Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 lis 2024, o 04:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 maja 2014, o 11:02 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Intre napisał(a):
W sumie to chodzi mi po głowie zainspirować produkcją takiego lakieru Soldermaskowego jakiegoś polskiego producenta bo nie czarujmy się nie jest to jakiś nieznany wynalazek, a po prostu lakier światłoutwardzalny stosowany np. w produkcji lakierów do parkietów podłogowych.

To wpadł mi pomysł taki, że skoro wykorzystujemy do naświetleń lampy do lakieru do paznokci to może i ten lakier nadał by się na soldermaske? Na pewno kolorów tego lakieru jest ogrom.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 maja 2014, o 11:13 

Intre napisał(a):
że im lekko w Y się z cenami poprzewracało

Nie chce wyjść na malkontenta, ale sytuacja dokładnie przypomina, dokładnie tą, jak komuś nie pasują ceny zestawów ATB i jęczy.
Masz przygotowane wszystko do produkcji soldermaski, dostajesz gotowy zestaw, bez szukania kombinowania etc. a że cena jest wysoka, cóż, jak już powiedział Wojtek na czacie, albo chcesz mieć profesjonalną płytkę, albo robisz tanio.
Pewnie da się taniej, ale czas poświęcony na szukanie też nie jest gratis, podobnie jak w przypadku różnicy termotransfer, a fotograficznie.
Zostawmy kwestie oceny cen, jeżeli ktoś wycenia usługę czy produkt na tyle czy tyle, to albo godzimy się na ten stan rzeczy, albo szukamy taniej, a nie rzucamy od razu, że ktoś chce nas okraść czy jest idiotą.

PostNapisane: 20 maja 2014, o 11:30 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Zostawmy kwestie oceny cen, jeżeli ktoś wycenia usługę czy produkt na tyle czy tyle, to albo godzimy się na ten stan rzeczy, albo szukamy taniej, a nie rzucamy od razu, że ktoś chce nas okraść czy jest idiotą.

No ja nie napisałem że są idiotami czy chcą nas okraść, a że śpiewają u nich brodate niewiasty więc nie ma co się dziwić że za wałek do malowania i kuwetkę oraz rękawiczki chcą 1400 zł bo to coś lekko nie tak ;) i nie myl elektroniki czy sprzętów specjalizowanych z rzeczami które za grosze dostaniesz w każdym sklepie z artykułami do malowania ;)
Zresztą sam na chacie to pięknie skomentowałeś z czego muszą być zrobione te rękawiczki :lol:

PostNapisane: 20 maja 2014, o 11:32 

Wiesz o co mi chodzi, po prostu jeżeli ktoś narzeka na ceny zestawów Mirkowych to jest flame, więc nie róbmy tego w stosunku do innych.

PostNapisane: 20 maja 2014, o 15:14 
Nowy

Kawczynski napisał(a):
albo dopracować metote nakładania postiv

mirekk36 napisał(a):
ale to co napisał Intre w ostatnim poście ma się nijak do nakładania positivu ... to już wiemy na pewno , że nie opłaca się go ręcznie nakładać - kolega chyba coś całego wątku nie przeczytał ;)

to fakt czytam ten watek juz dłuzszy czas ale jakos na wyrywki ;)

PostNapisane: 20 maja 2014, o 23:33 
Użytkownik

Intre - przyszedł dzisiaj zaciemniacz tonera. Kolega prysnal zadrukowana folie (kalka jeszcze nie dojechala) i stala sie piękna 100% czerń. Dzięki za super pomysł.
Jutro naświetlanie i trawionko.

Sent from my mobile.

PostNapisane: 21 maja 2014, o 00:10 
Użytkownik

micky napisał(a):
Intre - przyszedł dzisiaj zaciemniacz tonera. Kolega prysnal zadrukowana folie (kalka jeszcze nie dojechala) i stala sie piękna 100% czerń. Dzięki za super pomysł.

No to cieszy jak mogłem pomóc. Myślę że będziesz zadowolony.

Ja pracuje obecnie nad pozyskaniem w miarę sensownej technologii soldermaski - jak na razie mi tu kłody pod nogi rzucają ale spoko się nie poddaję ;)

PostNapisane: 21 maja 2014, o 05:41 
Użytkownik

A patrzyles za soldermaska w Chinach na aliexpressie?

Sent from my mobile.

PostNapisane: 21 maja 2014, o 13:25 
Użytkownik

Może trochę nie w temacie drukarki do żelazka, ale sporo tu wiedzy na temat produkcji PCB metodami domowymi (szczególnie porady kolegi @Intre), dlatego chciałbym poprosić o Wasze opinie dotyczące obróbki mechanicznej płytek. Głownie chodzi mi o metody cięcia, jak to robicie, jakie narzędzia i techniki polecacie żeby uzyskiwać dobre rezultaty?

PostNapisane: 21 maja 2014, o 13:48 
Użytkownik

@matw

Dobry brzeszczot, trochę cierpliwości i każdy kształt można wyciąć a na koniec pilnik i płytka gotowa :)
Czasami można też uciąć kątówką lub nożycami do metalu, jestem pewny na 100% że gdzieś tutaj na forum jest taki temat
bo pamiętam że koledzy podali link do fajnych nożyc.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Tutaj jest coś na ten temat topic1954.html

PostNapisane: 21 maja 2014, o 14:01 
Moderator

dokładnie nożyce do blachy jak w wątku na forum ;) ja takie już sobie kupiłem i dobrze się sprawują ... nawet bardzo dobrze ... dzięki czemu nie ma pyłu przy cięciu tak jak w przypadku brzeszczotów i innych ... (oczywiście chodzi tylko o proste cięcia)

PostNapisane: 21 maja 2014, o 14:01 
Użytkownik

Ja tnę tarczą na wrzecionie analogicznym do Dremela.
Natomiast zastanawiam się nad usprawnieniem wiercenia. Wiertła strasznie szybko się tępią na laminacie...

PostNapisane: 21 maja 2014, o 14:26 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Mnie się widzi rysowanie ścieżek na płytce na zasadzie plotera. ;-)

Lub natrysk jak na drukarce atramentowej. ;-)

PostNapisane: 21 maja 2014, o 14:41 
Użytkownik

Jaglarz napisał(a):
Mnie się widzi rysowanie ścieżek na płytce na zasadzie plotera.

A myślę nad połączeniem metody foto z ploterem.
W założeniu laser GaN (400nm) "rysujący" po fotopolimerze....

PostNapisane: 21 maja 2014, o 14:44 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Ooo i to byłoby fajne. Tylko trzeba by dobrać długość fali światła i odpowiedni czas naświetlania...

PostNapisane: 21 maja 2014, o 14:52 
Użytkownik

Wiem, że ten fotopolimer jest uczulony już od koloru niebieskiego w górę. Więc laser GaN który świeci na pograniczu fioletu i UVA powinien bardzo dobrze się spisać. Biorąc pod uwagę natężenie światła w takiej wiązce, czas naświetlania (prędkość przesuwu wiązki po laminacie) mogła by być dość spora.
Niedługo będę miał lamitat to zrobię taki "ręczny" test.
Wyzwaniem jak sądzę będzie tutaj dobra optyka, żeby nie dochodziło do zaświetlania emulsji obok. Zapewne dobrze by było zastosować maskowniczkę na drodze wiązki.
Reszta zagadnień jest analogiczna do CNC. Gdyby dodać jeszcze układ focusa to można by regulować grubość ścieżki (plus korekta prędkości przesuwu).

PostNapisane: 21 maja 2014, o 16:31 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jaglarz napisał(a):
Ooo i to byłoby fajne. Tylko trzeba by dobrać długość fali światła i odpowiedni czas naświetlania...

Już taki projekt powstał http://www.diyouware.com/
wykorzystuje laser z blu-ray 405nm

PostNapisane: 21 maja 2014, o 16:54 
Użytkownik

Bardzo fajny projekt. A użycie matrycy detektorów do regulacji astygmatyzmu wiązki jest super.

PostNapisane: 21 maja 2014, o 17:15 
Użytkownik

No to może ja dorzucę trochę oliwy do ognia i uzupełnię swój poradnik bo już nie chciałem niektórych stresować :) , a że rzęście zapytali więc mogę polecić pewne rozwiązania może ktoś skorzysta który by chciał robić coś lepiej, bardziej elegancko:

Też oczywiście testowałem różne rozwiązania od brzeszczota, nożyce noże itp. tanie proste wiertarki wałki giętkie wiertła takie, a takie i doszedłem do czegoś takiego :

Do Cięcia laminatu używam specjalistycznej piły hobbistycznej firmy Proxxon:

http://allegro.pl/pila-tarczowa-pilarka-proxxon-ks-230-27006-i4199993703.html?utm_source=archiwum_allegro&utm_medium=Offers&utm_campaign=Product&utm_term=Dom+i+Ogr%C3%B3d-5_Narz%C4%99dzia-1536_Pi%C5%82y+i+pilarki-147655

w której należy wymienić tarczę oryginalna na tarcze z tzw. węglików spiekanych:
http://allegro.pl/proxxon-28011-tarcza-ze-stopu-twardego-do-ks-230-i4212817267.html

Wtedy piła tnie PCB bardzo szybko na lustro (na oryginalnej szarpie i strzępi), po prostu nic nie jest poszarpane nie trzeba nic robić papierem brzegi są idealnie gładkie lustrzane no i panujemy nad kątem prostym.
Przy okazji piła nadaje mi się idealnie do ciecia plexy np. dla podstawek, obudów itp. - plexa nie pęka nie topi się.

Natomiast do wiercenia polecam wam po pierwsze statyw Dremel WORK STATION :

http://allegro.pl/dremel-work-station-stojak-wiertarski-i4240867591.html

No i oczywiście Dremela 4000 do wiercenia, który z nim ładnie się integruje. Ostatnio chyba kolega rosol kupił i pisał że jest zadowolony. Ten model ma oprócz odpowiednich przekładni minimalizujących drgania jak inne Dremele to posiada jeszcze układ nadzorujący opór jaki napotyka wiercąc, który wyrównuje obroty do zadanej prędkości - daje to to że wiertła nam nie pękają z powodu nagłego szarpnięcia czy zatrzymania no i przechodzimy elegancko i szybko przez laminat.
http://allegro.pl/dremel-4000-nowy-gwarancja-i4240848748.html
Mozna by mieć pewne zarzuty co do używania przez firmę Dremel plastiku zarówno w statywie jaki i w pile no ale jednak umówmy się że jednak jest to średnia półka cenowa.

Firma Proxxon oferuje wiele lepsze rozwiązanie zarówno wiertarki jak i statywu jednakże cena takiego zestawu będzie 2x droższa.
Pod linkiem można obejrzeć ciekawy test rozwiązania Dremela vs. Proxxon
https://www.youtube.com/watch?v=1JyTf1tJXXo

Do Dremela bo idealnie pasuje jak i oczywiście Proxxona polecam wiertła HSS firmy Proxxon

Laminat tną jak masło i nie pękają itd. najmniejsze jakim wierciłem to 0,5 mm nie pękło żadne.

przykład:
http://allegro.pl/proxxon-28852-wiertla-hss-0-8mm-i4253314924.html

Istnieje jeszcze wersja z węglikiem wolframu ale ich nie testowałem więc zdana nie mam.

Mnie osobiście się podoba i pewnie za jakiś czas dojdę do takiego rozwiązania mianowicie MICRO frezarka MF 70 też firmy Proxxon (specjalistyczna dla jubilerów):
http://allegro.pl/proxxon-27110-micro-frezarka-mf-70-i4191284333.html
Rewelacyjny jest w niej stół krzyżowy który umożliwia precyzyjnie wyśrodkowanie otworu ale to jest jakby zaleta 1-wsza mnie kusi żeby z niej zrobić pewną przeróbkę jak się trochę podciągnę z programowania AVR (pół biedy :) ) i programowania PC (duża bieda :lol: ) no chyba że Mirek pomoże to pójdzie szybciej :)
Pisze mianowicie o tym:
https://www.youtube.com/watch?v=H0jBzUOth4o
Czyli po zamontowaniu silników krokowych przeróbka na niedużą CNC w sam raz do PCB.
I teraz sobie wyobraźcie taką wtyczkę do Eagla że leci wiercenie na taka wiertarkę prosto z programu, albo o MkAVRCalculatora :) tam w tej zakładce narzędzia mogła by siedzieć :lol:
Przy okazji dodam co jest zawsze moją udręka taką frezarką można idealnie wiercić pod wyświetlacze LCD 2x16 lub inne w obudowach panelowych co jest jakby kolejną korzyścią.

PostNapisane: 21 maja 2014, o 17:36 
Moderator

No to żeś dolał oliwy do ognia - a niech cię ;) ..... yyyyyyh ... i znowu człowiek zamiast pracować ... musi myśleć co by tu skołować sobie ;)

jedyne co mi odpada to niestety dremel - bo mam go ... ale niestet .... (tyle że to mi się chyba tak trafiło) jakaś mega masakra .... wiertarka ma bicia jak choinka, stojak do wiercenia - zacina się ... jednym słowem mega porażka ... dlatego będę próbował iść w proxxona ;) ....

PostNapisane: 21 maja 2014, o 17:46 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
jedyne co mi odpada to niestety dremel - bo mam go ... ale niestet .... (tyle że to mi się chyba tak trafiło) jakaś mega masakra .... wiertarka ma bicia jak choinka, stojak do wiercenia - zacina się ... jednym słowem mega porażka ... dlatego będę próbował iść w proxxona ....

No to nie wiem coś nie tak Ci się faktycznie trafiło albo przy zbyt dużej ilości soku jabłkowego nawiercasz to może stąd ten efekt :lol: (żart :) )

Mi chodzi dobrze jestem zadowolony nic się nie tnie nie bimba ale i tak chciałbym pójść w stronę tej microfrezarki Proxxona ze względu choćby na robienie otworów kwadratowych.

PostNapisane: 22 maja 2014, o 06:05 
Użytkownik

Potwierdzam Proxxon jest naprawdę bardzo fajny i precyzyjny. Wiercenie PCB za pomocą MF70 to malinka, jestem szczęśliwym posiadaczem w/w frezarki którą przerobiłem sobie na cnc. Możliwość frezowania otworów w laminacie o różnych kształtach też jest bajerancka. Nie mam, więc nie będę porównywał do Dremela , ale Proxxona zdecydowanie polecam, precyzja, precyzja na max-a. Dodatkowo dla Proxxona jest dużo dodatków tak więc jest dużo możliwości użycia.
Tak mi się Tak na marginesie zaczynam "dojrzewać" do sprzedania wspomnianego MF70 i przymierzam się do budowy czegoś większego. Proxxon wprowadził mnie w fantastyczny świat cnc. Jako użytkownik zdecydowanie polecam Proxxona , tylko ta cena ...
Intre dzięki za obszerny i rzeczowy opis, takie artykuły są super dają dużo wiedzy.

PostNapisane: 22 maja 2014, o 09:34 
Użytkownik

Tom277 o fajnie, super. A słuchaj byłbyś wstanie, znalazł czas i miał ochotę podzielić się z nami jak zrobić sobie taką przeróbkę tej frezarki dokładnie.
Wiesz o co mi chodzi opisał swoje doświadczenia, doradził jakie silniki zakupić, ewentualnie rozwiązania konstrukcyjne jak je przymocować. Pokazał kluczowe fotografie może swojej, film jak chodzi, sposób używania. No i oczywiście mam też na myśli otwartą stronę programową zarówno programu komputerowego jak i programu samej frezarki. Czyli chodziło by mi po prostu o taki DIY jak przerobić MF70 na CNC.

PostNapisane: 22 maja 2014, o 11:32 

mirekk36 napisał(a):
wiertarka ma bicia jak choinka, stojak do wiercenia - zacina się ...

Też dobrego słowa o dremelu nie powiem

PostNapisane: 22 maja 2014, o 11:54 
Użytkownik

Uhm no dziwne rzeczy. Powiem tak że problemy miałem z taka marketową wiertarką do 100 zł. I nawet ją to tego stojaka przykręcałem i się działy cuda, choćby zatrzymywanie się wiertła, nierównomierne jego prowadzenie co za tym idzie pękanie i różne inne cyrki.
Przy Dremelu problemy ustały.

Nasuwa mi się teoria spiskowa, może na rynku występują podróbki stąd może te rozbieżności.

Albo może jak własnie kolega Rezasurmar na chat sugeruje, że położona jest kontrola jakości tej firmy i trafiają się różne egzemplarze.

PostNapisane: 22 maja 2014, o 20:56 
Użytkownik

Jaglarz napisał(a):
Mnie się widzi rysowanie ścieżek na płytce na zasadzie plotera. ;-)

Lub natrysk jak na drukarce atramentowej. ;-)

Próbowałem z 2 lata temu metody nadruku lakieru w drukarni cyfrowej - miałem nadzieję, że uniknę laminatu światłoczułego, świecenia i wywoływania - niestety efekty były takie sobie (podtrawione ścieżki itp.) A szkoda, bo drukarnię mam pod nosem.

Intre - koledzy wytrawili płytki po zaciemniaczu tonera i wyszło rewelacyjnie (identycznie jak w przypadku świecenia folii na naświetlarni). Jestem b. zadowolony (wydruk na folii był drukowany na kserokopiarko/drukarce Canon) :) Raz jeszcze dziękuje :)

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

rezasurmar napisał(a):
mirekk36 napisał(a):

A my z kolei mamy kilka w firmie i sobie chwalimy.

Ale do wiercenia otworków to najlepsze są wiertła z węglików spiekanych (tylko trzeba uważać bo są bardzo kruche) i do nich mała prosta CNC. Z drugiej strony mam kolegę, który wierci płytki (bez CNC) wiertłem z węglików o średnicy 0.4 mm i mu nie pękają. Ma chyba zapędy na neurochirurga ;)

PostNapisane: 22 maja 2014, o 21:31 
Użytkownik

micky napisał(a):
Intre - koledzy wytrawili płytki po zaciemniaczu tonera i wyszło rewelacyjnie (identycznie jak w przypadku świecenia folii na naświetlarni). Jestem b. zadowolony (wydruk na folii był drukowany na kserokopiarko/drukarce Canon) Raz jeszcze dziękuje

No to cieszy że mogłem coś doradzić i jesteś zadowolony :)

micky napisał(a):
rezasurmar napisał(a):
mirekk36 napisał(a):

A my z kolei mamy kilka w firmie i sobie chwalimy.

Widzisz w rękach profesjonalistów wszystko dobrze działa :lol: :)

PostNapisane: 22 maja 2014, o 21:54 
Moderator

Ja żeby nie mówić - że jak u mnie nie działa to znaczy że jest do "Y" ..... to powiem tylko że tak samo słyszałem opinie, że i ktoś kupił proxxxona ostatnio i też były bicia itp ....

staram się nie patrzeć nigdy przez czubek własnego nosa czyli jak mi nie działa coś dobrze to jest BEEE ....

zaznaczyłem że właśnie mogłem akurat trafić na jakąś podróbę albo wadliwy egzemplarz - bo przecież podejmując decyzję o zakupie dremela też naczytałem się dużo dobry opinii ...

może jak kupię proxonika to mi się przytrafi dobry egzemplarz ...

a jak nie ...... ;)

to masz rację Intre .... chyba muszę zmienić zawód i zostawić obróbkę mechaniczną innym bo jestem ciapa :lol: Sam wiem, że trzeba sporo praktyki czasem żeby porządnie wykorzystywać różne takie narzędzia ;)

PostNapisane: 22 maja 2014, o 22:07 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

Ja zakupiłem proxona i polecam.
Widać że dopracowane jest wszystko.
Dremela nie używałem ale porównałem w sklepie oba te narzędzia i jakościowo proxon lepiej wypadł w mej opini.
Nie ujmuje nic Dremelowi.
Ilu użytkowników tyle będzie opinii.

wysłane z telefonu

PostNapisane: 22 maja 2014, o 22:12 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
to masz rację Intre .... chyba muszę zmienić zawód i zostawić obróbkę mechaniczną innym bo jestem ciapa Sam wiem, że trzeba sporo praktyki czasem żeby porządnie wykorzystywać różne takie narzędzia

E bez przesady nie tak miało to zabrzmieć a raczej wesoło skomentować wypowiedź mickiego :)

Mi też ogólnie z takimi pracami techniczno-manualnymi idzie różnie kwadratowo i podłużnie, zawsze im bardziej bym się starał zrobić coś żeby było np. tak idealnie prosto równo to mi się zrobi jakiś taki bohomaz grrrr..... i trzeba czasem powtarzać coś, robić od nowa itp. no tak jak z tym żelazkiem dla mnie to nie do opanowania choćbym tańczył w kółko tego.

Zazdroszczę ludziom talentu i takich manualnych zdolności zarówno technicznych jak i plastycznych z tym po prostu wydaje mi się że trzeba się urodzić tego czasem się nie da nauczyć. Ja to potrzebuje maszyny, sprzęty, technologie i to najlepiej z górnej półki, a są ludzie na ziemi co by tą PCB samym dłutkiem wyrzeźbią ba dłutkiem kawałkiem drucika :)

No cóż nam pozostaje się nie poddawać i udoskonalić technologię, a potem ćwiczyć, trenować także głowa do góry Mirku będzie dobrze z tymi PCB, a z czasem wręcz idealnie :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 202 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1