. Podczas gdy - sprawa jest prosta - wystarczy nie robić źle - a nie będą potrzebne poradniki ;)

A żeby do końca ci wyjaśnić o co chodzi to powiem tak:

Kropkę można nie przesuwać - tylko usunąć - bo ona nie ma żadnego znaczenia dla EAGLA jeśli stoi (jest postawiona) na końcówce pinu do którego masz przyczepione dwa połączenia. One i tak będą się trzymać - bo są zakotwiczone do tej końcówki i jak skasujesz tą chorą kropkę to żadne połączenie ci nie zniknie - nie ma prawa.

A jedyne co POWODUJE taka kropka na końcówce - to jest to , że:

- SCHEMAT WYGLĄDA TRAGICZNIE

i ja gdybym nawet gdzieś przypadkiem coś takiego sobie postawił - to wolałbym nawet gdyby miało mi zniknąć całe połączenie na PCB (ale tak się nie dzieje jak ci tłumaczyłem wyżej) - skasować to - odłączyć jedno z połączeń od pinu i narysować od nowa jak się należy czyli tak:

Obrazek

to jest tak samo jak z przyzwyczajeniem się od początku do dobrych nawyków pisania kodu (odpowiednie wcięcia, komentarze itp.... jak człowiek się zmusi i przyzwyczai to potem widzi że to przynosi nieocenione skutki)

podobnie w programach ze schematami jak od początku przyzwyczaisz się do rysowania zgodnie ze sztuką ;) to później już nigdy nie będziesz miał takich problemów jak piszesz

i pamiętaj w tym obrazku co pokazałeś - wystarczy usunąć np to poziome połączenie pomiędzy C1 a pinem 22 - w razie czego na PCB zniknie ci tylko i wyłącznie to połączenie - jedno połączenie a nie dwa. I następnie już C1 doczepić zgodnie z poradnikiem czyli poleceniem NET , o jeden punkt siatki dalej i kropka sama się ładnie postawi tam gdzie trzeba. A co ważne później będziesz mógł ją sobie przesuwać ile się spodoba ;)

PostNapisane: 20 kwi 2012, o 08:52 
Użytkownik

Ja ten schemat zrobiłem jeszcze przed obejrzeniem Twojego kursu i teraz chciałbym go poprawić w miarę "bezboleśnie".

Nie wiem czy pamiętasz moje pierwsze schematy z wątku o taśmie led, czyli przed kursem http://oi41.tinypic.com/11jt183.jpg i po kursie http://oi44.tinypic.com/29m3ayw.jpg na razie poprawiłem tylko ten jeden. Teraz chcę zabrać się za kolejny http://oi44.tinypic.com/2w4h47m.jpg ;)

Ogólnie to dziekuje bardzo za kurs, bo efekty Twojej pracy włożonej w jego przygotowanie widać, chociażby na moim poprawionym schemacie :)

PostNapisane: 20 kwi 2012, o 09:07 
Użytkownik

To "rozdzielanie" obwodów rzeczywiście daje zaje~ obraz, że od razu wszystko widać OCB.
Mirek dobrą manierę wprowadził na forum. Porównując schemat sprzed kursu i po, to nawet nie ma o czym mówić. ;)
Mirek, kiedy możemy spodziewać się następnego odcinka? Na majówkę będzie, co oglądać? :D

PostNapisane: 20 kwi 2012, o 09:55 
Moderator

kirex --> ależ oczywiście że widać i to gigantyczny postęp w twoim rysowaniu schematów - pisałem już o tym ;) w którymś z wątków - gdy zobaczyłem schemat to aż WOW - powiedziałem ;)

no fakt - masz trochę poprawiania - ale myślę że po poprawkach sam to docenisz - tak dla siebie i będziesz bardziej zadowolony. Myślę jednak że na pewno jeszcze przyda się parę informacji z drugiego odcinka który będzie.

Wrangler --> powiem tak, albo na majówkę będzie co oglądać albo ja w końcu w majówkę będę miał czas żeby robić dalej w tym zakresie ;) .... zobaczymy ... ale nic nie mogę obiecać na 100% .

PostNapisane: 20 kwi 2012, o 15:26 
Użytkownik

Mirek ... ty się nie wygłupiaj na majówkę zabieraj rodzinkę na wycieczkę.
masz wypoczywać , a nie siedzieć i pracować ...

PostNapisane: 21 kwi 2012, o 11:51 
Nowy

dokładnie bo się zapracujesz i nie będzie książki numer 3 i kolejnych kursów. Każdy zasługuje i potrzebuje odpoczynku.
Super kurs pomoże w odpowiednim rysowaniu układów :D czekam na następną część.

PostNapisane: 21 kwi 2012, o 20:46 
Użytkownik

Witam.
Mam takie pytanie z kąt pan pobierał eagle? Szukam, szukam i nic.

PostNapisane: 21 kwi 2012, o 20:49 
Użytkownik

Mateusz97 napisał(a):
Witam.
Mam takie pytanie z kąt pan pobierał eagle? Szukam, szukam i nic.

słabo szukałeś ;)
zerknij tu: http://http://www.cadsoftusa.com/download-eagle/

Ostatnio edytowano 21 kwi 2012, o 20:52 przez MirkoT, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 21 kwi 2012, o 20:50 
Użytkownik

Dziękuję :D

PostNapisane: 21 kwi 2012, o 21:21 
Użytkownik

Mam jeszcze pytanie. Gdzie w Eagle jest żarówka, przekaźnik i odbiornik IR TSOP?

PostNapisane: 21 kwi 2012, o 22:49 
Moderator

Mateusz97 napisał(a):
Mam jeszcze pytanie. Gdzie w Eagle jest żarówka, przekaźnik i odbiornik IR TSOP?

o takich rzeczach to będzie w kolejnym kursie Eagle - jak zacznę omawiać tworzenie własnych bibliotek

bo niestety nie mogę patrzeć - jak ogromna ilość początkujących biega (nie obrażajcie się) - jak kot z pęcherzem i szuka - "a gdzie jest TSOP" , a gdzie jest DS18B20, a gdzie jest wyświetlacz LCD 2x16

czy wszystko musi być w Eagle ???? ;) oto jest pytanie

wcale nie musi - po prostu zrób to sam - i nie zawsze oznacza to od razu tworzenie elementu bibliotecznego a spokojnie można dodać żarówkę ;) .... wiem wiem, brzmi to może teraz tajemniczo - ale nie mam zamiaru męczyć palców - wolę się wygadać o tym w poradniku VIDEO ;) wtedy KAŻDY zrozumie o co chodzi - i to RAZ a PORZĄDNIE ;)

PostNapisane: 5 sie 2012, o 15:33 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Kursy są rewelacyjne i jeśli nasz Guru nie ma nic przeciwko to zbiorę je w jednym miejscu.
(po wybraniu radzę kliknąć Watch on Youtube i wybrać najwyższą dostępną rozdzielczość oraz Pełny ekran).

PostNapisane: 5 sie 2012, o 23:00 
Moderator

Ponieważ była tu dość dziwna dyskusja - tak kolega Jaglarz ma rację, rodem przypominająca pewne forum, to już pozbyliśmy się tych postów. A ja dla tych, którzy to obserwowali, powiem tylko jedno...

Nie jestem nieomylny
W kursach popełniam pewnie sporo błędów
Oczywiście że prezentuję swój subiektywny pogląd na tworzenie obwodów a nie jakiś SUPER UNIWERSALNY i obiektywny

moim celem było aby pomóc ruszyć szybko z Eagle, a jak go ktoś pozna to przecież będzie w nim działał jak mu się żywnie podoba i wcale nie musi robić tak jak ja w tych kursach - co bardzo dobrze rozumiem.

I mam nadzieję, że na tym zakończymy uwagi do kursów które mają na celu wyśmiewać to co pokazałem, za to miło będzie mi tu zobaczyć uwagi, które wniosą coś nowego do tematu i dzięki nim inni dowiedzą się, że można coś robić np jeszcze lepiej i szybciej czy wygodniej niż ja pokazałem .... dla mnie to też będzie ciekawe i już na dzisiaj mogę powiedzieć, że z dotychczasowych uwag na YT sam się dowiedziałem sporo nowych rzeczy - za co dziękuję każdemu wnoszącemu konstruktywne uwagi a nie czepialstwo.

PostNapisane: 12 mar 2014, o 22:12 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Świetny kurs! Dziękuję! Dużo się nauczyłem. Nie miałem pojęcia o projektowaniu płytek i rysowaniu schematów w żadnym programie, a dzięki temu kursowi całkiem nieźle sobie radzę. Ale mam jeden problem i w związku z tym pytanie.

Na płytce którą projektuję, kilka ścieżek musi być grubszych ze względu na większy prąd jaki muszą obsłużyć. Ścieżki sobie pogrubiłem, ale pady elementów przewlekanych (rezystory 1W) zniknęły w ścieżce. Poza tym kilka innych padów muszę powiększyć bo słabo się lutują. W bibliotekach wielkość padów jest w większości AUTO, aby później przy projektowaniu samej płytki, można było wybrać jakiej wielkości pady mają być.

Jak je zwiększyć na samej płytce, bez edycji bibliotek?

PostNapisane: 12 mar 2014, o 23:38 
Moderator

Cytuj:
Jak je zwiększyć na samej płytce, bez edycji bibliotek?

Pady elementów - tylko przez edycję w bibliotece - jeśli chodzi o Eagle

PostNapisane: 13 mar 2014, o 01:41 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Do czego w takim razie służy opcja AUTO przy edycji wielkości padów w bibliotekach?

PostNapisane: 21 maja 2014, o 14:34 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Sprecyzuj pytanie. Końkretnie o co pytasz...

PostNapisane: 22 maja 2014, o 00:26 
Użytkownik

Z tego co wiem jeden z naszych kolegów tam zamówił płytki i był zadowolony:

http://drukowane.pl/

A jeden z naszych forumowych moderatorów sobie bardzo chwali współprace z tą firmą : http://www.merkar.pl/informacje.html

Ewentualnie mnie też żelazko nieźle wymęczyło wręcz sponiewierało i przestawiłem się na metodę naświetlania UV, przeczytaj ten wątek cały może Ci to coś pomoże i zmieni nastawienie na wykonywanie płytek we własnym zakresie: http://forum.atnel.pl/topic7087.html

PostNapisane: 22 maja 2014, o 06:45 
Użytkownik

MrNew napisał(a):
Jaglarz napisał(a):
Sprecyzuj pytanie. Końkretnie o co pytasz...

Dzięki za link, jest naprawdę w czym wybierać.

Jedną z tych firm (na S..) wykonywała dla mnie płytki, bardzo ładnie, tylko niestety trochę drogo.

Uwazam iz to bylo nie na miejscu gdyz kolega chcial sie cos wiecej dowiedziec.

Wracajac do tematu ja ostatnio robilem plytke jako prototyp w firmie drukowane.pl zaplacilem za 1 sztuke cos kolo 28 pln. Plytka byla wielkosci wyswietlacza 2x16 z przelotkami cynowaniem soldermaska elementami smd jak np atmega 32 czy rtc oraz elementami tht. Jedyne ograniczenie to opisowka po 1 stronie plytki jako prototyp. Pliki gerbera zrobisz za pomoca pluginu ktory znajdziesz na ich stronie wraz z opisem krok po kroku jak je wygenerowac.

Wysłane z telefonu

Strefa czasowa: UTC + 1