Przepraszam za dłuższą nieobecność, witam ponownie!
Cytuj:
Jak nie działa port LPT to należy uruchomić plik install_giveio.bat, który jest tam gdzie avrdude.exe
Aha rozumiem, czyli giveio jest i dla portów równoległych, i szeregowych.
Cytuj:
Ten typ programatora (bascom) nie określa się mianem programatora równoległego. On korzysta z portu równoległego komputera, ale programowanie procesora odbywa się poprzez interfejs ISP.
Czyli nawet jak się użyje programatora "bascom", to dalej pozostaje aktualne to, co cytowałem z noty at90S2313?
"The Fuse bits are not accessible in Serial Programming mode. The status of the fuses are not affected by Chip Erase."
Jeśli tak, to jaki programator byłby odpowiedni? Patrząc na szybko w google pod hasłem "avr >>parallel programmer<<" uparcie wyskakują mutacje programatora "bascom". Ale to pytam tylko tak na przyszłość, wobec faktu, że (na szczęście dla mnie) dla AT90S2313 nie trzeba nic ustawiać.
Cytuj:
Brak kolejnych informacji na wyświetlaczu wynika ze złego wpięcia dekodera.
Podłączam dekoder do radia z RDS-em, w którym w tym momencie działa RDS. A mówiąc ściślej, jest to radio na układzie TA2003PG, podłączam się do wyjścia detektora (wyprowadzenie 11):
http://www.elenota.pl/datasheet_downloa ... 7/TA2003PGWiecie co, tak mi przyszło do głowy w odniesieniu do projektu tego dekodera - czytałem, że niektórzy autorzy zamieszczający swoje projekty w internecie celowo robią błąd na schemacie albo rysunku płytki drukowanej - prawdopodobnie w charakterze "zapory" przeciwko mniej obeznanym konstruktorom (również temu autor przytoczonej opinii przypisywał błędy w "Radioelektroniku"). Czy moglibyście rzucić okiem na schemat?
Jak pisze kolega Krauser nic nie trzeba ustawiać dla AT90S2313, i dekoder wyświetla napis powitalny, więc pozostawałaby możliwość uszkodzenia TDA7330 (3 sztuk), co musiałbym w takim razie jeszcze dokładniej sprawdzić, albo w grę wchodzi jeszcze coś innego - tylko co? Jakaś banalna sprawa, o której mogłem nie wiedzieć albo zapomnieć? Połączenia też jeszcze raz sprawdzę, m. in. pod kątem zimnych lutów. Na wejście dekodera sygnał podaję nieekrenawonym przewodem, niezbyt długim. Czytałem, że w przypadku RDS-u kwestia ekranowania nie ma aż takiego znaczenia.
Pozdrawiam!