Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 sty 2025, o 17:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 maja 2014, o 15:46 
Nowy

Witam,

planowałem zrobić sobie coś, na zasadzie "inteligentnego" komputera/laptopa, ale trzeba zacząć od czegoś prostszego ;)

Na początek dodam, że wysyłanie znaków/stringów itp. atmega-bt-smartfon/smartfon-bt-atmega mam już w jakimś stopniu opanowane. Dotychczas, aplikacje, które robiłem na android, były zrobione za pomocą App Inventor. Teraz nadszedł czas, aby napisać coś w Eclipsie (java). Oczywiście na starcie mam/miałem dużo problemów (startowy kod nie kompilował się, posiadał błędy), ale nie w tym rzecz. Chcę zrobić coś takiego: podczas gdy zbliżam się ze smartfonem do BTM222, wybrane przeze mnie (programowo) LED mają się zapalać. Przykładowo: jestem ~10m od BT, świeci się jedna dioda, jestem ~8m od BT, zapala się kolejna dioda, itp. Chcę zrobić to za pomocą siły sygnału BT. Doczytałem, że dokładnie chodzi o RSSI (chyba, że jest inny sposób, który na początek może być prostszy).
Znalazłem w GoogleShopie aplikacje, które mierzą siłę sygnału BT, więc obstawiam, że coś takiego jest możliwe do zrobienia przez zwykłego, szarego człowieczka ;)
No i pytanie: czy wiecie może, skąd można pobrać biblioteki do RSSI? Pytałem wujka googla, ale jakoś ciężko coś sensownego znaleźć (być może dlatego, że do końca nie wiem, czy szukam tego czego chce :( )

Jeżeli ma ktoś jakies materiały, które pomogą mi zrobić to, o czym piszę, proszę o odpowiedź.

ps. jeżeli dział nie jest odpowiedni, prosze o przeniesienie.
Pozdrawiam, Łukasz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2014, o 07:11 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Też mnie coś podobnego interesuje. Tyle że mor chcę mierzyć siły sygnału tylko chcę by dioda zapaliła się gdy wykryje mój telefon w pobliży. Jakakolwiek komunikacja między nimi jest zbędna ( a wręcz szkodliwa)- tyko wykrycie i zapalenie się diody. Popleceniami AT i module podłączonym do komputera w terminalu wykrywam to. Ale jakoś nie mam pomysłu jak zmusić atmelka do zmiany stanu na pinie.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1