Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 lut 2025, o 15:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 maja 2014, o 21:17 
Użytkownik

Hej,
Podczas szperania w szafie znalazłem kilka ciekawych rzeczy, które chciałbym PODAROWAĆ osobie POCZĄTKUJĄCEJ!
Obrazek
W skład zestawu wchodzi gotowy do pracy zestaw AVT3505 i 2 programatory: STK200 na złączu LPT i dualAVR firmy redflu. Dodatkowo dorzucam układ prototypowy na płytce uniwersalnej z procesorem AT90S8535 (raczej tylko na częsci :) ) oraz wyświetlacz graficzny z telefonu Nokia 5110. Wszystko jest oczywiście sprawne i działające.

Jeśli zgłosi się więcej niż jeden chętny, to proszę w poście opisać swój pomysł na zastosowanie zestawu (oczywiście realny). Najciekawszy moim zdaniem zostanie "obdarowany" :)
Koszty wysyłki pokrywam ja.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 maja 2014, o 21:27 
Użytkownik

No cóż co można z tego złożyć hmm? helikopter?:D
A tak na poważnie, z chęcią bym ten programator dualAVR przygarnął i nokie, bo już tyle sobie obiecywałem na tej noki a jakoś nie mam czasu poszukać na złomowisku. Bardziej te projekty miałby być hobbistyczne niż coś poważniejszego. Np. jakiś odczyt z karty SD na wyświetlaczu :) Wiec podsumowując z chęcią bym się zgłosił.

A tak z ciekawości to co miało być na tym AT90S8535?

PostNapisane: 17 maja 2014, o 21:37 
Użytkownik

To co widać na zdjęciu jest "kompletem" do oddania i nie traktujcie tego jak oddzielne moduły :)
Poza tym, chodziło mi o kogoś, kto ma chęci do nauki, ale nie stać go na zakup zestawu do nauki...
AT90S8535 jest "pradziadkiem" chyba ATMega16, tylko z 8kB pamięci :) Płytka ma coś koło 10 lat, dlatego napisałem, że tylko na części :)

PostNapisane: 17 maja 2014, o 23:25 
Nowy

Z chęcią przygarnąłbym ten zestaw.
Sam osobiście na razie obejrzałem tony filmów na temat kontrolerów AVR, a zestawu tego chciałbym użyć do nauki od programowania, aż po ich wykorzystywania w praktyce w postaci rozległych systemów :)

PostNapisane: 17 maja 2014, o 23:30 
Użytkownik

Wiem, że kolega chce się pozbyć całego zestawu, ale osobiście najbardziej interesuje mnie wyświetlacz od nokii. Jeśli by kolega zgodził się oddać go samego, to mógłbym pokryć koszt wysyłki.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 18 maja 2014, o 08:00 
Użytkownik

Witam

Jeżeli to możliwe to z chęcią przygarną bym ten zestaw do nauki. Jestem uczniem III Klasy Technikum elektronicznego. O mikrokontrolerach coś tam wiem głównie za sprawą niebieskiej książki i masy artykułów w Internecie. Po ostatnich zmaganiach z silnikami krokowymi programator USB ASP uległ zniszczeniu najprawdopodobniej przez przepięcia generowane przez silniki. Na wykorzystanie tych płytek pomysłów mam kilka między innymi:
Posiadam odbiornik dcf77 więc mógłbym z niego zbudować zegar synchronizwany.
Posiadam tubę Geigera więc mógłbym zbudować dość prymitywny Licznik Geigera (o ile jest sprawna).
I wiele inne.
Niestety nie posiadam wystarczającej bazy sprzętowej aby zrealizować owe projekty. Chętnie przyjął bym ten zestaw jako dobrą platformę edukacyjną.

Pozdrawiam:

Elektronik

PostNapisane: 19 maja 2014, o 20:27 
Użytkownik

Hej,
Zestaw jedzie do kolegi o nicku Elektronik. Mam nadzieję, że zrobi z tego jakiś użytek.

Strefa czasowa: UTC + 1