Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 sty 2025, o 04:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 kwi 2014, o 20:14 
Nowy

Witam! :D

Zbudowałem dekoder RDS z tej strony:

http://www.mictronics.de/projects/rds-decoder/

Jest to mój pierwszy układ na mikrokontrolerze. Żeby zaprogramować attiny, zbudowałem prosty programator szeregowy (podobny do siprog). Ale wyświetlacz pokazywał tylko napis powitalny "RDS Decoder". Próbowałem na 3 szt. attiny i na 3 szt. TDA7330. Myślałem, że zablokowałem attiny, więc zbudowałem programator równoległy, ale ten w ogóle nie widział porcesora, i to na 2 różnych komputerach. Kupiłem programator USBasp i dałem nowy attiny, ale dalej był tylko napis powitalny. Wtedy przeczytałem, że niektórym ten dekoder nie działa na attiny, ale działa na AT90S2313, co świadczyłoby o tym, że jest jakiś błąd w sofcie do attiny. Przecież nie będę nikogo prosił, żeby się przekopywał przez kod, więc zaopatrzyłem się w AT90S2313. Na podstawie fusebitów do tego dekodera w wersji z attiny:

Obrazek

wydedukowałem (nie wiem, czy słusznie), że dla AT90S2313 fusebity powinny wyglądać tak:

Obrazek

"LOCKBIT" fabrycznie jest taki, jaki powinien być, więc do zaprogramowania pozostaje tylko jeden - "LOW", który ma mieć wartość 0xDF. I tu znowu się zaczyna karuzela, bo on nie za bardzo się daje zaprogramować. Program niby ma na liście AT90S2313, ale wyświetla błąd >>"lfuse memory type not defined for part "AT90S2313"<<:

Obrazek

Tak samo jak w przypadku attiny, teraz też wyświetla się tylko napis powitalny. Mogłem uszkodzić 3 posiadane sztuki TDA7330, ale sprawdziłem jeden z nich - częstotliwość na jednym z wyprowadzeń jest taka jak powinna być, poza tym sprawdziłem wzmacniaczem akustycznym (nie mam oscyloskopu), co się dzieje na poszczególnych wyprowadzeniach, i wydaje się być w porządku. W nocie do AT90S2313 jest coś takiego: "The Fuse bits are not accessible in Serial Programming mode. The status of the fuses are not affected by Chip Erase." Czyżby o to właśnie chodziło? Jeśli tak, to pozostawałby mi powrót do budowy programatora równoległego...

Bardzo proszę o pomoc!

Pozdrawiam, bf214

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 kwi 2014, o 21:01 
Użytkownik

Witam
Tak wyrwane z kontekstu, ale o fuse'ach piszą coś innego:
Cytuj:
What are the fuse settings for the ATtiny2313?

Michael says:
24.08.2011 at 18:56

Extended: 0xFF
High: 0xDB
Low: 0xDD

SPIEN
Brownout 2.7V
External Crystal 3-8MHz

Pozdr.

PostNapisane: 11 kwi 2014, o 21:08 
Nowy

Ale to są fusy dla attiny...

PostNapisane: 24 kwi 2014, o 19:03 
Nowy

Czy brak nowych odpowiedzi świadczy o tym, że pisząc o programatorze równoległym sam sobie odpowiedziałem na pytanie? Jeśli tak, to prosiłbym jeszcze o jakieś podpowiedzi. Zbudowałem prosty programator, który jest w MkAvrCalculator w zakładce "narzędzia" (programator "bascom"). Ale program zupełnie go nie widzi. Mignęło mi gdzieś takie zdanie: "jeśli programator równoległy ci nie działa, to być może masz port równoległy jako LPT1". Czyli wynikałoby z tego, że potrzebne jest coś, co zwolni port - tak jak giveio, tylko dla portu równoległego. Ale ja nie wiem, co to jest i gdzie tego szukać, dlatego będę wdzięczny za wszelkie sugestie i spostrzeżenia.

Pozdrawiam!

PostNapisane: 25 kwi 2014, o 19:18 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Dla AT90S2313 nie musisz nic przestawiać we fusebitach tylko zaprogramować wsadem dla tego mikrokontrolera. Dla Attiny2313 fusebity musisz przestawić jak wyszperał kolega kicajek na stronie autora (możesz do tego użyć MkAvrCalculator w wersji FREE). Brak kolejnych informacji na wyświetlaczu wynika ze złego wpięcia dekodera.

Jak nie działa port LPT to należy uruchomić plik install_giveio.bat, który jest tam gdzie avrdude.exe
Ten typ programatora (bascom) nie określa się mianem programatora równoległego. On korzysta z portu równoległego komputera, ale programowanie procesora odbywa się poprzez interfejs ISP.

PostNapisane: 12 maja 2014, o 21:08 
Nowy

Przepraszam za dłuższą nieobecność, witam ponownie!

Cytuj:
Jak nie działa port LPT to należy uruchomić plik install_giveio.bat, który jest tam gdzie avrdude.exe

Aha rozumiem, czyli giveio jest i dla portów równoległych, i szeregowych.

Cytuj:
Ten typ programatora (bascom) nie określa się mianem programatora równoległego. On korzysta z portu równoległego komputera, ale programowanie procesora odbywa się poprzez interfejs ISP.

Czyli nawet jak się użyje programatora "bascom", to dalej pozostaje aktualne to, co cytowałem z noty at90S2313?

"The Fuse bits are not accessible in Serial Programming mode. The status of the fuses are not affected by Chip Erase."

Jeśli tak, to jaki programator byłby odpowiedni? Patrząc na szybko w google pod hasłem "avr >>parallel programmer<<" uparcie wyskakują mutacje programatora "bascom". Ale to pytam tylko tak na przyszłość, wobec faktu, że (na szczęście dla mnie) dla AT90S2313 nie trzeba nic ustawiać.

Cytuj:
Brak kolejnych informacji na wyświetlaczu wynika ze złego wpięcia dekodera.

Podłączam dekoder do radia z RDS-em, w którym w tym momencie działa RDS. A mówiąc ściślej, jest to radio na układzie TA2003PG, podłączam się do wyjścia detektora (wyprowadzenie 11):

http://www.elenota.pl/datasheet_downloa ... 7/TA2003PG

Wiecie co, tak mi przyszło do głowy w odniesieniu do projektu tego dekodera - czytałem, że niektórzy autorzy zamieszczający swoje projekty w internecie celowo robią błąd na schemacie albo rysunku płytki drukowanej - prawdopodobnie w charakterze "zapory" przeciwko mniej obeznanym konstruktorom (również temu autor przytoczonej opinii przypisywał błędy w "Radioelektroniku"). Czy moglibyście rzucić okiem na schemat?

Jak pisze kolega Krauser nic nie trzeba ustawiać dla AT90S2313, i dekoder wyświetla napis powitalny, więc pozostawałaby możliwość uszkodzenia TDA7330 (3 sztuk), co musiałbym w takim razie jeszcze dokładniej sprawdzić, albo w grę wchodzi jeszcze coś innego - tylko co? Jakaś banalna sprawa, o której mogłem nie wiedzieć albo zapomnieć? Połączenia też jeszcze raz sprawdzę, m. in. pod kątem zimnych lutów. Na wejście dekodera sygnał podaję nieekrenawonym przewodem, niezbyt długim. Czytałem, że w przypadku RDS-u kwestia ekranowania nie ma aż takiego znaczenia.

Pozdrawiam!

PostNapisane: 18 maja 2014, o 19:47 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

bf214 napisał(a):
Na wejście dekodera sygnał podaję nieekrenawonym przewodem, niezbyt długim.

Może głupie pytanie, ale masy połączyłeś?

PostNapisane: 18 maja 2014, o 20:32 
Nowy

:) Działa! Tylko mnie nie pobijcie bo zrobiłem błąd na płytce taki jak byk! Całej jednej ścieżki nie było.
A konkretnie od wyprowadzenia 12 TDA7330 - RDCL do wyprowadzenia 6 AT90S2313 - (INT0) PD2. Robiłem płytkę ręcznie i jak widać się pogubiłem. A jak odkręciłem płytkę, żeby zacząć przelutowywać połączenia, to zwróciła moją uwagę duża ilość niewykorzystanych pinów w uC. Jak się okazało na schemacie owszem, była duża, ale mniejsza o 1 :D. Tyle czasu, tyle zawracania głowy ludziom (przedtem chciałem nawet wysłać komuś procesory do zaprogramowania), a to przez takie coś. :oops: Przepraszam za wszelkie uniedogodnienia! :)

Dzięki za pomoc i za zainteresowanie tematem!

Pozdrawiam!

Strefa czasowa: UTC + 1